Jonge zeeleeuw bijt in een flipper van Manouk op het strand van Mosquera

Jaaroverzicht: 2017 in reizen

Afgelopen jaar heb ik weer een heleboel mooie reizen mogen maken. Ik maakte in 2017 maar liefst 8 reisjes en dan reken ik dagjes weg niet eens mee. En daar zaten enkele prachtige bestemmingen tussen, waaronder de lange reis van 2,5 maand waar we al zo lang naartoe leefden. Kijk je mee?

Januari: Nederland

Het jaar begon zonder verre reizen met een rustige maand. Omdat Hugo graag meer wil ontdekken van Nederland organiseerde hij wel een klein verrassingsuitje. We bezochten het mooie Gorinchem. Eenmaal daar namen we ook de boot en vaarden naar Woudrichem. Hij vroeg me steeds of ik het herkende, maar het duurde eventjes voor het kwartje viel. Maar toen zag ik het: het dorp van Dokter Tinus! Uiteraard ging ik toen driftig op zoek naar zijn huis. We moeten zeker nog eens terug naar deze regio, want ik wil ook graag een bezoekje brengen aan Slot Loevestein.

Toren van de Sint Martinuskerk in Woudrichem met een molen
De kerk in Woudrichem

Februari: Noorwegen

Hoewel het hele jaar in het teken stond van zuinig doen om te sparen voor ons grote avontuur in de zomer, had ik eigenlijk geen andere keuze dan ook een bezoek te brengen aan Noorwegen. Mijn zusje studeerde namelijk enkele maanden in Bergen. Op haar aanraden namen we ook de beroemde Bergensbanen, de treinreis tussen Oslo en Bergen.

Het beschilderde plafond in een van de zalen in het Radhus in Oslo
De muurschilderingen in het stadhuis van Oslo.

Na een paar heerlijke dagen in Oslo sloten we de reis dus af in Bergen. En ik ontdek nu dat ik daar nog steeds niet over geschreven heb.. Terwijl je er prachtig kunt hiken en prima kunt vermaken. Gelukkig kunnen jullie wel genieten van de mooie beelden van onze fjordencruise, mocht je dat wat lijken. Dit was mijn eerste bezoek aan Noorwegen en het is een prachtig land. Heb jij nog tips voor waar we nog meer heen moeten?

Uitzicht over de gekleurde huisjes Bryggen in Bergen in Noorwegen
Uitzicht over Bryggen in Bergen.

Maart: Tsjechië

Wellicht een beetje gek (ik heb net gezegd dat ik moest sparen), maar in maart was het tijd voor mijn eerste bezoek aan Tsjechië. Samen met een groep collega’s bezocht ik Praag. Door allemaal een paar euro extra in te leggen voor de accommodatie kon ik mee zonder hoge kosten: die euro’s heb ik na mijn reis allemaal weer netjes terugbetaald natuurlijk. Superlief, want in eerste instantie wilde ik dit reisje aan me voorbij laten gaan. Het was supergezellig en ik ben erg blij dat ik mee ben geweest, al was het maar omdat het echt een prachtige stad is. En ik heb nog nooit zulke lekkere pasta gegeten als in Praag..

Lees meer over mijn trip naar Praag:

Uitzicht over de burcht van Praag op de heuvel vanuit de stad
Burcht van Praag

April: Nederland

Nu werd het toch echt tijd om even door te bijten tot we naar Zuid-Amerika gingen. Met een zorgvuldig spaarplan ging al mijn geld richting mijn spaarrekening, dus geen reisjes meer. Dat betekent natuurlijk niet dat je niets van Nederland kunt zien. Daarom brachten we een weekendje door in Zeeland, waar de ouders van Hugo op vakantie waren. In voorbereiding op het hiken in Zuid-Amerika wandelden we deze maanden veel. We liepen door de duinen naar Vlissingen voor een gezellig dagje in de Zeeuwse stad.

Uitzicht over het strand langs de zee richting Vlissingen
Vlissingen

In ons trainingsschema hoorden ook langere afstanden en we besloten dus goed gebruik te maken van onze omgeving. In het voorjaar kun je een prachtige wandeling maken langs de bollenvelden. We kozen een mooie route uit en wandelden door de Bollenstreek.

Bakken langs de gekleurde bollenvelden in de Bollenstreek

Zomer: Zuid-Amerika!

Eind mei was het eindelijk zo ver: de reis waar we ons al bijna twee jaar op aan het voorbereiden waren. Zuid-Amerika! We vlogen eerst naar Lima. Wat een gekke eerste dag! Voor mij was het de eerste keer buiten Europa en voor Hugo de eerste keer in Zuid-Amerika, dus wel even wennen. Gelukkig is Peru een prachtig land vol behulpzame mensen en hadden we onze draai al snel gevonden. Waar ik de eerste dagen nog riep dat ik nooit in zo’n raar busje zou gaan deed ik in Bolivia niet anders.

De terrassen van incaruïne Moray met de bergen op de achtergrond
Eén van de terrassen van Moray, met uitzicht over the Sacred Valley.

We begonnen in Peru, maakten een rondje door Bolivia en reisden toen via Peru omhoog naar Ecuador. Onze reis sloten we na 2,5 maand af met twee weken op de Galápagoseilanden: met recht de meest bijzondere plek waar ik ooit ben geweest. Een reis om nooit te vergeten. En hopelijk nog eens te herhalen, want was is het toch een prachtig continent..

Lees meer over de bestemmingen tijdens onze reis:

Jonge zeeleeuw bijt in een flipper van Manouk op het strand van Mosquera
Zeeleeuwtje speelt met mijn flippers op het strand van Mosquera.

September: Disneyland Paris

In 2016 organiseerde runDisney voor het eerst een hardloopwedstrijd in Disneyland Paris. Al eerder waren er wedstrijden in de Verenigde Staten en omdat dit me stiekem altijd al tof leek (maar Amerika niet echt in de buurt ligt), was dit iets om niet over te slaan. Met een vriendin reisde ik dus af naar deze magische plek. In 2017 kwamen de races terug en daarom was ik eind september weer in Disneyland Paris voor het Disneyland Paris Half Marathon Weekend. En als je er dan toch bent dan kun je net zo goed alle afstanden lopen, dus we liepen zowel de 5 als de 10 kilometer als de halve marathon. Zwaar, maar zo fantastisch! Volgend jaar weer..

Manouk en Susan voor het kasteel tijdens de Disneyland Paris Half Marathon
Tijdens de halve marathon die ik rende als Russell uit UP.

Oktober: Leeuwarden

Al tijden wil Hugo meer zien van Nederland. De afgelopen jaren bezochten we dus al vaker dingen in Nederland: zo gingen we op huisweekend in de buurt van Zwolle, bezochten Hugo en ik Deventer tijdens de boekenmarkt en ook organiseert Hugo af en toe verrassingsdagjes, waarbij we bijvoorbeeld naar Zaltbommel of een kasteel gaan. Om die reden besloten we dit najaar iets nieuws te gaan doen: Project Nederland. Dit betekent dat we voor het einde van 2018 alle Nederlandse hoofdsteden willen bezoeken. In oktober gingen we van start met de Friese hoofdstad Leeuwarden. Een regenachtig weekend, maar wel heel leuk. En zeker leuk om te beginnen met een stad die we beiden niet kenden. Wist je dat Leeuwarden vanaf volgende week de Culturele Hoofdstad van Europa is?

Nederlands straatje aan het water in Leeuwarden
Leeuwarden op een droge dag.

November: Spanje

Even leek het erop dat ik in 2017 geen enkel bezoek zou brengen aan het land waar ik het meest van houd: Spanje. Uiteindelijk ging ik in november toch: met mijn moeder en zusje ging ik naar mijn opa en oma voor hun trouwdag. Dat was een weekje aan de mooie Costa Blanca. Voor mij overbekend terrein, aangezien ik er al kom sinds ik een baby ben, maar ik kom er nog steeds heel graag. Dat was dus een heerlijke week met lekker weer.

Uitzicht vanaf de rots van Calpe op de kustlijn van Calpe aan de Costa Blanca
Uitzicht over Calpe

December: Maastricht

Jaarlijks proberen Hugo en ik een paar dagen weg te gaan rond de Kerst. Zo gingen we eerder al naar Brugge, Sevilla en Córdoba en Düsseldorf. Nu was het de beurt aan een Nederlandse stad, aangezien we nog 11 hoofdsteden te gaan hadden. De keuze viel op Maastricht. In samenwerking met Maastricht Marketing ontdekten we alles wat er te doen is tijdens Magisch Maastricht. Maar ook buiten de decembermaand is Maastricht een prachtige stad met een rijke geschiedenis. Echt een aanrader!

Kerstlichtjes in de straten van Maastricht in het donker
Kerstlichtjes in Maastricht

2017 in cijfers

Aantal nachten weg: 109
Aantal dagen in het buitenland: 109
Nieuwe landen: 5
Aantal landen: 6
Aantal vliegreizen: 13

Als je de weekenden in Nederland meerekent maakte ik 8 reisjes. En zelfs als je die niet meerekent was ik 5 keer op reis afgelopen jaar. Hopelijk brengt 2018 me ook zoveel moois! Waar ben jij allemaal geweest in 2017?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Wat een heerlijk reisjaar was dit voor jullie! Alle hoofdsteden van Nederland bezoeken klinkt als een hele leuke uitdaging. Ik ga in februari naar Groningen en ben al in Maastricht en Middelburg geweest, verder volgens mij nog in geen een echt goed. Zo zonde, want Nederland is mooi! Wat leuk dat je in het dorpje van dokter Tinus bent geweest, daar wil ik ook wel heen, super grappig. Jullie reis naar Zuid-Amerika klinkt ook geweldig 🙂 Ik ben benieuwd wat jullie in 2018 gaan doen

    1. Onze plannen voor 2018 staan ook online hoor 😉 Minder spectaculair dan dit jaar en zeker minder spectaculair dan jullie, maar toch. Ik heb er zeker zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.