|

Is Oslo duur? Budget voor een stedentrip naar Oslo

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Benieuwd hoeveel een stedentrip naar Oslo kost? Het is niet de goedkoopste stad voor een stedentrip, maar ik laat je graag zien wat het budget moet zijn. Is Oslo duur? In deze blog vertel ik je onze kosten voor 3 dagen en tips voor gratis activiteiten in de hoofdstad van Noorwegen. Maar hoeveel kost een stedentrip naar Oslo dan precies?

Wat kost een stedentrip naar Oslo?

Toen wij naar Oslo gingen, waren we aan het sparen voor een grote reis naar Zuid-Amerika. Eigenlijk kwam een reisje naar Noorwegen dus totaal niet uit, want het staat niet echt bekend als een goedkoop land. Maar mijn zusje ging een aantal maanden studeren in Bergen, dus ik wilde er toch wel heel graag heen. Wij combineerden Oslo en Bergen en vandaag zal ik je laten zien hoe wij het dure Oslo bezochten met een klein budget.

Barcode: fietsen in het moderne deel van Oslo.
Kunstwerk in het moderne deel van Oslo.

Wat kost vliegen naar Oslo?

Wij hadden een beetje een ingewikkelde constructie, want wij vlogen op Oslo en terug vanaf Bergen. Dit maakt het al wat duurder, want een retourtje is vaak goedkoper. Uiteindelijk besloten we het gewoon maar op de handigste manier te doen, wat betekent dat we lekker vlogen vanaf Amsterdam en gingen met KLM. Doordat we meedoen aan het Flying Blue-programma van KLM kregen we op die manier bijvoorbeeld korting op onze ruimbagage. Doordat we veel cameraspullen meenemen op reis, vinden we het handig om een koffer in te checken, zodat we niet hoeven te proppen om alles mee te krijgen.

Ik heb echter op Skyscanner gekeken en voor minder dan 100 euro kun je in mei retour vliegen naar Oslo met Norwegian. Dat is dus alweer een stuk minder! Mijn zusje Kelly heeft in Noorwegen gewoond en gaf aan dat Norwegian een fijne maatschappij is: ze hebben zelfs gratis WiFi aan boord. Goed zoeken en op reis gaan in een gunstige periode helpt dus echt in dit geval, want onze vlucht was bijna twee keer zo duur. Wel een mogelijkheid om naar Oslo kosten te drukken dus: flexibel zijn in wanneer je gaat.

Lijkt het jou ook leuk om Bergen en Oslo te combineren? Dan raad ik je zeker aan eens te kijken naar de prachtige treinreis Bergensbanen tussen Oslo en Bergen, één van de mooiste treinreizen die er is.

  • Kosten: €296,56
Uitzicht over een besneeuwd landschap vanuit de trein tussen Oslo en Bergen.
Uitzicht vanuit de trein tussen Oslo en Bergen.

Wat kost een overnachting in Oslo?

De kosten voor overnachtingen is Oslo wisselen ontzettend. Het ligt er dus aan wat je wilt en ook wat je er voor wilt betalen. Dat kan je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt.

Hotels in Oslo

Ben je op zoek naar een hotel? Neem dan eens een kijkje op Booking.com, zodat je alles goed kunt vergelijken. Als je echt in het centrum wilt, dan is het handig die optie ook te kiezen bij District. Hoewel Oslo niet heel groot is, is het toch wel fijn om niet altijd met het OV te hoeven.

Airbnb in Oslo

Wij kozen ervoor om te slapen in een Airbnb. Ik vind dit zelf altijd leuk, want je komt vaak voor minder geld op fijne plekken terecht en daarbij heb je de mogelijkheid om zelf te kokeDn. Dit scheelt ontzettend in de kosten voor eten en drinken op reis. Zeker in een duur land als Noorwegen is dat erg prettig. In Spanje gaan we het liefst elke dag uit eten, maar hier was dat qua kosten gewoon echt geen optie.

We verbleven bij Kaia en Kjetil in hun knusse appartementje. Dit is ongeveer 10 minuten lopen vanaf het station. Meer als je niet goed oplet en verdwaald raakt, oeps. Dit lag absoluut niet aan de routebeschrijving maar aan onszelf, want we liepen gewoon straal voorbij de plek waar we naar links moesten. Kaia is erg duidelijk in haar communicatie en reageert snel. Het huis was lekker warm en we konden gewoon eten maken en thee zetten, meer wil ik niet. Ze waren ook erg aardig en behulpzaam als we vragen hadden. Omdat Kjetil veel in Bergen komt, kon hij ons ook daar tips voor geven, dus dat was erg leuk.

Mijn ervaring met Airbnb is tot nu toe alleen maar positief. Wil je het ook een keer proberen? Als je jezelf via deze link aanmeldt en daarna een reis boekt, krijg je 25 euro korting op de eerste boeking.

  • Kosten: €278,00

Wat kost eten en drinken in Oslo?

Hier hebben wij echt het allermeest op bezuinigd. Hoe? Dit klink misschien heel krenterig, maar door eten mee te nemen. Ik zal je tips geven als je dit ook wilt, maar ook voor als je gewoon een normale stedentrip maakt en wel af en toe wat wil besteden.

Eten in Oslo: de meest goedkopte optie

Je bespaart het meest door zelf te koken in een appartement. Je kunt dit doen voor avondeten. Ook maakten wij ons eigen ontbijt en smeerden we dan boterhammen voor de lunch.

Wil je het echt heel goedkoop doen? Thuis heb ik uit onze voorraadkast spaghetti en rijst meegenomen en ook hadden wij curry, tomatenblokjes, pesto, blikje tonijn, courgette en paprika mee. Dit scheelde ons een heleboel in Oslo. Hier hebben wij eigenlijk alleen kip, kaas, jam en brood hoeven kopen om drie lekkere maaltijden te maken: pasta pesto, rijst met groene curry en pasta met rode saus.

Dit klinkt wellicht gek, maar de supermarkten in Noorwegen zijn gewoon een stuk duurder dan in Nederland. Zelfs goedkope producten als spaghetti schelen je toch een euro als je die meeneemt. Omdat wij er plek voor hadden in de koffer, hebben we dit gedaan. Groenten zijn ook er duur in Noorwegen, dus ook dat is een aanrader. Dit is natuurlijk geen must, maar scheelt je wel geld. Normaal is dit niet onze manier van vakantie houden, maar omdat we eigenlijk zo min mogelijk wilden uitgeven aan dit tripje, was dit de oplossing.

Heb je nou geen zin om zo moeilijk te doen? Goedkope supermarkten in Noorwegen zijn Kiwi en Rema1000. Wil je ook op de aanbiedingen letten? Met de app Mattilbud kun je zien wat bij welke supermarkt in de aanbieding is.

Restaurants in Oslo

Geen zin om alles zelf te maken? Dat kan ook, maar dan is het iets duurder. Om het goedkoop te houden raad ik aan om ontbijt en lunch soms ook uit de supermarkt te halen, maar dat kun je natuurlijk afwisselen.

Omdat het toch leuk is om leuke tentjes te ontdekken, gingen wij één keer per dag uitgebreid koffie drinken. Hier namen we echt de tijd voor. We kozen dan ook leuke cafeetjes uit en warmden hier lekker op. Door dit één keer uitgebreid te doen, bespaar je weer ten opzichte van meerdere keren kort. In veel van deze koffietentjes kun je ook terecht voor ontbijt en lunch.

Voor diner kun je het beste voor een simpel restaurant gaan. Een pizzeria, een keten zoals TGI Fridays, Aziatisch of een Iers pub zijn nog wel te betalen.

  • Kosten: 253,90 NOK (€26,00)

Wat kost koffie in Oslo?

Op Finland na zijn de Noren de grootste koffiedrinkers ter wereld. Het is natuurlijk wel belangrijk om mee te doen met de Noorse koffiecultuur. Al is het alleen al omdat ze zoveel leuke cafés hebben om koffie te drinken.

Zoals ik al zei, besloten we onszelf één keer per dag te trakteren op een lekker kopje koffie of thee. We kozen elke dag een leuke plek uit om dit te doen. Koffie drinken in Oslo is niet goedkoop, want we betaalden 177 NOK voor 3 kopjes koffie, twee kopjes thee en een warme chocolademelk. Dat is €3,25 per kopje! Dit is natuurlijk zo geen groot bedrag, maar als je dit vaak doet, dan telt het wel weer op. Goed om in je achterhoofd te houden dus. Wij zagen het gewoon als rustmomentje van de dag en bleven ook rustig ergens een uur zitten. Ik zette de leukste plekken om koffie te drinken in Oslo voor je op een rijtje.

  • Kosten: 177 NOK (€18,15)
Hoe duur is Oslo? Koffie drinken in Oslo bij Peloton.
Koffie drinken in Oslo in één van de leuke cafeetjes: Peloton.

Hoe duur zijn bezienswaardigheden in Oslo?

Ook bezienswaardigheden kunnen zo goedkoop of duur als je zelf wilt. Wij hebben alleen geld uitgegeven aan de National Gallery. Je kunt echter ook op donderdag gaan, dan is de toegang gratis.

Wij betaalden een studententicket. Omdat ik een ICOMkaart (een internationale museumkaart) heb, scheelt ons dat weer een ticket, maar ik weet dat niet iedereen die luxe heeft. We hebben verder alleen gratis bezienswaardigheden bekeken, zoals deze leuke stadswandeling door Oslo. Hier kun je dus door goed te plannen en goedkope dingen uit te zoeken zeker op besparen. Ondanks dat we hier weinig geld aan hebben uitgegeven, heb ik zeker het gevoel de stad echt goed gezien te hebben.

  • Kosten: 50 NOK (€5,12)
Budget Oslo: het Operahuset in Oslo met de moderne spiegelende buitenkant.
Het Operahuset in Oslo.

Wat kost openbaar vervoer in Oslo?

Het meeste in Oslo kun je prima te voet doen. Het centrum is klein. Eén dag in Oslo hebben wij buiten het centrum doorgebracht. Op deze dag hebben wij een 24-uurs ticket gekocht voor het openbaar vervoer, zodat we steeds rond konden reizen. We zijn de berg opgegaan naar de skischans, we gingen naar museumeiland en we bezochten Vigelandpark. Door dit allemaal op één dag te plannen, hoefden we maar 1 keer een OVticket te kopen. De rest hebben we allemaal gelopen. Omdat het openbaar vervoer niet goedkoop in Oslo, heeft ons dat veel geld gescheeld.

Verder neem je ook de trein om vanaf het vliegveld naar de stad te gaan. Doordat wij terug reisden vanaf Bergen, hoefden we dat maar één keer te betalen. Bezoek je alleen Oslo, reken er dan nog ongeveer 10 euro per persoon bij.

  • Kosten: 418 NOK (€42,85)

Overige kosten in Oslo

Onder overige kosten valt alles wat niet onder de eerdere categoriën valt. Wij kochten nog wat kleine dingen, zoals ansichtkaarten, een magneet en een zonnebril, want die was Hugo vergeten.

  • Kosten: 131 NOK (€13,45)

Conclusie: hoe duur is Oslo?

Wij zijn 4 nachten in Oslo gebleven, wat met onze reistijden neerkwam op 3 dagen. Uiteindelijk komen wij voor twee personen uit op €680,13, wat neerkomt op €340,07 per persoon. Dat vind ik best een redelijke prijs voor een stedentrip, zeker in het dure Scandinavië.

Besluit je wat vaker uit eten te gaan? Dan worden de kosten wat hoger. Maar als je rond deze prijs uit wilt komen, dan kun je door boodschappen te doen prima betaalbaar naar Oslo. Je kunt dan ontbijt, lunch en diner zelf maken. Eigenlijk net zo gezellig als uit eten! Maar je moet wel zelf afwassen..

De beste manier om een stedentrip goedkoper te maken is door langer te blijven. Dat klinkt misschien gek, maar de kosten per dag dalen flink, want de vluchten zijn toch een dure kostenpost. Combineer dus Oslo met Bergen zoals wij deden of blijf wat langer in Oslo om de stad écht goed te leren kennen.

Vallen de kosten jou mee of tegen?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.