| | |

Autovakantie Slowakije: roadtrip route en tips onderweg

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Het nog vrij onbekende Slowakije is een fantastisch land. Het torenhoge Tatragebergte, schattige stadjes en knappe kastelen: Slowakije heeft het allemaal. Met deze route voor een autovakantie Slowakije krijg je de highlights van het land te zien. Ga je net als wij kamperen? Of kies je voor hotels? Dat kan allebei, want ik heb de meest logische route in elkaar gezet met de minste omwegen. Inclusief tips voor onderweg als je vanuit Nederland heen en weer rijdt.

Omdat Slowakije nog niet zo populair is als vakantieland is het uitermate geschikt voor de zomervakantie. Zelfs in het hoogseizoen zul je niet platgelopen worden door toeristen. Op de bonnefooi konden wij op elke camping terecht. En toen wij in de regen voor een hotel kozen konden we zonder boeking zo een kamer krijgen.

Autovakantie Slowakije

Op dit kaartje geef ik je een idee van de route die je in Slowakije kunt rijden. Om het ook toegankelijk te maken als je niet vanuit Nederland gaat, begint de route in Bratislava. Dat is sowieso geen gek startpunt om het land te leren kennen.

Autovakantie Slowakije: route door Slowakije op een kaart

Zelf deden wij twee weken over deze route (exclusief heen en weer rijden naar Nederland, dus alleen in Slowakije). Dat is genoeg om echt een goed idee van het land te kijken. Als je meer tijd hebt, dan is drie weken top: dan kun je bijvoorbeeld meer zien van het oosten of wat langer in het Tatragebergte blijven.

Het is een beetje aan jou wat je wel en niet wilt bezoeken van deze lijst. Als je alles wilt bezoeken kan dat wel (wij hebben het ook gedaan), maar dan ben je net iets langer bezig dan twee weken. Je kunt sommige plaatsjes ook alleen even aandoen als je er toch langskomt, want dan liggen ze op de route.

De absolute musts voor een roadtrip in Slowakije zijn wat mij betreft alle plaatsen met een ster erbij. Zo mis je de hoogtepunten sowieso niet!

Roadtrip Slowakije

We beginnen met de route in Slowakije zelf. Ga je niet vanaf Nederland met de auto naar Slowakije? Dan is Bratislava een logisch beginpunt. Hier kun je natuurlijk ook een auto huren. Als je wel vanuit Nederland rijdt heb ik onderaan enkele suggesties voor de heen- en terugweg.

★ Bratislava: kennismaken met de hoofdstad van Slowakije

Om Bratislava goed te leren kennen adviseer ik twee dagen uit te trekken voor de hoofdstad. Doe een free walking tour om meer over de cultuur en geschiedenis te leren. Maar struin vooral lekker rond door deze leuke stad, die een combinatie is van haar lange geschiedenis met koningen en kerken, maar tegelijkertijd een heel recent verhaal heeft door de communistische periode.

Meer inspiratie opdoen voor Bratislava? Lees ook mijn gids voor Bratislava met de leukste bezienswaardigheden.

Accommodatie in Bratislava

Zelf sliepen wij wat verder van Bratislava, vanaf waar we meerdere plaatsen bezochten. Wij kozen Camping Park Karpaty. En dat is zeker een aanrader! Middenin de bossen. Op onze avondwandeling zagen wij meermaals herten en zelfs vossen!

Geen in in een camping of ga je op roadtrip zonder tent? Wat dacht je van dit stoere LOFT hotel? Of deze betaalbare en goedgelegen appartementen?

Uitzicht over de stad Bratislava vanaf bovenop het kasteel op de berg.
Uitzicht over Bratislava vanaf het kasteel.

Smolenice en ★ Devín: kennismaken met kastelen

In Slowakije zijn talloze kastelen te vinden. Je zult er in deze route dan ook genoeg tegenkomen. Het is natuurlijk aan jou of je hier ook van bent of niet: zo niet, dan kun je deze natuurlijk overslaan. Zowel Bratislava, Smolenice, Devín en Trnava zijn makkelijk te bezoeken vanaf dezelfde slaaplocatie.

Het kasteel van Smolenice is tegenwoordig een congrescentrum, maar in de zomermaanden te bezoeken met een rondleiding. Het kasteel is erg sprookjesachtig, dus alleen daarom vond ik het al een bezoek waard. Om het kasteel kun je mooi wandelen door het bos en de velden.

Het kasteel van Devín is meer een ruïne, maar wel prachtig. Het ligt vlakbij Bratislava en is dus makkelijk te combineren met de hoofdstad. Voor beide kastelen heb je aan een halve dag genoeg. Niet genoeg tijd of geen groot kastelenliefhebber? Dan zou ik Smolenice overslaan.

Het kasteel van Smolenice in Slowakije van voren gezien, met de toren en een zijvleugel.
Het kasteel van Smolenice.

Trnava

Het schattige dorpje Trnava was één van de eerste plekken die wij bezochten in Slowakije. Het valt hier gelijk op hoe rustig het is in Slowakije, zelfs in hartje zomer. Een fijne plek om je een dagje te vermaken met genoeg bezienswaardigheden. Ik vond dit een heerlijk dorpje, dus vandaar dat hij op de lijst staat. Op deze manier kun je rustig kennismaken met het land en de gemoedelijke bevolking.

Trnava heeft een aantal prachtige kerken, een leuk stadhuis met uitkijktoren en een café in een oude synagoge. Ook wordt het in de avond lekker levendig op straat. Zeker een (half) dagje waard!

Manouk wandelt door de straten van Trnava langs terrasjes richting de toren
Slenteren door Trnava

★ Trenčín

Het voelt echt ontzettend uit de route om naar Trenčín te gaan. Er liggen echter niet overal in Slowakije handige wegen. Daarom rijd je bijna langs dit stadje. En in dat geval zou ik er zéker eventjes naartoe gaan.

Schattige straatjes en leuke restaurantjes, wat wil een mens nog waren? Wat dacht je van een spectaculair kasteel op de een rots? Wij stopten letterlijk alleen in Trenčín omdat we er langs kwamen, maar wát heeft deze plek ons verrast.

Ik zou de stad zelf bezoeken op doorreis en dan even kijken hoeveel tijd je hebt. Het is een heerlijke stad om te dwalen, maar een dag is meer dan genoeg.

De hoofdstraat van Trencin met aan het einde de kerk, met veel groen langs de straat.
De hoofdstraat van Trenčín

★ Kasteel van Bojnice

Zonder twijfel het meest sprookjesachtige kasteel van Slowakije: Bojnice. Dit is wat mij betreft echt iets wat je niet mag overslaan, maar ik ben groot fan van kastelen.

Je kunt een deel van de binnenzijde zien zonder gids, maar het grootste deel alleen als je een rondleiding neemt. Dat raad ik ook zeker aan, want dan krijg je een veel beter beeld van het kasteel.

Ik raad aan van tevoren even op te zoeken hoe laat welke talen zijn. Zo waren de Engelse rondleidingen alleen in de ochtend toen wij er waren, waardoor we uiteindelijk aansloten bij een Slowaakse rondleiding. Gelukkig zijn Slowaken erg vriendelijk, dus we kregen de Engelse getypte tekst en mochten alsnog mee.

Voor het kasteel en het dorpje zou ik een dag uittrekken.

Het sprookjesachtige kasteel van Bojnice met groene daken en veel torentjes.
Kasteel van Bojnice

★ Banská Štiavnica

Middenin het land ligt het mijnersdorp Banská Štiavnica. Het is klein en vooral mooi omdat het in een dal ligt. Echter heeft Banská Štiavnica, naast twee burchten en een grappig museum, één van mijn favoriete bezienswaardigheden van Slowakije: de Love Bank.

In deze ‘bank’ kunnen mensen een minikluisje kopen om de liefde te bewaren. Het huis waar de Love Bank in zit is het huis van de schrijver van het langste liefdesgedicht ter wereld. Elk van de kluisjes is één letter uit dit gedicht. Het is erg mooi en ik viel voor de charme van het mooie verhaal. Alleen hierom zou ik zelf al naar Banská Štiavnica gaan!

In principe is een dag genoeg, maar als je alles wilt bezoeken, dan zou ik er twee dagen voor uittrekken. In de buurt van Banská Štiavnica zit namelijk ook een interessant museum over de mijnen.

Mocht je een rondje rijden en terug gaan naar Bratislava aan het einde, dan is dit ook een mooie stop onderweg terug van Kezmarok naar Bratislava.

Accommodatie in Banská Štiavnica

Wij verbleven op Camping Studenec vlakbij Banská Štiavnica. Dit vonden we een heerlijk plekje. De camping is simpel, maar voldoet aan alles. Een mooi grasveld, schoon sanitair (niet veel, maar we hoefden nooit te wachten), overdekte picknicktafels en supervriendelijke eigenaren. Wat wil je nog meer?

Niet op een camping? Ik ging voor jullie op zoek en wil eigenlijk alleen al terug om in deze prachtige gedetailleerde appartementen te kunnen slapen. Ik ben echt verliefd!

Uitzicht over het heuvelachtige Banská Štiavnica

Het slaan van munten Kremnica

In Kremnica staat een bijzonder gebouw: dit is namelijk de oudste fabriek waar nu nog steeds munten geslagen worden. Tegenwoordig slaan ze hier namelijk euromunten! Het is goed even te kijken naar de openingstijden, want je kunt hier niet elke dag terecht. En dat is jammer, want er zijn niet veel plekken waar je kunt zien hoe euromunten gemaakt worden.

Behalve deze muntfabriek heeft de stad nog een interessant museum en een heel charmant stadsplein. Een half dagje is genoeg, maar als je kunt er ook een rustig langer dagje van maken.

Het pleintje van Kremnica en de bossen erachter gezien vanaf het kasteel

Het spectaculaire kasteel van Orava

Het dramatische kasteel van Orava ligt hoog bovenop een rots. Het is dan ook nooit ingenomen. Dat snap je wel als je het ziet liggen, want hoe moet je een dergelijk bouwwerk ooit veroveren?

Als kastelenliefhebber is dit echt een aanrader, want het is een heel indrukwekkende ruïne. Je kunt het alleen bezoeken met rondleiding met gids. Ben je te laat voor de Engelse rondleidingen? Dan kun je een gratis audiotour downloaden. Vlak voor de poort heb je gratis wifi, zodat dit je ook geen data kost.

Voor het kasteel van Orava heb je aan een halve dag genoeg. Omdat het een beetje uit de richting is zou ik er een dag voor uittrekken, zodat je ook van de omgeving kunt genieten.

Het kasteel van Orava , hoog op de berg, omringd door bomen

★ Slowaaks Paradijs

Op zoek naar een stukje avontuur en actie? Dat kan ook in Slowakije! Door het Slowaaks Paradijs zijn allerlei wandelroutes te vinden. Je gaat langs riviertjes en door het bos. Hier komen vaak bruggetjes en soms zelfs ladders aan te pas. Het is niet moeilijk, dus geschikt voor iedereen die het leuk lijkt.

Zelf liepen wij één dag in het Slowaaks Paradijs en kozen we voor een langere route. Deze was in het het hoogseizoen heerlijk rustig: we kwamen 5 mensen tegen. Pas aan het einde, waar meerdere routes samenkomen, werd het wat drukker. Een perfecte manier om wat avontuur toe te voegen aan je autovakantie!

Manouk balanceert over een boomstronk in het groen van het Slowaaks Paradijs

Levoča

Eén van de mooiere stadjes van Slowakije is Levoča. Het heeft een mooie centraal plein. Alle straatjes rondom zijn eigenlijk ook de moeite waard. Het leukste is dus om bij de lokale VVV even een kaart te halen waar de bezienswaardigheden op aangegeven staan, zodat je een halve dag rond kunt dwalen.

Wij bezochten ook alle musea in Levoča, maar deze zijn niet heel bijzonder te noemen. We hebben ons goed vermaakt, maar het zijn geen absolute must-see bezienswaardigheden.

Een dag is voldoende voor Levoča, bijvoorbeeld in combinatie met het kasteel van Spiš.

Kleurrijk straatje in Levoca in Slowakije

★ Spiš

Om preciezer te zijn niet alleen Spiš, maar Spišský hrad: het machtige kasteel van Spiš. Inmiddels is het een ruïne, maar het straalt nog steeds veel kracht uit. Gepositioneerd hoog op de berg om de hele omgeving te overzien kun je jezelf nog goed voorstellen hoe deze vesting geweest is.

Als je niets met ruïnes hebt dan kun je het houden bij bewonderen van beneden, want er is nog vrij weinig over van het kasteel. Maar als je zoals ik al helemaal voor je ziet hoe dit er vroeger uit heeft gezien is het zeer de moeite waard.

Kasteel Spišský hrad torent uit over het dorp Spis met gekleurde huizen

Vanaf het kasteel kun je ook makkelijk een kijkje nemen in het bijzondere Spišská Kapitula. Dit kerkelijke plaatsje was vroeger geheel van de kerk. De grote St. Martinkathedraal is zeker de moeite waard. Verder bestaat het dorpje alleen uit één straat en is het ommuurd. Een heel gekke gewaarwording!

Prešov

Het stadje Prešov is een handige uitvalsbasis. Wij verbleven hier tot we bijvoorbeeld Košice en Spiš bezochten. Het stadje zelf is wel heel charmant. Het indrukwekkendste is misschien wel de synagoge die hier nog staat. Deze heeft lastige openingstijden, maar ik raad zeker aan je best te doen voor een bezoekje.

Omdat wij flinke regen hadden kozen wij voor een appartement bij CityCenter Appartments in Prešov. Dit was heerlijk: we hadden ruimte, een chille bank, goede douche en konden zelfs twee avondjes Netflixen. Aanrader dus!

Interieur van de synagoge van Presov.

★ Košice, de tweede stad van Slowakije

De tweede stad van Slowakije is Košice. Omdat dit land sowieso al niet heel groot is, is Košice geen heel grote stad. Maar zeker wel leuk. Het meest in het oog springend is de grote kathedraal. Een prachtig gebouw, zowel vanbinnen als vanbuiten. Vanaf de toren heb je ook een goed uitzicht.

Košice is vooral bekend van haar grote marathon, dus als je ervan houdt is het zeker leuk om de hardloopschoenen aan te trekken. Nog leuker als je er bent ten tijde van de marathon, maar verwacht dan ook grote drukte.

In principe kun je Košice is een dag zien. Het is een heel sfeervolle stad met veel leuke terrasjes, dus langer kan ook, maar de bezienswaardigheden zijn niet zo talrijk dat je meer tijd nodig hebt.

Toren van de indrukwekkende kathedraal van Kosice met erachter uitzicht op de stad.

★ Houten kerkje van Hervartov

Het oosten van Slowakije staat bekend om haar typische houten kerkjes. Eén van deze kerkjes kun je bezoeken in het dorpje Hervartov.

De kerkjes zijn vanbinnen beschilderd met allerlei waanzinnige muurschilderingen. In Hervartov zijn deze nog heel goed bewaard gebleven. Je betaalt een klein entreebedrag en krijgt dan een rondleiding. Deze is wel Slowaaks, maar gelukkig zijn er ook teksten beschikbaar in het Nederlands. Een heel goede manier om een indruk te krijgen van deze bijzondere bouwwerken.

De kerkjes zijn klein, dus met een uurtje ben je hier wel uitgekeken. Goed te combineren met iets anders dus!

Schildering van Joris en de Draak op de houten muren van de houten kerk in Hervartov

Bardejov

Zelf combineerden wij Hervartov met het dorp Bardejov. Dit leuke plaatsje is vooral bekend vanwege haar lange marktplein. Aan het uiteinde vind je de kerk, die ook vanbinnen zeer de moeite waard is.

Hoewel Bardejov niet het spannendste dorp van Slowakije is vonden we het wel mooi en sfeervol. Je kunt het prima overslaan, maar als je een middagje over hebt is het heerlijk om een terrasje te pakken op het dorpsplein.

Manouk maakt een foto van de kerk op het centrale plein van Bardejov in Slowakije

Stará Ľubovňa

Dit kasteel ontdekten wij per toeval, maar het is nog heel mooi. Het is een combinatie van delen die meer ruïne zijn en binnendelen waar je nog in kunt en waar tentoonstellingen zijn. Heel tof gedaan en we hebben er flinke tijd rondgedwaald. Vlakbij het kasteel is ook een openluchtmuseum. Dit is ook leuk als je wat minder tijd hebt in Slowakije: zo zie je bijvoorbeeld typische bouwstijlen, waaronder de bekende houten kerkjes.

Kasteel van Stará Ľubovňa met uitzicht op het dal erachter

★ Magisch mooi Tatragebergte

Misschien wel het allermooiste stukje van Slowakije: het Tatragebergte. Op de grens met Polen vind je dit waanzinnig mooie stukje natuur. Waar Zakopane in Polen overlopen wordt door toerisme, is het Tatragebergte aan de Slowaakse kant eigenlijk nog heel rustig.

Een fijne uitvalsbasis in Slowakije is Tatranská Lomnica. Vanaf hier kun je prachtige hikes doen. Wat dacht je van een wandeling naar het groene meer Zelene pleso?

Zelf verbleven wij op Camping Rijo in Stará Lesná. Een prima camping als je op pad gaat in het Tatragebergte. En ook het Slowaaks Paradijs was vanaf hier goed te bereiken. Maar als je iets anders zoekt kun je natuurlijk kiezen voor een prachtig betaalbaar verblijf in Tatranská Lomnica. Of wat dacht je van dit belachelijk luxueuze hotel aan het meer Štrbské Pleso? (Ik heb zelf alleen op de camping verbleven, maar zou beide andere accommodaties zo boeken voor een volgende keer).

Uitzicht over het Tatragebergte tijdens een wandeling in de Hoge Tatra

Kežmarok

Het dorp Kežmarok heeft een kasteel, maar dit is niet het indrukwekkendste deel. Het is vooral de moeite waard vanwege de houten kerk. Deze is een stuk groter dan de kerk in Hervartov. De kerk komt uit 1717 en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hoewel ik de kerk van Hervartov al mooi vind is deze pas écht indrukwekkend. Het is helaas niet toegestaan om foto’s te maken, dus je moet het van me aannemen. Maar ik beloof je dat hij prachtig is met alle schilderingen. Omdat het verder geen heel spannend stadje is hoef je er maar een halve dag voor uit te trekken, zodat je de waanzinnige kerk kunt zien.

Van Nederland naar Slowakije: tips voor de heenweg

Rijd je, net als wij, van Nederland naar Slowakije? Dat kan natuurlijk in één ruk, maar het is leuker om onderweg stops te maken. Dit zijn onze tips voor de weg van Nederland naar Slowakije.

Leipzig

Een goede eerste stop vanuit Nederland is het Duitse Leipzig. Wij hebben het verre rijden het liefst altijd de eerste dag al gehad. Vanuit Utrecht is het ruim 600 kilometer rijden, dus een uur of zes.

Leipzig is een leuke stad waar je in een dag al een goede indruk van kunt krijgen. Het heeft een interessante geschiedenis met een aantal mooie kerken, waar je meer leert over de componist Bach. Ook heeft Leipzig een aantal mooie musea. Helaas is op zondag en maandag veel dicht in Duitsland, dus houd daar wel rekening mee.

Tot slot is de dierentuin van Leipzig echt een aanrader: het heeft een prachtig indoor stuk. Hier vliegen de vogels en slingeren de apen gewoon los over je hoofd. Hoe cool is dat?

Wij sliepen op camping Knaus Campingpark Leipzig. Een prima camping met ruime plekken. Het sanitair was ook prima. Vlak voor de camping konden we met de bus en tram naar Leipzig, waar ze bij de receptie een duidelijke uitleg voor hebben. Zeker prima om Leipzig te ontdekken. Wij betaalden 50 euro voor 2 nachten (tent, 2 volwassenen, auto, geen stroom, douchemunten).

Ga je niet kamperen? Wat dacht je van dit toffe hotel met felle details en lovende beoordelingen?

Een aapje in de bomen in de dierentuin van Leipzig
Aapje in de dierentuin in Leipzig

Ceský Ráj

Wellicht herken je het uit het 21e seizoen van Wie is de Mol: het Boheems Paradijs. Om specifieker te zijn de rotsen van Prachov. Een prachtig gebied in Tsjechië, dus een mooie stop op weg naar Slowakije. De rotsen zijn magisch mooi en zoals Renée zei: ‘Het lijkt wel of je Lord of the Rings binnenstapt.’

Meer weten? Ik heb een uitgebreid artikel over de rotsen van Prachov.

Wij verbleven op camping Pension & Camping Ceský Ráj. Deze camping ligt op een prachtige plek. Het was wat drukker hier, dus ik zou niet te laat op de dag aankomen. Het was een prima camping met een leuke bar, maar er was bij ons wel een nacht ingebroken in de voortent van enkele campers/caravans. Daarbij waren er bijv. laptops gestolen. De camping nam dit heel serieus en er kwam politie en alles, dus ze konden er niet echt iets aan doen. Ik zou er nog een keer slapen, maar wel goed je kostbare spullen achter slot en grendel leggen.

Wij betaalden 843 kroon (ongeveer 32 euro) voor twee nachten (2 volwassenen, tent, auto).

Manouk met vlecht in haar haren kijkt uit over de grijze rotspunten van de rotsen van Prachov

Brno

Mijn lievelingsstad in Tsjechië is het prachtige Brno. Ik vind deze stad een stuk rustiger en gezelliger dan het populaire Praag. Het is wat mij betreft dus een heel goede stop voor je Slowakije in gaat. De stad heeft veel kleurrijke en historische gebouwen, een fascinerende geschiedenis en tal van leuke eettentjes. Bekijk mijn tips voor de leukste bezienswaardigheden in Brno. Zelf zou ik twee dagen aanraden voor Brno, maar je kunt zeker een indruk krijgen als je maar één dag hebt.

De camping die wij kozen bij Brno was nogal apart, dus ik vond het geen aanrader. Het was een soort grasveld bij een zwembad. In de nacht was het aardedonker en waren we helemaal alleen. Met de douchemuntjes konden we alleen koud douchen. Ik zou dus even zelf verder zoeken.

Niet op een camping? Ik heb er zelf niet geslapen, maar ik zou zelf dit superleuke appartement of dit prachtige hotel in Brno kiezen een volgende keer.

Manouk loopt over plein Namesti svobody in Brno met roze en gele gebouwen op de achtergrond

Van Slowakije naar Nederland: tips voor de terugweg

De handigste manier om terug te rijden vanuit Slowakije is via het Tatragebergte. Zo kun je een stukje van Polen meepakken. Zelf kozen wij voor de prachtige stad Krakau, voor we in Duitsland een laatste stop maakten.

Krakau

De fijne stad Krakau is een goede tussenstop in Polen. Er is meer dan genoeg te zien en te doen, of je nu slechts één dagje neemt of langer wilt blijven staan. Van waanzinnige kerken in het centrum van de stad, een kasteel met een mysterieuze draak tot een tour met enge spookverhalen: in Krakau kan het allemaal.

Wij verbleven op Camping Smok (nr 46) bij Krakau. Een prima plek! Het is een populaire stad, dus wellicht is het handig even te reserveren. Wij betaalden bijna 47 euro voor twee personen voor twee nachten (met tent en auto, geen stroom).

Ga je niet kamperen? Ik zocht voor jou deze prachtige appartementen uit, of dit betaalbare appartementje in Krakau.

Centrale plein van Krakau

Dresden

Vrienden van mij wonen in Dresden, dus het leek een logische stop. Zonder al te veel verwachtingen gingen we de stad in. En wat is Dresden voor een paradijs? Op elke straathoek staat een adembenemend mooi gebouw. Hoewel de stad veel te lijden heeft gehad onder de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog hebben ze hier voor gekozen het meeste te herbouwen. En wat een keuze. Ik denk dat ik dit oprecht één van de mooiste steden vind waar ik ooit geweest ben.

Wij verbleven op de prima Camping Mockritz bij Dresden. Dit was iets meer dan 45 euro voor twee nachten voor twee personen (tent en auto). Slaap je niet op een camping? Dresden is wat prijziger qua accommodaties, maar dit hotel in Dresden ziet er prima en betaalbaar uit.

De Vrouwenkerk op het plein in Dresden met blauwe wolkenlucht

Dat was mijn route voor jouw autovakantie in Slowakije! Lijkt deze roadtrip jou wat?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Wat een mooie reis en leuk om zo mee te lezen. Slowakije is inderdaad een prachtig land, wij wonen er sinds 2018 en zijn een vakantieboerderij gestart. Wij zijn verliefd geworden op de natuur, de rust en de ruimte.

  2. Juist je verslag gelezen als voorbereiding op een camperreis naar Slowakije binnenkort. Heel leuk geschreven met veel informatie! En campeerplaatsen!
    Ik ga me zeker verdiepen in je andere verslagen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.