|

Voorlopige route Zuid-Amerika

Zoals jullie inmiddels wellicht al wel hebben gezien, gaan wij eind mei voor 2,5 maand op reis naar Zuid-Amerika. In eerste instantie wilde ik heel los en onvoorbereid op reis gaan, met de reisgids in mijn tas en niets geboekt. Al snel bleek dat dit toch echt niet in mijn aard zit (verrassing) en daarom heb ik toch een route gemaakt.

Om onze reis toch een beetje in backpackerstijl te doen, heb ik praktisch niets geboekt. Dit doen wij ook tijdens onze zomerse kampeer-roadtrips en uit ervaring weet ik dat we ter plekke nog zesentwintig andere dingen verzinnen om te gaan doen. Bovendien hebben we het niet zo op regen, dus sneller doorreizen is dan ook een optie. Maar genoeg gepraat: onze voorlopige route door Zuid-Amerika!

Vrouw met zelfgemaakte spullen op de rieteilanden Uros in het Titicacameer.
Het Titicacameer

Route door Peru

Lima – Huacachina – Nazca – Arequipa – Colca Canyon

Dit is het eerste deel van onze reis. We vliegen op Lima en volgen dan deze route. Ik ben er al vrij zeker van dat dit wel zo gaat blijven, want dit lijken me allemaal leuke highlights. Voor Lima hebben we nu een aantal dagen staan. Ik hoor heel wisselende verhalen: de één vindt het er helemaal niets, de ander vindt het een leuke stad. We gaan het zelf zien. Eventueel kunnen we er later nog een paar dagen heen, want we komen er nog terug.

We willen graag de Nazcalijnen bekijken met een mini-wiebelvliegtuig, ondanks dat ik last heb van reisziekte. Zakje mee en er het beste van hopen denk ik maar dan! Heb je nog toevoegingen voor Peru? Of tips voor deze locaties?

De enige twijfel is nog of we de Colca Canyon gaan doen of toch Cotahuasi Canyon. Hoewel de eerste bekender is, hebben al een aantal mensen de tweede aangeraden en ook internet geeft aan dat deze een stuk rustiger is. Wat vinden jullie? Eigenlijk willen we de condors niet missen (hoewel ik bang ben voor vogels).

Na deze ronde gaan wij Chili en Bolivia in, waarna we weer terug Peru in komen via het Titiacameer.

Puno – Cuzco – Lima – noorden van Peru

In Cuzco gaan wij ook de Inca Trail lopen. Dit is het één van de weinige dingen die ik heb geboekt van onze hele reis, omdat ik graag deze specifieke tocht wilde lopen. Dit één van de redenen dat ik zo graag naar Peru wilde en zal hopelijk één van de hoogtepunten van de reis worden. Ik kijk er erg naar uit. Wat dat betreft jammer dat we het pas op de helft doen, maar ik vind rustig opbouwen in hoogte ook erg belangrijk.

Het noorden van Peru is voor ons nog een beetje een twijfelmomentje. Ik wil graag naar Huaraz, want ik heb gezien dat je daar prachtige wandelingen kunt maken. Maar we hebben maar beperkte tijd om te reizen, dus wellicht gaat het Trujillo – Cajamarca – Chiclayo worden. Wie heeft de gouden tip?

Hoewel we graag het meer onontdekte noorden van Peru willen zien, willen we genoeg tijd overhouden voor de Galápagos. Op dit moment neigen we naar veel tijd voor Peru en weinig in Ecuador: daar komen we dan in de toekomst nog eens voor terug.

Stockfoto van de woestijn van San Pedro de Atacama in Chili.
San Pedro de Atacama. Foto door Hailey Kean

Route door Chili

Arica – San Pedro de Atacama

Vanuit Peru reizen we Chili in, waar we dit mooie deel van het land kort bezoeken. Hoe lang we hier blijven is afhankelijk van hoeveel we willen doen. Vanuit hier doen we dan een jeeptour naar Salar de Uyuni en gaan we dus ook Bolivia in. Ik heb hier sowieso Valle de la Luna op de planning staan, maar ik hoor graag wat je verder aanraadt.

Rondreis Bolivia: uitzicht over La Paz vanaf de kabelbaan, gele lijn, amarillo, La Paz in Bolivia.
La Paz in Bolivia

Route door Bolivia

Salar de Uyuni – Potosí – Sucre – Cochabamba – La Paz – Copacabana

Vanuit Chili reizen we Bolivia binnen. We hebben er bewust voor gekozen niet heel Bolivia te doen. Omdat we toch graag veel tijd wilden hebben in Peru en ook de Galápagos heel hoog op onze lijst staat, hebben we toch besloten een kortere route door Bolivia te kiezen. In de toekomst gaan we dus wellicht nog eens terug voor de rest van dit mooie land, want ook de jungle schijnt heel mooi te zijn. Vooral Sucre lijkt me een erg mooie stad. Daarnaast is Salar de Uyuni gewoon iets wat we absoluut niet over kunnen slaan.

Blue-footed booby of blauwvoetgent op het eiland North Seymour.
Een blauwvoetgent of blue-footed booby.

Route door Ecuador

Binnenkomst vanuit Peru – Guayaquil – Galápagoseilanden

Het laatste land dat we bezoeken is het prachtige Ecuador. Hier gaan we waarschijnlijk veel te weinig tijd voor hebben, met pijn in mijn hart. Dat is helaas niet anders. Het betekent dat we nog een keer terug moeten voor Ecuador, maar dat is vast geen straf. De exacte route gaan we nog bepalen. Dus heb je nog een tip tussen Guayaquil en Peru, dan hoor ik het graag.

Vanuit Guayaquil vliegen we naar de Galápagoseilanden. Deze vluchten hebben we al geboekt. Voor de Galápagos gaan we twee weken uittrekken. Als we terugkomen vliegen we ook weer vanaf Guayaquil terug naar Amsterdam en zit onze – hopelijk onvergetelijke – reis er weer op..

Dit is onze voorlopig route Zuid-Amerika. Heel graag hoor ik tips, aanvullingen en natuurlijk ook afraders, want we maken er het liefst een zo mooi mogelijke reis van!

Wat is jouw favoriete plek in deze landen of staan ze nog op je wensenlijst?

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Wat een onwijs gave reis, jullie gaan vast een heerlijke tijd hebben en erg veel moois zien. Geniet er volop van! Ik kijk uit naar je foto’s en avonturen!!

  2. Goede plannen en veel reisplezier. Ik heb net met dochter van 4 twee maanden door Zuid-Amerika gereisd en ik heb nog drie praktische tips. Salar Uyuni zou ik niet beginnen vanuit Chili juist dan worden veel mensen ziek. Andersom is gezien de hoogte echt veel makkelijker. Dus Lima-Cusco vliegen en dan Puno, La Paz, Salar, San Pedro en dan weer omhoog naar Lima is veel fijner als route voor je gezondheid.

    Bijna iedereen kiest ook van Arica en San Pedro maar ik zou kiezen voor Iquique dat ligt halverwege tussen die twee. Vonden wij een veel leukere bestemming. San Pedro is vooral erg duur en druk (reserveer van te voren je hostel) maar kan je nog wel wat moois doen in de omgeving hoewel dat in het niet zal vallen van de Salar Uyuni tour. In Iquique heb je eindeloze stranden en kan je goedkoop paragliden (zie eventueel https://www.gezinopreis.nl/iquique-chili/)

    Noord-Peru ben ik op een voorgaande reis geweest, als je tijd kunt maken Chachapoyas! en vanuit Chiclayo naar het museum realms de Sipan.

    Veel plezier op je reis!

    1. Superbedankt voor al je tips! Ik ga zeker even je blog bekijken als we die kant op gaan. San Pedro hebben we nu inderdaad niet gedaan, wellicht dat we het dus andersom doen, zoals je aanraad. Heel erg bedankt voor het meedenken, ik ga vast iets hebben aan je tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.