|

Lunch in Leiden: de lekkerste lunchcafés

 • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Tijdens een dagje uit kun je de lunch niet overslaan. Ook in Leiden kun je heerlijk en gezellig lunchen. Maar waar kun je dit nu het beste doen? Als Leidse local deel ik graag mijn favoriete plekken voor lunch in Leiden.

Inmiddels woon ik al 13 jaar in Leiden. Ik kan zelf ook bijna niet geloven dat het al zo lang is, haha! Deze stad heeft mijn hart gestolen, het is een waanzinnig fijne stad. En dat deel ik graag met andere mensen! Net zo mooi als Amsterdam, maar dan een stuk rustiger en knusser. En gelukkig kun je ook heerlijk eten in Leiden. Daarom deel ik graag mijn favoriete plekken om te lunchen in Leiden met je. Deze blog krijgt regelmatig een update met nieuwe toevoegingen.

Lekkere lunch in Leiden

Echt Leids: terrasboten! In sommige steden zul je weleens tegenkomen dat een restaurant tafeltjes heeft staan op een boot voor de deur. Altijd best een unieke twist, zou je denken. Maar in Leiden is dit doodnormaal. De terrasboot hoort bij de stad. Menig café of restaurantje aan één van de singels heeft ofwel een terras aan het water ofwel een terrasboot. Het zorgt voor de fijne sfeer in de stad, als je het mij vraagt. Ik geef overal aan of het restaurant een terras heeft en of dit een terrasboot is, voor het geval je dit uit wilt proberen.

Ben je lekker een dagje in Leiden? Ik heb ook veel ervaring met restaurants in Leiden voor diner, dus ik geef je graag de beste tips.

Borgman Borgman

Eigenlijk is Borgman Borgman vooral bekend om de overheerlijke koffie. Deze branden zelf zelf van verschillende bonen. Maar daarnaast hebben ze ook een fijne ontbijt- en lunchkaart. Er staan ook enkele vegan opties op het menu.

Hugo koos voor het broodje geitenkaas en ik had een broodje markreel. Ze waren allebei ontzettend lekker, ik heb nu al zin om er weer te gaan lunchen. En daarnaast hebben ze ook nog eens allerlei lekkers bij de koffie. Zo zag de cinnamon bun er erg goed uit. En ik ben benieuwd naar de caramel shortbread! Kortom, genoeg reden om even terug te gaan.

Borgman Borgman heeft enkele tafeltjes voor de deur en een kleine terrasboot. Uiteraard kun je met minder weer ook binnen zitten. Ik vond het heerlijk om een tafeltje voor de deur te nemen in het middagzonnetje.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur, zondag van 10.00 tot 17.00 uur
 • Adres: Nieuwe Rijn 41, Leiden

ROOS

Misschien wel mijn favoriet in Leiden: ROOS. Wat het precies is weet ik niet, maar ik vind dit echt een heerlijke plek. Binnen in het knusse café is het fijnst naar mijn mening. Maar op zonnige dagen is de terrasboot ook heerlijk.

Eigenlijk kom ik hier graag op elk moment van de dag. Ontbijt, koffie met taart of lunch: het is allemaal top. Maar we hebben het nu over lunch natuurlijk. De flatbread is bij mij bijvoorbeeld favoriet. Maar ook het broodje warme geitenkaas. En had ik het al over de taart gehad? De taart is echt overheerlijk. Allemaal. Dus vergeet geen toetje te nemen.

 • Openingstijden: dagelijks van 8.00 tot 18.00 uur
 • Adres: Botermarkt 12, Leiden

De Stadthouder

Er zijn tal van gezellige terrassen in Leiden, maar ik kies graag voor De Stadthouder. En ook voor lunch is het een fijne keuze. De kaart bevat een heleboel fijne klassiekers, zoals een broodje kaas, kroketten, panini’s en clubsandwich. Maar ze hebben ook moderne opties, zoals een broodje spicy chicken en zelfs een vegan optie met jackfruit.

Mijn foto’s zijn al wat ouder, dus niet alle broodjes staan meer op het menu. Ze wisselen de kaart uiteraard soms af met nieuwe opties. Maar het is nog steeds even de moeite waard!

De Stadthouder heeft binnen tafeltjes, voor de deur en op de fijne terrasboot.

 • Openingstijden: zondag t/m woensdag van 10.00 tot 00.00 uur, donderdag van 10.00 tot 1.00 uur, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 1.30 uur
 • Adres: Nieuwe Rijn 13, Leiden

Paco Ciao

De tofste en hipste plek in Leiden is zonder twijfel Paco Ciao. De entree is al vrij magisch, maar dat moet je zelf ervaren. En binnenin is het ook echt ontzettend mooi ingericht. Daarom kom ik er graag en kom ik ook elke keer weer terug. De grote serre is bijvoorbeeld echt waanzinnig, daar wil je zitten!

Heel eerlijk: Paco Ciao vind ik voor Leiden een wat duurdere optie. De sfeer maakt dat echter wel goed. Het eten ziet er allemaal fantastisch uit, maar ook hier wint uiterlijk het wel echt. Het is niet per se het allerbeste eten van Leiden, maar meer dan prima. Ik kom er toch steeds weer terug en dat zegt ook wat!

 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 23.00 uur
 • Adres: Stationsweg 25, Leiden
Pancakes en broodje op borden op een marmeren tafelblad bij Paco Ciao in Leiden
Paco Ciao

Aloha

Helaas is Aloha inmiddels gesloten. De plaatsvervanger ga ik binnenkort testen.

In het weekend kun je lunchen bij Aloha aan de Beestenmarkt. Ze hebben een gezellig ingericht restaurant op een handige plek, in de buurt van het station. En het is een goede plek als je vegan wilt eten!

Zelf deelde ik de banana waffles en de vegan chicken waffle met een vriendin. Allebei erg lekker, dus zeker aanraders. Vooral de vegan chicken waffle vond ik zeer de moeite waard. Voor de volgende keer ben ik benieuwd naar de pita’s, want die zien er ook goed uit.

Als het zonnig is heeft Aloha ook een terras op de Beestenmarkt. Maar binnen net naast de openslaande deuren is het ook lekker op warme dagen, zeker als er een briesje staat.

 • Openingstijden: dinsdag t/m donderdag van 16.00 tot 22.00 uur, vrijdag van 16.00 tot 0.00 uur, zaterdag van 12.00 tot 0.00 uur en zondag van 12.00 tot 22.00 uur
 • Adres: Steenstraat 22, Leiden
Wafel met banaan, aardbei en bramen op een groen bord met op de achtergrond een wafel met vegan kip bij Aloha in Leiden.
Wafels bij Aloha

Dit zijn mijn favorieten voor lunch in Leiden! Heb jij nog fijne toevoegingen?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.