Reisvaccinaties: ervaringen Thuisvaccinatie en LUMC

Heb ik voor mijn reis een vaccinatie nodig? Waar kan ik deze laten zetten? Wat kost dat eigenlijk? Voor mijn eerste reis buiten Europa had ik al deze vragen. Graag beantwoord ik alle vragen over reisvaccinaties en vertel ik je mijn ervaringen met Thuisvaccinatie.nl en de Vaccinatiepolikliniek van het LUMC.

Manouk zit klaar voor haar eerste reisvaccinatie via Thuisvaccinaties.nl in de woonkamer

Toen ik vertelde over de vaccinaties die ik nodig heb voor onze reis naar Zuid-Amerika en vooral dat ik daar best een beetje zenuwachtig over was, verzekerden veel van mijn vrienden dat het niets voorstelde en dat ik me niet druk moest maken. Ongetwijfeld waar, maar wie na zijn kindertijd nooit meer een injectie heeft gehad en zelfs nog nooit bloed heeft laten prikken is het toch een grote vraag: reisvaccinaties, hoe werkt dat eigenlijk?

Heb ik reisvaccinaties nodig?

Er zijn een aantal dingen goed om te weten en om rekening mee te houden als je op een verre reis gaat. Reisvaccinaties horen hierbij. Als je buiten Europa reist is het goed om even te checken of je een vaccinatie nodig hebt. Je kunt bij de GGD even kijken wat zij per land aanraden.

Het is echter niet echt nodig om dit helemaal uitgeplozen te hebben: als je aangeeft reisvaccinaties te willen, dan moet je vaak een hele vragenlijst invullen voor je ze ook echt krijgt. Hierin geef je ook aan waar je heen gaat en hoe lang. Op die manier kan de priklocatie voor je zien wat je nodig hebt. Daar hoef je jezelf dus geen zorgen over te maken!

Manouk krijgt een reisvaccinatie in de woonkamer van een medewerker van Thuisvaccinatie.nl
In eerste instantie toch even schrikken.

Hoe regel je reisvaccinaties?

Reisvaccinaties kun je regelen door bij een instantie die vaccinaties aan te geven dat je op reis gaat en ze (misschien) nodig hebt. Er zijn veel verschillende plekken waar dit kan. Zelf ken ik Travel Doctor, de GGD en Thuisvaccinatie.nl. In principe maakt het niet zoveel uit waar je het doet: wat voor jezelf het handigst is. Dat kan een bepaalde locatie zijn of juist gebaseerd zijn op de prijs (daarover later meer).

Voor het gemak kun je hier zien welke zorginstelling bij jou in de buurt zit.

Ik heb mijn eerste reisvaccinaties genomen via Thuisvaccinatie.nl. Ik wilde eerst voor Travel Doctor gaan (want mijn huisarts is dat, dus dat leek me makkelijk), maar daar moest ik telefonisch een afspraak maken en kon ik alleen in de ochtend bellen. Onhandig!

De GGD had alleen plek in maart (en ik was dit begin februari aan het doen), dus heb ik op aanraden van mijn zusje gekeken bij Thuisvaccinatie.nl. Zij hebben heel veel mogelijkheden, dus dat was prettig.

Hoe maak je een afspraak voor reisvaccinaties?

Dit ligt dus aan de organisatie, maar vaak kan het gewoon online. Dit kun je altijd vinden op de website van de betreffende organisatie, dus dat is dan weer handig.

Veelal vul je een formulier in online met je gegevens. Dit gaat om je persoonlijke gegevens en verzekering en om de reis die je gaat maken en de duur daarvan. Tot slot deel je ook je medische gegevens. Als je niets bijzonders hebt gehad (zoals ik) dan hoef je niet in detail te weten welke vaccinaties je hebt: ik heb overal gewoon aangegeven dat ik als kind was ingeënt. Zij weten welke vaccinatieprogramma er speelde toen je jong was, dus ook waarmee je dan al bent ingeënt. Als je tussendoor wel hebt gereisd en daarvoor vaccinaties hebt gekregen dan moet je dat natuurlijk wel laten weten. Vaak staat dit in je gele boekje.

Na het invullen van deze gegevens krijg je binnen een paar dagen een e-mail met daarin het advies voor jouw reis en de mogelijkheid om online een afspraak te maken (bij Travel Doctor moest ik dus bellen, maar ligt waarschijnlijk ook aan welke Travel Doctor het dichtste bij is).

Let op: soms moet je heel lang vooruit plannen voor er plek is! Doe dit dus niet heel kort voor je reis pas, maar plan vooruit.

Hoe gaat vaccineren met Thuisvaccinatie.nl in zijn werk?

Het is heel simpel! Je maakt zoals ik uitlegde een afspraak online. Dit kan op veel momenten. Ze bieden eerst momenten aan die hen het beste uitkomen, omdat er dan al iemand in de buurt is. Dat is natuurlijk wel zo aardig, dus als je dan kunt, zeker doen. Mocht het echt niet uitkomen, dan kun je verder klikken naar een datum die je beter uitkomt. Het kan ook in de avonden en weekenden.

Je kiest nu een tijdblok van een paar uur. Zorg dat je in die periode echt thuis bent. Ik heb zelf even gevraagd of je een indicatie krijgt van hoe laat ze er zijn (ik kon een halfuur na start tijdblok pas thuis zijn door mijn werk), maar dat is niet zo. Als je er niet bent, dan heb je een no-show en dat kost je gewoon geld, dus dat is vervelend.

In het betreffende tijdblok staat er op den duur gewoon iemand voor de deur. Deze komt binnen en claimt je halve tafel, want ze hebben veel spullen bij zich. De benodigde vaccinaties worden nog even met je doorgenomen en dan klaargemaakt. Dit gaat allemaal heel snel, terwijl intussen de jongen bij ons ook nog met ons heeft gepraat over onze reis. Wat een multitaskers!

Het vaccineren zelf gaat ook vrij snel, we waren nog bijna te laat voor foto’s. Ze doen ze alledrie (in ons geval) snel achter elkaar, dus het is zo voorbij. Verder vullen ze nog je gele vaccinatieboekje in met de benodigde stempels en stickers.

Al met al is hij denk ik een halfuurtje binnen geweest. Lekker snel gedaan en je hoeft nergens heen, dus echt een ideale service wat mij betreft.

Tafel vol met doosjes, afval en gele boekjes na bezoek van Thuisvaccinatie.nl voor reisvaccinaties
Er blijft een hoop achter op tafel!

Hoe gaat vaccineren bij de Vaccinatiepoli in het LUMC in zijn werk?

Voor mijn tweede keer Hepatitis A ging ik ergens anders naartoe. Met de eerste vaccinatie ben je een jaar beschermd. Met de tweede ben je meteen jarenlang klaar. Wij waren echter op reis in de tijd dat we de tweede konden halen, waardoor we vergaten die afspraak in te plannen.

Toen we daar veel later aan dachten waren we helaas niet meer verzekerd (daarover straks meer). Gelukkig kon het nog wel en was de goedkoopste optie op dat moment de Vaccinatiepoli in het LUMC in Leiden.

Een afspraak maken is supermakkelijk, dat kan gewoon online. In het ziekenhuis moet je jezelf beneden aanmelden. Omdat ik nooit ziek ben en nooit wat heb moest ik helemaal geregistreerd worden. Dat was even een tijdrovend klusje, dus dat is wel jammer. Gelukkig is dat voor de toekomst nu geregeld.

Je wordt doorverwezen naar de juiste plek in het ziekenhuis. Hier neem je plaats in de wachtkamer. Als je aan de beurt bent ga je de ruimte in waar je de vaccinatie krijgt. Wij mochten samen naar binnen, wel zo gezellig.

Hoeveel kosten reisvaccinaties?

Ik heb de prijzen even naast elkaar gezet van vaccinaties die ik zelf heb gehad, op basis van informatie die ik heb gekregen. Het wisselt dus een beetje per organisatie. Als je het zelf moet betalen (zie volgende puntje) dan is het goed even rond te kijken.

Thuisvaccinatie.nlTravel DoctorGGDLUMC
DTP€29,50€24,75€31,00€22,00
Hepatitis A (per stuk)€60,00€52,75€57,00€57,90
Gele koorts€51,50€44,75€59,00€52,50

De meeste organisaties hebben de tarieven gewoon online staan, zodat je goed kunt vergelijken.

Worden reisvaccinaties vergoed?

Dit ligt heel erg aan je verzekering en je dekking. Weet je dus dat je in het nieuwe jaar op reis gaat, probeer dan je zorgverzekering erop aan te passen. Zo heb ik zelf dat jaar CZ Direct genomen met een aanvullende verzekering die reisvaccinaties 100% dekt. Dat scheelt me weer!

Wil je hier rekening mee houden, dan moet je kiezen voor een zorginstelling die is aangesloten bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Kijk dit altijd even goed na, want dit is voor elke verzekering anders! Dit kun je vinden in je polis of door gewoon even te bellen met je zorgverzekering (dan kunnen ze meteen je pakket erbij zien). Zonde als je per ongeluk je reisvaccinaties haalt bij een instelling welke je zorgverzekering niet dekt..

Hugo zit op een stoel en krijgt een reisvaccinatie via Thuisvacicnatie.nl in de woonkamer
Ook Hugo moest eraan geloven..

En de belangrijkste vraag: doen reisvaccinaties pijn?

Ik heb zelf vier reisvaccinaties gehad en mijn antwoord is heel simpel: nee, niet echt. Het prikje is even naar (alsof een beestje je prikt). Twee van de vier vaccinaties die ik kreeg (Hepatitis A) deden iets meer zeer, dit was ook wat meer vloeistof. Omdat er in je spier wordt geprikt, voel je het wel nog.

Ik heb nog de hele dag wel last gehad in mijn arm, maar pijn wil ik het zeker niet noemen. Het is gewoon een beetje een naar, zeurderig gevoel. Ik heb echter gewoon gewerkt die avond en ik tilde toen op mijn werk ook gewoon dienbladen en bierkratten, dus niets aan de hand. Geen zorgen over maken! Maar als ik zou zeggen dat je er helemaal niets van voelt, dan zou ik liegen, dus dat doe ik niet.

Ik hoop dat dit een antwoord geeft op de vraag hoe het precies werkt met reisvaccinaties. Ik vond het zelf best spannend voor de eerste keer, maar zoals je ziet is het eigenlijk heel makkelijk!

Dit vind je misschien ook leuk om te weten:

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Goed overzicht. Wij hebben al een hele berg vaccinaties gehad. Doen het eigenlijk altijd bij de GGD, die zit bij ons vlakbij en op de een of andere manier komt het altijd het beste uit.
  Ik kan me wel herinneren dat de allereerste keer een DTP prik een beetje fout ging. Ze prikten precies in een spier waardoor ik mijn arm even niet meer lekker kon gebruiken. Niet dramatisch hoor maar zoiets als je teveel spierpijn hebt of zo…

  1. Dankje! Ik wilde eigenlijk ook bij de GGD, want die zit ook dichtbij, maar ik kon dus pas in maart terecht, terwijl ik ze nu al gehad heb.
   Wat vervelend van die prik! Ik vond nu al dat je er best nog wel wat van voelde achteraf, dus kan me voorstellen dat het vervelend is. Gelukkig kan het behalve spierpijn verder niet veel kwaad volgens mij. Maar nu hoef je voorlopig niet denk ik, als je er al zoveel hebt!

 2. Handig blogje! Door alle reizen heb ik al zo veel vaccinaties, dat ik me niet meer laat prikken :). Mijn zoontje heeft ook zijn eerste vaccinaties gehad voor Thailand. Wat ik wel vermijd sinds ik zwanger ben en met kleine kinderen reis, zijn de malaria gebieden. Die pillen zijn te zwaar om in te nemen en al helemaal niet gezond voor kleine kinderen. En zonder vind ik een te groot risico.

  1. Ja ik kan me voorstellen dat het lastig is met kinderen, je wilt natuurlijk niet dat ze malaria krijgen. Gelukkig zijn er nog zoveel mooie gebieden te ontdekken waar ze daar geen last van hebben. Heeft een kind sommige vaccinaties niet al doordat ze jong zijn? DTP krijg je ook al toch? Hoewel, dan ben je geloof ik alweer 9 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.