Het oude kasteel van Banska Štiavnica met de wit-blauwe toren en kasteelmuren in het dorp Banska Štiavnica in Slowakije.

Jaaroverzicht 2019 in reizen en plannen voor 2020

Het jaar zit er alweer bijna op. Wat gaat de tijd toch snel! In 2019 maakte ik weer een aantal prachtige reizen. Ook kijk ik vooruit op 2020, want ook dan staan er een aantal spannende dingen op de planning!

2019 in reizen

In 2019 maakte ik een heleboel mooie reizen. Het jaar lijkt dan ook heel snel voorbij te zijn gegaan. Benieuwd welke nieuwe en oude plekken ik bezocht heb?

Januari: Kaapverdië

Januari begon goed: ik bezocht de Vakantiebeurs Vakdag en had een heel leuke dag. Weer veel leuke andere reisbloggers ontmoet. In 2020 ben ik helaas niet in het land voor de Vakantiebeurs, maar hopelijk ontmoet ik mensen nog eens op een andere plek.

In januari maakten wij ook een prachtige reis naar Kaapverdië. Wij bezochten de eilanden São Vicente en Santo Antão waar we twee weken overheen reisden. São Vicente was wat meer relaxed: rondslenteren en met een auto het eiland over. Santo Antão was een actief eiland, waar we prachtig konden wandelen. We verloren ons hart een beetje aan het prachtige land, dus dat smaakt zeker naar meer.

Uitzicht over de haven van Mindelo, met palmbomen, boten en de stad op de achtergrond.
Mindelo, de hoofdstad van São Vicente.

Februari: Brussel

In februari ging Hugo twee dagen naar Brussel voor zijn werk. Omdat hij met de auto ging, besloot ik mee te liften. Dat betekende wel dat ik overdag alleen op stap moest. Maar aangezien ik nog nooit in Brussel was geweest, leek me dat een mooie manier om de stad te leren kennen.

Ik heb me prima vermaakt voor een dagje. Ik hoorde nooit zoveel positiefs over Brussel, maar ik vond het een verrassend leuke stad!

April: Alkmaar & Peru

In april ging ik samen met enkele andere bloggers een dagje naar Alkmaar. Hier namen we een kijkje bij de kaasmarkt. Superleuk! Ik mocht zelfs een stukje op pad als een echte kaasdrager. We hadden een heerlijk dagje.

Toerist rent met kaasdragers in Alkmaar op de kaasmarkt.
Kaas helpen dragen op de kaasmarkt in Alkmaar.

Wereldwijd met srprs.me

Eind 2018 kreeg mijn zusje iets compleet bizars te horen: zij was de grote winnaar van de actie van sprs.me. Daarmee won zij een reis naar 5 continenten, een wereldreis dus. En nog mooier: ze mocht op elke reis iemand meenemen. Ik had het grote geluk dat ik al eerste mee mocht, in april.

Alle continenten waren nog mogelijk, dus het was superspannend. Zoals altijd bij srprs.me hoorden wij pas op het vliegveld waar we naartoe gingen. En hoe kon het ook anders: we gingen naar de enige plek waar ik al eens geweest was (want Europa was geen optie): Lima, Peru!

Plaza de Armas in het oude centrum van Lima, met palmbomen en de kathedraal.
Plaza de Armas in Lima

Even een kleine teleurstelling, maar dat was snel voorbij. Want Peru is een waanzinnig mooi land. Ik had mijn hart volledig verloren aan Peru tijdens onze grote reis door Zuid-Amerika, dus eigenlijk kon ik niet wachten om terug te gaan.

Tijdens onze twee weken ontdekten we Lima, Cusco, deden we de Inka Jungle Trek naar Machu Picchu en om af te sluiten deden we een paar spectaculaire hikes in Huaraz. Al met al een fantastische reis, waar ik nog altijd heel dankbaar voor ben.

Uitzicht over Machu Picchu vanaf Machu Picchu Mountain met mistwolken en Huayna Picchu op de achtergrond.
Machu Picchu vanaf Machu Picchu Mountain

Mei: Frankrijk

Na de zomer van 2018 waren Hugo en ik helemaal klaar met onze krakkemikkige tent. De stokken gingen steeds stuk en we hadden voortdurend ruzie met opzetten. Daarom struinden we Marktplaats af, tot we een prachtige oude De Waard vonden. Voor een schijntje van de nieuwprijs namen we dit oudje mee naar huis.

Maar sindsdien had hij op zolder gelegen. Voordat we er vier werken mee op pad gingen, wilden we hem toch even uittesten. Want ja: hij leek wel compleet, maar was hij dat ook? En was het niet vreselijk ingewikkeld met opzetten?

Daarom vertrokken we voor een lang weekend naar Frankrijk. We kampeerden in Attichy en trokken van daaruit langs schattige dorpjes en naar het prachtige Château de Chantilly. En de tent? Die was verrassend makkelijk en gelukkig waterdicht.

Kleurrijk straatje in Laon met gekleurde paraplu's boven de straat.
Kleurrijke straatje van Laon

Juli & augustus: Kinderdijk, zomervakantie, Wildlands Adventure Zoo

In juli gingen wij een dagje naar Kinderdijk met vriendin Karen. Hier was ik namelijk nog nooit geweest. We gingen rond de zonsondergang, want dat is natuurlijk extra mooi.

Eigenlijk vond ik Kinderdijk best wel leuk. Het is natuurlijk gewoon een rij molens, maar wel erg mooi om te zien. Nu nog eens terug om een molen van binnen te bekijken.

Molen op Kinderdijk met de ondergaande zon erachter.
Molen op Kinderdijk met de zon erachter.

Zomer in Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Polen

Na de succesvolle test konden we dus met gerust hart kamperen. We reden door Duitsland en Tsjechië naar Slowakije. Geloof het of niet, maar Hugo had Slowakije gezien tijdens een uitzending van Droomhuis Gezocht op Omroep Max. En dus moest hij er naartoe.

Gelukkig bleek Slowakije een fantastisch land. Hoewel we midden in het hoogseizoen reisden, was het rustig. Overal konden we rustig rondlopen, nergens waren massa’s met mensen. Maar het is ook niet zo dat er nooit ergens iemand komt, dus je hoeft het wiel niet uit te vinden. Slowaken reizen gewoon in hun eigen land.

De ruïnes van het Devín kasteel in Slowakije
De ruïne van het kasteel van Devín.

Vooral het prachtige Tatragebergte was een hoogtepunt van onze reis. En met vier weken hebben we ruimschoots de tijd genomen voor het land. Met korte stopjes in Polen en Duitsland reisden we terug naar Nederland.

Lees ook:

Uitzicht over het Tatragebergte in Slowakije.
Het Tatragebergte in Slowakije.

Wildlands Adventure Zoo

In augustus ging ik met mijn broertje en zusje naar Emmen om naar Wildlands Adventure Zoo te gaan. Daar was ik benieuwd naar, want hier hebben de dieren veel ruimte. En ze hebben er zelfs een achtbaan! Het was een heel leuke dag in een dierentuin met veel potentie.

Een marmot in Wildlands Adventure Zoo die appel aan het eten is.
Marmot in Wildlands Adventure Zoo

September: Disneyland Paris Run Weekend

Uiteraard reisde ik in september weer af naar Disneyland Paris. Dat was alweer veel te lang geleden, want het was mijn eerste en enige keer in 2019. Voor het vierde jaar deden we (vriendin Susan en ik) mee aan het Run Weekend. Dit jaar rende ik de 36K Challenge: de 5 kilometer op vrijdag, de 10 kilometer op zaterdag en een halve marathon op zondag.

Het was weer fantastisch, met prachtig weer. We hebben een heerlijk weekend gehad. En hoewel we hadden afgesproken dat vier keer wel weer genoeg was, bleven we het maar over volgend jaar hebben. Dus inmiddels hebben we besloten toch ook nog maar voor de vijfde jubileumeditie af te reizen naar Parijs…

Lees ook:

Meisje met 3 medailles voor de 36 kilometer challenge in Disneyland Paris na afloop van de halve marathon.
Met mijn medailles na de halve marathon.

Oktober: Oslo

Hugo was in oktober een poosje in Oslo voor zijn werk. Daarom besloot ik een lang weekend naar Noorwegen te reizen. We bezochten Oslo al eerder, toen mijn zusje in Noorwegen studeerde. Ik vind het een fijne stad, dus het was geen straf om terug te gaan.

Op mijn dag alleen was het erg slecht weer, dus ik bezocht meerdere musea. Gelukkig trok het daarna bij, dus hebben we in het weekend heerlijk door de stad gewandeld. Toch ook wel lekker rustig, als je veel bezienswaardigheden al kent. En zoals je straks kunt lezen zal ik volgend jaar vaker in Scandinavië te vinden zijn…

Lees ook:

Budget Oslo: het Operahuset in Oslo met de moderne spiegelende buitenkant.
Het Operahuset in Oslo.

November: Spanje

Er mag geen jaar voorbij gaan waarin ik níét naar Spanje reis. Ook dit jaar was ik in Spanje, samen met mijn moeder en zusje. We bezochten mijn opa en oma aan de Costa Blanca. Een heerlijke week, want ik vind het altijd fijn om bij mijn opa en oma te zijn.

Met mijn zusje deed ik ook iets heel tofs: we gingen paragliden! Met prachtig uitzicht over Alicante en de bergen erachter. Echt een aanrader!

Tandem paragliding met een blauwe kite in Agost bij Alicante.

Persavond Catalonialand

Ik heb nog een klein reisgerelateerd hoogtepunt in 2019. Ik werd uitgenodigd in Amsterdam voor een persavond over Catalonië. Daar kwam ik al snel Tea van Culture Tourist tegen, die ik al wat langer ken. We besloten ons samen op de quiz over Catalonië te storten. Het was een gezellige avond. Tea inspireerde me gelijk om weer aan de slag te gaan met bloggen: dat was er door de drukte een beetje bij ingeschoten.

Aan het einde van de avond maakten ze de winnaar bekend. Degene die de quiz het beste had gemaakt, won een reis naar Catalonië. En tot onze grote verbazing won Tea! Fantastisch, wat een leuke afsluiting van een gezellige avond.

December: Den Haag & Leuven

In december had ik in eerste instantie geen plannen. Maar toen kreeg ik een leuke uitnodiging voor een persreis naar Den Haag. Met het thema Have A Royal Winter ontdekten we de kerstmarkt, maar ook allerlei andere toffe winterse activiteiten. Twee topdagen dus, waar ik met veel plezier Den Haag heb ontdekt.

Uitzicht over Den Haag in het donker, met de moderne hoogbouw en Ridderzaal
Uitzicht over Den Haag vanaf De Haagse Toren

Verrassingsbezoek aan Leuven

Hugo plande in december ook een verrassingsweekend weg. Ik kreeg allerlei hints en moest raden waar we heen gingen. Toen ik er eindelijk achter was, liet ik mensen mee raden op Instagram. Zo leuk, want ik kreeg talloze superleuke reacties.

Het juiste antwoord was uiteindelijk Leuven. Het hadden een heerlijk relaxed weekend in deze Belgische stad. Wat een prachtige stad, daar wil ik zeker nog eens heen. En wat hebben we er lekker gegeten!

Hugo’s reizen in 2019

Hoewel we vaak samen op pad gaan, doen we dit niet altijd. Hugo mocht voor zijn werk een aantal heel toffe dingen doen: zo bezocht hij Londen, Canada, Athene, China & Hong Kong en Kopenhagen. Waar het kan probeert hij altijd een aantal dagen langer te blijven, zodat hij ook wat van de stad kan zien.

Daarnaast ging Hugo met zijn vader nog een week naar Lissabon. Hij heeft het blogvirus een beetje te pakken, dus wie weet kan ik hem verleiden om een blogje voor me te schrijven…

Neerkijkend op Shenzhen vanaf een hoog gebouw met reflectie in de ramen.
Shenzhen in China
Rode brug in Lissabon over de rivier met Lissabon op de achtergrond.
Lissabon

Plannen voor 2020

Het komende jaar wordt een spannend jaar voor ons. En ik ga je nu bíjna vertellen waarom..

Kaapverdië

Huh, daar was je toch al in 2019? Dat klopt, maar in januari gaan we weer naar Kaapverdië. Zoals ik al zei vonden we het een prachtig land. Dit keer bezoeken we de eilanden Santiago, Fogo en Brava. Daar hebben we onwijs veel zin in!

Kopenhagen

En dan nu het belangrijkste: in 2020 gaat Hugo voor zes maanden werken en wonen in het buitenland. Dat doet hij in Kopenhagen, in Denemarken. Ik ben heel blij met mijn leuke baan in Nederland, dus ik blijf lekker in Leiden wonen met onze dieren.

Dat betekent echter wel dat ik komend jaar meerdere keren heen en weer zal reizen naar Kopenhagen. Maar er is nog veel meer moois te zien in Denemarken, dus we gaan ook het land verkennen. Heb jij nog tips?

Disneyland Paris

Ik zei het al even: in september reis ik weer af naar Frankrijk. De vijfde editie van het Run Weekend kan ik natuurlijk niet missen! Het hotel is al geboekt, nu nog hopen dat we startnummers kunnen krijgen. Maar dat komt in het voorjaar.

Wat was jouw hoogtepunt van 2019? En heb je al reisplannen voor 2020?

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Wat een ontzettend tof reisjaar! Kaapverdië lijkt me een een prachtige plek om te bezoeken, ik ga me er snel in verdiepen. Fijne jaarwisseling!

  2. Wow, je hebt echt een paar mooie reizen in binnen- en buitenland gemaakt. Wat tof die reis met sprs.me! Erg bijzonder ook dat Hugo een paar maanden in Kopenhagen gaat wonen. Een goede vriendin is daar ook gaan wonen en ik ga haar in 2020 graag een keer opzoeken. Misschien heb je tegen die tijd al een paar tips voor mij of ik voor jou 🙂

    1. Ja zeker! Door srprs.me natuurlijk extra bijzonder, want dat had ik eigenlijk niet gepland. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen in Kopenhagen! Ik ga meteen al in februari, maar dan is het weer natuurlijk nog niet zo heel mooi.

  3. Wow wat een prachtig reisjaar heb je gehad, heel tof! En wat heeft je zus dan een belachelijk mooie reis gewonnen zeg, hoe vet is dat! Heel leuk ook dat je teruggaat naar Kaapverdië, dat lijkt mij ook een prachtige bestemming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.