| | |

Lagos de Covadonga in Picos de Europa

Dat Spanje veel moois te bieden heeft laat ik jullie maar al te graag zien. Naast de steden is er ook allerlei natuur en kun je er mooie hikes maken. Eén van mijn favoriete plekken om dit te doen is in de Picos de Europa, oftewel de Pieken van Europa. Dit gebergte heeft allerlei mooie hikes, zowel lange als korte routes. Wij maakten er enkele vanuit Cangas de Onís, waaronder deze naar de Lagos de Covadonga (Meren van Covadonga).

Onze basis in de Picos de Europa was camping Covadonga, vlakbij Cangas de Onis. In dit dorpje hebben wij bij de toeristeninformatie gevraagd wat de wandelmogelijkheden in de buurt waren. Hier kregen we veel informatie. Eén van de eerste tips die hij gaf was Lagos de Covadonga. Dit was iets wat we die dag nog konden doen, dus daar besloten we voor te gaan.

Lagos de Covadonga

Hoe kom je bij Lagos de Covadonga?

We reden met de auto naar het dorpje Covadonga, waarvandaan je de bus neemt. Je kunt ook de bus nemen vanaf Cangas de Onís, maar dit duurt langer. Omdat het in Covadonga gratis parkeren is, besloten we voor deze optie te gaan. Het is niet mogelijk om overdag met de auto naar Lagos de Covadonga te gaan in de zomer. De weg erheen is smal en is in het hoogseizoen een groot deel van de dag (8.30 – 19.30 uur) afgesloten voor personenauto’s. Als je vroeg gaat dan kun je wel omhoog rijden, maar dan moet je lang wachten voor je terug kan. Wij hebben dit dus ook niet gedaan.

  • Vertrekpunt bus: Covadonga
  • Prijs: 8 euro retour
  • Tijden: elke 10-15 minuten tussen 9.00 – 19.300 uur (check de tijden goed als je er bent!)

De busrit duurt eventjes (het is 12,6 kilometer en je stijgt 1056 meter), maar omdat je omhoog gaat, de bergen in, is het onderweg ook al erg mooi. De bussen hebben bepaalde punten waarop ze elkaar passeren. Ik vond het af en toe echt spannend met de smalle wegen, maar Hugo vond dat juist leuk. In elk geval genoeg te zien door de ramen!

Lagos de Covadonga
De korte route langs de meren.

Routes langs de meren

Aangekomen bij Lagos de Covadonga kom je aan op een grote parkeerplaats. Hier stap je uit en heb je een informatiehokje. Daar hebben we een flyertje gehaald waar de routes op aan staan gegeven. Je hebt twee routes: een lange en een korte. Omdat we laat in de middag richting de Lagos zijn gegaan, besloten we de korte route (itinerario corto) te lopen, zodat we op tijd terug zouden zijn voor de laatste bus.

De korte route loopt langs beide meren en een soort informatiecentrum. Hier hebben ze ook een klein museum met wat geschiedenis, waaronder een soort nagebouwd deel met dieren en bos, een beetje vreemd. Het is echter wel gratis, dus als je genoeg tijd hebt, kun je er altijd even doorheen lopen.

Lagos de Covadonga
Lago Ercina

Lagos de Covadonga

Dan is het eindelijk tijd voor hetgeen waarvoor je gekomen bent: de meren van Covadonga! Je passeert Lago Ercina en Lago Enol. Beide meren zijn gletsjermeren en liggen rond de 1100 meter hoog. Ze worden omringd door de bergen en grasvelden met koeien. Ondanks de andere toeristen is dit echt prachtig om te zien, een echte aanrader! En zo druk was het ook weer niet bij ons, zoals je kunt zien op de foto’s, terwijl wij er middenin het hoogseizoen naartoe gingen.

Lagos de Covadonga
Lago Ercina
Lago Enol. Als je wat vroeger op de dag gaat, dan heb je geen zon tegen voor deze foto’s,

Terugreis

De terugreis was wat minder leuk dan de heenreis: doordat we één van de latere bussen hadden, was het erg druk, waardoor we niet naast elkaar konden zitten. Niet super erg, want het uitzicht is nog steeds mooi, maar wel vervelend om een beetje te proppen om erin te kunnen. Gelukkig is de rit ook weer niet zo lang, dus dat hebben we ook wel weer overleefd.

Meer mooie wandelingen doen in Picos de Europa? Probeer dan ook zeker eens Ruta del Cares, de bekendste wandeling in Picos de Europa.

Wil jij ook een keer naar de Lagos de Covadonga?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.