Reisvaccinaties

Reisvaccinaties, hoe werkt dat?

Toen ik vertelde over de vaccinaties die ik nodig heb voor onze reis naar Zuid-Amerika deze zomer en vooral dat ik daar best een beetje zenuwachtig over was, verzekerden veel van mijn vrienden dat het niets voorstelde en dat ik me niet druk moest maken. Ongetwijfeld waar, maar voor wie na zijn kindertijd nooit meer een injectie heeft gehad en zelfs nog nooit bloed heeft laten prikken is het toch een grote vraag: reisvaccinaties, hoe werkt dat eigenlijk?

Heb ik een vaccinatie nodig?

Er zijn een aantal dingen goed om te weten en om rekening mee te houden als je op een verre reis gaat. De vaccinaties is één van deze dingen. Als je buiten Europa reist, is het goed om even te checken of je een vaccinatie nodig hebt. Je kunt bij de GGD even kijken wat zij per land aanraden op deze site.

Het is echter niet echt nodig om dit te doen: als je aangeeft vaccinaties te willen, dan moet je vaak een hele vragenlijst invullen. Hierin geef je ook aan waar je heen gaat en hoe lang. Op die manier kunnen zij voor je zien wat je nodig hebt. Daar hoef je jezelf dus geen zorgen over te maken!

Reisvaccinaties
In eerste instantie toch even schrikken.

Hoe regel je de reisvaccinaties?

Je doet dit door zelf aan te geven bij een instantie die vaccinaties geeft dat je op reis gaat en ze (misschien) nodig hebt. Er zijn veel verschillende plekken waar dit kan, dit kun je gewoon googelen. Zelf ken ik Travel Doctor, de GGD en Thuisvaccinatie.nl. In principe maakt het niet zoveel uit waar je het doet: wat voor jezelf het handigst is. Op deze site kun je een zorginstelling vinden bij jou in de buurt.

Ik heb het zelf gedaan via Thuisvaccinatie.nl gedaan. Ik wilde het eerst doen via Travel Doctor (want mijn huisarts is dat, dus dat leek me makkelijk), maar daar moest ik telefonisch een afspraak maken en kon ik alleen in de ochtend bellen. Onhandig! De GGD vervolgens had alleen plek in maart (en ik was dit begin februari aan het doen), dus heb ik op aanraden van mijn zusje gekeken bij Thuisvaccinatie.nl. Zij hebben heel veel mogelijkheden, dus dat was prettig.

Hoe maak je een afspraak?

Dit ligt dus aan de organisatie, maar vaak kan het gewoon online. Dit kun je altijd vinden op de website van de betreffende organisatie, dus dat is dan weer handig.

Veelal vul je een formulier in online met je gegevens. Dit gaat om je persoonlijke gegevens en verzekering, om de reis die je gaat maken en de duur daarvan en tot slot ook je medische gegevens. Als je niets bijzonders hebt gehad (zoals ik) dan hoef je niet in detail te weten welke vaccinaties je hebt: ik heb overal gewoon aangegeven dat ik als kind was ingeënt en daar hebben ze genoeg informatie aan. Als je tussendoor wel hebt gereisd en daarvoor vaccinaties hebt gekregen dan moet je dat natuurlijk wel weten.

Na het invullen van deze gegevens krijg je binnen een paar dagen een e-mail met daarin het advies voor jouw reis en de mogelijkheid om online een afspraak te maken (bij Travel Doctor moest ik dus bellen, maar ligt waarschijnlijk ook aan welke Travel Doctor het dichtste bij is). Let op: soms moet je heel lang vooruit plannen voor er plek is! Doe dit dus niet heel kort voor je reis pas, maar plan vooruit.

Hoe gaat vaccineren met Thuisvaccinatie.nl in zijn werk?

Het is heel simpel! Je maakt zoals ik uitlegde een afspraak online. Dit kan op veel momenten. Ze bieden eerst momenten aan die hen het beste uitkomen, omdat er dan al iemand in de buurt is. Dat is natuurlijk wel zo aardig, dus als je dan kunt, zeker doen. Mocht het echt niet uitkomen, dan kun je verder klikken naar een datum die je beter uitkomt. Het kan ook in de avonden en weekenden. Je kiest een tijdblok van een paar uur. Zorg dat je in die periode echt thuis bent. Ik heb zelf even gevraagd of je een indicatie krijgt van hoe laat ze er zijn (ik kon een halfuur na start tijdblok pas thuis zijn door mijn werk), maar dat is niet zo. Als je er niet bent, dan heb je een no-show en dat kost je gewoon geld, dus dat is vervelend.

In het betreffende tijdblok staat er op den duur gewoon iemand voor de deur. Deze komt binnen en claimt je halve tafel, want ze hebben veel spullen bij zich. De benodigde vaccinaties worden nog even met je doorgenomen en dan klaargemaakt. Dit gaat allemaal heel snel, terwijl intussen de jongen bij ons ook nog met ons heeft gepraat over onze reis. Wat een multitaskers!

Het vaccineren zelf gaat ook vrij snel, we waren nog bijna te laat voor foto’s. Ze doen ze alledrie (in ons geval) snel achter elkaar, dus het is zo voorbij. Verder vullen ze nog je vaccinatieboekje in met de benodigde stempels en stickers.

Al met al is hij denk ik een halfuurtje binnen geweest. Lekker snel gedaan dus en je hoeft nergens heen, dus echt een ideale service wat mij betreft.

Thuisvaccinatie.nl
Er blijft een heleboel achter op tafel na afloop..

Hoeveel kosten reisvaccinaties?

Ik heb de prijzen even naast elkaar gezet van vaccinaties die ik zelf heb gehad, op basis van informatie die ik heb gekregen. Het wisselt dus een beetje per organisatie. Als je het zelf moet betalen (zie volgende puntje) dan is het goed even rond te kijken.

Prijzen van Thuisvaccinatie.nl / Travel Doctor / GGD

 • DTP: €25,90 / €18,95 / €22,80
 • Hepatitis A: €55,90 / €54,85 voor A+B / €47,70 per vaccinatie (serie van 3 vaccinaties)
 • Gele koorts: €37,90 / €29,25 / €31,60

Een handige manier om de tarieven na te kijken is via de GGD, die ze (heel transparant) gewoon op haar website heeft staan.

Worden reisvaccinaties vergoed?

Dit ligt heel erg aan je verzekering en je dekking. Weet je dus dat je in het nieuwe jaar op reis gaat, probeer dan je verzekering erop aan te passen. Zo heb ik zelf CZ Direct genomen met een aanvullende verzekering die reisvaccinaties 100% dekt. Dat scheelt me weer! Ik moet dan kiezen voor een zorginstelling die is aangesloten bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Dit kun je handig terugvinden op deze site. Kijk dit altijd even goed na, want dit is voor elke verzekering anders! Dit kun je vinden in je polis of door gewoon even te bellen met je zorgverzekering (dan kunnen ze meteen je pakket erbij zien). Zonde als je per ongeluk je reisvaccinaties haalt bij een instelling welke je zorgverzekering niet dekt..

Reisvaccinaties
Ook Hugo moest eraan geloven..

En de belangrijkste vraag: doet het pijn?

Ik heb zelf drie vaccinaties gehad en mijn antwoord is heel simpel: nee, niet echt. Het prikje is even naar (alsof een beestje je prikt). Eén van de drie vaccinaties die ik kreeg (ik denk hepatitis A) deed iets meer zeer, dit was ook wat meer vloeistof. Omdat er in je spier wordt geprikt, voel je het wel nog. Ik heb nog de hele dag wel last gehad in mijn arm, maar pijn wil ik het zeker niet noemen. Het is gewoon een beetje een naar, zeurderig gevoel. Ik heb echter gewoon gewerkt die avond en ik til op mijn werk ook gewoon dienbladen en bierkratten, dus niets aan de hand. Geen zorgen over maken! Maar als ik zou zeggen dat je er helemaal niets van voelt, dan zou ik liegen, dus dat doe ik niet.

Ik hoop dat dit een antwoord geeft op de vraag hoe het precies werkt met reisvaccinaties. Ik vond het zelf best spannend voor de eerste keer, maar zoals je ziet is het eigenlijk heel makkelijk.

Delen of bewaren voor later?

4 thoughts on “Reisvaccinaties, hoe werkt dat?

 1. Goed overzicht. Wij hebben al een hele berg vaccinaties gehad. Doen het eigenlijk altijd bij de GGD, die zit bij ons vlakbij en op de een of andere manier komt het altijd het beste uit.
  Ik kan me wel herinneren dat de allereerste keer een DTP prik een beetje fout ging. Ze prikten precies in een spier waardoor ik mijn arm even niet meer lekker kon gebruiken. Niet dramatisch hoor maar zoiets als je teveel spierpijn hebt of zo…

  1. Dankje! Ik wilde eigenlijk ook bij de GGD, want die zit ook dichtbij, maar ik kon dus pas in maart terecht, terwijl ik ze nu al gehad heb.
   Wat vervelend van die prik! Ik vond nu al dat je er best nog wel wat van voelde achteraf, dus kan me voorstellen dat het vervelend is. Gelukkig kan het behalve spierpijn verder niet veel kwaad volgens mij. Maar nu hoef je voorlopig niet denk ik, als je er al zoveel hebt!

 2. Handig blogje! Door alle reizen heb ik al zo veel vaccinaties, dat ik me niet meer laat prikken :). Mijn zoontje heeft ook zijn eerste vaccinaties gehad voor Thailand. Wat ik wel vermijd sinds ik zwanger ben en met kleine kinderen reis, zijn de malaria gebieden. Die pillen zijn te zwaar om in te nemen en al helemaal niet gezond voor kleine kinderen. En zonder vind ik een te groot risico.

  1. Ja ik kan me voorstellen dat het lastig is met kinderen, je wilt natuurlijk niet dat ze malaria krijgen. Gelukkig zijn er nog zoveel mooie gebieden te ontdekken waar ze daar geen last van hebben. Heeft een kind sommige vaccinaties niet al doordat ze jong zijn? DTP krijg je ook al toch? Hoewel, dan ben je geloof ik alweer 9 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.