|

Museo Sorolla in Madrid: ervaring en hoogtepunten

Op zoek naar een wat kleiner museum in Madrid? Dan is Museo Sorolla een hele goede optie. Graag deel ik mijn museumrecensie en de hoogtepunten van het prachtige Museo Sorolla in Madrid.

Er is heel veel te zien en te doen in Madrid. Zelf houd ik erg van kunst en bezoek ik ook graag musea. Naast de bekende grote musea zoals het Prado, het Reina Sofia of Museo Thyssen-Bornemisza zijn er ook veel goede, kleinere opties.

Eén van mijn persoonlijke favorieten is Museo Sorolla, dat in het teken staat van de Spaanse schilder Joaquín Sorolla. Ik laat je zien wat er in het museum te zien is en waarom ik denk dat het de moeite waard is.

Eerste zaal in Museo Sorolla met rood/oranje muren met verschillende schilderijen en houten vloer
De eerste zaal in Museo Sorolla in Madrid.

Waarom moet ik naar Museo Sorolla?

Ik zou Museo Sorolla aanraden voor liefhebbers van kunst, specifiek als je houdt van de schilderkunst uit de 19e eeuw. Sorolla schilderde in een stijl die een variant is op het impressionisme. Hij is een goed voorbeeld van schilders die naar buiten gingen om te schilderen. Dat werd mogelijk toen verf niet meer zelf gemaakt hoefde te worden, maar in tubes kon worden meegenomen.

Omdat het museum kleiner is dan de grote namen is het ook rustiger. Ook is het een goede manier om een nieuwe schilder te leren kennen. Het maakt dit museum daarom tot één van mijn favoriete dingen om te doen in Madrid.

Houd je van kunstenaarshuizen? Ook dan is dit museum de moeite waard.

Bakstenen toegangspoort waar in Romeins lettertype 'Museo Sorolla' in staat met erachter een groot geel landhuis.

Wie was Sorolla?

Sorolla, oftewel Joaquín Sorolla y Bastida, is één van de bekendste Spaanse schilders. Toch heb ik het idee dat hij in Nederland nog niet zoveel bekendheid heeft, zeker niet in vergelijking met schilders als bijvoorbeeld Velazquez of Goya. Zelf was ik ook nog niet heel bekend met zijn werk. Wel kan ik zeggen dat ik na een bezoek aan dit museum een beetje fan ben geworden van zijn werk.

Joaquín Sorolla is in 1863 geboren in het mooie Valencia, vlakbij de door mij geliefde Costa Blanca. Hier ging hij naar de kunstacademie, voor hij naar Rome en Parijs ging om te studeren. Later keerde hij terug naar Spanje.

Museo Sorolla is gevestigd in het woonhuis van Sorolla. Dit was zijn huis in de laatste jaren van zijn leven, van 1911 tot zijn overlijden in 1923. Hij was toen al een bekend schilder en heeft het huis zelf laten bouwen. Zijn bekendheid kwam aan het eind van de 19e eeuw, in de jaren ’90.

Door zijn leven heen reisde Sorolla veel en graag. Zo bezocht hij vaak de Spaanse kust, zowel in zijn geboortestreek bij Valencia als in het noorden van Spanje. Maar hij werd ook verliefd op de prachtige tuinen van het Alcázar in Sevilla en het Alhambra in Granada. Zijn eigen tuin is een bescheiden poging deze stijl terug te brengen in het bruisende Madrid. In mijn ervaring heeft hij het gevoel van deze moorse binnentuinen goed weten te vangen in deze miniatuurversie.

De tuin van Museo Sorolla, met veel groen, standbeeld en vijvertje met fonteintje en Spaanse tegeltjes

Het Sorolla museum

In 1925 besloot zijn vrouw en weduwe Clotilde García del Castillo het huis en wat erin stond na te laten aan de Spaanse staat. De voorwaarde was dat er een museum geopend zou worden over Sorolla.

In 1932 werd het museum geopend. Het huis is grotendeels bewaard gebleven zoals het was. Het museum bezit meer dan 1200 werken van Sorolla. Sinds de opening zijn er ook werken bijgekocht, waardoor het een mooie collectie is.

Zo zit Museo Sorolla in elkaar

Het museum begint natuurlijk met een garderobe en ticketshop. Ook kun je hier al wat keramiek zien, wat Sorolla verzamelde. Een vrolijk en kleurrijk begin van het museum. Je kunt in de kluisjes makkelijk een tas en jas kwijt. Ik zou zelf niet met een koffertje gaan, maar mijn cameratas was geen probleem.

Ruimte met houten vloer met groene deur met aan de muren allerlei keramiek, bordjes aan de muur en planken vol aardewerk

Je gaat vervolgens weer even de tuin in om het echte woonhuis te betreden. Eerst volgen enkele zalen met werk van Sorolla. Zo kun je zijn kunst langzaam leren kennen. In de zalen liggen handige infobladen, vaak naast de ingang, met meer uitleg over wat je kunt zien. Zo leerde ik in korte tijd veel over de stijl.

Na deze kamers vol kunt kom je uit in de studio van Sorolla. Deze is prachtig, je kunt zien waarom hij hier graag schilderde. Ook zie je bekende strandwerken van Sorolla terugkomen. Deze werken zijn onderdeel van zijn beroemdste werken. Sorolla wordt geroemd om de manier waarop hij speelt met het licht op het zand, het water en natte lichamen.

Je loopt nog verder over de benedenverdieping, waar je meer ziet van zijn huis. Sorolla maakte ook prachtige schilderingen op de muren van sommige kamers, zoals de eetkamer.

Toen ik op dit punt in het museum was dacht ik dat we er bijna doorheen waren. Niets bleek minder waar, want je gaat ook nog naar de bovenverdieping.

Tijdelijke tentoonstelling

Boven is er altijd een tijdelijke tentoonstelling te zien. Toen wij er waren was dit een tentoonstelling over het werk van Sorolla tijdens zijn reizen.

Het begint met een hele serie aan hele kleine werken. Sorolla maakte deze schilderijen terwijl hij onderweg was. Ze kunnen zo in je zak. Deze miniatuurschilderijen vond ik zelf heel erg mooi. Het is bijzonder om te zien hoe hij zo klein toch zoiets moois kan maken. Ik zou er met liefde een paar in mijn huis hangen.

De tentoonstelling is opgedeeld in verschillende regio’s. Zo gaan we naar de kust van noord-Spanje, waar Sorolla graag kwam. Maar ook reizen we dus in de richting van Andalusië. Een feest van herkenning, want daar waren we zelf net naartoe geweest met de trein vanuit Madrid.

Manouk staat voor een gele muur met schilderijen van Sorolla te kijken

Hoogtepunten van Museo Sorolla in Madrid

Hoewel er ook veel bekende werken van Sorolla te zijn in andere musea, heeft ook dit museum een aantal hoogtepunten. Je zult zeker merken dat Sorolla erg goed was in schilderen op het strand. Hij wordt geroemd om de manier waarop het water speelt met lichamen en om zijn kleurgebruik.

Vaak waren zijn vrouw en dochters onderwerp in zijn schilderijen.

Paseo a orillas del mar / Women walking on the beach

Zelf vind ik dit inderdaad een prachtig schilderij. De twee vrouwen wandelen over het strand, met de zee erachter. Je ziet hoe de wind door hun kleding blaast. Ik zie mezelf er al helemaal naast lopen.

Schilderij Paseo a orillas del mar of Women walking on the beach met twee vrouwen met witte, waaiende jurken die over het strand wandelen. De een draagt een hoed en parasol, de ander heeft de hoed in de hand.

El baño del caballo / Washing the horse

Dit schilderij is één van de bekende waarin Sorolla wordt geroemd om het water dat op het lichaam te zien is. Ook het water op de vacht van het paard is zo’n voorbeeld.

Schilderij El baño del caballo of Washing the horse van Sorolla met een jongen die een wit paard de zee uit leidt

Saliendo del baño / After Bathing

Een persoonlijke favoriet is Saliende del baño. Ik vind deze erg mooi. Het verbeeldt voor mij perfect een heerlijke dag aan het strand. De zee, het zand, een bootje en natuurlijk de mensen. Een kind dat net in de zee gespeeld heeft omwikkeld in een doek. Wat vind jij ervan?

Schilderij Saliendo del baño of After Bathing van Sorolla hangt aan een rode muur in de studio in zijn woonhuis. Erop staat een vrouw met witte blouse met blauw/roze rok die een bloot kind vasthoudt waar een witte doek overheen ligt.

Saltando a la comba, La Granja

Een andere persoonlijke favoriet is in de tuinen van het paleis in La Granja. Een meisje dat aan het touwtjespringen is, midden in haar sprong. Ik vind dat er veel vrolijkheid uit het schilderij spreekt. De kleuren zijn ook prachtig.

Schilderij Saltando a la comba, La Granja van Sorolla met een meisje dat springt in een park met een vijver achter haar

El Balandrito / The Young Yachtsman

Het laatste hoogtepunt uit het Sorolla museum is deze jongen in de zee. El Balandrito speelt met een wit zeilbootje in het ondiepe deel van het water. Ook hier zie je de zee weer prachtig tot zijn recht komen, ook met de weerspiegeling erbij.

Schilderij El Balandrito van Sorolla met een jongen die in de zee staat zonder kleding aan met een wit zeilbootje in zijn handen.

Praktische informatie over het Sorolla museum

De entreeprijs van het museum is €3,00 per persoon. Dat valt reuze mee, dus ook zeker de moeite voor de kleine portemonnee.

Het adres van het museum is: Paseo del General Martínez Campos 37, Chamberí, 28010 in Madrid

De dichtstbijzijnde metrohalte is Gregorio Marañón.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 9.30 tot 20.00 uur en zondag van 10.00 tot 15.00 uur. Op maandag is het museum gesloten. Op feestdagen is het museum ook vaak gesloten, dus check de openingstijden dan van tevoren.

Kortom: het Museo Sorolla is een echte aanrader als je in Madrid bent. Dit relatief kleine museum is in mijn ervaring de moeite waard voor de kunstliefhebber. Voor fans van Sorolla is het een must, voor als je hem niet kent een tip om meer te leren over deze schilder.

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.