De voorgevel van Spoedtest.nl in Voorburg

Negatieve coronatest om mee te reizen: hoe kom ik daaraan?

Voor sommige bestemmingen heb je tegenwoordig een recente negatieve coronatest nodig. Maar hoe kom ik aan een negatieve coronatest? En wat kost een coronatest voor reizen? Mijn ervaring en alle informatie die ik je kan geven.

Het gebouw van Spoedtest.nl in Voorburg vanaf de voorkant gezien: hoe kom ik aan een negatieve coronatest?

Hoe kom ik aan een negatieve coronatest voor reizen?

Steeds meer bestemmingen verlangen een negatieve coronatest om het land binnen te komen. Deze moet recent afgenomen zijn. Op die manier hopen ze het aantal bestemmingen in hun land terug te dringen, maar wel het toerisme in stand te houden.

Toen ik naar Denemarken reisde (om mijn partner die daar woonde te bezoeken) had ik, behalve een stapel formulieren, ook een negatieve coronatest nodig. Ik heb alles uitgezocht en zelf geregeld. Toen ik hier informatie over deelde op mijn Instagram Stories ontdekte ik dat er heel veel vragen zijn over een negatieve coronatest voor reizen. Daarom deel ik mijn ervaring en tips graag met jou!

Laat me even duidelijk zijn: hoewel Denemarken al een poosje op oranje staat, noemt Denemarken mijn reizen wel als geldige reden. De grenzen zijn eigenlijk dicht, maar er zijn enkele uitzonderingen. Eén daarvan is de ‘sweetheart’ regeling, waarmee je aan moet tonen dat je langer dan drie maanden een relatie hebt en elkaar in persoon hebt gezien. Daarvoor moet ik een formulier meenemen dat mijn partner Hugo invult en ondertekent, inclusief zijn adresgegevens in Denemarken. Bij thuiskomst ga ik altijd netjes in thuisquarantaine.

Veelgestelde vragen over een negatieve coronatest voor reizen

Als jij een pakketreis boekt met een reisorganisatie dan zit de negatieve coronatest vaak inbegrepen bij het pakket. Jouw reisorganisatie helpt jou dan deze test tijdig te doen.

Reis je echter zelfstandig, zoals ik deed? Dan moet je dit zelf regelen. En het blijkt nog niet zo makkelijk te zijn dit uit te zoeken.

Kan ik niet gewoon een coronatest via de GGD doen?

Nee, dit kan niet. Een test via de GGD is alleen bedoeld om het virus op te sporen, niet als recreatief gebruik om bijvoorbeeld te reizen. Je krijgt bij de GGD daarom geen verklaring mee dat je test negatief is. Als je wilt reizen heb je wel een verklaring nodig. Daarom is een test bij de GGD niet voldoende. Ik denk zelf dat de GGD deze verklaringen bewust niet uitgeeft om misbruik te voorkomen.

Hoe kom ik aan een verklaring van een negatieve coronatest om mee te reizen?

De enige manier die ik heb kunnen vinden is om een coronatest te laten doen bij een commercieel bedrijf. Hier moet je dus zelf voor betalen. Je moet ook zelf zorgen dat de test op tijd afgenomen wordt zodat de uitslag nog geldig is als je aankomt op je bestemming.

Vaak moet deze verklaring in het Engels zijn (of een andere taal, zoals de taal van het land waar je naartoe reist, maar Engels is bijna altijd ook geaccepteerd). Verder moet hier op staan op welke datum en tijd je getest bent, je naam en dat de uitslag negatief is. Soms vragen ze om meer gegevens zoals je paspoortnummer.

De meeste commerciële bedrijven bieden een dergelijke verklaring aan. Check wel altijd goed of ze zeggen dat ze een reisverklaring aanbieden!

Controlepoortjes op het vliegveld van Kopenhagen met rijen met afstandstickers om het land binnen te komen.
Controle op het vliegveld van Kopenhagen

PCRtest of sneltest voor reizen?

Er is een verschil tussen de PCRtest en de sneltest. Tot nu toe werd overal eigenlijk altijd de PCRtest gedaan. De meeste bestemmingen vragen ook om een negatieve PCRtest. Het is echter de moeite waard om dit te checken, want een PCRtest is een stuk duurder dan een sneltest.

Een sneltest is een zogenoemde anti-gentest. Het is niet voldoende om een antibodytest te hebben, het moet echt een antigentest zijn. Controleer dit dus goed!

Denemarken heeft op moment van schrijven bijvoorbeeld deze eis:

At this point in time, no specific type of COVID-19 test is required. The test must show whether a person is infected with COVID-19. This means that both PCR tests and antigen tests are accepted in connection with entry into Denmark whereas antibody tests do not meet the requirement.

Coronasmitte.dk

Dit betekent dat ik niet per se een PCRtest nodig had, zolang ik maar een antigentest had. Een sneltest is een antigentest. Een antibodytest is een test die checkt of je antistoffen tegen SARS-CoV-2 hebt en of je dus al corona hebt gehad.

Wat kost een coronatest om mee te reizen?

Een coronatest met reisverklaring is helaas niet goedkoop.

  • Een PCRtest met reisverklaring kun je krijgen vanaf ongeveer €130,00, maar vaker zie ik deze rond €150,00.
  • Een sneltest met reisverklaring kun je krijgen vanaf ongeveer €70,00.

Omdat ik eerder een test heb gedaan bij Spoedtest.nl heb ik daar een kortingscode voor gekregen. Ik ben niet gesponsord, ik heb deze plek zelf uitgezocht en mijn test zelf betaald. Ik help jou echter graag. Deze code is REIZEN15 en geeft 15% korting.

Waar doe je een coronatest om mee te reizen?

Er zijn verschillende organisaties waar je een coronatest met reisverklaring kunt laten doen.

Let op dat je op tijd reserveert, anders zijn de tijdsloten vol!

Zo kun je bijvoorbeeld een test laten doen bij KLM. Zelf heb ik mijn test gedaan via het bedrijf Spoedtest.nl. Bij hen kon ik nog vrij last-minute terecht. Ook zijn zij één van de weinige bedrijven die ik heb kunnen vinden waar je een sneltest met reisverklaring kunt krijgen. Vaak bieden ze alleen een PCRtest met reisverklaring aan.

Hoe lang voor vertrek moet je een coronatest voor reizen doen?

Dit ligt erg aan de bestemming waar je naartoe gaat. Het is vaak binnen 72 uur voor aankomst of binnen 48 uur voor aankomst. Controleer dit goed!

Hoe verloopt een commerciële coronatest met reisverklaring?

Graag neem ik je ook mee in het proces van de commerciële coronatest met reisverklaring die ik zelf deed bij Spoedtest.nl.

Ik vond de website en kon hier heel makkelijk een afspraak maken. Er was ook nog veel beschikbaar. Het bedrijf zit op meerdere plekken in Nederland, ik koos Voorburg (voor mij de dichtstbijzijnde). Vervolgens kies je de juiste test en de gewenste datum. Je krijgt dan alle beschikbare tijdstippen te zien.

Zodra je een tijdstip hebt gekozen moet je al je gegevens invullen. Let op dat je dit goed doet, want deze gegevens komen ook op je verklaring te staan. Je kunt dan de afspraak bevestigen.

De dag van de afspraak

Het is van belang dat je op tijd aankomt bij jouw afspraak, maar niet te vroeg. Bij mijn testlocatie kon je gratis parkeren in de straat ernaast. Om die reden besloot ik met de auto te gaan, zodat ik geen stress zou hebben door vertraging met de trein.

Na het parkeren ging ik naar binnen. Je kunt meteen je handen ontsmetten en er staat duidelijk aangegeven hoe je veilig kunt wachten. Er was 1 persoon voor mij. Toen de medewerker klaar was werd eerst de balie grondig ontsmet.

Daarna vroeg de medewerker mijn gegevens. Omdat ik een sneltest nodig had en geen PCRtest vroeg hij nogmaals of ik hier zeker van was. Ik liet hem lezen wat online stond en hij was het eens. Ik had eventueel kunnen wijzigen naar een PCRtest.

De sneltest wordt afgenomen

Ik mag mee de behandelkamer in. De medewerker bij de balie geeft een blad met instructies aan de vrouw die test afneemt. Ik hoef daardoor niets aan te raken. Ik mag plaatsnemen op een stoel. Eerst moet ik mijn handen ontsmetten en daarna mijn neus goed snuiten.

De vrouw legt uit hoe de test afgenomen moet worden. Ze geeft als tip om met mijn hoofd tegen de muur te leunen. Ze moet met een staafje achterin mijn neus. Niet heel prettig, maar het is te doen.

Als ze klaar is mag ik de behandelkamer en het gebouw verlaten. Ze sturen me na een kwartier de uitslag.

Een negatieve uitslag

Ik moet een halfuurtje naar huis rijden. Als ik thuis ben heb ik inderdaad een mail. Gelukkig is de uitslag negatief!

Als ik enkele dagen later in Denemarken aankom worden mijn papieren gecontroleerd. Ik mag inderdaad het land in met deze negatieve coronatest.

Manouk met mondkapje steekt haar duim op omdat ze het land in is gekomen
Ik ben het land binnengelaten!

Heb jij al eens een coronatest voor reizen moeten laten afnemen? Of heb je nog vragen?

Pinterestafbeelding: hoe regel je een coronatest voor reizen?
Pin voor later!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Lekker praktisch en fijn ook om je ervaringen te lezen. Ik zit momenteel in Portugal en heb een negatieve test nodig om weer naar Nederland te komen. Dat moet ik allemaal nog even uitzoeken, gelukkig heb ik nog 2 maanden 🙂

    1. Helaas heb ik alleen ervaring in Nederland. Ik vond het zo’n gedoe om het uit te zoeken, dus ik hoop dat iemand er wat aan heeft. Maar het komt vast goed, jij bent ook handig met dingen goed regelen volgens mij!

  2. De sweetheart-regeling, haha.. klinkt wel leuk. Maar lijkt me wel echt een lastige tijd om een relatie op afstand te hebben. Fijn dat je elkaar toch zo kunt bezoeken en wat een informatief artikel!

    1. Nee, dat komt er niet op! Het is alleen een verklaring dat je negatief bent. Bij de GGD krijg je deze niet. Er staat wel op wanneer je getest bent (datum en tijd) en jouw gegevens. Het is goed om ook te kijken of ze jouw paspoortnummer erop kunnen zetten als je ermee wilt reizen voor de zekerheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.