Jaaroverzicht: reizen in 2020

Wat een gek jaar: dit zal voor altijd een raar jaar blijven. Voor mij dubbel zo gek, want behalve dat corona uitbrak ging mijn partner ook in het buitenland wonen en werken. Gelukkig heb ik nog wel een heleboel kunnen zien en doen.

De Wintertuin met koepel en palmen in museum Glyptotek in Kopenhagen
De Wintertuin van Glyptotek

In december besloot Hugo voor zijn werk 6 maanden in Kopenhagen te gaan wonen en werken. Supertoffe kans. Hoewel dat voor mij wel raar was gunde ik hem dat van harte. We hadden al een reis gepland in januari, dus begin februari zou hij vertrekken. In juli zou het klaar zijn en konden we samen op reis door Scandinavië.

Ik denk dat we allemaal wel weten hoe dat uit heeft gepakt.. Maar laten we beginnen in januari.

Kaapverdië

januari

In januari begonnen we het jaar goed: twee heerlijke weken naar Kaapverdië. In 2019 gingen we voor het eerst naar Kaapverdië en bezochten we de eilanden Santo Antão en São Vicente. Dat smaakte naar meer! Daarom bezochten we dit keer de eilanden Santiago en Fogo. Eigenlijk stond Brava ook op de planning, maar een wilde zee gooide roet in het eten.

We hadden twee fijne weken met prachtig weer. We bezochten de hoofdstad van de eilandengroep Praia voor we naar vulkaaneiland Fogo reisden. Hier beklommen we de actieve vulkaan en maakten we een rondje over het eiland.

Manouk beklimt vulkaan Pico de Fogo op Kaapverdië.
Pico de Fogo beklimmen

Terug op Santiago gingen we ook dit eiland over: van de Afrikaanse markt tot de witte stranden van Tarrafal. En uiteraard wandelden we hier ook door een prachtig gebergte in het midden van het eiland.

Het smaakt zeker naar meer! Wat een fantastisch land. En winterzon is altijd heerlijk.

Lees meer over Kaapverdië:

Uitzicht over de bergen op het eiland Santiago in Parque Natural Serra Malagueta.
Uitzicht in Serra Malagueta.

Kopenhagen

februari

Kort nadat we terug waren in Nederland verhuisde Hugo naar Denemarken. Niet lang nadat hij dat deed ging ik op bezoek: razend benieuwd naar zijn huis en de stad. Ik was er al eens geweest met mijn ouders toen ik twaalf was, maar dat is natuurlijk toch anders.

Een deel van mijn werk als planner in een theater bestaat uit het maken van het horecarooster. Een ingewikkeld klusje waar ik ruim twee dagen mee bezig ben. In overleg met mijn leidinggevende kon ik dit wel op afstand doen. Daarom kon ik bijna een week in Kopenhagen blijven.

Omdat het weer niet supermooi was bezochten we veel musea. We namen een abonnement op Tivoli en bekeken meteen de kerstversieringen en deden een stadswandeling op een droge dag. Kortom: een heerlijke week, waarin ik kon werken in een leuk café.

Lees meer over Kopenhagen:

Sneeuwpop en verlichte zweefmolen in themapark Tivoli in Kopenhagen
Kerst in Tivoli

Lockdown

maart/april/mei

En toen brak corona uit in Nederland. Op 12 maart op de persconferentie veranderde de wereld. De theatershow was net opgebouwd en mocht weer afgebroken worden. We gingen ineens allemaal naar huis om thuis te werken.

Toeval wilde dat Hugo een concert gepland had en die avond naar Nederland zou komen. Hoewel het concert natuurlijk ook afgelast werd kwam hij toch maar. En toen steeds meer op slot ging, ook in Denemarken, besloot hij zijn terugvlucht te annuleren. Voorlopig blijft hij, na slechts anderhalve maand in Kopenhagen, weer in Nederland.

Qua werk is dit natuurlijk bizar. Als planner heb ik niets meer te doen. De eerste week werk ik elke dag heel hard en proberen we alles te verplaatsen en om te boeken naar mei en juni. Ik maak ook nog nieuwe roosters voor april. Dat doe ik namelijk altijd deze periode, hoewel ik twijfel hoeveel zin het heeft. Maar daarna is er veel leegte. Ik kan nog wel wat opdrachten en klusjes doen, maar ik maak ook tientallen puzzels.

Gelukkig houd ik mezelf wel bezig: zo ben ik een cursus Deens begonnen die online doorloopt. Ik besluit er maar een tweede module aan te plakken: toch tijd zat. En als er weer wat meer mag pak ik mijn naaicurus weer op.

Wandelingen rond Leiden

We gebruiken de tijd daarom maar om wandelingen te maken rond Leiden. Naast dat ik weer veel ga hardlopen (ik heb geen enkel excuus meer want ik heb toch tijd zat) wandelen we meerdere malen rond Leiden. Toch wel leuk om meer te ontdekken van je eigen omgeving!

Als er weer wat dingen open mogen openen we een restaurant in ons theater. Ik werk een maand op het terras om mezelf toch maar nuttig te maken. Dan krijg ik de kans om het zwangerschapsverlof van een collega over te nemen als Coördinator Kaartverkoop. Blij dat ik weer wat nuttig kan doen accepteer ik het enthousiast, niet wetende dat ze plotseling veel eerder met verlof moet gaan en ik praktisch een week erna gelijk moet beginnen. Zonder maar een dag ingewerkt te zijn.

Boom met kersenbloesem naast de Pieterskerk in Leiden
Kersenbloesem in Leiden

Zaanse Schans

juni

In juni ga ik met vriendin Karen naar de Zaanse Schans. Zij bezoekt allerlei highlights in België en Nederland omdat ze een reisgids schrijft. We zijn afgelopen jaar ook naar Kinderdijk geweest, dus ik ga graag met haar mee. Het is een oase van rust. We bezoeken een molen en wandelen lekker langs de dijk. Tot slot gaan we ook nog naar het Zaans Museum.

Ik vond Zaanse Schans verrassend leuk en het museum superinteressant. Ik heb er onwijs veel geleerd wat ik nog niet wist. Zeker een tip nu de toeristen een beetje weg blijven! (Als alles weer open is).

Later bezoeken we ook nog het Westerbroekpark in Den Haag op de fiets, waar we genieten van de rozentuin en taartjes in de zon.

Molen op de dijk bij Zaanse Schans

Luxemburg

juli

Begin juli besluiten Hugo en ik het land even uit te gaan. Er mag weer wat meer en met de auto durven we het wel aan. We gaan voor vier dagen naar Luxemburg!

We slapen op een camping in het Mullerthal, vlakbij Echternach. Wel gek, ineens moeten we mondkapjes op op alle binnenlocaties. Ik kon toen nog niet weten dat ik dat over niet al te lange tijd doodnormaal zou vinden..

We lopen een route van de Mullerthal Trail door bossen en rotsen. We gaan een dagje naar Luxemburg Stad, slenteren door Echternach en tot slot bezoeken we nog een aantal kastelen. Een zeer geslaagde trip: we moeten zeker nog een terug!

Lees meer over Luxemburg:

Uitzicht over Larochette tijdens de Mullerthal Trail
Uitzicht over Larochette tijdens de Mullerthal Trail

HIHAHUT

juli

In juli, een week na onze minivakantie, gaat Hugo terug naar Denemarken. Het leven is weer wat normaler geworden, dus dat is weer mogelijk. Gelukkig gaan we over twee weken op zomervakantie, dus lang hoef ik hem niet te missen.

Met mijn zusje ga ik een weekendje weg. We boeken een nachtje bij HIHAHUT, waar we slapen in een tiny house in de Nederlandse polder. We fietsen rond op een paarse tandem en roeien naar onze hut. En we hebben vooral regelmatig de slappe lach.

Lees meer over ons avontuur in de HIHAHUT.

Manouk in een roeiboot in Kaag en Braasem

Denemarken

augustus

Onze eerste plannen voor Noorwegen vielen in het water. En we waren daarna van plan Luxemburg en Duitsland te combineren, maar de cijfers van Luxemburg stegen heel erg. Dat vonden we toch spannend. Daarom besloten we naar Denemarken te gaan. Hugo was erg benieuwd geworden naar het land waar hij dit jaar woonde, dus dat was perfect.

We gingen voor twee weken naar Denemarken met de auto. We maakten stops in Duitsland op de heen- en terugweg (Hamburg en Bremen). We gingen naar het eiland Fyn (Funen), waar we onder andere de dolfijn in Svendborg bekeken en op zoek gingen naar Hans Christian Andersen in Odense. In 2019 waren we een leuk stel tegengekomen in Kaapverdië dat in Odense woont, dus we konden daar gelijk op bezoek. En een collega van Hugo woont in Svendborg, dus hoe gezellig?

Standbeeld van Hans Christian Andersen in Odense
Odense

Daarna reisden we af naar het eiland Jylland (Jutland). Hier gingen we helemaal naar het noorden, naar Skagen, wandelden we over het strand en de wandelende zandduin en bezochten we leuke steden als Aarhus en Aalborg. Kortom: een zeer geslaagde reis die zeker naar meer smaakt!

Na terugkomst vertrok Hugo terug naar Kopenhagen om daar tot december te blijven.

Manouk op de wandelende zandduin van Rabjerg Mile in Denemarken
Op de wandelende zandduin

Streek van Verrassingen

september

Ondanks dit rare jaar had ik toch een leuke persreis: in mijn eigen stad! Met Leiden Marketing ging ik voor Streek van Verrassingen twee dagen op pad in Leiden. Ik sliep een een superleuk huisje voor Museum Volkenkunde. En het was ze zelfs gelukt een programma samen te stellen met dingen die ik nog niet eerder had gedaan, zoals een wildplukwandeling en suppen door de Leidse grachten.

Lees meer over mijn weekendje weg in Leiden.

Het pop-up Streekhuisje voor Museum Volkenkunde in Leiden
Mijn pop-up Streekhuisje

Kamperen Muiderslot

september

Omdat ons weekendje in juli best wel succesvol was wilden mijn zusje en ik graag nog een nachtje weg. We besloten een nachtje te gaan kamperen bij het Muiderslot. Als echte kastelenliefhebber is dat natuurlijk een droom!

We mochten met de auto letterlijk naast het kasteel parkeren. Onze tentjes stonden in een boomgaard pal naast het kasteel. En we konden zowel voor diner als ontbijt picknicken met uitzicht op het Muiderslot. Wat wil je nog meer?

In de avonduren kregen we een privérondleiding door het Muiderslot en hoorden we spannende verhalen bij het kampvuur. Ik had er hoge verwachtingen van en die werden gelukkig helemaal ingelost. In 2021 meer leuke overnachtingen zoeken in Nederland dan maar?

Tentjes in de boomgaard voor kasteel Muiderslot

Kopenhagen

In het najaar reisde ik meerdere keren af naar Kopenhagen. In augustus kon dit nog vrij zorgeloos, maar vlak voor mijn bezoek in september werd het reisadvies voor de regio Kopenhagen oranje. Gelukkig kreeg ik van mijn werk toestemming om toch te gaan (en erna in thuisquarantaine te gaan voor 10 dagen).

Maar daarna sloten de grenzen van Denemarken en werd het lastiger. Ik moest een negatieve coronatest hebben voor ik het land in kon en formulieren die aantoonden dat Hugo en ik een relatie hadden. Gelukkig mocht ik het land daarmee toch in.

Omdat thuiswerken al snel weer de norm werd was de quarantaine gelukkig geen probleem. In Denemarken ging het een stuk beter met de besmettingen in Nederland, waardoor we nog allerlei leuke dingen konden doen. Naar Tivoli, paleizen bezoeken, door musea dwalen en wandelingen door verschillende wijken van de stad. Maar ook tripjes buiten de stad, zoals herten kijken in Jaegersborg Dyrehave, Mälmo in Zweden of een nachtje in Roskilde. Kopenhagen heeft mijn hart wel een beetje gestolen..

Uitzicht over de gekleurde huisjes van Nyhavn vanaf de waterkant.
Nyhavn

Amsterdamse Waterleidingduinen

september

Verder was het natuurlijk vooral op pad in Nederland. Door de herten in Denemarken wilde ik ook weer eens herten kijken in Nederland. En de meest bekende plek is dan toch wel de Amsterdamse Waterleidingduinen!

Samen met een vriendin stapte ik in de auto en maakten we een lange wandeling door het natuurgebied. We zagen talloze knorrende herten waar je mooie foto’s van kunt maken. Maar door de herfst waren er ook talloze paddenstoelen te vinden. Zeer geslaagde middag dus, ik wil zeker nog eens terug. Dit keer misschien met meer geluk om ook vossen te zien?

Hert in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Spanje

november

In juni boekten mijn moeder, zusje en ik tickets naar Spanje. Mijn opa en oma wonen hier al jaren en ik ga elk jaar op bezoek met mijn moeder en zusje.

In november was het tijd voor het Leiden International Film Festival. Daar werk ik elk jaar als vrijwilliger en dit jaar had ik een iets grotere rol. Het was al heel anders dan andere jaren, want er mochten nog maar 30 man in de bioscoop. Toch gingen we er vol voor en werkten we hard.

Halverwege het festival was daar echter de persconferentie. Alles moest twee weken dicht, dus ook de bioscopen. Ons festival was halsoverkop voorbij en de laatste dagen werkte ik weer thuis in plaats van in de bioscoop. En de twijfel sloeg toe: moesten we nog wel naar Spanje gaan?

Na heel lang twijfelen en bellen besloten we toch te gaan. Ik mocht van mijn fantastische werkgever gaan en kreeg weer de mogelijkheid om erna in thuisquarantaine te gaan. Uiteraard werkte ik al thuis, maar het betekent dat ik ook niet in noodgevallen langs kan komen. Ik ben dus heel dankbaar dat ik zoveel vertrouwen heb gekregen dit jaar.

In Spanje zijn de regels streng, maar we konden wel lekker uit eten met mijn opa en oma en een mooie bergwandeling maken. En uiteindelijk ben ik dankbaar dat we gegaan zijn, want een week na thuiskomst is mijn opa tot ons grote verdriet helaas overleden. Gelukkig hebben we nog een heel fijne week gehad samen.

Lees meer over de Costa Blanca:

Manouk op een boomtak met uitzicht over Altea vanaf de Bernia
Uitzicht tijdens een bergwandeling

Het einde van 2020

Kortom, een enerverend jaar. Een leuke nieuw functie, maar deze vroeg een heleboel van mij. Geen dag ingewerkt en dan in zo’n raar jaar in het theater, soms was het allemaal wel wat veel. Gelukkig heb ik me er redelijk goed doorheen geslagen. En binnenkort ga ik weer lekker aan de slag met mijn eigen baan, want het zwangerschapsverlof van mijn collega zit er bijna op. Door de lockdowns en thuisquarantaines had ik in elk geval wel genoeg tijd om op werk te focussen.

Het is ontzettend raar om in een jaar als dit een groot deel alleen thuis te zijn. Hugo is een halfjaar in het buitenland geweest. Vooral de laatste periode was het lastig om elkaar te zien door gesloten grenzen en coronabesmettingen. Er was veel kritiek op mensen die alsnog reisden. Ik ben dit jaar veel thuis geweest en heb weinig mensen gezien. Ook heb ik veel tijd doorgebracht in thuisquarantaine. Gelukkig heb ik dus ook geen corona gekregen dit jaar en zelfs geen klachten gehad. Hopelijk blijft dit zo in 2021!

Plannen voor 2021

Plannen? Wie maakt er nou plannen in dit rare jaar? Al een tijd hebben we het er met familie over om een camperreis door Canada te maken in 2021. Wij hebben dit dus wel gewoon geboekt bij een reisorganisatie. Hopelijk kunnen wij in 2021 dus afreizen naar Canada!

Maar uiteraard blijven we wel realistisch. Wat niet kan, dat kan niet, dus indien nodig schuiven we het een jaartje door. Maar wie weet hoe de wereld er over een halfjaar uitziet?

Verder hebben we niet echt plannen gemaakt voor 2021. We willen graag proberen elke maand twee wandelingen te maken. Dat zal de komende tijd vooral in Nederland zijn natuurlijk. En verder zien we hoe het loopt! Als er weer wat meer open mag hopen we kleine stedentripjes te kunnen doen in Nederland. En een bezoekje aan een Waddeneiland! Hoewel ik op alle eilanden ben geweest behalve Vlieland heeft Hugo alleen Texel nog bezocht. Daar moet verandering in komen!

Wat was jouw favoriete bestemming in 2020? En heb je tips voor me voor 2021?

Weten hoe mijn vorige reisjaren waren?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

12 reacties

  1. Wat heb je nog heerlijke dingen kunnen ondernemen! Haha de slappe lach bij de HIHAHUT kan ik me goed voorstellen, wat leuk lijkt me dat op de tandem. En kamperen bij Muiderslot moet ook heel bijzonder zijn.

  2. Nou, dat zijn nog best wat tripjes en uitjes voor een jaar als 2020. Leuk om te lezen. In september ben ik ook een nachtje in een Hi Ha Hut geweest, te leuk gewoon!

  3. Jeetje wat heb je nog een tof jaar gehad zeg met heel veel leuke avonturen! Kaapverdië zou ik nog heel graag willen bezoeken, dat wordt waarschijnlijk niet in 2021, maar hopelijk ooit!

    1. Nee, ik denk dat 2021 nog niet zo snel een optie is. Maar het loopt gelukkig niet weg! Ik heb de andere helft van het jaar in mijn eentje thuis gezeten hoor haha, maar ben heel dankbaar voor deze avonturen!

  4. Wat een raar jaar, met zowel hoogte- als dieptepunten. Jouw werk is natuurlijk enorm veranderd, maar wat fijn dat je evengoed zoveel kon reizen. Wat verdrietig van je opa, die herinneringen in Spanje zijn dan ineens toch ook extra waardevol. Ik duim voor je dat de reis naar Canada door kan gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.