5x niet te missen in Praag

In april ging ik voor de eerste keer naar Praag. Zelf dacht ik altijd dat dit een typische low-budget bestemming is, een stedentrip waar mensen heen gaan omdat de tickets goedkoop zijn. Maar toen ik een beetje rond ging kijken op andere reisblogs voor ik vertrok, merkte ik al dat ik er helemaal naast zat met dit idee. En toen ik mijn eerste stappen in Praag zette werd dit alleen maar bevestigd: wat een prachtige stad! Ik denk dat er geen gebouw in het oude centrum staat wat ik niet mooi vond. Omdat dit alles natuurlijk ook een beetje overweldigend kan zijn, heb ik mijn favorieten voor je op een rijtje gezet: vijf keer niet te missen in Praag!

1. Free walking tour

Wat mij betreft is de beste manier om een stad te leren kennen een free walking tour. Dit concept heb ik leren kennen toen ik in Sevilla studeerde en inmiddels ben ik al in vele steden met een wandeling meegegaan. Hij is niet altijd even goed, maar die in Praag vond ik oprecht een aanrader. Ik liep met Good Prague Tours. Zij hebben twee keer per dag een wandeling, om 10.30 uur en om 14.00 uur, welke drie uur duren. Tussendoor heb je nog een korte pauze. Hoewel ze voor en in de pauze veel aandacht besteden aan reclame voor hun andere tours, vond ik de rest heel interessant en heb ik er veel van geleerd. Zelf liep ik met Vaclav, die vol enthousiasme over de stad kon vertellen.

5x niet te missen in Praag
Vaclav vertelt ons over het theater en Don Giovanni.

Zelf raden ze aan om van tevoren te reserveren. Dit zie ik de laatste tijd vaker bij free walking tours. Ik ben er zelf geen fan van, mijn ervaring is ook dat als je zorgt dat je op tijd bij het meeting point bent, dat je dan prima mee kunt. Maar als je met meerdere personen bent of al zeker weet dat je op een bepaalde dag wilt, dan is het natuurlijk wel een goed idee. Reserveren is gratis en alleen om een plek op de tour te kunnen garanderen.

De ontmoetingsplek van Good Prague Tours is overigens erg handig: het is voor de speelgoedwinkel Hamley’s, waar een informatiekioskje staat met een poster van Good Prague Tours erop. Hier verzamelen ze: erg overzichtelijk vind ik. Dat heb ik wel eens minder handig meegemaakt.

Good Prague Tours
Onze groep met Good Prague Tours.

2. De Praagse Burcht & de wijk eromheen

Over de Burcht van Praag schreef ik eerder al een uitgebreid artikel, want als kastelenmeisje verdient dit wel wat aandacht. Wat je ook besluit te gaan doen op deze plek, sowieso raad ik je aan het niet over te slaan. Of je nu alleen even rondloopt en geniet van het uitzicht of daadwerkelijk iets gaat bezoeken is aan jou, maar sla dit deel van de stad niet over!

Klokkentoren Praag
Uitzicht over Praag vanaf de klokkentoren

In dezelfde wijk als waar dit paleiscomplex ligt, kun je ook de John Lennon Wall vinden. Deze muur is sinds de jaren ’80 volgeschreven met teksten geïnspireerd op John Lennon en de Beatles. In 1988 leidde dit tot irritatie bij het communistische regime en ontstond er een gevecht tussen honderden studenten en de politie op de Karelsbrug, die ook vlakbij ligt.

John Lennon wall
Met alle meisjes voor de John Lennon Wall.

Door de jaren heen is er verschillende keren een poging gedaan door de overheid om de muur wit te schilderen, maar enkele dagen later stonden er toch altijd weer teksten op en tekeningen op. Inmiddels wordt de muur vooral gebruikt voor het verspreiden van ideeën over vrede en liefde. De muur verandert nog altijd en zal dus elk bezoek anders zijn.

3. Strahovklooster

De grote verrassing in Praag wat mij betreft was dit klooster. Als je de berg Petřín toch omhoog bent geklommen voor de burcht, dan raad ik aan nog wat verder omhoog te lopen voor dit mooie gebouw. Het klooster is opgericht in de 12e eeuw, maar zoals gebruikelijk bij dit soort gebouwen, is het door de eeuwen heen meerdere keren uitgebreid en gerestaureerd, onder andere na een brand in 1258. Daarbij is het klooster ook enkele keren geplunderd. Op het terrein van het klooster kun je ook een brouwerij vinden. Wat mij betreft is dit nummer 1 niet te missen in Praag!

5x niet te misen in Praag
Het klooster met rechts ervan de bibliotheek.

Het mooiste aan dit klooster is haar bibliotheek. De achterste bibliotheek (de Theologische zaal) is gebouwd in 1679. Deze bevat op dit moment alleen maar werken die te maken hebben met de Bijbel. De andere bibliotheekzaal is uit de 18e eeuw en adembenemend mooi.
Een ticket voor de bibliotheek kost 120 kroon (€4,50), voor studenten kost het 60 kroon. Je kunt toestemming kopen om te fotograferen, maar dit heb ik zelf niet gedaan. Dit kost 50 kroon.

4. Astronomische klok

Het is denk ik de grootste toeristische trekpleister van Praag, maar dat betekent niet dat je hem niet gezien moet hebben. Je kunt de klok vinden op het centrale plein van de stad, waardoor de kans groot is dat je hem zelfs meer dan eens zult zien. Probeer er een keer overdag om het hele uur te zijn, dan kun je de ‘show’ zien. Verwacht niet te veel, maar het hoort er toch echt bij.

Let op: de astronomische klok wordt binnenkort afgesloten voor onderhoud! Er komt een videoprojectie als vervanging. Hij zal in het voorjaar van 2017 worden afgesloten en gaat pas in juni 2018 weer open. Of ze hem weghalen of dat er iets voor komt te staan is me niet helemaal duidelijk, maar je kunt hem dan niet zien. Misschien een bezoekje uitstellen tot erna?

Astronomische klok Praag

De astronomische klok bestaat eigenlijk uit meerdere klokken. Eentje daarvan (met de Romeinse cijfers) geeft de tijd aan: deze klopt echter niet altijd vanwege zomer- en wintertijd, waar hij geen rekening mee houdt. Daaronder zie je een verdeling in twaalf: dit zijn de ‘ongelijke’ uren tussen zonsopgang en zonsondergang. De binnenste ring van de klok geeft aan waar de zon staat in de dierenriem (de sterrenbeelden). Meer uitleg over de klok kun je hier vinden.

Tijdens de show zie je hoe de Dood (het skelet rechts van de klok) de bel slaat: het laatste uur is geslagen, hij kom ze halen. Vervolgens schudden de andere figuren (IJdelheid, Hebzucht en Lust) die links en rechts van de klok staan hun hoofd: zij willen nog niet gaan. De Dood geeft hen allen nog één uur. Elk uur herhaalt dit ritueel zich. Ook zie je voor de luikjes alle 12 apostelen voorbij komen.

Astronomische klok Praag

5. Het joods museum

Het joods museum in Praag is een bijzonder museum: het is verspreid over meerdere gebouwen in de joodse wijk. Overal leer je iets anders over de religie, gebruiken en geschiedenis. Ik vond het door al die gebouwen erg interessant en zeker een aanrader. Mijn favorieten waren de Spaanse Synagoge en de joodse begraafplaats. De eerste is prachtig versierd met veel goud. Van buiten niet zo spannend, maar van binnen des te mooier.

Spaanse Synagoge Praag
Binnenin de Spaanse Synagoge.

De joodse begraafplaats ligt erg hoog: de reden hiervoor is dat de graven gestapeld zijn. Op den duur was er niet genoeg ruimte meer voor alle graven, waardoor besloten is niet uit te breiden naar opzij, maar door de mensen bovenop bestaande graven te leggen. Op sommige plekken liggen er wel 10 graven door elkaar. Door de oude grafstenen die niet allemaal recht staan geeft het een mooi en indrukwekkend beeld.

Joods begraafplaats Praag
De joodse begraafplaats.

Wat vind jij niet te missen in Praag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.