Plaza de España

6x waarom Sevilla mijn favoriete stad is

De mooiste stad waar ik ooit ben geweest is toch echt Sevilla. Wellicht ben ik lichtelijk bevooroordeeld aangezien ik een halfjaar in deze stad heb gestudeerd en gewoond, maar dat neemt niet weg dat het ook echt een prachtige plek is. Omdat ik vind dat iedereen dat moet weten, hierbij 6 redenen waarom je Sevilla echt moet zien.

1. De Giralda

Misschien niet helemaal eerlijk tegenover de rest van de kathedraal, maar haar prachtige minaret is toch echt mijn favoriet van dit gebouw. Maar ik zal jullie zeker de kathedraal zelf niet onthouden 😉 Catedral Maria de la Sede staat zeer terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je zult meteen onder de indruk zijn van haar omvang, want het is één van de grootste kerkgebouwen in Europa (derde plek na de St. Pieter in Rome en St. Paul in Londen) en het grootste gotische kerkgebouw ter wereld. Zeker een bezoekje waard dus! Ze beweren er tevens het graf van Columbus (Cristóbal Colón in het Spaans) te hebben, hoewel ze niet de enige zijn die dat zeggen. Er is een aantal paar jaar terug een onderzoek geweest wat beweert dat dit niet helemaal het geval is, maar die uitkomst is natuurlijk vakkundig genegeerd 😉

Catedral Sevilla

En haar prachtige toren

Deze heeft zelfs haar eigen naam, de Giralda. Op de plek van de kathedraal stond vroeger een moskee. Het is vrij normaal in Zuid-Spanje, dat moskeeën worden afgebroken of omgebouwd tot kerkgebouwen. In eerste instantie werd de oude moskee gebruikt, maar in de 15e eeuw werd besloten tot de bouw van de kathedraal. Van de moskee bleven alleen de binnentuin (Patio de los Naranjos) met haar poort en de Giralda bewaard. Gelukkig maar, want kijk hoe mooi ze is!

Bijzonder aan de Giralda is dat zij geen trappen bevat. Hoe kom je dan boven? Er zijn schuine hellingen omhoog, steeds een stukje voor er een bocht is. Een soort vierkante wentelhelling, zou je kunnen zeggen. Waarom dit zo is? Toen de Giralda nog bij de moskee hoorde, moest er meerdere malen per dag iemand omhoog om op te roepen tot het bidden. Omdat Sevilla zeker in de zomer erg warm is, was het niet te doen om iemand zoveel keer die hele toren op te laten klimmen. Om die reden werden de hellingen gemaakt, zodat deze man omhoog kon… op een ezel! Helaas moet je tegenwoordig toch echt lopend omhoog. De entree van de Giralda zit in de kathedraal en is dus inbegrepen bij een kaartje voor de kathedraal.

Giralda Sevilla

2. Real Alcázar

Het prachtige Moorse paleis in deze stad. Als je in Granada bent geweest en het Alhambra hebt gezien, dan valt dit wellicht wat tegen, want het is eigenlijk een beetje het kleine zusje van het Alhambra. Dit betekent niet dat het niet de moeite waard is om het Alcázar te bezoeken. Het is misschien wel het oudste koninklijke paleis in Europa wat nog steeds zo gebruikt wordt, als ik internet mag geloven. Het is gebouwd in de veertiende eeuw. Hoewel ik zelf ook Moors paleis zeg, is dit stiekem helemaal niet waar. Het is gebouwd onder de Spaanse koning Peter I van Castilië, dus onder katholieke heerschappij. Deze koning maakte echter gebruik van Moorse werkkracht. Zij hebben het paleis dus gebouwd met die invloeden. Dit heeft geleid tot het onstaan van een nieuwe stijl, ookwel mudéjar genoemd. Heel bijzonder om te zien en uniek voor Spanje. Deze stijl is een combinatie van islamitische en christelijke stijlen. Het  paleis is later uitgebreid met nog meer stijlen, waardoor het een echt mengelmoesje is.

Real Alcazar Sevilla

Wat mij betreft is het mooist aan het Alcázar toch wel de grote tuinen die erbij horen. Zeker in het voorjaar is een bezoekje zeer de moeite door het vele groen waar je doorheen kunt wandelen. Er lopen ook pauwen rond, waar ik persoonlijk minder fan van ben, maar het zijn natuurlijk prachtige dieren.

3. De rijke geschiedenis

Zoals je hierboven kunt zien, heeft Sevilla een uitgebreide geschiedenis. Er is dus heel veel te leren over deze stad! Dit doe ik dan ook nog altijd graag door een free walking tour te doen in Sevilla. Hierbij krijg je een stadswandeling in het Engels, waarbij je van alles leert over de geschiedenis en hoogtepunten van de stad. Deze is in principe gratis, want hij is gebaseerd op fooien. Je betaalt aan het einde wat je de tour waard vond. Dat is dus fijn met een klein budget! Mijn favoriet is denk ik Pancho Tours in Sevilla, maar ik heb er meerdere gedaan en geen vond ik echt slecht. Ze geven ook tours door barrio Santa Cruz, de oude joose wijk. Ook heel interessant, want in de geschiedenis van Sevilla lopen de islam, het christendom en het jodendom door elkaar heen.

Sevilla

4. Plaza de España

Misschien wel de mooiste plek in deze stad is dit plein. Deze is gebouwd tijdens voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929. Omringend heb je allerlei paviljoenen voor de voormalige Spaanse en Portugese koloniën en het Maria Luisa park. Dit plein is echter toch wel het centrum van de tentoonstelling en het mooist in mijn ogen. Een beetje ironisch dat dit dan Plaza de España is, maar dat vergeten we even.

Plaza de España Sevilla

Het plein is halvemaanvormig en rondom vind je 52 mozaïeken waarop alle provinciën van Spanje zijn afgebeeld. Leuk om langs te lopen en te kijken wat je kent. Bij elke van deze zijn ook bankjes om even op uit te rusten of om te poseren voor een foto natuurlijk 😉

Als je het plein net zo mooi vindt als ik, dan ben je niet de enige: het is tevens decor geweest voor onder andere Star Wars (Naboo) en The Dictator. Sevilla is sowieso een geliefde plek om te filmen, want het Real Alcazár was te zien in Game of Thrones.

Plaza de España

De omringende gebouwen worden gebruikt door de overheid op dit moment. Over het watertje kun je heen en weer roeien als je jezelf heen sportief voelt 😉

Enige minpuntje: als het warm is, dan is het op Plaza de España bloed- en bloedheet.

5. Las Setas

In Sevilla heb je ook een wat moderner bouwwerk, geopend in 2011. Het staat op Plaza de la Encarnación. Hier zijn Romeinse en Moorse archeologische resten gevonden en onder het bouwwerk vind je dan ook een museum dat meer laat zien. Het bouwwerk is een houten constructie en schijnt zelfs de grootste houten constructie ter wereld te zijn. Officieel draagt het de naam Metropol Parasol, maar al snel is het door de inwoners van Sevilla omgedoopt tot ‘Las Setas’, oftewel de paddenstoelen. Dit omdat ze het op paddenstoelen vinden lijken. Daar kan ik wel inkomen.

Mijn tip voor Metropol Parasol is om hier zeker op te gaan. De laatste keer dat ik dit deed was het maar €1,35 per persoon, daar kun je het niet voor laten. Het is zelfs mogelijk om tot laat in de avond (middernacht) naar boven te gaan, waardoor je prachtig uitzicht hebt op een verlicht Sevilla (en ook op de kathedraal). Om naar binnen te gaan moet je eerst naar beneden: een beetje verwarrend, maar als je het weet zie je het wel. Je gaat omhoog met een lift.

Metropol Parasol

Behalve dit bouwwerk heb je op dit plein ook nog allerlei eettentjes en op het verhoogde plein vind je vaak marktjes (zoals met Kerst).

6. Het prachtige weer in Sevilla

Wellicht een beetje flauw, maar wel waar. In Sevilla is het meestal prachtig weer. Ga hier echter niet zomaar van uit. In november heb ik bijvoorbeeld erg veel regen gehad en in Sevilla betekent dit dat het water door de straten stroomt. Maakt de stad niet minder mooi, maar ik heb daar vaker regenlaarzen gedragen dan in Nederland.

In de zomer is het misschien té mooi weer in deze stad: het kan wel 50 graden worden! In de winter daarentegen is het ook weer niet heel fijn. Veel plekken hebben geen centrale verwarming, omdat het zo kort ‘koud’ is in deze regio dat het niet de moeite is. Mijn favoriete tijd om hier te zijn is het voorjaar, bijvoorbeeld in mei. Dan staat de tuinen van het Alcázar in bloei en is het fijn warm. Het najaar is ook prettig.

Ben jij al overtuigd?

Delen of bewaren voor later?

12 thoughts on “6x waarom Sevilla mijn favoriete stad is

 1. Wat een leuke blognaam heb je! Super gaaf dat je een half jaar in deze stad hebt gewoond en gestudeerd. Ik denk dat je mij meer in het gedeelte zou vinden met de oude gebouwen. Hangt toch altijd een gezelligere sfeer, vind ik persoonlijk.

  1. Haha dankje! Ik heb er ook heel lang over moeten nadenken. Ik vind het zelf nog altijd een fantastische stad. Ik was ook meer fan van het echte oude stadscentrum hoor, zeker omdat de oude joodse wijk daar ook naast ligt en die is ook erg mooi. Maar ik woonde vlakbij Las Setas, dus die mocht ook niet ontbreken natuurlijk 😉

 2. Hi Manouk, ik ben op je blog gekomen via de srprs.me pagina 🙂 Wat een leuke blog! Ik ga in maart naar Sevilla, en vroeg me af of je misschien nog wat tips hebt voor leuke restaurants, ontbijtplekken of cafés en dergelijke?

  1. Hi Roxanne, bedankt, wat lief van je! Ik heb wel tips, maar ik moet wel zeggen dat in Sevilla de restaurantjes heel erg snel wisselen. Mijn favoriet van toen ik daar woonde is er bijvoorbeeld niet meer. Ik zou zelf nog eens terug moeten om goed te kijken of alles er in. Maar ik kan je natuurlijk wel wat tips geven, in de hoop dat alles er nog is!
   Eén van mijn favoriete plekjes om te eten is 100 Montaditos. Dit zit op meerdere plekken in de stad, onder andere tegenover de universiteit (Rectorado heet het gebouw, de oude tabaksfabriek, zit niet ver van de kathedraal). Dit is een keten door heel Spanje en heel fijn. Het heeft 100 kleine broodjes op de kaart met prijzen tussen de 1 en 2 euro meestal. Op woensdag en zondag is alles 1 euro! Maar ook op de andere dagen goed te doen. De salades zijn ook erg lekker. Je kunt binnen om een Engelse kaart vragen als je het Spaans niet kunt lezen. Je schrijft op een bestelbriefje de nummers van de broodjes die je wilt en dan ga je binnen bestellen, waarna je naam omgeroepen wordt als je bestelling klaar is.
   Ontbijten kun je bijna overal. Ik vind het zelf rondom de kathedraal leuk. Het is daar wat toeristischer dus voor avondeten weet ik het niet goed, maar je hebt van de kathedraal richting Plaza Nueva allerlei leuke tentjes zitten. Vaak staat de ontbijtdeal buiten aangegeven.
   Voor tapas raad ik Café Alcázares aan. Dit zit bij Las Setas. Als je ervoor staat (dus met je gezicht naar de verhoging) moet je rechts om die verhoging heen lopen. In die straat zit helemaal aan het einde rechts dit restaurantje. Heel Spaans, de keuken opent in de avond pas na 21.00 uur, maar het eten is heel lekker vind ik! Ik vermoed dat ze ook in de middag open zijn, maar ben er zelf voornamelijk in de avond geweest.
   Je schijnt ook goed te kunnen eten op het plein Alamada de Hércules, ik heb daar zelf alleen drankjes gedaan, maar zit van alles dus vast ook iets leuks voor eten.
   Grootste tip: eet op Spaanse tijden! Dus eet warm tussen de middag en/of laat in de avond. Op Nederlandse tijden zijn alleen heel toeristische plekken open en dat is natuurlijk zonde 🙂
   Sorry lang verhaal haha, hopelijk heb je er wat aan!

 3. Leuk Manouk, fijn dat je zo enthousiast ben over Sevilla! Wij vliegen er maandag naartoe, superveel veel zin in! Ik wil sowieso naar Plaza de Espagna en Metropol Parasol, maar Alcazar staat ook op mijn lijstje. Leuk leuk!

  1. Ik ben heel benieuwd wat je ervan zult vinden! Waarschijnlijk zul je ook veel moois zien tijdens de fietstour. Ben dus erg benieuwd naar je artikel als je terug bent 🙂

  1. Dankjewel! Spanje is sowieso mijn favoriete land, dus daar moet je zéker heen, haha. Madrid vind ik zelf ook erg mooi, dus wellicht is dat ook een optie? Ik zou er zeker eens heengaan, je weet niet wat je mist 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.