| |

Roadtrip Tenerife: de beste route in één week

Wist je dat Tenerife zeer geschikt is voor een roadtrip? Deze autoroute zorgt ervoor dat je in een week tijd het hele eiland kunt zien. Van strand tot vulkanen, van hiken in maanlandschappen tot groene natuur, van knusse dorpjes tot moderne steden: Tenerife heeft het allemaal. En tijdens een roadtrip Tenerife kun je het allemaal zien in korte tijd. Benieuwd naar de beste autoroute over Tenerife en natuurlijk de stops die je hiervoor moet maken?

Manouk zit op een steen voor de vulkaan El Teide op Tenerife.

Als liefhebbers van zon besloten wij weg te vluchten uit Nederland en een week de winterzon op te zoeken op Tenerife. We bezochten al heel veel van Spanje, maar de Canarische Eilanden ontbraken nog, dus daar konden we zo gelijk iets aan doen. Gelukkig bleek Tenerife de perfecte keuze, want het was de perfecte mix tussen de strandgangers en een veel actievere vakantie.

Verschil tussen het noorden en zuiden van Tenerife

Het klinkt misschien gek, want zo groot is Tenerife niet, maar er is wel degelijk een verschil tussen het noorden en het zuiden. Niet alleen qua bebouwing, maar ook qua natuur en vooral klimaat. Daarom zal ik je even in het kort uitleggen wat je kunt verwachten.

Klimaat in het zuiden van Tenerife

Het zuiden heeft een wat zonniger klimaat dan het noorden en je kunt hier dus ook alle badplaatsen vinden. Langs de kust zie je plaatsen als Playa de las Americas, Los Cristianos, Costa Adeje en ga zo maar door. Het zuiden heeft minder neerslag, hogere temperaturen en meer zonuren. Dit is dus ook de reden dat veel mensen deze kant kiezen als ze op zoek zijn naar winterzon.

Klimaat in het noorden van Tenerife

Is het noorden dan echt zo anders? Ja, maar ook weer niet. Het ligt er erg aan of je geluk hebt. Het is niet zo dat het noorden altijd regen heeft: ook daar kan het heel mooi weer zijn. Het is echter zo dat er meer neerslag valt dan in het zuiden. Het gevolg daarvan is echter ook dat het noorden erg groen is, met als hoogtepunt Parque Rural de Anaga. Omdat er minder zon is zul je hier minder badplaatsen vinden en wat meer kleine dorpjes.

Klimaat in het midden van Tenerife

Daarnaast heb je natuurlijk ook nog het centrale deel of het midden van Tenerife. Hier ligt vulkaan El Teide met het natuurgebied. Dit is een droog landschap, wat vaak wordt beschreven als maanlandschap. Hoe hoger je komt, hoe kouder het is. Waar de kabelbaan begint die El Teide opgaat had ik zelfs mijn winterjas nodig, zo erg daalden de temperaturen. Laat staan als je bovenop de vulkaan staat! Maar hier ga je natuurlijk meer heen als bezoekje, niet om de hele reis door te brengen.

Ik hoop dat je zo een duidelijker idee hebt van het klimaat. Met deze roadtrip bezoeken we alle delen van het eiland, dus zie je van alles wat.

Welke luchthaven moet je kiezen?

Het klinkt misschien gek om hier mee te beginnen als je een roadtrip wilt maken, maar je moet eerst op Tenerife zien te komen. Het eiland heeft twee luchthavens. Vanwege de ligging naast Afrika is dit de manier waarop je vanuit Nederland op het eiland komt, want anders ben je wel erg lang onderweg.

In het zuiden van Tenerife kun je de luchthaven Reina Sofia Airport vinden. Dit is de luchthaven waar de meeste mensen op vliegen, omdat zij naar de badplaatsen gaan. In het noorden is echter ook een vliegveld: Los Rodeos.

Het voelt misschien logisch om ervoor te kiezen naar het ene vliegveld te vliegen en dan terug te gaan vanaf de ander – zoals we ook deden op de Galápagoseilanden. Dat heb ik ook overwogen. Dan ga je echter niet helemaal rondom het eiland, maar zie je waarschijnlijk maar één kant. En dat is niet eens zo erg, maar er is nog een ander nadeel: de huurauto. Het is een stuk duurder om een huurauto in te leveren op een andere locatie dan waar je hem ophaalt.

Zelf zou ik er daarom voor kiezen te vliegen op de luchthaven met de goedkoopste deal. Dat zal meestal het zuiden zijn, vanwege de populariteit van de badplaatsen. Mocht je toch op het noorden vliegen, dan kun je gewoon beginnen op een ander moment in de route en vanaf daar verder gaan.

Rode Fiat Bravo huurauto van CICAR langs de weg in Tenerife.
Onze huurauto tijdens onze roadtrip in Tenerife.

Auto huren op Tenerife

Noodzakelijk voor een roadtrip Tenerife: een auto! Omdat je niet zelf met de auto naar Tenerife kunt rijden, zul je deze moeten huren. Het is natuurlijk het makkelijkst om te kiezen voor een betrouwbare partij. Ik heb zelf verschillende Nederlandse bedrijven overwogen die goed staan aangeschreven.

Echter besloot ik voor vertrek nog even om tips te vragen bij de eigenaren van onze eerste Airbnb. Zij gaven aan dat we het beste een auto konden huren bij CICAR. Dit bedrijf is lokaal, want het komt van de Canarische Eilanden. Tegenwoordig zitten ze ook op het vasteland van Spanje, maar ze zijn begonnen op de eilanden (CICAR = Canary Islands car). Na even de prijzen te hebben vergeleken bleek dit ook een heel goede deal. Alles is inbegrepen: alle verzekeringen en je mag zoveel rijden als je wilt. Alleen de brandstof komt er extra bij.

Op het vliegveld bij de bagageband heeft CICAR (net als andere autoverhuurbedrijven) een loket. Hier kun je heen met de reserveringspapieren. Zij geven dan de uitleg, de formulieren en de sleutel van de auto. De parkeerplaats van alle huurauto’s is buiten, recht tegenover het vliegveld. Je krijgt te horen waar de auto precies staat met een rijnummer en een nummer van het vak.

Onze ervaringen met CICAR

Wij kregen uiteindelijk wel een andere auto dan we in eerste instantie gehuurd hadden. Deze was echter gewoon vergelijkbaar en prima: we zouden een Ford Fiesta krijgen, maar kregen een Fiat Bravo. De auto had wel wat schade: niks ernstigs, maar wat krasjes en deukjes. We hebben dit allemaal bekeken en gefotografeerd. Dit bleek niet nodig: doordat je de auto huurt inclusief verzekeringen, doen ze nergens moeilijk over. Ze checkten hem niet eens bij het inleveren. Waarschijnlijk krijg je alleen gedoe als je echt iets geks doet, maar over kleine dingetjes doen ze verder niet moeilijk. Op die manier hoeven ze ook geen vlekkeloze auto’s te verhuren.

De auto was verder prima: alles deed het en hij was schoon. We navigeerden met onze mobiele telefoons, aangezien Tenerife bij Spanje hoort heb je namelijk gewoon internet uit je bundel. Dat scheelt weer een navigatiesysteem huren. Je kunt een handig houdertje kopen voor je telefoon: bijvoorbeeld bij de Spaanse winkel Ale Hop, die je in elke grote plaats kunt vinden.

Waar moet je op letten bij het huren van een auto op Tenerife?

  • Benzineafspraken: wij betaalden 30 euro borg voor de benzine. De kregen we terug toen bleek dat de tank even vol zat als toen we hem meenamen. Maak voor de zekerheid een foto van de brandstofmeter.
  • Ophaallocatie: Ik raad aan de auto op te halen op het vliegveld. Het is vrij goedkoop om een auto te huren. Je hebt dan het vervoer van en naar het vliegveld ook meteen geregeld. Kies wel het goede vliegtuig!
  • Wat voor brandstof gaat erin? Diesel is goedkoper op Tenerife. Zorg in elk geval dat je weet wat het is, zodat je het goede tankt 😉
  • Check even de schade en maak even van alle kanten een foto. Bij CICAR doen ze niet moeilijk, maar het kan voor de zekerheid geen kwaad.
Weg door het vulkanische landschap van Parque Nacional del Teide op Tenerife.

Route voor een roadtrip Tenerife

In een week tijd kun je een prima rondje rijden over Tenerife. Je kunt zo het hele eiland zien. Als je meer tijd hebt, dan kun je meer stops maken of langer blijven in enkele dorpjes. Dat is zeker de moeite waard, want wij moesten sommige dagen meer haasten dan ik had gewild. Ook zijn er veel meer mooie wandelingen te maken dan wij hebben gedaan.

Maar lang verhaal kort: onze route!

Los Cristianos – Parque Nacional del Teide –  Gigantes – Masca – Punta de Teno – Garachico – Icod de los Vinos – San Cristóbal de la Laguna – Parque Rural de Anaga – Santa Cruz de Tenerife – Candelaria – Guïmar

Ik zal je meenemen in onze route. Wij besloten drie slaaplocaties te kiezen, verspreid over het eiland, en overal een paar nachten te blijven. Wij zijn dus meer heen en weer gereden dan je zou doen als je vaker zou verplaatsen. Dat is dus aan jou!

Dag 1 – aankomst en Los Cristianos

Na een vlucht van 3,5 uur kwamen wij aan op Tenerife om 17.40 uur, dus al aan het einde van de dag. Tijd voor het belangrijkste deel: de auto ophalen!

We besloten ons appartement te verkennen en wat te gaan eten in de populaire badplaats Los Cristianos. Behalve wat boodschappen was dit een avondje van wandelen door Los Cristianos en uitrusten van de reis.

Onze accomodatie lag in Guargacho, een wat kleiner dorpje. Wij kozen voor deze plek, omdat het wat minder duur was dan in de grote badplaatsen zelf. Ons fantastische appartement van Airbnb bleek een heel goede keuze: een topappartement en gerund door fijne mensen. Echt een aanrader! We hadden ook een eigen parkeerplek.

Dag 2 – dolfijnen en gigantische kliffen in Los Gigantes

Na een goede nachtrust en een ontbijtje stappen we de auto in. We rijden naar Los Gigantes, het dorp bekend om haar reusachtige kliffen. Deze kun je het best bekijken met een boottour. En die kun je weer het beste combineren met het spotten van dolfijnen, want die leven permanent voor de kust van Tenerife. Hoe tof is dat?

Gevlekte dolfijnen in de oceaan voor de kust van Tenerife.
Dolfijnen spotten bij Los Gigantes.

De kust van Tenerife & zonsondergang

Na een boottocht kun je Los Gigantes zelf verkennen. Maak een wandeling langs de kust, neem een duik in één van de natuurlijke zwembaden die naast de zee liggen en ga lekker lunchen. Als je wegloopt uit de haven zul je zien dat je de meeste toeristen achter je laat. Zelf besloten wij drie plaatsen te kiezen om te verblijven tijdens onze roadtrip en dan steeds heen en weer te rijden. Mocht je het fijner vinden om vaker te verplaatsen en echt een ronde te maken, dan moet je het laatste deel van deze dag verplaatsen naar een ander moment. In de route hierboven heb ik de logische route aangehouden, maar dit is hoe wij het deden.

Als de middag ten einde loop stap je weer in de auto en rijd je naar het meest westelijke puntje van het eiland: Punta de Teno. Hier kun je parkeren en stukje lopen, waarna je plaats neemt op de rotsen. Op deze prachtige plek heb je heel mooie zonsondergang. Ga niet op een bewolkte dag, want dan zie je natuurlijk niets!

Dag 3 – kajakken met dolfijnen en vulkanische landschappen

Vandaag begeef je jezelf in de badplaatsen van Tenerife. Maar niet om op het strand te liggen, maar voor iets actievers. Het is tijd om te gaan kajakken met dolfijnen! Deze prachtige dieren kun je van heel dichtbij zien als je in een kajak stapt. Je gaat richting de viskwekerijen, waar de dolfijnen graag rondzwemmen voor een hapje eten. Deze organisatie zorgt goed voor de dieren en voor de locals: ze voeren de dolfijnen niet en zorgen ervoor dat je afstand houdt van de visnetten, zodat je de lokale visserij niet lastig valt.

Kajakken met dolfijnen voor de kust van Los Cristianos op Tenerife.
Kajakken met dolfijnen.

Na deze activiteit zul je trek hebben, dus kun je lekker lunchen. Er zijn talloze opties, dus dat moet goed komen. Maar voor de beste tips vraag je het de locals of gebruik je mijn tips voor de leukste restaurants op Tenerife.

Na de lunch kun je even kijken wat je wilt. Een dagje strand wellicht? Of misschien is de lucht helder en wil je El Teide op! Wij maakten een kleine roadtrip door National Park del Teide. Dit vulkaanlandschap is bizar. Het kan ook een goed moment zijn om te beginnen aan de rit naar het volgende deel van het eiland. Net waar jij zin in hebt.

Uitzicht op vulkaan El Teide met ervoor een vulkanisch landschap.
Uitzicht op El Teide in Parque Nacional El Teide.

Dag 4 – roadtrip langs de westkust

Tijd voor het volgende deel van het eiland! We vertrokken en reden richting Masca. Vanaf hier kun je een prachtige hike maken om vervolgens terug te gaan met de boot naar Los Gigantes. Wij besloten dit wegens tijdgebrek niet te doen, maar maakten wel een wandeling door Masca zelf. Parkeren kan wel een beetje lastig zijn in dit kleine dorpje. De uitzichten op de bergen zijn echter prachtig. Een oplettende lezer wees mij erop dat de kloof van Masca op dit moment dicht is, maar hij opent weer in maart 2019. In de reacties kun je meer informatie vinden!

Na Masca reden wij door naar Garachico. Dit schattige dorpje was absoluut onze favoriet op Tenerife. We wandelden door de straatjes en bekeken de prachtige huizen. Stiekem bleven we hier veel te lang hangen, want we moesten nu wel een beetje haasten voor onze volgende bestemming.

Duizend jaar oude drakenboom

De volgende stop is namelijk Icod de los Vinos. Hier bezoek je het park Parque del Drago, want daar vind je de drakenboom. Deze bijzondere boom schijnt al duizend jaar oud te zijn. Het is het middelpunt van het park en niet te missen. Behalve de drakenboom is er nog meer bijzonders te zien in het park, dus kijk zeker nog even verder rond. Ook Icod zelf is een leuk dorpje: ik kan me voorstellen dat je hier een nachtje door wilt brengen.

Manouk maakt foto van de drakenboom in Icod de los Vinos op Tenerife.
De oude drakenboom in Icod de los Vinos.

Tot slot ga je naar San Cristóbal de la Laguna. Wij sliepen hier ook in een toffe Airbnb met prachtig uitzicht, dus checkten eerst in bij ons volgende appartementje. Daarna gingen we de stad in om deze alvast een beetje te ontdekken. En natuurlijk om lekker te eten, want dat doen we graag in Spanje.

Dag 5 – wandelen in Parque Nacional del Teide

Omdat we nog niet genoeg hadden van Parque Nacional del Teide, reden we vandaag vanaf de andere kant naar binnen. Bij het informatiecentrum haalden wij een route op van een paar uur. Het is heel gek om door een landschap te lopen als deze, want dat zijn we in Nederland natuurlijk niet gewend. Je krijgt rode rotsen, begroeiing, uitzicht op een sterrenwacht en natuurlijk prachtige uitzichten op vulkaan El Teide. Dat lijkt me wel de moeite waard, wat jij?

Na deze wandeling gingen we terug naar San Cristóbal de la Laguna om meer van de stad te kunnen zien. Ik vond dit de fijnste stad van Tenerife, meer nog dan Santa Cruz zelf. Genoeg te zien en te doen en natuurlijk een fijne sfeer.

Manouk wandelt door het landschap bij vulkaan El Teide.
Wandelen bij El Teide.

Dag 6 – hiken door Parque Rural de Anaga

Het is tijd voor een laatste actieve dag op Tenerife. We besluiten een lange wandeling te maken door het groene noorden van Tenerife: Parque Rural de Anaga. Bij het informatiecentrum is een behulpzame jongen die ons helpt met een realistische route. Je kunt wel zien dat de meeste toeristen naar het zuiden gaan, want het is hier een stuk rustiger dan op de plekken waar we eerder waren.

De wandeling leidt ons door prachtige bossen, over mooie bergen en geeft ons tot slot een prachtig uitzicht. Hoewel ik het wel zwaar vond met al dat omhoog en omlaag, was de wandeling het meer dan waard. In een klein dorpje lunchen we in een grot in de rotsen, waarna we terug naar de auto gaan. Een vermoeiende, actieve dag, maar natuurgebied Anaga is het mooiste gebied van Tenerife naar mijn mening. Of je nu een kleine of een grote wandeling maakt, ik zou het niet overslaan!

Prachtige uitzichten over de groene bergen van Anaga National Park.
Hiken door Parque Rural de Anaga.

In de avond rijden we door naar Santa Cruz de Tenerife, waar onze nieuwe slaaplocatie ligt. We hebben een Airbnb in de stad. Ik vond onze slaapplek geen grote aanrader, dus ik zou zelf even zoeken als je dit ook wilt.

Dag 7 – hoofdstad Santa Cruz de Tenerife

Tijd voor de hoofdstad van Tenerife: Santa Cruz de Tenerife. We nemen een hele dag te tijd om de stad te verkennen. Het is een gekke mix van oud en nieuw. De grootste aanrader is een rondleiding door het operagebouw van Tenerife, Auditorio de Tenerife, want dat is erg indrukwekkend om te zien. Maar ook zonder rondleiding kun je al een redelijke indruk van het gebouw krijgen.

De binnenzijde van de zaal in Auditorio de Tenerife.
De binnenzijde van het operagebouw van Tenerife.

Naast dit moderne operagebouw heb je ook een ouder deel van Santa Cruz. Hier zijn ook verschillende musea te bezoeken. Hoewel we ons wel vermaakt hebben in Santa Cruz, was het niet onze favoriete plek op het eiland. Je kunt het prima combineren met nog een klein uitstapje in de namiddag als je zou willen.

Dag 8 – Candelaria en terug naar Nederland

Tijd voor het laatste deel van het eiland. Nadat we alles weer hadden ingepakt stapten we in de huurauto en gingen op pad voor onze laatste stops tijdens deze roadtrip over Tenerife. De eerste stop is Candelaria. Dit dorpje staat bekend om haar kathedraal. Het beeld hierin is erg beroemd en mensen komen hier speciaal naartoe om het te zien. Toen wij er waren was er ook een optocht met allemaal schoolkinderen door de straten van Candelaria.

Het beeld in de kathedraal van Candelaria.
De kathedraal van Candelaria.

En dan de laatste stop van de roadtrip: de piramides van Guïmar. Maar stiekem kun je dit best overslaan. Deze piramides stellen vrij weinig voor: wij vonden de toegang te duur voor wat je ervoor kreeg. Maar als het je wel interessant lijkt, dan zou ik zeker naar binnen gaan. Er is een uitgebreide uitleg over de piramides en je kunt er langslopen. Maar wij vonden even gluren door het meer dan genoeg.

De rest van onze middag spendeerden wij dus lekker in het zonnetje op het strand van Los Cristianos. Dit is immers vlakbij het vliegveld. Met een milkshake namen we de laatste zonnestralen op, voor we de tank weer vulden tot het juiste niveau en naar het vliegveld reden. De huurauto inleveren en terug naar Nederland.

Dit was onze roadtrip over Tenerife. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Heb jij nog toevoegingen?

Uitzicht over Tenerife met palmbomen en bergen. Met tekst: roadtrip Tenerife: de beste route
Pin voor later!
Uitzicht over vulkaan El Teide op Tenerife in Parque Nacional del Teide.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

    1. Bedankt voor de toevoeging! Ik heb het erbij gezet, een goede tip voor mijn lezers. Ik heb ze doorverwezen naar deze reactie, zodat ze goed op de hoogte zijn. Ik was er vlak voordat de kloof werd gesloten zie ik aan de data. Vandaar dat ik het niet wist!

  1. Ah wat leuk! Ik ben een week geleden teruggekeerd van mijn vakantie in Tenerife, zo leuk om wat herinneringen op te halen met je foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.