Jaaroverzicht: 2018 in reizen

In 2018 maakte ik weer een heleboel mooie reizen. Daarom maakte ik een mooi overzicht voor je, zodat je even mee kunt kijken. Doordat we dit jaar ook veel weggingen in Nederland, was ik eigenlijk elke maand wel even weg van huis. Druk, maar leuk! Kijk je mee?

We begonnen 2018 gewoon in Nederland, dus daar was niet zoveel spannends aan. Wel lekker rustig, want zo kun je op 1 januari lekker niets doen. Gelukkig begonnen we al snel aan ons eerste reisje!

Januari: Tenerife

Dit jaar besloten we de koude Nederlandse winters eens achter ons te laten en af te reizen naar een warmer land. Omdat Spanje toch echt mijn favoriet is, besloten we eens af te reizen richting de Canarische Eilanden. De keuze viel uiteindelijk op Tenerife.

Dat beek een goede keuze, want Tenerife is een prachtig eiland! Voor ons handig, want ze spreken er Spaans, dus we kunnen ons goed verstaanbaar maken. En wat een divers eiland! Strand, vulkanische landschappen en veel groen. We deden een roadtrip rondom het eiland en hadden echt totaal niet genoeg tijd om alles te kunnen zien.

Wil jij ook een leuke en actieve trip maken naar de winterzon? Dan raad ik Tenerife zeker aan! Onze favoriet was denk ik het kajakken met dolfijnen. Maar als je dat een beetje te actief lijkt, dan kun je ook gewoon dolfijnen spotten vanaf een boot. Hoewel het wandelen door bergmassief Anaga ook wel héél mooi was.

Wandelend door natuurpark Anaga op Tenerife met veel groen en uitzichten
Wandelen door de bergen van Anaga met prachtig uitzicht.

Februari: Praag

Mijn zusje en ik maken elk jaar wel een tripje. We deden al een paar keer een verrassingstripje, waarvan al twee keer eerder met srprs.me. Ook dit jaar kozen we daar weer voor. Dit keer werden we naar Praag gestuurd, in Tsjechië. Dat was een beetje jammer, want daar was ik het jaar ervoor ook al geweest.

Gelukkig is Praag een heel mooie stad. Mijn zusje was er nog nooit geweest, dus dat was alsnog heel leuk! We deden wat nieuwe dingen en deden ook een dagtripje naar het bijzondere dorp Kutná Hora, met haar bizarre bottenkerk. Dat was een heel leuk extraatje! Al met al dus zeker een gezellig en geslaagd srprs.me tripje.

Versieringen gemaakt van menselijke botten in de kerk in Kutná Hora in Tsjechië
De bizarre bottenkerk in Kutná Hora.

Maart: Disneyland Paris & Parijs

Ik waarschuw je maar vast: ik bezocht Disneyland Paris in 2018 meerdere keren. In september van 2017 ging ik hardlopen in Disneyland Paris, zoals ik al een paar jaar doe. Dit jaar besloot ik een abonnement te nemen, zodat ik dit jaar wat vaker kon gaan. Dat is met een paar dagen namelijk al goedkoper!

In februari ging ik met mijn broertje en zusje naar Disneyland Paris. Stiekem stond het al eerder op de planning, maar toen sneeuwde het superhard in Parijs. We besloten het daarom uit te stellen. Maar in februari stapten we dus echt in de auto om af te reizen naar de Disneyparken.

We waren er drie dagen, waarvan we twee dagen naar de parken gingen en nog een dagje naar Parijs. Het was die laatste dag niet zulk heel mooi weer, maar we beklommen alsnog de Eiffeltoren. Een gezellig tripje dus!

Maleficent steampunk draak in de parade Stars on Parade in Disneyland Parijs
De steampunk draak in Stars on Parade.

April: Semana Santa in Málaga en Sevilla

Mijn favoriete stad is en blijft het prachtige Sevilla. Ik studeerde er een halfjaar en sindsdien zijn we nog een aantal keer teruggegaan. Eén van de dingen die ik helaas niet mee mocht maken toen ik in Sevilla studeerde is één van de beroemdste feesten: Semana Santa. Deze Heilige Week is rondom Pasen. Een week lang gaan er processies door de stad, een grote happening dus. Dit vieren ze in meerdere Spaanse steden.

Stiekem stond dit dus al jaren op mijn wensenlijstje en we besloten dit jaar die kant op te gaan. Het is een dure periode om te reizen, want veel Spaanse toeristen reizen ook af naar deze steden. Maar het lijkt wel echt een Spaanse aangelegenheid te zijn, want veel andere talen hoorden we niet.

We besloten uiteindelijk een week te gaan. De eerste dagen waren we getuige van Semana Santa in Málaga. Daarna reisden we met de bus naar Sevilla, voor Semana Santa in Sevilla. Nadat deze week voorbij was, hadden we nog even tijd om van de stad te genieten. Tot slot gingen we terug naar Málaga, zodat we ook die stad konden verkennen zonder de grote drukte. Een superfijne week!

Een processie door de smalle straten van Sevilla met Semana Santa
Semana Santa: een processie in Sevilla.

Mei & juli: Disneyland Paris

Zoals ik al zei, ging ik dit jaar vaak naar Disneyland Paris. In het voorjaar was het tijd voor het Festival of Pirates and Princesses, waarbij we prachtig weer hadden. We genoten van de mooie parades en het heerlijke weer tijdens een kort bezoekje van één dag. Heerlijk om er even tussenuit te zijn.

In juli gingen we terug, want toen was het tijd voor Summer of Superheroes. Ik ben zelf geen groot fan van Marvel, maar ik had speciaal voor dit seizoen maar eens gekeken naar Guardians of the Galaxy. Ik vond het leuk om alle nieuwe dingen te zien die ze organiseerden voor dit seizoen: Disneyland Paris gaat er echt op vooruit de laatste jaren. Het waren weer even een paar fijne dagen ertussenuit.

Groot cookie in Walt Disney Studios
Een superlekker Groot chocoladekoekje!

Omdat ik Hugo absoluut niet blij maak met een bezoek aan Disneyland Paris, ga ik altijd met een vriendin. Gelukkig voor mij wil zij zo mogelijk nog vaker dan ik, dus dat past goed bij elkaar!

Augustus: roadtrip Slovenië, Kroatië en Montenegro

In augustus was het tijd voor een prachtige reis van bijna een maand. Wij gingen met de auto van Nederland naar Slovenië en reden daarna door Kroatië en Montenegro. We bezochten prachtige plekken en zagen allerlei leuke dingen. Hoewel Kroatië wel héél druk was, vonden we rust in Montenegro.

We vonden dit echt een onwijs mooi stuk van Europa en hopen dit jaar weer terug te kunnen om meer landen te ontdekken. Over deze reis heb ik nog niet echt geschreven, want ik heb het erg druk gehad afgelopen halfjaar. Maar er zal zeker van alles komen! Heb je voorkeur voor een land? Waar wil je meer over weten?

Onze favorieten waren het Skadarmeer in Montenegro en het eiland Mljet in Kroatië. Maar Slovenië vond ik ook prachtig, dus kiezen is moeilijk!

Uitzicht over het Skadarmeer in Montenegro met bergen op de achtergrond
Uitzicht over het Skadarmeer in Montenegro.

September: Magic Run Weekend in Disneyland Paris

Zoals ik al zei doe ik sinds de allereerste editie elk jaar mee aan het Magic Run Weekend in Disneyland Paris. Hierbij kun je verschillende afstanden rennen door de Disneyparken: een superleuke ervaring. De eerste twee jaren renden we alle afstanden, maar dit jaar besloten we het iets rustiger aan te doen en deden we alleen de 10 kilometer. Je kunt hier mijn verslag van deze wedstrijd door beide Disneyparken lezen.

Naast de hardloopwedstrijden gingen we ook een dagje Parijs in, want je kunt nooit te vaak naar deze fijne stad. Het werd lekker slenteren, tweedehands winkels bekijken en eten. De perfecte combinatie toch?

Hoewel het superleuk was om de wedstrijden eens te kunnen bekijken als toeschouwer, smaakte het stiekem wel naar meer. Volgend jaar willen we dus weer alle races lopen. Ben je er dan ook bij?

Hardlopen door Frontierland verkleed als Kronk tijdens het Magic Run Weekend
Hardlopen door Disneyland Parijs tijdens het Magic Run Weekend.

November: Stockholm

Hugo maakt voor zijn werk soms reizen naar het buitenland. In november was hij twee weken in Stockholm. Die kans kon ik niet aan me voorbij laten gaan, dus ik boekte een ticket en ging een lang weekend naar Stockholm. Ik vermaakte mezelf twee dagen in de stad, waarna ik in het weekend met Hugo op stap ging.

De stad is prachtig, met mooie gebouwen, toffe musea en lekker eten. Wel wat prijzig, maar gelukkig was het alsnog goed te doen door een beetje slim te plannen. Echt een aanrader! Scandinavië is erg mooi, we moeten er zeker vaker heen. Na Oslo en Stockholm staat de volgende hoofdstad op de lijst, dus wanneer gaan we naar Finland? Het staat nog niet op de planning, maar het lijkt me wel erg leuk.

Stockholm by night: uitzicht over het water en het paleis
Stockholm by night.

November: Porto

Eigenlijk kwam mijn bezoek aan Stockholm een beetje bovenop de vele reisplannen die ik al had voor november. Met mijn collega’s ging ik naar Porto. Superleuk, want ik was al geruime tijd niet in Portugal geweest. En deze stad stond nog op mijn wensenlijstje. Het was een gezellig tripje.

Naast veel gezelligheid met mijn collega’s met spelletjes, lekker eten en goede gesprekken in ons supermooie appartement en leuke restaurantjes, ging ik ook een paar keer zelf of met een kleiner groepje op pad om mooie dingen te ontdekken. Mijn favoriet was de prachtige boekwinkel Livraria Lello, maar sowieso vond ik het een heel bijzondere stad.

Boekwinkel Livraria Lello in Porto met glas-in-lood plafond en oude boekenkasten en trap
Livrario Lello, de prachtige boekwinkel in Porto.

November: Costa Blanca in Spanje

Alsof ik nog niet genoeg gereisd had, ging ik na Porto door naar Spanje. Mijn opa en oma wonen hier en mijn zusje en moeder gingen toevallig deze week. Het was voor mij dus makkelijk om van Porto deze kant op te vliegen, zodat ik er ook bij kon zijn. Stiekem was dit helemaal niet zo makkelijk, want mijn vlucht werd last-minute geannuleerd, maar dat terzijde.

We deden niet veel spannends in deze paar dagen, maar het is altijd leuk om bij mijn opa en oma te zijn. We aten lekkere taartjes en visgerechten en wandelden door de mooie dorpjes. Een paar fijne en rustige dagen dus met mijn familie.

Gekleurde, mooie taartjes en koffie bij Sabor in Altea.
Lekkere taartjes eten in Spanje.

December: Kerst in Disneyland Paris

En toen was het alweer tijd voor mijn allerlaatste tripje naar Disneyland Paris! We bezochten een speciaal evenement voor jaarkaarthouders. De mijne was in september verlopen, maar gelukkig had mijn vriendin er nog wel eentje, dus ik mocht met haar mee. We vierden Mickey’s 90e verjaardag tijdens The World’s Biggest Mouse Party. Een heel fijne avond waarbij we praktisch overal meteen door konden lopen, waardoor we bijna zonder rijen in meerdere attracties konden. Daarbij waren er leuke shows, met als hoogtepunt nog één keer de oude projectie- en vuurwerkshow Disney Dreams.

De volgende dag gingen we volop de kerstsferen in en bezochten we alles wat er te doen is in de kerstperiode. Wil jij dat ook? Dat raad ik je zeker aan, ik vatte het samen in dit artikel over Kerst in Disneyland Paris. Ik denk dat het stiekem toch wel mijn favoriete seizoen is geworden in deze parken, hoewel het weer in de zomer veel beter is. Helaas is dit voorlopig mijn laatste bezoek en ga ik pas weer volgend jaar september om hard te lopen.

December: Harry Potter tripje in Londen

In december 2017 kocht ik samen met een vriendin kaarten voor het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child. Een jaar later was het eindelijk zo ver. We namen de Eurostar naar Londen en waren er voor vier dagen. Hierin probeerden we zoveel mogelijk Harry Potter dingen te doen, zodat het een echt Harry Potter tripje werd.

We bezochten de Warner Bros. Studio Tour, we zagen uiteraard het toneelstuk, maar deden ook een stadswandeling langs de filmlocaties bijvoorbeeld. We combineerden dit met lekker eten en kerstversieringen bekijken. We hadden uiteindelijk een supergezellig tripje met veel magische Harry Potter momenten. Het toneelstuk was zeker het hoogtepunt, maar ik vond de Studio Tour ook héél tof!

Buitenkant van Palace Theater, theater van Harry Potter and the Cursed Child in Londen
Palace Theater, waar Harry Potter and the Cursed Child speelt.

Project Nederland: de Nederlandse hoofdsteden

In 2018 begonnen wij aan een bijzonder plan: Project Nederland. Wij wilden alle Nederlandse hoofdsteden bezoeken. Stiekem deden we er al twee in 2017, namelijk Leeuwarden en Maastricht. Uiteindelijk bezochten we in 2018 nog acht hoofdsteden. In alle steden waren we een weekend, behalve in Den Haag en Assen. Den Haag ligt erg dicht bij onze woonplaats Leiden, dus daar kunnen we makkelijk een dagje naartoe. In Assen kwam het gewoon zo uit en zijn we één dag geweest.

We kwamen er niet aan toe om Haarlem en Lelystad te bezoeken. We hadden dat wel nog kunnen doen in december, maar stiekem vinden we het ook gewoon minder leuk als het weer niet mooi is. Daarom hebben we besloten deze steden te bewaren tot warmere dagen en ze later te bezoeken.

Als we alle steden bezocht hebben, zal ik een mooi artikel schrijven om het samen te vatten. Anders ben je nu nog lang aan het lezen over mijn verhalen over Den Haag, Arnhem, Den BoschZwolle, Utrecht, Assen, Groningen en Middelburg. Stuk voor stuk superleuke steden, dus ik raad je zeker aan ook eens de Nederlandse hoofdsteden te bezoeken! Onze favoriet vind ik moeilijk, maar ik ga denk ik toch voor Middelburg en Den Bosch. Of Zwolle. Keuzes..

Meisje in de straten van Zwolle in de zon
Weekendje in Zwolle.

2018 in cijfers

Aantal nachten weg: 82
Aantal dagen in het buitenland: 81
Nieuwe landen: 3 (Slovenië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro)
Aantal landen: 9
Aantal vliegreizen: 11 (of 12, want ik had een overstap)

Mijn voornemen is om wat minder te vliegen. Dat is soms nog lastig, zeker omdat ik daar begin dit jaar minder mee bezig was. De tweede helft van het jaar ging dit veel beter: ik vloog naar Stockholm, maar wist weer een vliegreis te besparen door van Porto naar Spanje te vliegen in plaats van eerst naar huis. Naar Londen nam ik de trein en de zomervakantie deden we met de auto.

Naast onze reisjes in het buitenland gingen we dus acht keer op pad binnen Nederland. Superleuk, dat willen we zeker volhouden in het nieuwe jaar!

Plannen voor 2019

Voor 2019 hebben we nog niet veel reisplannen staan. Sterker nog, we hebben nog maar één bestemming gepland. In januari gaan we bijna twee weken naar Kaapverdië. We bezoeken daar de eilanden São Vicente en Santo Antão. De eerste is meer gericht op de cultuur van Kaapverdië. De tweede is erg groen en heel geschikt voor wandelen. We zijn superbenieuwd!

Dit is tevens de eerste keer dat we op reis gaan naar Afrika, dus dat is ook leuk. Ikzelf ben alleen nog maar in Europa en Zuid-Amerika geweest. Hugo kan daar ook Noord-Amerika aan toevoegen, want hij is al twee keer naar de Verenigde Staten geweest. Spannend dus om een nieuw continent te bezoeken! Helaas spreken we geen Portugees of Creools, dus ik ben benieuwd hoe dat gaat.

Hoe was 2018 voor jou? Heb je mooie reizen gemaakt? En heb je tips voor ons voor 2019?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Wat een mooi reisjaar heb je gehad en wat veel leuke trips richting Disneyland. Jullie roadtrip van de zomer klinkt ook geweldig. Dat meer in Montenegro, echt wauw! Daar wil ik ook heel graag eens heen. In Europa is ook gewoon zoveel moois om te zien.

  Kaapverdië klinkt ook goed, ik kijk uit naar je foto’s en verhalen. Voor als je Lelystad gaat bezoeken: doe dit echt voor een dag, niet langer. Lelystad is denk ik echt de saaiste stad ooit haha. Wij wonen er door de dijk heel dichtbij (Enkhuizen, wat overigens wel de moeite waard is om eens te bezoeken), maar worden van Lelystad niet zo enthousiast haha.

  1. Haha daarom hebben we Lelystad nog niet gehad! Maar het hoort er wel bij. We willen het combineren met bijvoorbeeld Aviodrome, maar daarom wachten we denk ik toch tot het wat mooier weer is.
   Ik raad jullie ook een roadtrip in Europa aan hoor, zoveel moois te zien! Hoewel ik stiekem ook wel naar Nieuw-Zeeland wil, haha.

 2. Ik ben heel benieuwd naar je blogs over Montenegro, want daar ga ik in de meivakantie naar toe.

  Het Skadarmeer heb ik vanuit Albanië bezocht. Helaas toen veel regen, dus het uitzicht viel tegen. Ik hoop op zo’n mooi plaatje als jij laat zien!

  1. Wat leuk! Ik vond Montenegro prachtig, dus je hebt het vast naar je zin. Alleen Podgorica is niet zo spannend, haha. Ik ga er snel over schrijven! Dan kom ik bij jou spieken voor Albanië, want daar zijn we niet geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.