| |

De betoverende Ruta del Cares wandeling in Picos de Europa

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Omringd door hoge rotsen, op een smal uitgehakt pad. Beneden in de diepte de rivier die de kloof gemaakt heeft. Ruta del Cares is met recht de mooiste wandeling door het Spaanse gebergte Picos de Europa. Maar hoe loop je die? En waarom is het zo moeilijk om hier informatie over te vinden?

Van die laatste vraag werden we helemaal gek. Na het lopen van de route hielpen we nog enkele andere campingbezoekers met onze tips. Toen zij achteraf aangaven er veel aan gehad te hebben wist ik dat deze blog er moest komen: hoe loop je de Ruta del Cares in Picos de Europa?

Een pad langs een rotswand op Ruta del Cares met de kloof rechts.

Ruta del Cares

De Ruta del Cares is de bekendste hike in nationaal park Picos de Europa in het noorden van Spanje. De wandeling loopt door de provincies León en Asturië, in het noorden van Spanje. De wandeling loopt door een kloof en is vernoemd naar de rivier die door de kloof loopt: Cares.

De route wordt ook vaak Cares Trail genoemd of Gargante de Cares, wat de naam van de kloof is. Zo zul je hem dus ook soms aangeduid zien staan.

De wandelroute loopt van Poncebos naar Caín. Het is mogelijk om de route één kant op te lopen en niet heen en weer, maar dit is veel uitzoekwerk. Daar schrijf ik hieronder wat meer over. Helaas rijdt er niet gewoon een bus.

Ondanks de populariteit van de wandeling zou ik het niet per se heel druk noemen. Rustig is het niet, maar het is ook niet dringen. Aan het einde van de middag zal je weinig mensen tegenkomen. De Picos de Europa zijn nog geen extreem bekend gebied, zelfs niet in het hoogseizoen.

Meer mooie wandelingen doen in de Picos de Europa? Bekijk bijvoorbeeld eens de wandeling naar de meren Lagos de Covadonga.

Kun je de Ruta del Cares ook als enkele reis doen?

Er is geen makkelijk antwoord op deze vraag. Het korte antwoord is: ja, je kunt de Ruta del Cares ook als enkele reis doen. Je hoeft niet 24 kilometer heen en weer te lopen. Want de route begint en eindigt in een dorpje.

Wat is er dan lastig aan? Er rijdt geen bus tussen de dorpjes. Dus terugkomen naar je beginpunt is lastig. Maar niet onmogelijk!

Overnachting langs Ruta del Cares

De eerste optie is heel simpel: overnachten in Poncebos of Caín. Zelf zou ik dan kiezen voor Caín. Dit is een heerlijk rustige plek. En er zijn fijne hotels met restaurants. Ik heb heel veel goeds gehoord over La Casona de Palmira, waar ik zelf ook heerlijk gegeten heb. Je parkeert dan in Poncebos (zie onderaan meer info) en laat de auto hier een nachtje staan. De eerste dag loop je de heenweg. De dag erna loop je weer terug naar de auto.

Vervoer tussen Poncebos en Caín

Het is mogelijk om een auto te boeken die je van het ene naar het andere punt brengt. Zo heb je bijvoorbeeld een 4×4 die je van Caín terugbrengt naar Poncebos. Onderweg heb je ook prachtige stops, zodat je wat meer kunt zien van Picos de Europa.

Het nadeel? Het is best wel prijzig. Je bent ongeveer €35,00 per persoon kwijt. Maar wel fijn dat de optie er is, mocht je toch graag de hele route willen doen!

Je kunt de 4×4 van Caín naar Poncebos of andersom hier boeken.

Halverwege omkeren

De laatste optie doen de meeste mensen: je loopt de route tot de helft en draait dan om. Hiervoor zou ik absoluut aanraden om dit te doen vanuit Caín. Vanuit Poncebos moet je een hele klim of hele daling maken: doe het jezelf niet aan.

Een geit op een muurtje langs de wandelroute Ruta del Cares.

Van Poncebos naar Caín

Afstand: 12 kilometer (ongeveer, GPS is wat wiebelig in de kloof, heenweg gaf 12,73 km aan maar terugweg minder).
Hoogte: 450 meter stijgen, 215 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: Medium. Weinig hoogtemeters, maar vooral het eerste deel een vrij ongelijk, rotsachtig pad.

We beginnen de route in Poncebos. Als je de route andersom loopt, vanuit Caín, dan kun je uiteraard beginnen met lezen bij de andere alinea en deze daarna nemen.

Vanaf Poncebos begint de route met een pittige klim. Het begint vrij steil. Daarna blijft de route omhoog gaan. Dit duurt ongeveer 3 kilometer. In deze 3 kilometer stijg je ongeveer 300 meter. Voor slechte klimmers, zoals ik, is dat dus best even afzien. Gelukkig heb je de ergste stijging hierna gehad. Ik adviseer ook zeker om vroeg te gaan, wanneer het nog koeler en schaduwrijker is.

De klim eindigt op de berg met een bordje. Hierna ga je een stukje wat steiler omlaag. Ik moet zeggen dat ik dit in het begin niet zo doorhad, maar op de terugweg daarentegen.. Dit zal denk ik ongeveer 70 meter dalen zijn.

Na deze daling is de route vrij vlak. In Peru leerden we de term Inca flat, oftewel steeds een beetje op en neer. Zo zou ik deze route ook omschrijven. Niet heel erg omhoog en niet heel erg omlaag, maar geleidelijk wat op en neer. Heel goed te doen, ook voor een slechte klimmer zoals ik. Hier beginnen ook wat wij de mooiste stukken van de route vonden.

De uitzichten worden steeds mooier. Je krijgt zicht op de rivier Cares beneden, met waanzinnige bergen erboven. We raakten niet uitgekeken. Om elke hoek wilde ik weer een foto maken. Hoewel we vaak hoorden dat de kant van Caín het mooiste is, vond ik het midden, rond 6 tot 7 kilometer, het mooiste stuk van de route.

Wandelpad tegen de rotswand tijdens de Ruta del Cares hike in Spanje, waar Hugo in de verte op het pad staat.

Op den duur kom je steeds meer in delen met overhangende rotsen en tunnels. Hier is de route meer en meer uitgehakt uit de rots. Er is ook een klein stukje met een houten brug. Hier hangt een handig informatiebord waar ze laten zien hoe ze dit ooit gemaakt hebben. Fascinerend wel! Maar zoals alle borden langs de route is deze wel alleen in het Spaans.

In de houten brug zit ook een rooster. Als je hier bovenop gaat staan kun je de diepte in kijken. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees dus, haha!

Naarmate de tijd vorderde werd het wel steeds warmer en zonniger. Het laatste deel van de route volgt de rivier steeds lager. Er was één verwarrend punt voor ons: er ging hier een bruggetje de rivier over. Daar zaten allerlei mensen te relaxen. Het pad liep echter ook rechtdoor, waar we niemand zagen. Er stonden geen bordjes. We hebben het uiteindelijk gevraagd en je moet hier gewoon rechtdoor, langs een soort sluis of pomphuisje. Je gaat vervolgens door allerlei tunnels, die vrij laag zijn. Het is hierbinnen ook vochtig, dus let op als je door de plassen stapt. Mijn waterdichte wandelschoenen hadden er gelukkig geen problemen mee.

Na deze tunnels ga je met een brug de rivier over en dan ben je er echt! Je hebt Caín bereikt.

Pauzeren in Caín

Er zitten verschillende restaurantjes in Caín. Eerst zie je enkele picknickplaatsen, hier kun je je zelf meegebrachte lunch opeten. Dat kan uiteraard ook op een lekker schaduwplekje langs de rivier Cares.

De restaurantjes volgen hierna. Ik zou iets verder doorlopen, want de eerste leek me niet de beste. Wij namen het dagmenu bij het gele restaurant La Casona de Palmira. Dit kostte 18 euro en waren enorme porties. We hebben heerlijk gegeten. Een dagmenu bestaat in Spanje vaak uit een voorgerecht (primero plato), hoofdgerecht (segundo plato), nagerecht (postre) en wijn of water (vino o agua). Mocht je dit te veel vinden, dan kun je ook kiezen voor óf de primero plato óf de segundo plato. Wij vinden meestal de voorgerechten lekkerder. Eén gang was 13 euro in plaats van 18 euro (en je krijgt dan dus wel drinken, toetje, enzovoorts).

Wij hadden een langere, relaxte pauze voor we begonnen aan de terugweg.

Pauzeren van de wandeling Ruta del Cares in Picos de Europa in Spanje, je ziet een geel restaurant waar Hugo voor loopt over een pad met bergen en groen tegen een blauwe lucht.

Pauzeren in Poncebos

Heel eerlijk: in Poncebos is een stuk minder te doen dan in Caín. Er zijn wel wat restaurantjes langs de weg richting de funicular van Poncebos, het treintje dat de berg op gaat naar Bulnes. Maar het is een stuk minder gezellig. Houd daar wel rekening mee. Je kunt echter prima terecht en iets eten of drinken als je wilt.

Van Caín naar Poncebos

Afstand: 12 kilometer (ongeveer)
Hoogte: 220 meter stijgen, 453 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: Medium. Het pad is redelijk vlak, zeker het eerste deel. Maar het wordt wel steiler en meer rotsachtig.

Tijd voor de terugweg! De terugweg is eigenlijk precies hetzelfde als de heenweg. En dat is in dit geval vrij relaxed beginnen. Je loopt eerst over het bruggetje over de Cares. Daarna ga je door de vochtige, lage tunnels. En dan beginnen de adembenemende vergezichten! Je kruist de kloof enkele keren over een stevige, ijzeren brug. Daardoor kun je de rivier onder je goed zien.

Er zit af en toe een klein klimmetje in, maar de route is grotendeels goed te doen. Wij gingen er eigenlijk verrassend snel doorheen, omdat we de meeste foto’s natuurlijk al op de heenweg gemaakt hadden. Dat scheelt weer! Maar het licht is wel erg mooi in de middag.

Maar dan komt er ineens een voor ons toch vrij onverwachte klim. Rond de 8 kilometer moet je eerst nog ongeveer 150 meter stijgen voor de daling naar Poncebos begint. Op de één of andere manier had ik dit niet door toen we de heen weg liepen, waardoor het toch als een vervelende verrassing kwam. Daarna daal je 300 meter tot je weer bij het begintpunt bent.

Mocht je nu heen en weer lopen vanaf Caín, dan kun je overwegen te stoppen bij de 8 kilometer en terug te lopen. De uitzichten worden niet mooier dan wat je al gezien hebt. Het scheelt je dus een pittige daling en klim op het laatste stukje naar Poncebos.

Manouk loopt over het rotsachtige pad van Ruta del Cares in Picos de Europa in Spanje

Beste reistijd voor Ruta del Cares

Picos de Europa is nog geen heel bekend wandelgebied. Er komen jaarlijks ongeveer twee miljoen bezoekers. Een groot deel hiervan wandelt niet, maar bezoekt dorpjes, uitzichtpunten of de kabelbaan van Fuente Dé. Het is dus niet belachelijk druk.

De beste reistijd voor het wandelen van Ruta del Cares is het voorjaar of het najaar. Juli en augustus zijn het hoogseizoen. Ook dan kan het prima, want extreem druk zal het niet zijn, maar dit zijn wel de populairste maanden. Daarom zijn juni en september beter.

Het weer in Picos de Europa is heel wisselvallig. Doordat het gebergte aan zee ligt valt er veel regen: de wolken vormen boven zee en botsen dan tegen de bergen aan. Er kan dus ook veel sneeuw vallen, waardoor wandelpaden niet goed toegankelijk zijn.

Toegangsprijs voor Ruta del Cares

Het bezoeken van het nationale park Picos de Europa en het wandelen van Ruta del Cares zijn gratis. Je hoeft geen entree te betalen.

Uitgehakte tunnel tijdens de Ruta del Cares in de Spaanse Picos de Europa met erachter het vervolg van het pad

Faciliteiten langs Ruta del Cares

Onderweg langs de route zijn er weinig faciliteiten. In de kloof zelf zijn er helemaal geen faciliteiten. Er staat sporadisch een bordje met hoe ver het nog is, maar dat is niet veel. Er is geen drinkwater onderweg. Er zijn geen bankjes of andere zitplekken. Er is bijna geen schaduw in de kloof. Je kunt ook nergens iets kopen.

In Poncebos en Caín zijn er voldoende opties. Daar kun je bij allebei eten en drinken kopen. Ook kun je hier het toilet gebruiken in de restaurants.

Paklijst Ruta del Cares

Wat moet je allemaal meenemen bij het wandelen van Ruta del Cares? Ik heb een lijstje gemaakt met mijn tips.

  • Wandelschoenen. Het is rotsachtig, dus ik raad goede wandelschoenen aan.
  • Voldoende water! Je kunt onderweg niet vullen, pas weer na de 12 kilometer. Doe het bijvoorbeeld in een waterfles met drinkslang of in een waterzak.
  • Snacks
  • Hoed of pet: de zon kan pittig warm worden in de kloof
  • Regenjas. Het weer in de Picos de Europa is erg wisselvallig, dus het is goed om je voor meerdere temperaturen te kleden.
  • Zonnebrandcrème. Het wordt warm in de kloof. En zonnig. Heel zonnig.
  • Zonnebril
  • Camera om al het moois vast te leggen. Of je telefoon natuurlijk.
  • Wandelkaart Picos de Europa is niet noodzakelijk voor deze wandeling, maar wel handig voor de regio.

Parkeren bij Ruta del Cares

Het makkelijkste is om te parkeren in Arenas de Cabrales. Je kunt wel parkeren in Poncebos, maar er is hier maar beperkt plek. De beheerders van nationaal park Picos de Europa willen ook liever dat je de bus neemt. Hier gaat namelijk ook de funicular naar Bulnes. Vanaf Arenas de Cabrales gaat er een bus naar Poncebos. Je moet hierna nog een klein stukje lopen naar het startpunt van de route. Hieronder zie je meer over de bus!

Parkeren in Caín kan ook, maar hier is zeer beperkt plek. Zorg dan dat je vroeg bent!

Picos de Europa is onderdeel van mijn favoriete autoroute door Noord-Spanje.

Openbaar vervoer naar Ruta del Cares

Vanaf de parkeerplaats in Arenas de Cabrales gaat een bus naar de start van de Ruta del Cares. Of eigenlijk rijdt deze naar Poncebos, onderaan de funicular van Bulnes.

Vanaf de stopplaats van de bus loop je weer terug naar de weg. Hier ga je linksaf. Je volgt de weg omhoog tot je de borden ziet die het begin van de route markeren. Je passeert eerst de borden voor de route naar Bulnes (naar links). De Ruta del Cares start even verderop aan je rechterhand.

De vertrektijden in 2023 vanaf Arenas de Cabrales zijn dagelijks om 8.00, 9.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 17.00, 18.00 en 19.00 uur. De bus gaat terug gaat om 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 17.30, 18.30, 19.30 en 20.30 uur vanaf Poncebos.

Het busticket kost €1,55 per persoon. Als je meteen een retour koopt dan betaal je €3,00 per persoon. Je koopt het ticket bij de buschauffeur. Je kunt pinnen of met klein contact geld betalen.

Je kunt vanaf Bulnes ook een vervolgbus nemen naar Tielve en Sotres. Deze sluit aan op de bus vanaf Arenas de Cabrales.

Hopelijk heb je zo alle informatie die je nodig hebt voor het wandelen van de Ruta del Cares. En als je nog vragen hebt kun je deze hieronder achterlaten, dan help ik je zo snel mogelijk.

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Beste

    Is de route de Cares betalend ?
    Zoja, wat zijn de prijzen hiervan ?

    Bedankt alvast voor uw reactie !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.