Praktische info: runDisney in Disneyland Paris

Categories Voorbereiding
runDisney 21k

In 2016 organiseerde runDisney voor de eerste keer een Half Marathon Weekend in Disneyland Paris. Tot dan deden ze dat alleen maar in Amerika. Omdat dit iets was wat al langer op mijn wensenlijstje stond en Parijs veel haalbaarder is dan Amerika qua kosten, besloot ik dat ik erbij moest zijn. Zo’n eerste editie zorgt voor veel nieuwe dingen en veel geregel, maar alles is gelukt. Vandaag leg ik graag uit hoe alles rondom een Disneyland Paris Half Marathon Weekend in zijn werk gaat.

Inschrijving via runDisney

In eerste instantie probeert runDisney je zo ver te krijgen om een package te boeken. Dit betekent dat je tegelijkertijd verblijf, parktickets en inschrijving voor de wedstrijden regelt. Deels heel prettig, want dan is alles geregeld, maar ook veel duurder. Je kunt een package boeken via Disney, dat kun je hier vinden.

Zelf vonden wij dit te duur, dus hebben we besloten om te kiezen voor bib-only. Dit betekent dat je jezelf alleen inschrijft voor de wedstrijd, waardoor je de rest zelf moet regelen. Dit is natuurlijk meer werk, maar daardoor kan het wel een stuk goedkoper. De inschrijving voor bib-only opent in het voorjaar. De exacte datum wordt laat bekend gemaakt. Je kunt je het beste even inschrijven voor de nieuwsbrief, dan wordt je op de hoogte gehouden van de datum waarop het open gaat.
Als de inschrijving open is, dan kun je je via de website inschrijven. Alles is dan duidelijk en in het Engels, zodat je weet wat je moet invullen.

Disneyland 5km
Finish van de 5 kilometer

Afstanden in 2017

De eerste editie bestond uit twee afstanden. In 2017 is er een nieuwe afstand bij gekomen: de 10 kilometer.

 • Kids races door Disney Village van 100 m, 200 m en 1 km.
  Zaterdag 23 september 2017, 11.00 uur
  Deelname tussen de 1 jaar en 12 jaar.
  Kosten: 12 euro
  Meer informatie kun je hier vinden, aangezien ik hier zelf natuurlijk niet aan mee heb gedaan.
 • 5 km (Family Run) door het park Walt Disney Studios.
  Vrijdag 22 september 2017 in de avond (tijd nog niet bekend).
  Deelnemen mag vanaf 5 jaar. Deze race is niet op tijd, dus je krijgt geen tijdmeting na afloop.
  Kosten: 35 euro
 • 10 km door beide parken, zowel Walt Disney Studios als Disneyland.
  Zaterdag 23 september 2017, 7.00 uur.
  Deelname vanaf 14 jaar .
  Kosten: 55 euro
 • Halve marathon (21,1 km) door beide parken en de omgeving. Vorig jaar rende je over het platteland en over het terrein van de hotels, maar de route wordt dit jaar aangepast.
  Zondag 24 september 2017, 7.00 uur
  Deelname vanaf 18 jaar.
  Kosten: 75 euro

Wat is inbegrepen bij de inschrijving?

Als je jezelf inschrijft met bib-only, dan is het volgende inbegrepen:

 • een startnummer met naam (als je je voor 31 augustus inschrijft)
 • een T-shirt (bij de halve marathon een sportshirt, bij de 5 km van katoen)
 • een medaille (als je de finish haalt)
 • drinken onderweg en na afloop
 • bij de halve marathon ook snacks onderweg (in 2016 appelstukjes en mueslirepen)
 • gEARbag (doorzichtige plastic tas)

De gEARbag heb je nodig om later je spullen in te doen als je ze wilt achterlaten in de garderobe tijdens de race. Het is heel belangrijk dat je ze hier echt in doet, want vanwege de veiligheid accepteren ze alleen deze tassen: hiervan kunnen ze de inhoud namelijk zien. Het is natuurlijk niet verplicht iets achter te laten bij de garderobe.

LET OP: Parktickets zijn dus niet inbegrepen! Je finisht altijd in Disney Village en dus buiten de parken. Als je de parken wilt bezoeken, dien je hier nog los tickets voor te kopen. Mocht je alle dagen willen gaan, dan kun je overwegen een abonnement te nemen: dit is al gauw goedkoper als je bijvoorbeeld drie dagen naar beide parken wilt. Je krijgt dan ook korting op eten en drinken en merchandise in de winkels.

Disneyland 5k
Fotomoment tijdens de 5 km

runDisney challenges

In Amerika bestaan al jaren verschillende soorten challenges. Hier keek ik altijd met verbazing naar, want sommige zijn echt voor gekken wat mij betreft. Zo heb je bijvoorbeeld ‘Goofy’s Race and a Half Challenge’ in Walt Disney World, waarbij je in een weekend op zaterdag de halve marathon rent en op zondag de hele marathon. Of nog gekker: de ‘Dopey Challenge’, waarbij je in een weekend de 5 km, 10 km, halve marathon én marathon rent!

In Parijs is ook een challenge. Vorig jaar organiseerden zij al de ‘Castle to Château’, wat betekent dat je zowel een halve marathon in Amerika als in Parijs rent in één kalenderjaar. Dit jaar organiseren ze een nieuwe challenge. Deze heeft nog geen naam, maar je neemt erin deel als je zowel de 10 km als de halve marathon rent. Je kunt alle informatie over deze challenge hier vinden.

Wat houdt een challenge precies in?

Eigenlijk betekent het gewoon een extra medaille. Als je meedoet aan een challenge, krijg je naast de medailles voor de afstanden die je loopt, ook de medaille van de challenge. Omdat de medailles van runDisney echt prachtig zijn, willen veel mensen dit graag. Tevens zijn het uitdagingen: je wordt gemotiveerd meer van jezelf te vragen en meer te laten zien op sportief gebied. Ik vind het in elk geval een heel leuk iniatief.

LET OP: Je doet niet automatisch mee aan een challenge! Je moet je hier apart voor inschrijven. Bij de inschrijving voor de afstanden moet je ook kiezen voor de challenge. Als je jezelf inschrijft voor de 10 km en de halve marathon, ben je dus NIET automatisch ingeschreven voor de challenge. Als je deze extra medaille wilt, dan moet je hier dus goed op letten!

Disneyland Half Marathon
Halve marathon

Medisch certificaat

Om deel te mogen nemen aan een halve marathon in Frankrijk is het bij Franse wet verplicht om een medisch certificaat te hebben. Dit is een formulier dat is getekend door je dokter. Bij runDisney wordt dit formulier aangeleverd in pdfvorm. Het hoeft alleen maar ingevuld te worden, ondertekend en er moet een stempel op worden gezet. Het moet afgegeven zijn binnen aan jaar voor deelname aan de race. Vorig jaar heb ik aan Zélia van JustKeepRunning.nl gevraagd om advies over het medisch certificaat, omdat zij de marathon in Parijs heeft gerend. Zij heeft toen deze blogpost geschreven. Als je verder nog vragen hebt, dan beantwoord ik ze graag.

Minimale tijd

Om mee te mogen doen aan een Disneyrace hoef je helemaal niet hard te kunnen rennen. Veel mensen rennen een deel en wandelen een deel. Achteraan lopen mensen die je uit de race halen als je te langzaam gaat, vaak met ballonnen. Als je deze ziet, ga dan een stuk rennen naar voren, want dan zit je weer goed.
De minimale tijd die je moet lopen is 16 minuten per mijl. Dat is natuurlijk een beetje cryptisch, want wij meten in kilometers, maar gelukkig staat er dit jaar een omrekentabel op de site. Je moet minimaal 9,56 minuten per kilometer lopen. Dit is 6,28 km/uur. Lopen is ongeveer 5 km/uur, wat betekent dat je dus echt niet heel snel hoeft te zijn. Een race rennen van runDisney is echt voor iedereen!

Disneyland Half Marathon
Halve marathon

Hoe gaat het in zijn werk?

Als je aankomt bij Disneyland Paris, is het tijd om je startpakket op te halen. Dit doen je in de runDisney Health & Welness Expo. De Expo kunt je vinden in Disney Village en staat goed aangegeven met bordjes. Eenmaal binnen heb je aan weerszijden balies waar je het startpakket kunt ophalen. Dit doe je door je inschrijvingsbewijs in te leveren en indien je meedoet aan de halve marathon ook een kopie van het medisch certificaat.

Als dat in orde is, dan krijg je het startpakket. Dit is een doorzichtige plastic tas. Daarin zit je startnummer. De plastic tas moet je bewaren: mocht je iets in willen leveren bij de garderobe bij één van de wedstrijden, dan moet het is deze tas. Dit zodat duidelijk zichtbaar is voor de vrijwilligers wat je achterlaat: je kunt er dan niets geks in doen.

Met het startnummer ga je vervolgens naar de fotograaf in de Expo. Deze maakt een foto van jou met je startnummer. Deels omdat het leuk is, maar voornamelijk voor de veiligheid: zo hebben ze bij elke naam en elk startnummer een foto.

Bib 21k
Foto met het startnummer

Je hebt je startnummer nog één keer nodig, namelijk om je shirt op te halen. Dit kan helemaal achterin de Expo. Pas dit shirt meteen even, want je kan nog van maat ruilen! Ze scheuren een deel van je startnummer af (geen zorgen, dat strookje zit er speciaal aan), zodat je maar één keer een shirt kunt halen.

Verder vind je in de Expo verschillende kraampjes van merken die van alles laten zien en verkopen. Ook vind je hier de officiële merchandise van runDisney, onder andere van de race die je op dat moment gaat doen. Sommige race-specifieke dingen raken snel uitverkocht, dus als je hier interesse in hebt, dan raad ik aan om snel naar de Expo te gaan.

Photopass

Tijdens het Disneyland Paris Half Marathon Weekend zijn er speciale edities van de Photopass. Dit is een systeem dat altijd al in de parken is, waarbij je na het maken van een foto (bijvoorbeeld in een attractie of met een personage) je pasje laat scannen. De foto’s kun je daarna downloaden. Normaal betaal je per foto, met Photopass krijg je deze gratis (want je hebt al betaald voor de Photopass).

Tijdens runDisney zijn er speciale edities. Vorig jaar was er één editie. Deze kostte uit mijn hoofd 40 euro. Je kon hier zes startnummers aan toevoegen. De foto’s die gemaakt werden van deze nummers kwamen dan automatisch op deze pas. Dit heeft wel even geduurd, maar dat wil ik graag wijten aan het feit dat het de eerste editie was. Uiteindelijk hebben we alle foto’s gekregen. Ik vond het een fijn systeem, want er kunnen 6 startnummers op een pas, dus je kunt hem delen met anderen. Tevens kunnen je parkfoto’s op de pas, evenals je foto’s van de attracties.

Dit jaar is er ook een andere editie met alleen je racefoto’s. Er zijn echter nog geen prijzen bekend. Voor meer informatie kun je deze pagina in de gaten houden.

Photopass
Character stop tijdens de halve marathon

Hopelijk is alles duidelijk met deze informatie. Lijkt het jou wat om mee te doen aan runDisney in Disneyland Parijs? Welke afstand zou je dan rennen?

Andere artikelen die je misschien leuk zal vinden:

8 thoughts on “Praktische info: runDisney in Disneyland Paris

  1. Haha dat snap ik! Ik vond het echt heel erg leuk, dus ik raad het van harte aan. Ik hoop er dit jaar ook weer bij te zijn. Dus wellicht tot daar? Ik ben van plan ook nog iets te schrijven over hoe ik het ervaren heb binnenkort.

 1. Wow wat klinkt dat gaaf! Kun je inscchatting maken van bijkomende reis-en verblijfkosten voor een gezin dat weekend? Inclusief bezoek aan t park? Heb je tips voor een accommodatie? Ik hoor t graag! gr Ellen

  1. Hi Ellen! Wij zijn zelf met de auto gegaan. Je kunt dus even de kilometers uitrekenen vanaf jouw woonplaats via Google Maps en dan met het verbruik van je auto uitrekenen hoeveel benzine dat is (heb je ook sites voor). De tol is 40/50 euro ongeveer. Parkeren bij Disney was vorig jaar met een aanbieding 10 euro voor het hele weekend, dus dat viel mee. Wij sliepen in Val d’Europe, bij Residhome. Hier hadden we een kamer met badkamer en minikeukentje (zodat we zelf ontbijt konden maken). Wellicht hebben ze er ook grotere kamers. Ik raad aan om in Val d’Europe te verblijven, want dat is veel betaalbaarder. Ik denk dat wij ongeveer 90 euro pp kwijt waren voor 2 nachten. Vanaf hier kun je met de auto naar Disney. Eventueel kun je ook met de trein, dit is maar 1/2 haltes en kost maar 3 euro ofzo. In Val d’Europe zit ook een winkelcentrum met grote supermarkt, hier kun je snacks enzo kopen, dat scheelt je weer in de parken.
   Entreebewijzen zijn los. Ik zou uitgaan van 70 euro ongeveer per persoon, maar kan vaak goedkoper als je de tickets eerder online boekt. Wij zijn zelf vrijdag en zaterdag in het park geweest, op zondag niet (behalve tijdens het rennen). De startbewijzen heb ik in mijn artikel al benoemd. Wij liepen twee races, dus dat is wel duur, als je er maar één doet is het alweer goedkoper. Kun je hier wat mee?

  1. Leuk! Ik wil ze dit jaar het liefst alledrie doen, maar in elk geval de 10 & halve zodat ik de challenge heb. Alleen gaat de bibonly nu wel laat open, ik ben bang dat ik dan al in Zuid-Amerika ben en geen mogelijkheid heb om in te schrijven 🙁

 2. Ik loop hem dit jaar de 10k. Super veel zin in. Ter info voor andere wij slapen in een b&b en betalen 60 euro voor 2 nachten voor 2 personen! Dus 15 euro pppn. Hebben wel een 4 en 2 persoons kamer.

  Weet jij of je zelf onderweg ook foto’s mag maken met disneyfiguren? Of mag dat niet?

  1. Wat leuk Roxanne! Ik doe dit jaar alledrie de afstanden, haha. Wat een nuttige tip, welke B&B is dat? In Val d’Europe?
   Het foto’s maken onderweg is iets anders dan normaal in het park: de figuren nemen geen tijd om er iets leuks van te maken (meestal heb je even een momentje met ze) maar ze gaan snel op de foto. Je kunt wel vragen of de castmember daar een foto van jou maakt met je telefoon (of iemand anders die erbij staat) en sommige mensen maken snel een selfie. Als je snel bent of zorgt dat je het klaar hebt is het dus geen probleem 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *