|

Gorinchem & Woudrichem: een dagje Nederland

Hoewel ik het liefst elke week op reis zou gaan, ben ik helaas niet rijk genoeg om dat ook echt te doen. Wie wel? Gelukkig zijn er ook genoeg leuke plekken om te bezoeken in ons eigen landje. Afgelopen weekend gingen wij een dagje naar Gorinchem en bezochten wij ook kort het schattige Woudrichem. Wat je kunt doen op een dagje in deze stad? Dat laat ik je vandaag zien.

Parkeren in Gorinchem

Mijn vriend het altijd leuk om mij te verrassen met een dagje weg, dus deze bestemming was zijn keuze. Ik had geen idee waar we heen gingen tot ik even moest opzoeken waar de parkeergarage precies was. We waren hier op zaterdag. Op zaterdagen kun je vanaf 16.00 uur gratis parkeren in enkele parkeergarages, doordeweeks vanaf 17.00 uur. Zelf stonden wij in de parkeergarage aan het Kazerneplein. Dit kost 1,60 euro per uur. Valt heel erg mee dus!

Gorinchem
Burgstraat 30

Stadswandeling

Vanuit de parkeergarage liepen we meteen naar de Grote Markt, waar de VVV zit. Hier kochten wij een boekje met een stadswandeling. Dit kost 2 euro. Wij hadden de Hamelwandeling. Het boekje geeft je wat info over de geschiedenis van Gorinchem en een duidelijke route waarbij je langs allerlei leuke bezienswaardigheden ziet. Wat mij betreft een aanrader, omdat we de stad zelf helemaal nog niet kenden.

Gorinchem
Het Dalempoortje

Hendrick Hamel was in dienst van de V.O.C., maar het schip waarop hij voer leed schipbreuk. Hij spoelde aan in Korea, wat een zeer gesloten land was. Dit betekende dat hij niet meer weg mocht. Uiteindelijk wist hij te ontsnappen, waarna hij schreef over dit land en het bekend maakte in Europa. Hij kwam uit Gorinchem en dat is nog goed terug te zien in de stad, zoals je zult zien met de wandeling. Maar naast informatie over hem zijn er meer leuke gebouwen te zien in deze stad, waar je ook informatie over krijgt.

Naast deze wandeling is er ook een wandeling over de vesting. Dit kun je echter ook heel goed zelf doen. Leuke manier om de stad te zien en tevens erg mooi om de omgeving te zien.

Musea in Gorinchem

Wij hebben niet zoveel tijd doorgebracht in Gorinchem, dus we hadden geen tijd om de musea te bezoeken. Er is echter genoeg te doen. Allereerst heb je er het Hamelhuis, op de plek waar Hendrick Hamel vroeger gewoond heeft. Het gebouw is helaas niet meer zo oud, maar bevat nu wel een museum.

Daarnaast heb je ook het Gorcums Museum, in hetzelfde gebouw als de VVV zit. Dit bevat kunst, maar ook de geschiedenis van Gorinchem kun je hier vinden. De collectie ziet er veelzijdig uit, maar helaas ben ik er zelf dus niet geweest. Je kunt het museum vinden aan de Grote Markt, waar het in het oude stadhuis zit.

Beide musea lijken me wel een leuke aanvulling op je dag!

Gorcums Museum
Het Gorcums Museum & VVV

Overtocht met de veerpont

Tussen onze stadswandeling door hebben we even een uitstapje gemaakt. Vanuit Gorinchem vertrekt een veerpont in meerdere richtingen. Een heel leuk uitstapje die nog op onze wensenlijst staat, is richting Slot Loevenstein. Helaas vaart deze pont niet in de winter, maar hij vaart wel van mei t/m september in de weekenden en in de zomermaanden zelfs dagelijks. Alle info kun je vinden op de website van de veerpont.

Wat echter wél kan met deze koude temperaturen, is de veerpont nemen naar het kleine Woudrichem. Fijn voor mij: je kunt lekker binnen zitten, waar het verwarmd is en je door de grote ramen naar buiten kijken. Het is echter ook mogelijk om op het dek te zitten, voor mensen die het minder snel koud hebben of voor als het wat warmer weer is. Het is ongeveer een kwartiertje varen naar Woudrichem. Een overtocht kost 2 euro, dus 4 euro retour. Als je vanuit de andere kant van Nederland komt, dan kun je natuurlijk ook hier parkeren en de pont naar Gorinchem nemen.

veerpont Gorinchem

Eenmaal van de pont af loop je eigenlijk meteen het hart van dit leuke plaatsje in. Zelf hebben we een heel rondje over de vesting gelopen. Er is hier wel een voetveer naar Slot Loevenstein, maar ik denk dat je daarna weer een stukje moet lopen. Wij hebben dit niet gedaan, omdat we daar geen tijd meer voor hadden.

Woudrichem

Komt Woudrichem je niet bekend voor?

Het heeft me even gekost voor ik wist waar ik Woudrichem van kende (want Hugo vertelde me dat ik het ergens van moest kennen), maar toen ik op een muur een tekst met ‘Woerkum’ erin zag staan begon het me te dagen. Iets verder over de vesting schoot het me te binnen: Dokter Tinus! Dat betekende een zoektocht naar het mooie huis en de mooie praktijk van dokter Tinus uit deze televisieserie, die we gelukkig ook vonden.

Dokter Tinus
Het huis van dokter Tinus, herken je het?

Hoewel ik Woudrichem echt leuk vond, is het wel klein. Zeker omdat het ook flink fris was buiten, zijn we na een uurtje weer terug met de pont naar Gorinchem gegaan.

De dag afsluiten en uit eten

In Gorinchem hebben we onze wandeltocht afgemaakt. Toen het donker was geworden, merkten we dat we flink honger hadden gekregen van onze wandeling, dus we hebben gegeten op de Grote Markt. Hier zitten meerdere leuke restaurants waar je uit kunt kiezen. Zelf kozen we voor Beren, waar het gezellig druk was op het vroege tijdstip dat wij wilden eten. Vooral de blueberry trifle bij het dessert was een favoriet voor ons.

Onze dag hebben we afgesloten met een klein rondje door deze stad, vooral rond de mooie verlichte kerk met de scheve toren.

Gorinchem

Dit deel van Nederland is zeker een aanrader voor een dagje of weekendje weg! Ben jij weleens in Gorinchem of Woudrichem geweest?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

    1. In principe maakt hij bijna alle foto’s ja. Alleen de foto’s waar geen naam op staat maak ik zelf 🙂 Hij bedenkt vaak leuke dingen, vindt hij leuk om te doen en ik vind het leuk om mee te gaan, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.