|

Wat te doen in Katwijk aan Zee?

 • Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Streek van Verrassingen. De blog kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Golven die het strand op rollen, uitgestrekte stranden, fascinerende beelden en een verstopt museum: Katwijk heeft het allemaal. Daarom is het één van de fijnste badplaatsen in Nederland. Graag laat ik je zien wat te doen in Katwijk (aan Zee)!

Manouk in een lijst met daarop Groeten uit Katwijk

Voor Streek van Verrassingen ging ik dit keer niet op pad in Leiden, maar in Katwijk. Hoewel ik er regelmatig kom om een fijne strandwandeling te maken, wist ik eigenlijk niet dat er nog meer te zien is. Als je verder kijkt dan de vakantiehuizen met zeezicht of de winkels is er nog veel te ontdekken.

Waar ligt Katwijk?

Katwijk is een kustplaats in Zuid-Holland. De gemeente bestaat uit allerlei dorpen, maar als je Katwijk hoort bedoelt met meestal Katwijk aan Zee. Tegen dit vissersdorp aan ligt Katwijk aan de Rijn, dat vroeger meer gericht was op landbouw. Door de jaren heen zijn de dorpen tegen elkaar aan gegroeid.

Katwijk ligt tussen Den Haag en Noordwijk. Het is niet ver van Leiden, de fijne stad waar ik zelf woon. Het is daarom prima te combineren met een weekendje Leiden als je zin hebt in stad en strand.

Beeld Vrouw in ligstoel in Katwijk met Hugo ernaast
Vrouw in ligstoel van Guido Metsers

Wat te doen in Katwijk?

Benieuwd wat er dan allemaal te doen is in Katwijk aan Zee? Want hoewel het wellicht niet meer lijkt dan een badplaats ontdekte ik dat er meer te doen is. Mijn favoriete bezienswaardigheden in Katwijk op een rij. En natuurlijk nog wat tips voor de leukste restaurants in Katwijk!

Het strand van Katwijk

Misschien toch wel één van mijn favoriete stranden in Nederland: het strand van Katwijk. Ik zal eerlijk bekennen dat ik in de zomermaanden niet vaak op het strand te vinden ben, maar als ik op een strand ben dan is het hier zelden heel druk. Ze zijn prachtig uitgestrekt en rechts (in het noorden) zie je Noordwijk liggen in de verte. En aan je linkerhand (in het zuiden) zie je de skyline van Den Haag.

Maak dus zeker eens een strandwandeling! Het liefst in de herfst of de lente, mijn favoriete strandseizoenen. In de schemering zie je de schattige kleine strandlopers door de branding rennen.

Katwijks Museum

Ik durf bijna niet toe te geven dat ik, als museumliefhebber, niet eens wist van het bestaan van het Katwijks Museum. Terwijl ik al meerdere keren in Katwijk geweest was. Hoog tijd dus!

Al in de 17e eeuw trokken kunstenaars naar Katwijk om met deze inspiratie thuis prachtige schilderijen te maken. Maar toen het makkelijker werd om ook op locatie te schilderen werden idyllische plekken steeds populairder. In het Deense Skagen leerden wij al over zulke kunstenaarskolonies, maar dat Katwijk er ook eentje was heb ik nooit geweten.

Manouk kijkt naar een schilderij in het Katwijks Museum

Het kleine museum heeft behalve een verzameling prachtige schilderijen ook wat informatie over de geschiedenis van Katwijk. Van de visserij in Katwijk aan Zee tot de kledendracht in Katwijk aan de Rijn. En natuurlijk de geschiedenis van Katwijk van de Romeinen tot nu op de zolder.

Eén van mijn lievelingsonderdelen was de maquette van het strand. Hier zie je onder andere badkoetsen, waarmee de rijkeren vroeger de zee in gingen als ze het water in wilden. Want dat kon natuurlijk niet lopend in badkleding, dat is onfatsoenlijk 😉

Andreaskerk aan de boulevard

De Andreaskerk (ook vaak de Witte Kerk genoemd) uit 1460 staat aan de boulevard van Katwijk. En dat is bijzonder, want het is de enige kerk in Nederland die pal aan zee ligt. Eigenlijk lag de Andreskerk ook in het centrum van Katwijk, maar het water won het steeds meer van het land. In 1570 was er een grote vloed die de huizen ten westen van de kerk wegspoelde, waardoor hij nu zo dicht aan zee staat.

De Andreaskerk dankt zijn naam aan de apostel Andreas, de beschermheilige van de vissers. In een vissersdorp als Katwijk konden ze elk beetje geluk gebruiken, want het was altijd afwachten of de boten veilig terug zouden keren.

De Witte Kerk of Andreaskerk aan zee in Katwijk
De Andreaskerk in Katwijk aan Zee

De duinen tussen Katwijk en Noordwijk

Heerlijk wandelen of fietsen? Ook dat kan goed in Katwijk. Vooral het duingebied tussen Katwijk en Noordwijk is favoriet bij mij. Dit stukje natuur heet de Coepelduynen. Dit is onderdeel van één van onze fietsrondjes vanuit Leiden (vooral favoriet bij mij met wind mee, haha). Maar ook na een strandwandeling is het heel leuk om dit duingebied in te gaan en wellicht nog een konijntje of een mooie vogel te spotten.

Schnipseljagd: speurtocht door Katwijk

Lijkt het je leuk om een wandeling door Katwijk te doen en meteen meer te zien dan alleen het strand? Dan kun je een Schnipseljagd van Jola Tours overwegen. Ze noemen het zelf een uitdagende speurtocht en sightseeing tour in één. Na aankoop krijg je per mail een persoonlijke link, waarmee je uitkomt op een webpagina. Nu kan je tocht beginnen!

De Schnipseljagd laat je allerlei stukjes van Katwijk zien. Je leert er meer info en gaat ondertussen op zoek naar de antwoorden in jouw omgeving. Wij vonden het erg leuk om te doen, want ondanks dat we vaker in Katwijk zijn geweest kwamen we hele nieuwe stukken tegen.

Nieuwsgierig? Je boekt de Schnipseljad in Katwijk (of één van de andere steden) voor 24 euro.

De vuurtoren van Katwijk: Vuurbaak

Na de Brandaris op Terschelling is de Vuurbaak in Katwijk de oudste vuurtoren van Nederland. De Vuurbaak (ook wel Vierboet genoemd) werd alleen aangestoken als de vissers uit Katwijk op zee waren.

De vuurtoren is 12 meter hoog en de opdracht tot bouwen werd gegeven in 1605. Katwijk heeft geen haven: de bomschuiten waarmee men viste lagen gewoon op het strand. Langzaamaan verplaatste de visserij zich naar andere boten en vertrokken de vissers dus vanuit andere havens. In 1912 is de vuurtoren daarom buiten gebruik geraakt.

In de zomermaanden is het mogelijk de Vuurbaak te beklimmen.

Beeldenroute aan Zee

Liever zelf op pad, zonder speurtocht? Kies dan voor de Beeldenroute aan Zee. Deze route voert je, zoals de naam al zegt, langs de vele beelden die Katwijk rijk is. Je krijgt wat achtergrond en kunt zo zelf de mooiste uitzoeken. Mijn favoriet was denk ik van een ouder echtpaar: Pootjebaden van Goke Leverland.

Eigenlijk zou Pootjebaden in de branding moeten staan, want dan zou het echtpaar ook echt regelmatig met de voeten in het water staan. Maar een beeld funderen in nat zand is niet zo makkelijk. En met vloed staat het echtpaar dan soms een stuk verder onder water dan alleen tot de enkels.. Daarom staat het beeld nu op de boulevard.

Download de Beeldenroute aan Zee of andere wandelroutes door Katwijk gratis via de VVV. Helaas is de Beeldenroute verouderd. Zo staan niet alle beelden meer op de juiste plek. Eén beeld konden we helemaal niet vinden. Maar de meeste vonden we wel, waardoor de route nog steeds leuk is om te doen.

Natuurcentrum Katwijk

Vooral leuk met kinderen: Natuurcentrum Katwijk. Hier kun je meer leren over wat er allemaal te zien valt in Katwijk. En vooral de omliggende duinen. Welke dieren zijn hier te vinden? En welke planten groeien er? Stiekem ook best interessant voor volwassenen, want ook wij wisten niet alles wat we hier konden lezen.

De buitenzijde van Natuurcentrum Katwijk tegen een bewolkte lucht
Natuurcentrum Katwijk

Restaurants in Katwijk

Je kunt natuurlijk neerploffen op een terras van één van de strandtenten, maar je kunt ook ietsje verder kijken voor deze fijne restaurants.

Hudson Katwijk

Verscholen in de duinen kun je Hudson Katwijk vinden. Dit restaurant ligt wat meer beschut, wat op een winderige herfstdag absoluut niet verkeerd is. En daarnaast kun je er ook nog eens erg lekker eten!

Hugo had een gemixte plank en ik koos voor de vegetarische burger. Allebei aanraders! De toetjes zagen er ook goed uit, maar omdat we al genoeg gegeten hadden bewaar ik die voor mijn volgende bezoek.

 • Adres: Boulevard Zeezijde 33 in Katwijk

Brasserie Buitenhuis

Stiekem ligt het niet in Valkenburg, dus je moet er een stukje voor reizen. Maar het is wel écht de moeite een bezoekje te brengen aan Brasserie Buitenhuis aan het Valkenburgse Meer. Het hele restaurant is super sfeervol ingericht (en je kunt er goed parkeren). Maar het állerleukst zijn de kasjes die aan het water staan. Je eigen privéplekje om gezellig te eten. Dat wil je toch?

 • Adres: J. Pellenbargweg 2 in Valkenburg
Glazen kas voor een privediner bij Brasserie Buitenhuis

Dat waren mijn tips voor Katwijk! Heb jij nog aanvullingen?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

19 reacties

 1. Katwijk, ik ben er eerlijk gezegd nog nooit geweest voor zover ik mij kan herinneren. Al was ik wel van plan dat te gaan doen. Je artikel is een mooie hulp daarbij. Die Schnipseljagd lijkt mij wel wat! Groet, Elisa

 2. Ik ken Katwijk eigenlijk helemaal niet. Nog nooit overwogen om daarheen te gaan zelfs. Leuk om jouw blog te lezen dus. Misschien toch maar een keertje die kant op. Die speurtocht lijkt me leuk om te doen.

 3. Lijkt me een fijne badplaats. Heb er vorig jaar naar gekeken, maar ben toen uiteindelijk toch naar Zandvoort gegaan. Brasserie Buitenhuis lijkt me erg leuk!

 4. Leuk, daar wilde ik ook nog steeds over schrijven. Ik was er niet via Streek van Ontdekkingen, maar gewoon zelf afgelopen jaar, op de fiets vanuit Den Haag. En ja, ik heb nog wel aanvullingen, maar die bewaar ik dan even. 😉
  Brasserie Buitenhuis ziet er leuk uit.

  1. Ik ben er zelf ook regelmatig te vinden hoor, het is immers vlakbij Leiden. Maar zag niet eerder zoveel dan dit keer. Ik wist niet een dat er een museum was! Gek hoe dat soms is hè.

 5. Wat een leuke tips! Die beeldenroute klinkt leuk, maar ook het fietsen tussen de duinen (vooral met wind mee dus hahah). Ik zou eens deze kant op willen, lijkt me leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.