| | |

Wandelen in de Bollenstreek: een dagje Nederland

Typisch Nederlands: de felgekleurde tulpen die je in de lente overal kunt zien op de bollenvelden. Het meest bekend is een bezoek aan de Keukenhof, waar ze elk jaar weer prachtige dingen maken van tulpen en andere bloemen. Het nadeel is dat dit geld kost (een ticket kost 16 euro) en dat het afgeladen is met toeristen. Wil je de drukte ontlopen? Dan kun je ook gaan fietsen of wandelen in de Bollenstreek.

Bloemenseizoen

Wanneer is de beste tijd om te wandelen in de bollenvelden? Het is wel goed om hier even over na te denken, want anders krijg je onderstaande taferelen..

Wandelen in de Bollenstreek
Zo ziet het eruit als je te laat bent..

Maar niet getreurd, want niet alle bollenvelden staan tegelijk in bloei. Je zult altijd een aantal velden zien zoals hierboven, velden die in bloei staan en velden die nog moeten gaan bloeien. Dit is omdat er niet aan alle velden gelijk gewerkt kan worden. Op de bollenvelden draait het, zoals de naam al zegt, om de bollen. Als de bloemen bloeien, worden de kopjes eraf gehaald (dus de bloem, maar niet de steel). Daarna worden de bollen geoogst en verkocht. Hier lees je meer uitleg over dat proces.

Het makkelijkst is om de periode aan te houden waarin de Keukenhof geopend is: dit is de bloeiperiode van de bollenvelden. Wandelen in de Bollenstreek is dus het best in maart, april en mei. Wij gingen half april en dit is een prima tijd om deze regio te bekijken.

Route

De route die wij hebben gelopen is makkelijk te doen: je begint bij treinstation Sassenheim en loopt naar station Hillegom. Andersom is natuurlijk ook een optie. Is wandelen niets voor jou? Dan kun je natuurlijk ook gaan fietsen. Je kunt op beide stations een OVfiets huren. Het is dan wel handiger om een rondje te fietsen, want een OVfiets bij een ander station inleveren kost je extra geld. Maar ook door een rondje te maken kun je al veel zien!

De route die wij liepen is 15 kilometer. Je stapt uit bij Sassenheim en loopt, met je rug naar het station en de McDonalds links naast je, naar rechts langs de snelweg. Al snel kun je onder de snelweg door en de snelweg achter je laten; je loopt er niet de hele route langs gelukkig.

Wandelen in de Bollenstreek

De route voor wandelaars staat erg goed aangegeven met wandelbordjes zoals op bovenstaande foto. Wij liepen dus vanaf station Sassenheim. Je volgt het bordje met het eerstvolgende nummertje. Wij liepen op deze volgorde: 48-50-52-53-54-56-21-22-35-34-33-40-42-43-44-45-68-67-66-65-50-54, dan eindig je bij station Hillegom. Het bovenste nummer (in het blauw, met witte achtergrond) is het paaltje waar je nu bent. In dit geval dus 56. Wij wilden daarna richting 21. De rode pijlen met witte nummers geven de route aan. Wij volgden hier de pijl met 21.

Liever zelf een route maken? Dat kan natuurlijk ook met de routekaart, die je hier kunt vinden. Zelf hadden we hier ook een printje van bij ons voor de zekerheid. Lekker ouderwets technologie-loos wandelen dus.

Bollenvelden

Het Keukenhofbosch

Een stukje afwisseling in natuur is een stukje door het Keukenhofbosch. Zoals de naam al zegt ligt dit vlakbij de Keukenhof. Wij hebben hier rustig doorheen gelopen en een beetje geprobeerd vogels te zien. We kunnen veel koolmeesjes, wat roodborstjes en zelfs een specht afstrepen, naast wat verdwaalde duiven. Best leuk dus, ik had nog nooit een specht gezien! Op de route die ik je gegeven heb loop je ook door dit bos, maar je kunt het natuurlijk ook overslaan.

Keukenhofbosch
Het Keukenhofbosch

Wandelen in de Bollenstreek

Hoewel je af en toe wel iemand tegen zult komen, is het niet erg druk rondom de meeste velden. Het is nooit zo dat je moet dringen om de bloemen te kunnen zien. Het is wel aan te raden om doordeweeks te lopen, want in het weekend is het natuurlijk alweer een stuk drukker.

Rondom de Keukenhof is het heel erg druk, met auto’s maar ook met fietsers. Je kunt natuurlijk wel gewoon wandelen, maar wees hier dus een beetje alert op. Het is maar een klein stukje waar je op die weg loopt: ook wel leuk om eens te zien wat voor gekkenhuis het is met toeristen en bezoekers in die tijd vind ik zelf.

Na de Keukenhof liepen we een stuk langs het water. Hier kochten we nog twee bosjes tulpen voor 1 euro per stuk, die met de Pasen prachtig op onze paastafel stonden. Met een beetje creativiteit kun je die best in je tas krijgen. Leuk souvenir van wandelen door de Bollenstreek!

Wandelen in de Bollenstreek

In Hillegom hadden we geluk en konden we bijna meteen met de trein terug naar huis. Dat is wel fijn, want na een wandeltocht zijn de voetjes toch altijd best wel moe.

Voorzichtig met de bloemen!

Wat ik wel nog belangrijk vind om mee te geven, is dat je voorzichtig moet doen met de bloemenvelden. Bij sommige velden staan ook bordjes. Ga niet de velden op en tussen de bloemen lopen. Er zijn ziektes die de bloemen kunnen krijgen en die kunnen overgedragen worden door je schoenen. Als je dit per ongeluk ergens meeneemt, dan besmet je dus hele velden.

Wandelen in de Bollenstreek

Ondanks dat de velden prachtig zijn om te zien, zijn ze er natuurlijk omdat dit het werk is van de eigenaren. Zij verdienen hun geld met de bollen. Als je er, al dan niet bewust, een ziekte mee naartoe neemt, dan kun je zomaar een heel veld verpesten. Doe dit dus absoluut niet, hoe mooi een selfie tussen de bloemen ook lijkt. Laten we zorgen dat we er allemaal van kunnen genieten, ook de eigenaren 😉

Lijkt het jou leuk om te wandelen in de Bollenstreek?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Prachtig al die kleurrijke plaatjes! Door onze verhuizing kom ik er dit jaar niet aan toe om de fotogenieke bollenstreek met eigen ogen te bewonderen, maar ik kom er zeker graag. Afgelopen jaar nog een hele mooie bollentocht gemaakt, je fotocamera maakt overuren met al die kleurrijke bloemen 🙂 .!

    1. Ja hè! Ik woon ook nog eens in deze regio, dus dan is het helemaal makkelijk om er even tijd voor te maken. Wellicht dat ik er volgend jaar een fietstocht van maak, dan kun je weer wat meer bekijken. Erg leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.