| |

Watervallen van Algar: onontdekte parel?

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Helder water dat omlaag klatert, omringd door prachtig groen en scherpe rotsen. Wie wil dat nu niet zien? De watervallen van Algar zijn een prachtig stukje natuur aan de Costa Blanca, niet ver van Benidorm. Maar hoe kom je er? Wat kost het? En is Fonts de l’Algar een onontdekte parel?

Er zijn tal van leuke dingen om te doen aan de Costa Blanca. Eén daarvan zijn de watervallen Algar, een mooi stukje natuur waar je goed kunt afkoelen als het warm is. Maar het is ook om van te genieten in het laagseizoen. Ik geef je alle informatie die je nodig hebt voor je bezoek en laat je weten of het eigenlijk de moeite waard is.

Watervallen van Algar

Fonts de l’Algar is de Valenciaanse naam voor de watervallen van Algar. Je zult ze ook tegenkomen als Fuentes del Algar, wat de Catalaanse naam is.

De rivier Algar begint op de flank van de berg Serra del Ferrer en komt uiteindelijk bij Altea uit in de Middellandse Zee. De watervallen liggen vlakbij het plaatsje Callosa d’en Sarrià en lopen langs de berg Sierra de Bernia. De watervallen vormen natuurlijke poelen.

Eén van de redenen dat het zo populair is komt omdat je in deze poelen mag zwemmen, onder de prachtige watervallen.

Meer doen aan de Costa Blanca? Lees dan ook:

Manouk op een rots langs de watervallen Fonts de l'Algar

Hoe kom je bij Fonts de l’Algar?

De watervallen zijn het makkelijkst bereikbaar met de auto. Je neemt de CV-715 of CV-755 (afhankelijk van waar je vandaan rijdt) naar Callosa d’en Sarrià. Hier vervolg je de weg over de CV-715 richting Bolulla, waar je vanzelf de afslag naar de watervallen aangegeven ziet staan.

Vanaf de parkeerplaats (hieronder meer) loop je richting de ingang. Meestal moet je dan nog een stukje bergopwaarts. Je moet een smal pad in naar links. Het staat gelukkig vrij duidelijk aangegeven.

Vanaf hier is het nog een klein stukje lopen naar de ingang. Je komt langs een restaurants bij het toegangspoortje. Hier kun je een ticket kopen. Vanaf daar mag je de watervallen bezoeken.

Borden rondom een smal betonnen pad langs de weg
Ingang naar de watervallen van Algar

Openingstijden watervallen Algar

De watervallen zijn bijna dagelijks te bezoeken. Ze zijn alleen gesloten op feestdagen: 1 en 6 januari en 24, 25 en 31 december. Best overzichtelijk dus!

De openingstijden verschillen per seizoen. Sowieso zijn de watervallen eigenlijk elke dag vanaf 9.00 uur te bezoeken. In de wintermaanden zijn ze open tot 15.30 uur, in het laagseizoen tot 17.30 uur en in de zomer soms wel tot 20.00 uur. Je kunt het beste even online kijken.

Wat kosten de watervallen van Algar?

Voor de watervallen heb je een ticket nodig. Deze kost in het laagseizoen 4 euro per persoon. In het hoogseizoen kost dit 5 euro per persoon. Voor dit bedrag mag je langs de watervallen lopen op de paden en je mag ook zwemmen bij de watervallen.

Je kunt pinnen als je meer dan 8 euro uitgeeft. Anders is het nodig om contant te betalen. Vergeet dus geen cash mee te nemen als je alleen gaat!

Waar kun je parkeren bij Fonts de l’Algar?

De watervallen hebben geen eigen parkeerplaats. Voor je bij de watervallen aankomt heb je meerdere restaurants met parkeergelegenheid. Dit kost 5 euro per auto. Wij kregen voor dit bedrag ook 5 euro korting op een consumptie in het restaurants dat bij de parkeerplaats hoort. Zo konden wij na ons bezoek een gratis drankje drinken. Best prima dus!

Vanaf de parkeerplaats kun je lopen naar de ingang. Het is een tussendoorpaadje, ik heb hierboven uitgelegd hoe je moet lopen.

Mag je zwemmen bij de watervallen van Algar?

Ja, je mag zwemmen bij de watervallen. Op meerdere plekken kun je het water in. Dit is één van de redenen dat het hier populair is, want het is natuurlijk een idyllisch zwemplekje! Met Pasen en in de zomermaanden is er ook een badmeester aanwezig die de boel in de gaten houdt. Daarbuiten is dit niet het geval en is het volledig op eigen risico. Het water is niet echt diep, dus ik zou me niet te veel zorgen maken.

Fonts de l’Algar: is het de moeite waard?

Maar hoe is een bezoekje aan de watervallen nu echt?

Het was even een tochtje om bij de watervallen te komen. Onze navigatie koos voor de toeristische route. Ik had waarschijnlijk de kortste route ingesteld en niet de snelste. Mijn opa reed de kleine weggetjes vroeger ook altijd, dus wij vonden het vooral een mooie herinnering om hier rond te rijden. Maar de gewone weg is een stuk sneller.

Na het zoeken van de parkeerplaats (de parkeerwachter vond me nog vervelend omdat ik werkelijk niets van zijn aanwijzingen begreep) was het tijd om aan de korte wandeling naar de watervallen te beginnen.

Je begint meteen bij de grote waterval. Deze ligt regelmatig in de schaduw, dus fotogeniek is het niet. Maar de waterval zelf is prachtig. Hij valt heel mooi. Je kunt voor de waterval langs over een bruggetje. Hier gaan de trappen omhoog.

Langs de trappen loopt ook allerlei water. Een soort miniwatervalletjes. Je gaat stroomopwaarts met de rivier mee.

Volg de rivier tot de brede waterval. Deze is het mooist, in mijn ogen. Bedenk je wel dat hier in de zomer veel gezwommen wordt. Het koude bergwater is een welkome afwisseling voor de hitte. Ikzelf bezocht de watervallen ten tijde van de foto’s in het najaar, toen niemand zwom. Het ziet er dan dus heel anders uit.

Je kunt aan de andere zijde de rivier verder stroomopwaarts volgen. Het pad wordt dan wel steeds avontuurlijker. Uiteindelijk kom je tot aan een kloof. Het uitzicht is mooi en de rivier hiernaartoe is op plekken sprookjesachtig mooi. Maar het wordt niet heel spectaculair. Als je dus niet zo goed bent in klauteren over rotsen kun je gewoon stoppen als je het te veel vindt worden, je mist dan geen waterval ofzo.

Met Pasen en in de zomer zijn de watervallen van Algar erg populair bij Spanjaarden en toeristen. Het is dus een echt zwemparadijs. Een prachtig plekje om te zwemmen, maar vergis je daar dus niet in!

Kortom: een onontdekte parel kun je het niet meer noemen. Maar dat is ook niet voor niets! Wat mij betreft de moeite waard als je van watervallen houdt, zeker buiten het hoogseizoen. In het hoogseizoen is het erg druk, dus dan kun je wat minder genieten van de natuur.

Na afloop dronken wij nog een drankje op het terras van het restaurant waar we parkeerden. Met een parkeerticket is dit helemaal gratis.

Zou jij Fonts de l’Algar willen bezoeken?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.