| |

Colca Canyon hike zonder groep of gids

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Twee keer zo diep als de Grand Canyon in Amerika: dat is de Colca Canyon in Peru. En het is ook de perfecte plek om condors te zien. Maar hoe doe je een Colca Canyon hike? En wist je dat je de wandeling in de Colca Canyon ook makkelijk zonder gids of groep kunt doen?

De Colca Canyon kun je bijna niet overslaan wanneer je naar Peru gaat. Sommige mensen doen alleen een dagtour, maar dat vind ik zelf heel erg zonde. Het is één van de mooiste plekken waar ik geweest ben tijdens mijn route door Peru, dus ik zou zeker voldoende tijd nemen. En zelf deden wij hem op eigen houtje en ook dat is echt een aanrader!

Colca Canyon hike

Er zijn verschillende wandelroutes door de Colca Canyon. Een stop bij Cruz del Condor zit er meestal wel bij. Cruz del Condor is de plek waar je de condor kunt spotten. Ik geef je daar later meer informatie over.

Er zijn verschillende bekende slaapplekken in de Colca Canyon. Een bekend beginpunt is Cabanaconde. Dit ligt nog niet in de kloof, maar wel op loopafstand.

Verder zijn bekende stops San Juan de Chuccho, de oase Sangalle en Llahuar. De tours gaan meestal langs San Juan de Chuccho en Sangalle. Over Sangalle lees ik altijd gemixte verhalen. Veel accommodaties hebben zwembaden, wat mensen heel relaxed vinden. Ik lees echter ook dat mensen het oud en niet zo fris vinden.

Zelf deed ik de Colca Canyon hike zonder tour of gids. Wij kozen daarom voor de minder populaire route langs Llahuar. Je kunt echter elke route goed doen zonder tour als je zou willen.

Manouk kijkt uit over de Colca Canyon in de diepte met een rugtas op en buff als hoofdband

Colca Canyon hike met tour

Geen zin in gedoe? Dan kun je de Colca Canyon bezoeken met een tour. Vaak duren deze twee dagen. Het makkelijkst is om deze te boeken in Arequipa. Veel van de tourbureautjes zitten aan het Plaza de Armas en daaromheen. Maar je kunt het natuurlijk ook online boeken als je wilt.

Het maakt niet veel uit waar je het boekt. Tourtjes worden vaak gecombineerd. Vraag wel altijd goed wat wel en niet inclusief is, zodat je goed weet wat je zelf nog een geld kwijt bent.

Zelf heb ik de hike gedaan zonder gids of tour. Ik leg je in deze blogpost uit hoe jij dit ook zou kunnen doen. En als je wel met een groep gaat dan kun je natuurlijk alsnog ontdekken hoe de Colca Canyon hike ongeveer in z’n werk gaat.

Paklijst voor de Colca Canyon hike

Je hoeft niet al je spullen mee te nemen als je gaat wandelen in de Colca Canyon. Bij de meeste accommodaties in Arequipa kun je een backpack achterlaten als je na de wandeling weer terugkomt. Vraag dit even bij de receptie.

Ga je na de Colca Canyon door naar bijvoorbeeld Puno? Dan is het verstandig om een overnachting te boeken in Cabanaconde. Je kunt dan kijken of je daar je bagage kunt achterlaten.

Neem dit vooral wél mee tijdens het wandelen:

  • Contant geld. Je kunt niet pinnen in Cabanaconde of in de kloof! Neem het liefst ook niet te grote briefjes mee.
  • Wandelschoenen. Het is een fikse wandeling, dus zorg voor goede schoenen!
  • Goede rugtas om kleding voor twee of drie dagen mee te nemen.
  • Voldoende water. Er zijn onderweg niet veel plekken om water bij te vullen, alleen in de weinige dorpjes en accommodaties. Neem dus een grote waterfles of waterzak mee.
  • Pet of hoed. Er is weinig schaduw in de kloof. Je kunt ook een buff gebruiken om je nek te bedekken tegen de zon.
  • Zonnebrandcrème
  • Zonnebril
  • Zwemkleding voor de hot springs of zwembad
  • Hoofdlamp
  • Snacks zodat je genoeg te eten hebt onderweg
  • Basis EHBO tasje, er zijn weinig voorzieningen in de kloof
Peruaanse vrouw met bepakte ezel in de Colca Canyon in Peru met de bergen op de achtergrond
Peruaanse vrouw met ezel in de Colca Canyon.

Hoe kom je van Arequipa naar Cabanaconde?

Als je de wandeling zelf besluit te doen, dan moet je van Arequipa naar Cabanaconde zien te komen. Dit dorp is een heel goed startpunt voor je wandeling. Er zijn meerdere manieren om van Arequipa naar Cabanaconde te komen.

Publieke bus naar Cabanaconde

De goedkoopste optie is de publieke bus. Deze vertrekt vrij vaak vanaf het busstation van Arequipa. Het beste is om de tijden te bekijken als je aankomt in Arequipa, want die wijzigen nog weleens. Er zijn meerdere maatschappijen die er op verschillende tijdstippen heen gaan. De busreis is lang, wel 6 of 7 uur, houd daar rekening mee!

Het is mogelijk om met deze bus naar Cruz del Condor te gaan, waar je condors kunt zien. Vraag dit even goed na voor je een ticket koopt. Je moet dan wel bij het uitzichtpunt wachten op een volgende bus, wat betekent dat je er een uurtje zult moeten wachten.

Een busticket kost ongeveer 17 soles.

Je kunt er ook voor kiezen om al een dag eerder naar Cabanaconde te gaan dan je wilt gaan wandelen. Je kunt dan overnachten in het dorpje. Het hostel Pachamama is hier bijvoorbeeld een goede optie voor. Zij hebben ook veel informatie over het wandelen in de Colca Canyon.

Meerijden met een tour

Een andere optie is een tourbureau vragen of je met hen mee kunt reizen. Je hebt hierop de meeste kans op de dag voor vertrek, want je vult een lege plek in de bus op. Je moet dan zelf even onderhandelen over een goede prijs.

Deze optie is handig, want je zult dan worden opgehaald bij je slaapplek in Arequipa. Je stopt bij Cruz del Condor en er is een ontbijtje inbegrepen. Je moet echter wel even zoeken naar een tour die je mee wil nemen. Tours vertrekken vaak rond 3.00 uur ’s nachts, houd daar rekening mee.

Deze optie is gedaan door een lezer van mijn blog en hij was hier succesvol mee. Hij vond het dan ook een fijne optie. Ik raad dus zeker aan dit te proberen.

Pick-up online regelen

Hostel Pachamama biedt ook een busservice voor de route Arequipa-Cabanaconde. Omdat wij nog niet lang in Zuid-Amerika waren, gingen we voor deze veilige keuze. Het is heel makkelijk geregeld en je hoeft niet naar het busstation. Ik was ook jarig de dag voor we naar de Colca Canyon gingen, dus dit was ook een beetje luxe voor mijn verjaardag.

Deze service kost 22,00 dollar per persoon en is inclusief ontbijt in Chivay. In ons geval had Pachamama een plekje geregeld in een tourbus. Alle anderen in ons busje gingen mee op een tweedaagse tour. We stopten voor ontbijt, de gids kocht de boleto’s voor ons (zie volgende punt) en we bekeken de condors. Daarna werden we voor hostel Pachamama afgezet. Dit busje haalt je rond 3.00 uur ’s nachts op bij je hostel in Arequipa.

Eigenlijk is dit dus hetzelfde als wanneer je zelf met een tour meerijdt, alleen kun je het online boeken en hoef je niet zelf te onderhandelen over de prijs. Het valt daardoor wel duurder uit dan wanneer je het zelf zou regelen.

Boleto turistico: toegang voor de Colca Canyon

Om de Colca Canyon te bezoeken moet je een toegangsbewijs hebben. Dit heet de boleto turistico. Deze kun je op meerdere plekken kopen. Wij kochten deze in Chivay. We hebben echter ook iemand gezien die hem aanbood in Cabanaconde. Je kunt op meerdere plekken worden gecontroleerd.

Wij zijn zelf niet gecontroleerd op de boleto turistico. Hij schijnt vooral vaak gecontroleerd te worden bij de afdaling richting San Juan de Chuccho en bij de klim vanaf Sangalle. Dit is de route die de meeste georganiseerde tours doen.

  • Kosten: 70 soles
  • Geldigheid: 5 dagen

Condors zien bij Cruz del Condor

De Colca Canyon is beroemd, want je kunt er de Andescondor zien. Deze beschermde vogel leeft alleen in de Andes. Tijdens onze zomer kun je de condor bijna dagelijks zien bij het uitzichtpunt Cruz del Condor.

De condors laten zich zien vanwege de nesten bij Cruz del Condor. Zij gebruiken de warme luchtstromen in de ochtend om op te stijgen uit de vallei, waardoor iedereen er op hetzelfde moment staat te kijken. Je hebt namelijk de meeste kans ze te zien als ze deze luchtstromen gebruiken, zo rond 9.00 uur ’s ochtends.

Trap dus niet in tours die je op een rustig, ander moment naar de plek willen brengen. Het is niet voor niets dat dit tijdstip gekozen wordt: je ziet dat bijna altijd condors.

Cruz del Condor Peru
Een condor bij Cruz del Condor.

Bij Cruz del Condor is het heel erg druk. Zelf vonden wij het wel de moeite, want deze gigantische vogels zie je niet snel. We zagen er een stuk of zes. Deze vlogen allen al toen wij ons busje uitkwamen. Loop een beetje heen en weer: toen wij er waren vlogen ze helemaal links. Ik ben later nog naar rechts gelopen. Daar zaten mensen vol verwachting te kijken, terwijl wij er al veel gezien hadden aan de andere kant.

Om op tijd te zijn voor de condors met de publieke bus moet je rond 1.00 uur of 3.00 uur de bus al nemen. Een andere optie is een dag eerder naar Cabanaconde te gaan. De condors schijnen ook te zien te zijn aan het einde van de dag, als ze terugkeren naar hun nesten. Ze gebruiken dan de luchtstromen om te dalen.

Dag 1: Cabanaconde naar Llahuar

In het hostel Pachamama kun je veel informatie krijgen over het hiken in de Colca Canyon. Zij hebben sowieso al veel informatie op hun website staan, zoals ik al eerder schreef, en bij hen kun je ook een kaart halen. Als je in het hostel slaapt dan is deze kaart gratis. Kom je daar alleen voor wat informatie (zoals wij), dan moet je voor de kaart betalen (10 sol). Met deze kaart wees ik aan wat ik voor route wilde lopen. Wij kregen nog een tip om de route andersom te lopen, dus we besloten dat advies op te volgen.

Mirador Achachiwa

Met de aanwijzingen in ons hoofd lopen we Cabanaconde uit, verder de Colca Canyon in. Op de achterkant van de kaart staat het vrij duidelijk uitgelegd. Je loopt richting het centrale plein en dan volg je de straat Calle San Pedro het dorp uit. J

e komt dan bij een stierenvechtarena. Deze is een beetje verborgen achter een heuvel. Loop dus even door als je bij een splitsing komt, dan zie je vanzelf of het de arena is. Als je deze gevonden hebt is de route echter duidelijk. Je gaat rechts om de stierenvechtarena heen. Daarna ga je rechts een pad op dat je naar een (verlaten) voetbalveld brengt. Vanaf hier volg je het pad tot je bij het uitzichtpunt (mirador) Achachiwa komt.

Cabanconde arena
De stierenvechtarena van Cabanaconde.

Na dit eerste uitzichtpunt zie je steeds meer moois. In eerste instantie is de route wat vlakker, maar het begint steeds meer te dalen. Het pad is duidelijk en kan niet missen. Door de stenen die los op het pad liggen is dalen soms lastig. Hier zagen we meer kleine groepjes, sommigen met privégids.

Steil afdalen naar Llahuar

Beneden in de kloof steek je een houten bruggetje over, de rivier over. Daarna moet je weer een stukje omhoog. Dit deel liepen wij grotendeels in de schaduw, dus dat is wel prettig. Als je ‘de hoek’ om bent, dan is het weer flink afdalen. Hier begonnen wij het wat zwaarder te vinden, zeker met de hitte erbij. Zorg dus zeker voor genoeg water!

Na een flink stuk dalen (soms vrij steil) kom je uit beneden in de kloof. Hier steek je met een brug de rivier Colca over. Als je over de brug naar rechts gaat zou je een geiser moeten kunnen vinden. Ik ben een stukje die kant op gegaan, maar omdat het best ver lopen was, ben ik omgedraaid. De afdaling zelf is vrij zwaar, dus we hadden geen zin in een omweg. Het was ook geen makkelijk pad.

Manouk loopt een pad af in de Colca Canyon, met in de diepte de rivier Colca met een brug erover
Wandelen richting Llahuar.

Vanaf helemaal beneden in de Colca Canyon moeten we nu weer omhoog. Vanaf hier loop je over een (onverharde) weg en niet meer over een wandelpad/trail, dus dat maakt het makkelijker. Je komt dan uit bij een dorpje. Hier staat een bord, wat een heel verwarrend beeld geeft. De pijl wijst naar rechts. Als je goed kijkt, zie je echter voor Llahuar een getekende pijl naar links staan.

Bord Llahuar
Het verwarrende bord vlak voor Llahuar.

Je gaat hier naar links, het dorpje in. Na deze huisjes moet je nog een stuk omlaag. Je steekt de brug over (de rivier Huaruro over) en begint aan het laatste klimmetje. Dan kom je uit in Llahuar.

Llahuar Lodge
De ingang van Llahuar Lodge, met achter Hugo het restaurant met uitzicht op de Colca Canyon.

Slapen in Llahuar

Je hebt in Llahuar meerdere opties, zover ik zo snel kon zien twee. Wij kiezen voor Llahuar Lodge. Deze heeft een restaurant met uitzicht over de kloof. Ook kun je hier gebruik maken van de thermale zwembaden. De kamer bestaat uit een houten huisje met tweepersoonsbed, een tafeltje en een raam. Je hebt geen beschikking over licht of elektriciteit.

In het restaurant kun je koud drinken kopen en drie keer per dag een maaltijd krijgen. Wij bestellen alvast een avondmaaltijd en een ontbijt. Ook gaan we de thermale zwembaden in. Deze liggen langs de (ijskoude) rivier, dus je hebt prachtig uitzicht. Ik weet niet zeker of het warme water natuurlijk is, maar het is wel heel lekker relaxen met je stijve spieren. Volgens de lodge is het water 40 graden.

Hot springs Llahuar
De thermale baden bij Llahuar (genomen in de schermering, dus een beetje donker).

Ons avondeten bestaat uit soep en daarna rijst met gefrituurde kaas, erg lekker. Water filteren wij zelf met ons waterfilter. Er is echter ook drinkwater te koop bij de lodge.

Kosten van dag 1

  • Boleto turistico: 70 soles per persoon
  • Kaart: 10 soles
  • Twee koude cola’s: 10 soles
  • Avondeten: 10 soles per persoon
  • Slapen: 50 soles (voor twee personen)
  • Totaal: 230 soles, of 115 soles per persoon
Sterrenhemel vol sterren en de melkweg met de wand van de kloof Colca Canyon onderin beeld, gemaakt bij Llahuar Lodge
Sterrenhemel bij Llahuar Lodge

Dag 2: Llahuar naar San Juan de Chuccho

We vertrekken vroeg uit Llahuar Lodge na een ontbijt van pannenkoeken met jam en boter. De route gaat terug het dorpje door tot het bord met de verwarrende pijlen. Vanaf hier lopen we over de weg naar Paclla. Vanaf Paclla zou een trail moeten lopen, maar die vinden we niet. Omdat we geen gids hebben en niet willen verdwalen, volgen we de weg.

Manouk loopt over de onverharde weg richting Malata in de Colca Canyon in de zon.
De onverharde weg richting Malata.

De weg loopt makkelijker dan een trail, hoewel wel wel schuin omhoog gaan. Onderweg zien we weinig mensen, alleen wat groepjes die ook in Llahuar sliepen. Als we de weg een poos volgen komen we uit bij Mirador de Apacheta. De oorspronkelijke trail gaat hier langs. Je kunt vanaf de weg omhoog lopen, maar in principe zit je pal onder de mirador en heb je dit uitzicht al. Vanaf hier kun je Sangalle zien liggen in het dal.

Sangalle in het dal van de kloof Colca Canyon met de zigzagweg naar Cabanaconde tegen de wand te zien
Sangalle in het dal, met links de zigzagweg van Malata naar Sangalle en rechts de weg uit de Colca Canyon naar Cabanaconde.

Voorbij Sangalle

Je volgt de weg tot je in het dorp Malata uitkomt. Hier is eventueel een slaapoptie als je wilt. Ook kun je hier afdalen richting Sangalle, mocht je ervoor kiezen daar te overnachten.

Als je de weg gewoon volgt kom je vrij snel hierna uit bij het volgende dorp, Coshñirwa. Meteen in de bocht als je het dorp inkomt zat een plek om iets te eten. We moesten een trap af en een man (Benito) kookte daar een lekkere lunch voor ons voor slechts 7 sol per persoon.

Nadat je Coshñirwa uit bent, zie je gelijk een bordje naar rechts. Hier neem je een trail naar beneden om naar San Juan de Chuccho te gaan. Het bord is vrij duidelijk.

Routebord langs het wandelpad naar San Juan de Chuccho in de Colca Canyon
Het bord aan het einde van Coshñirwa

Op deze trail moet je goed opletten! Je komt langs een soort winkeltje waar ze onder andere kippen hebben rondlopen. Hier zie je een bord. Je moet hier goed kijken waar het pad gaat. Wij liepen het meest duidelijke pad op en daalden al zeker tien minuten af voordat een vrouw ons vertelde dat we verkeerd gingen. Je moet dan weer helemaal omhoog..

Het laatste lange stuk

Als je het juiste pad neemt daal je een flink stuk. Helemaal beneden was op het moment dat we er waren geen brug meer. We zijn naar het smalste stuk van de rivier gegaan en hebben toen van steen naar steen de rivier overgestoken. Dat is te doen zonder natte voeten.

Vanaf hier stijg je weer. Je volgt als het ware een klein kanaaltje met water, dus dat kan niet missen. Het is nog een flink stuk lopen naar San Juan de Chuccho, daar verkeken wij ons een beetje op.

In San Juan de Chuccho zijn veel verschillende slaapopties. Op aanraden van Benito, waar we hebben geluncht, gaan wij voor Posada Gloria. Ons huisje is wederom van hout met alleen een bed, maar prima. De deur sluit alleen niet goed, waardoor hij een beetje klappert. Bij Gloria hebben ze gewoon warm water door de zonnepanelen op de douche.

Douchegebouw en overkapping op het terrein van Posada Gloria in het dorp San Juan de Chuccho in de Colca Canyon in Peru
De huisjes bij de lodge van Gloria.

Bij Gloria kun je ook alle maaltijden krijgen, dus we eten er ’s avonds. We krijgen soep en daarna vlees, rijst en aardappelen. We krijgen zelfs een toetje, wat ik vind lijken op flan of crema catalana, een soort pudding dus. Het eten eindigt met een kop thee.

Kosten van dag 2

  • Ontbijt: 7,50 soles per persoon
  • Lunch: 7 soles per persoon
  • Twee koude cola’s: 10 soles
  • Avondeten: 15 soles per persoon
  • Slapen: 20 soles voor twee personen
  • Totaal: 89 soles voor twee personen, of 44,50 soles per persoon

Dag 3: San Juan de Chuccho naar Cabanaconde (naar Arequipa)

De volgende ochtend is het verstandig weer vroeg op pad te gaan. Zelf zaten wij om 6.00 uur aan het ontbijt, pannenkoeken met banaan en chocoladesaus. Gloria wijst ons de kortste route terug naar Cabanaconde. Je kunt een stuk afsnijden via haar terrein, dus dat is fijn. Je loopt omlaag over haar terrein langs een bak met water. De trail is vrij duidelijk omlaag.

Zwartwitfoto van het pad vanaf San Juan de Chuccho in de Colca Canyon omhoog naar Cabanaconde
De steile weg omhoog naar Cabanaconde.

Een steile zigzagweg

Beneden steek je met een brug weer de rivier Colca over. Vanaf hier begint de zigzagweg omhoog. Deze is vrij steil, het is een pittige klim. Na ongeveer een uur komen we in de zon terecht. Deze klim kun je dragelijker maken door genoeg eten mee te nemen. Wij hebben eigenlijk alleen mueslibars en koekjes mee, terwijl we rond lunchtijd nog aan het lopen zijn. Ik raad dus aan broodjes of avocado’s mee te nemen, zodat je wat meer energie hebt onderweg.

Het onverharde pad langs de rotswand van de Colca Canyon richting Cabanaconde
Het pad tijdens de klim naar Cabanaconde.

Als je Mirador San Miguel ziet, dan ben je bijna bovenaan. Op deze route zul je soms andere wandelaars tegenkomen, want de standaardroute is San Miguel – San Juan de Chuccho – Sangalle – Cabanaconde. Deze wandelaars gaan echter omlaag. Vanaf de mirador is het nog een stuk lopen naar Cabanaconde, ik denk ongeveer twintig minuten.

Cabanaconde
Van mirador San Miguel naar Cabanaconde.

In totaal doen wij bijna 7 uur over deze hele dag.

Van Cabanaconde naar Arequipa

In Cabanaconde kun je op verschillende plekken wat eten. Je kunt nog een dag hier blijven of doorreizen naar Arequipa. Er gaan verschillende bussen. Wij namen de bus om 14.00 uur van maatschappij Reyna. Je kunt op Plaza de Armas bij een winkeltje een ticket kopen. Bij ons stond de bus er al en konden ze ons wijzen waar we het ticket konden kopen.

Ik raad aan op tijd in de bus te zijn. Toen de bus bijna vertrok bleek iemand hetzelfde stoelnummer te hebben gekregen. Die moest toen op zoek naar een overgebleven plek. Dat is natuurlijk niet prettig na een klim. De bus is heel vol in het begin, maar in Chivay stappen de meeste mensen uit.

Behalve de stop in Chivay gaat de bus rechtstreeks naar Arequipa, waar je op het busstation aankomt. En dan zit je avontuur in de Colca Canyon er weer op..

Kosten van dag 3

  • Ontbijt: 8 soles per persoon
  • Bus Cabanaconde-Arequipa: 17 soles per persoon
  • Totaal: 50 soles voor twee personen, of 25 soles per persoon

Totale kosten voor de Colca Canyon hike

Wij waren in totaal dus 369 soles kwijt voor twee personen. Dit is exclusief de reis naar Cabanaconde. Dat kan voor 17 soles per persoon op het goedkoopst. Dan ben je dus 403 soles kwijt. Dat komt neer op 201,50 soles per persoon.

Kosten Colca canyon tour

Wij hebben rondgevraagd naar tours naar de Colca Canyon in Arequipa. Ik wist eigenlijk al dat ik het liever zonder tour wilde doen, dus we besloten al snel niet voor een tour te gaan.

Voor tours van twee dagen (van San Miguel via San Juan de Chuccho naar Sangalle en de tweede dag naar Cabanaconde) kregen we prijzen voor 110-150 soles per persoon. Dit in inclusief vervoer, ontbijt, lunch en diner op dag 1, een overnachting in Sangalle en ontbijt op dag 2.

Het is dus exclusief de laatste lunch, die ik daarom ook niet heb meegerekend in ons overzicht (wij lunchten in Cabanaconde). Je kunt ook duurder, voor 400-600 soles, voor een privétour of een andere route (bijvoorbeeld de omgedraaide route). Ook is de boleto turistico niet inbegrepen bij een tour.

Wat is goedkoper, met of zonder tour?

Het is dus niet per se goedkoper om zelf de Colca Canyon te bezoeken. Het kan met een tour voor minder als je een beetje onderhandelt, zeker als je niet met de bus wilt gaan. Ik raad het echter zeker aan om zelf te gaan. De paden in de Colca Canyon zijn heel duidelijk, dus je kunt bijna niet verkeerd gaan, zeker niet met de kaart van Pachamama. Het is heel rustig: we zaten in Llahuar met een stuk of vijftien personen, in San Juan de Chuccho waren nog minder mensen. Het is een heel mooie manier om van de natuur te genieten. Ook vonden wij het lekker om op ons eigen tempo te lopen. Het is wel een voordeel als je Spaans spreekt. Maar zelfs als dat niet zo is gaat het je sowieso lukken!

Ter info: de koers van de Peruaanse sol wisselt nogal eens, maar je kunt het ongeveer door 3,5 delen om de euro te krijgen.

Lijkt het jou leuk om te hiken in de Colca Canyon? En zou je het dan met of zonder gids doen?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Hallo Manouk en Hugo. Mooi verslag van een prachtige hike. Deze info gebruiken wij zeker als wij volgend jaar juni naar Peru gaan. Over Pachamama hadden wij ook al het één en ander gelezen. Jullie site en foto’s zien er prachtig uit. Veel plezier met jullie verdere reizen.

    Groeten, Coen en Lia

  2. Manouk,
    Net terug van 4 weken backpacken Peru met man en kids (12 en 15 jaar). En inderdaad ook de 3 dagen /2 nachten in de Colca Canyon gelopen. Wij de tocht Lhhuar – Sangalle _ Cabanaconde. Het is een aanrader! Eerste dag slechts 2 andere lopers tegen gekomen. Het is veilig en prima te doen als je sportief bent. Wel zorgen voor voldoende water. Wij snapten niet zo goed waarom mensen vanuit Arequipa voor 1 dag op en neer gaan om de condorspot te zien. Het is zo’n prachtig gebied, neem de tijd dit te ontdekken ipv alleen highlights afvinken. Wij zijn ook nog een dag in Yangue gebleven en hebben met gezin en 1 gids een prachtige rit van 3,5 uur gemaakt te paard (ook al kunnen we niet rijden, je wordt goed begeleid) en ’s avonds sterren gekeken want de eigenaar van de hostal had een observatorium in zijn tuin gebouwd. Meer dan de moeite waard!
    Succes met je site, zelfs leuk om te lezen nu we weer terug zijn:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.