| |

Hoe boek je de Inca Trail?

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

De meerdaagse Inca Trail naar Machu Picchu: dat hoort er toch bij als je naar Peru gaat. Maar hoe vind je de juiste aanbieder? Is deze tour wel de juiste voor jou? En wat kost het? Kortom: hoe boek je de Inca Trail?

Manouk en Hugo onder het bord Camino Inka Trail op de Inca Trail in Peru.
Aan het begin van de Inca Trail.

Wellicht de meest beroemde tocht die je kunt maken in Peru: de Inca Trail naar Machu Picchu. Maar als je hier een beetje op gaat zoeken, dan vind je eigenlijk vooral heel erg veel verschillende opties. Welke route kies je? De ‘klassieke’ of toch een alternatieve? Of ga je toch maar met de trein? Ik kan me voorstellen dat je op Google soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Voor onze reis komende zomer zocht ik alles uit en ik zal vandaag deze informatie met je delen. Hoe boek je de Inca Trail?

Inhoudsopgave

Hoe ga je naar Machu Picchu?

Machu Picchu bezoeken de meeste mensen vanuit Cusco. Deze prachtige stad kun je niet overslaan tijdens jouw route door Peru!

Hoe je vanuit Cusco naar Machu Picchu gaat is de eerste keuze die je zult moeten maken. Er zijn verschillende opties:

  • Met de trein
  • Met de bus en lopen
  • De klassieke Inca Trail
  • Een alternatieve tocht

Veruit de meeste mensen kiezen ervoor om met de trein te gaan. Je gaat dan van Ollantaytambo of Urubamba tot aan Aguas Calientes (een dorpje vlakbij de oude Incastad), wat een mooie treinreis schijnt te zijn. Vaak blijf je dan een nachtje in Aguas Calientes, waarna je volgende ochtend met de bus naar Machu Picchu gaat. Het is echter ook mogelijk om met de bus te gaan en een stuk te lopen en zo wat geld te besparen. Veel tips over vervoer naar Machu Picchu zonder tocht kun je vinden bij Around The Globe.

Uitzicht over Machu Picchu vanaf de route richting Machu Picchu Mountain.
Machu Picchu

De klassieke Inca Trail

De meest bekende manier om naar Machu Picchu te gaan is via de klassieke Inca Trail. Hierbij loop je over de route die vroeger ook echt gebruikt werd om in Machu Picchu te komen. Dit is een vierdaagse tocht door de bergen, die fysiek zwaar is, maar zeker de moeite waard. En het is ook weer niet zo zwaar dat niet voor iedereen haalbaar is, dus laat je daar zeker niet door tegenhouden.

Een reden waarom je de klassieke Inca Trail zou willen, is omdat dit de enige manier is om Machu Picchu binnen te komen via de Sun Gate. Je bent hier met zonsopkomst en gaat dan de berg af, de stad in. Het is goed om te weten dat het in de ochtend vaak mistig is in Machu Picchu, dus je moet geluk hebben met het uitzicht. Maar het gevoel dat je hebt als je de zonsopkomst over de oude Incastad zie.. Dat wilde ik niet missen. Alternatieve tochten gaan vaak de dag ervoor naar Aguas Calientes, waarna je de volgende ochtend vroeg richting Machu Picchu gaat met alle andere toeristen.

Een andere reden om deze tocht te lopen, is dat je onderweg nog enkele Incaruïnes tegen zult komen. Deze liggen langs de Inca Trail en zijn dus niet op een andere manier te zien.

Een alternatieve trek naar Machu Picchu

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je er toch voor kiest om een andere tocht te boeken. Misschien is de klassieke Inca Trail buiten je budget? Of misschien ben je te laat met boeken? Wil je liever wat flexibeler op het laatste moment boeken, dan is deze trek ook niet voor jou. En tot slot kan het je enige optie zijn, want in februari sluit de klassieke trail voor onderhoud.

Dat betekent echter niet dat een alternatieve tocht een slechtere keuze is, want er zijn veel opties. Een aantal bekendere:

  • Salkantay Trek
    Deze tocht duurt 5 dagen en is wat zwaarder dan de Inca Trail. Het is echter een populaire tocht en hij schijnt ook erg mooie uitzichten te geven. Voor meer informatie en ervaring met deze tocht raad ik je aan de blog van Reiswijsneuzen te lezen.
  • Inka Jungle Trek
    Dit is echt iets voor jou als je niet alleen van wandelen houdt: de Inca Jungle Trek heeft namelijk veel meer toffe acitviteiten, zoals mountainbiken en ziplinen. Ik deed deze trek tijdens mijn tweede reis naar Peru en schreef een uitgebreide blog over de Inka Jungle Trek.
  • Lares Trek
    Deze neemt een iets andere route, waardoor je eindigt in Ollantaytambo en vandaar met de bus of trein naar Cusco gaat. Je bezoekt dorpjes en hebt interactie met de locals, waardoor het weer een heel andere ervaring is dan de andere tochten. Je vindt een klein verslag op Reishonger van deze tocht.

Bij het boeken van een alternatieve tocht moet je de keuze maken deze van tevoren te boeken of pas als je in Cusco bent. Het is eigenlijk altijd aan te raden dit pas in Cusco te doen, want dat scheelt behoorlijk in de prijs. De meeste tochten vertrekken dagelijks. Het is wel aan te raden een beetje flexibel te zijn met wat dagen speling voor het geval je toch niet gelijk weg kunt.

Groene koepeltentjes voor een prachtig bergachtig uitzicht tijdens de Inca Trail.
De tentjes op de camping tijdens de tweede nacht.

Hoe boek je de Inca Trail?

Je zou denken dat het niet heel ingewikkeld moet zijn. Je googelt op de Inca Trail, je bekijkt de prijzen van een paar organisaties en je kiest er vervolgens eentje uit. Zo kún je het natuurlijk aanpakken, maar dit is in mijn ogen niet de beste manier. Er zijn namelijk veel dingen waar je op moet letten bij het boeken. Het is vooral van belang om je te realiseren dat het boeken van de Inca Trail duur is en dat een goedkope tocht er eigenlijk alleen maar op kan wijzen dat er iets niet klopt.

Porter welfare

Hier is veel over te zeggen, maar eigenlijk raad ik je gewoon aan dit Engelstalige stuk even te lezen. Samengevat komt het erop neer dat niet alle organisaties even goed zorgen voor hun porters.

Porters zijn de mensen die alle spullen dragen tijdens de tocht. Deze mensen tillen, samen met de gids en kok, de tenten, het eten, water, kookspullen, tafels, stoelen en ga zo maar door. Ze leggen de route ook nog eens af in dubbele snelheid, want ze breken alles achter je af nadat je bijvoorbeeld hebt geluncht en bouwen het weer op voor jij aankomt bij de volgende stop. Je kunt je voorstellen dat dit zwaar werk is, maar helaas worden niet alle porters even goed behandeld.

Sinds 2002 is er een minimumloon voor porters ingesteld door de Peruaanse overheid, wat al een hele verbetering is, maar dat betekent niet dat iedereen zich eraan houdt. Hetzelfde geldt voor het gewichtslimiet. Porters mogen een maximum aan gewicht dragen. Zorg ervoor dat je een organisatie kiest die goed voor haar porters zorgt en geef geen geld uit aan organisaties die dit niet doen. Als er alleen vraag is naar organisaties die hun porters goed behandelen, dan moeten de slechtere organisatie uiteindelijk hun manier van werken aanpassen. Wellicht scheelt het je geld, maar wil je dat op je geweten hebben?

Porters klimmen de berg Dead Woman's Pass op met rugzakken vol in Peru.
Porters dragen alle spullen de berg op.

De kosten van de Inca Trail

Het boeken van de Inca Trail is duur, daar kan ik kort over zijn. Dit mag echt niet minder dan 500 dollar kosten, anders is er iets mis. Dit kan betekenen dat er slecht gezorgd zal worden voor de porters, maar het kan ook betekenen dat je op andere punten aan kwaliteit moet inleveren. En wellicht is dat op een manier die jouzelf directer raakt dan de behandeling van de porters. Een koopje kan dus mooi zijn, maar ik zou er zeker niet meteen voor gaan.

Op dit moment liggen de kosten van de Inca Trail bij goede organisaties tussen de 550 en 700 dollar, zover ik heb kunnen zien en vinden. Is dit te duur voor jou? Kies dan toch voor een alternatieve tocht.

Op zoek naar andere wandelingen in Peru (die ook nog eens goedkoper zijn)? Kijk dan ook zeker eens naar deze wandeling in de Colca Canyon.

Maar waar moet ik dan boeken?

Na lang dingen uitzoeken op internet, kwam ik uiteindelijk uit op een website met een top 5 Inca Trail organisaties. Deze organisaties heb ik allemaal uitgebreid bekeken en ik denk dat de schrijver van dat artikel er zeker goed over heeft nagedacht. Ik denk dat je er zeker vanuit kunt gaan dat al deze organisaties betrouwbaar zijn.

De prijzen zijn ongeveer gelijk, ze besteden allemaal aandacht aan porter welfare op hun website (ze claimen dat ze hen een eerlijk salaris betalen en noemen soms ook andere positieve extra’s) en ze bestaan allemaal al lang. Het is natuurlijk altijd verstandig om ook even de naam van de organisatie te googelen met het woord ‘review’ erbij, dan kom je ook al een heel eind.

Manouk en Hugo bovenop Dead Woman's Pass leunend tegen het hoogtepaaltje.
Bovenop Dead Woman’s Pass op 4215 meter hoogte.

Waar moet je specifiek op letten?

  • Welke kosten zijn inclusief? Bij goede organisaties is alles inclusief: je trek permit (toestemming om op de Inca Trail te mogen lopen), entree voor Machu Picchu, maar ook eten, tentjes, matjes en dergelijke.
  • Vaak zijn slaapzakken niet inclusief. Die moet je dus zelf meenemen of bijboeken. In het laatste geval kun je er ook voor kiezen dat pas in Cusco te regelen: dat is goedkoper. Het kost echter wel tijd, dus bijboeken is kiezen voor meer gemak.
  • Hoe kom je terug uit Machu Picchu? Is dit op eigen kosten of moet je dit zelf regelen? Let erop dat dit inbegrepen is in de prijs, of dat de prijs lager is omdat je dit zelf moet boeken. Zorg ook dat er duidelijk staat dat je in Cusco terugkomt.
  • Wil je een privé porter huren? Deze porter kan een deel van jouw spullen voor je dragen. Dit kost extra, maar dat kan misschien wel schelen. Je moet meestal, naast je kleding, zelf je matje en slaapzak ook dragen. Als je dit wilt dan is het belangrijk dit meteen te boeken, want ook deze porters hebben een vergunning nodig om op de Inca Trail te mogen lopen. Zelf vond ik dit heel fijn en heb ik er geen spijt van gehad.

Wanneer boek je de Inca Trail?

De Inca Trail is ontzettend populair. Dit betekent dat je deze op tijd moet boeken. Er worden namelijk maar 500 mensen per dag toegelaten op de trail. Het is dus bij de klassieke zeker aan te raden om ruim een halfjaar van tevoren te boeken. Wij boekten in januari voor juli en toen ging het al heel erg hard met de plaatsen. Als je de Inca Trail wilt doen, regel het dan meteen als je weet wanneer je gaat, zodat je het niet mist.

Kies je voor een alternatieve tocht, dan nog is het verstandig je goed in te lezen. Tijdens mijn tweede reis heb ik de Inka Jungle Trek de middag voor vertrek geboekt, maar het kan nooit kwaad om vast een idee te hebben welke trek je wilt en waar je informatie wilt halen als je eenmaal in Cusco bent.

Wat zou jij doen, de klassieke Inca Trail of een andere tocht?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Super bedankt voor de fijne tips!! Ik zag door de bomen even het bos niet meer toen ik op internet informatie ging zoeken over Matchu Pitchu, maar dit geeft me heel veel duidelijkheid. Ik wil graag in juni gaan! Heb je zelf Matchu Pitchu ook bezocht met de trein of alleen de Inca Trail gelopen? De Inca Trail lijkt me namelijk veel gaver, maar ben benieuwd naar jouw ervaring!

    1. Ik ben wel met de trein terug gegaan. Ik zou altijd een trek aanbevelen, of je nu de Inca Trail kiest of een andere wandeling. De omgeving van de Sacred Valley is namelijk prachtig! Terug zou ik lekker de trein nemen. Toen ik de Inka Jungle Trek deed (heb ik ook een blog over) namen we namelijk de bus terug. Je moet dan erg ver lopen en de busrit is niet zo comfortabel. Vaak zijn treinen in de nacht bijvoorbeeld niet zo deur (rond de 45 dollar). Minder uitzicht, wel meer comfort 😉 Maar overdag is het leukst voor het uitzicht! Dus mijn voorkeur is de Inca Trail, als dat niet meer kan of buiten budget is een andere trek zoals bijvoorbeeld Inka Jungle Trek of Salkantay en als je geen tijd hebt is de trein ook een optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.