|

Een stadswandeling door Oslo

De hoofdstad van Noorwegen was voor mij heel anders dan de meeste citytrips die ik maak, vaak naar meer historische binnensteden. Desondanks heb ik het heel leuk gehad in Oslo, die de komende tijd bezig is een heel nieuw modern district te bouwen. Daarbij is het centrum ook nog eens redelijk compact, wat betekent dat je met een beetje frisse moed gemakkelijk een dag door deze stad kunt wandelen. Ik geef je een stadswandeling door Oslo langs de mooiste bezienswaardigheden die wat mij betreft op loopafstand van elkaar zijn.

Tijdens deze stadswandeling kom je langs alle bekende bezienswaardigheden in Oslo. Wil je wat langer in Noorwegen blijven? Combineer Oslo dan met Bergen en maak tussendoor één van de mooiste treinreizen ter wereld.

1. Operagebouw: Operahuset

Het bekendste gebouw van Oslo is denk ik toch wel haar operagebouw. Dit gebouw is nog vrij nieuw, want het is pas in 2008 geopend. Het vormt dan ook het begin van de nieuwe, moderne wijk in dit deel van de stad. Achter Operahuset staat bijvoorbeeld de Barcode, een rij moderne hoge kantoorgebouwen. Op dit moment zijn ze nog druk aan het bouwen rondom het operagebouw. Hier komt in de toekomst onder andere de nieuwe locatie van de National Gallery en het Munchmuseum.

Het moderne Operahuset in Oslo.

Het operagebouw is gemaakt van wit marmer en is schuin aflopend. Vaak wordt het vergeleken met een ijsschots die uit het water steekt. Op het dak kun je lopen, wat een erg populaire bezigheid is onder toeristen. In de zomer is het ook een fijne zonplek. In de winter is het oppassen geblazen, want het dak wordt met sneeuw en ijs erg glad. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht over de haven van Oslo.

Sla ook zeker de binnenzijde van dit gebouw niet over, want Operahuset is ook vanbinnen voorzien van mooie architectuur. Zo staat er een grote, golvende, eikenhouten muur. De andere zijde werkt op kunstige wijze de garderobe en toiletten weg. Eventueel kun je hier iets eten of drinken, want er zit een restaurantje in, maar ook op een bankje zitten en om je heen kijken is een optie. Er worden ook rondleidingen gegeven door het gebouw. Helaas doen ze dit in de winter voornamelijk in het Noors en minder in het Engels, dus wij hebben dit overgeslagen, maar mocht je het leuk vinden, dan is het zeker een optie (in de zomer zijn er meer mogelijkheden).

De binnenzijde van het operagebouw van Oslo.
Het interieur van het Operahuset.

2. Kasteel: Akerhus slott

Dit kasteel, of deze vesting, is gebouwd in de 13e eeuw door koning Håkon V. Oslo werd rond die tijd aangevallen en dit kasteel moest dienen als bescherming. Begin 17e eeuw werd het verbouwd tot Renaissance-stijl, waardoor het er niet meer helemaal Middeleeuws uitziet. Het kasteel is nog steeds in militair bezit, maar het is wel te bezoeken. Je kunt dit terugzien, er lopen bijvoorbeeld nog wachters rond. De website van VisitOslo maakt verschil tussen het kasteel en de vesting. Met het kasteel bedoelen ze vermoedelijk het gebouw zelf, wat te bezoeken is, terwijl de vesting ook het omliggende terrein is.

Mocht je er in de winter naartoe willen (zoals wij), dan is het kasteel alleen in de weekenden te bezoeken. De vesting kun je echter altijd bezoeken. Als je op de muren loopt, dan heb je uitzicht over de haven, erg leuk.

Akerhus in Oslo

Op het terrein vind je, naast het kasteel, ook het Verzetmuseum en een museum over de strijdkrachten. Deze laatste is gratis te bezoeken en geheel in het Noors, wat wat minder is. Het gaat over (recente) militaire operaties van het Noorse leger.

3. Stadhuis: Oslo Rådhus

Het Rådhus is het stadhuis van Oslo en één van de bekendste gebouwen in de stad. Dit komt doordat de Nobelprijs voor de Vrede elk jaar in december wordt uitgereikt in dit gebouw.

De buitenzijde met de toren van het stadhuis of Radhus Oslo,

In 1918 werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven, die werd gewonnen door Arnstein Arneberg en Magnus Poulsson. Het hele gebied rondom het huidige stadhuis werd in de jaren ’20 verbouwd, zodat dit gebouw erin zou passen. De bouw begon in 1931, maar moest stilgelegd worden door de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk werd het geopend in 1950.

De hal van het Radhus van Oslo in Noorwegen.

Ik vind het Rådhus een must-visit als je naar Oslo gaat, want het gebouw zit vol met prachtige muurschilderingen van Henrik Sørensen. De ingang vind je tussen de twee torens in (in een inham). Ga beneden in de hal op het bankje zitten (zoals je de mensen op de foto hierboven kunt zien doen) en houd even lunchpauze met je zelf meegebrachte lunch, want alles in Noorwegen is duur. Door dit te doen kun je wat euro’s besparen. Hij is dagelijks geopend, in de winter tot 16.00 uur, in de zomer tot 18.00 uur.

Na het eten neem je de trap naar boven en loop je daar rond, want er zijn nog veel meer ruimtes met prachtige schilderingen die de moeite van het bezoeken waard zijn. In de hal staat een rekje met flyers, deze geven je wat meer informatie over wat je kunt zien. Het is heel anders dan de fresco’s die je vaak in kerken en andere monumentale gebouwen ziet, maar ik was erg onder de indruk.

De muurschilderingen in het stadhuis/Radhus van Oslo.

4. Koninklijk Paleis: Slottet

This girl loves a good palace en ook Oslo heeft er eentje die me blij maakt. Hij deed me erg denken aan het prachtige Schönbrunn in Wenen en dat is natuurlijk altijd een goed teken. Je vervolgt je stadswandeling door Oslo dus ook met een bezoekje aan het park rond dit paleis.

De buitenzijde van het paleis of Slottet Oslo.

Het paleis is gebouwd in de 18e eeuw en is nog altijd de woonplaats van de Noorse koning. Toen wij daar waren op zijn verjaardag (21 februari) stond er een lange rij mensen om hem te feliciteren, heel grappig.

Het paleis is te bezoeken, maar tot mijn grote verdriet is dit alleen in de zomermaanden. Ik heb hem zelf dus over moeten slaan. Het is ongetwijfeld erg leuk om te doen als je er in de zomer bent!

Tijd voor een koffiepauze? Bezoek dan één van de leuke cafés in Oslo.

5. National Gallery: Nasjonalmuseet

Elke hoofdstad heeft volgens mij wel belangrijke musea en Oslo is daar één van. Zij pronken met een prachtige National Gallery. Het gebouw vond ik al erg mooi en dan heb je de binnenkant nog niet eens gezien 😉

De buitenzijde van de National Gallery in Oslo.

De Noorse National Gallery is niet erg groot, dus met een dagdeel heb je wel genoeg. Ook wel weer eens fijn, je bent niet uren bezig om alles te zien.

Ze hebben één zaal met ‘de Oude Meesters’, gedoneerd door Christian Langaard, een Noorse kunstverzamelaar. De reden hiervoor is dat zijzelf geen schilderijen van deze grote namen konden betalen. Hij heeft de schilderijen nagelaten aan o.a. dit museum. Lekker overzichtelijk dat deze bij elkaar hangen.

Het beroemde schilderij Scream of De Schreeuw van Edvard Munch.

Het beroemdste schilderij in dit museum is ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch. Ze hebben meer schilderijen van hem, maar ik denk dat je deze wel zult herkennen. Hij hangt in een zaal in het midden met de andere werken van Munch. Het schilderij hangt achter een glasplaat, het is namelijk al enkele keren gestolen.

6. De kathedraal: Domkirke

Je wandelt via de straat Karl Johans Gate richting de kathedraal van Oslo, de Domkirke. Deze is gebouwd aan het einde van de 17e eeuw. De kerk is echter door de eeuwen heen vaak gerestaureerd en gerenoveerd. Ze heeft bijvoorbeeld een plafondschildering uit de 20e eeuw: niet bepaald oud dus.

Domkirke Oslo

Als de kerk open is, dan raad ik je van harte aan even binnen te lopen. Hij is erg kleurrijk en ik vond hem dus echt een bezoekje waard. Niet de mooiste kerk die ik ooit heb gezien, maar ik vind hem zeker de moeite waard.

7. Centraal Station: Sentralstasjon

Je kunt de stadswandeling door Oslo eindigen (of beginnen) bij het Centraal Station van Oslo. Deze ligt pal naast het centrum en is dus een goed begin of einde. De trein van het vliegveld komt hier ook aan.

In het station vind je ook de Østbanehallen, een nieuwe foodcourt. Ze hebben er van alles, waaronder een Ben & Jerry’s waar je van alles kunt kopen, waaronder hoorntjes. Wij hebben er zelfs niet gegeten of gekocht, maar ik vond het wel erg mooi om te zien. Je kunt tevens de toeristeninformatie vinden in deze hal. Zij hebben handige kaarten en kunnen je informatie geven over wat je moet bezoeken.

Route voor een stadswandeling door Oslo: de binnenzijde van het station.

Dat was de stadswandeling door het centrum van Oslo. Deze hele wandeling is gratis. Dat is natuurlijk fijn voor je budget voor een stedentrip naar Oslo.

Ben jij al eens in Oslo geweest?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.