|

Kerstmarkt in Koblenz

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Kraampjes met sneeuw op het dak, glühwein in een feestelijk glas en twinkelende lampjes: een echte Duitse kerstmarkt. De kerstsfeer opsnuiven kan heel goed in Koblenz! En je bent zo aan de beurt, want de mensenmassa’s zijn nergens te bekennen. Daarom hier alle tips en info voor de kerstmarkt in Koblenz.

Er zijn zoveel leuke kerstmarkten in Europa dat je soms even niet meer weet waar je naartoe moet gaan. Blijf je liever in eigen land, zoals de knusse kerstmarkt in Maastricht? Of kies je voor een Duitse kerstmarkt? In het laatste geval zou ik zeker adviseren eens wat verder weg te kijken. De kerstmarkt in Koblenz is minder bekend, maar minstens zo leuk als de bekendere steden.

Hoeveel kerstmarkten zijn er in Koblenz?

In Koblenz zijn maar liefst zeven verschillende kerstmarkten. Ik zie het zelf meer als één grote kerstmarkt, verspreid over het gehele centrum. Maar ze noemen elk pleintje een losse kerstmarkt, dus daar doe ik dan braaf aan mee.

Op de ene kerstmarkt heb je allerlei lekker eten. De ander heeft een gezellige bar. En weer een volgende heeft hele leuke kraampjes. En dat allemaal op loopafstand van elkaar. Wij hadden al snel enkele favorieten en navigeerden al binnen een dag tussen de verschillende markten. Je bent snel thuis in Koblenz door het compacte centrum.

Manouk met gele jas en muts loopt langs kraampjes waar je eten kunt kopen op de kerstmarkt in Koblenz, met lichtjes boven de kraam en rook die uit de kramen komt door de kou

Waar is de kerstmarkt in Koblenz?

De kerstmarkt in Koblenz is te vinden op alle pleintjes in het oude centrum van Koblenz, de Altstadt. Dat zijn Görresplatz, Münzplatz, Am Plan, Jesuitenplatz en Willi-Hörter-Platz. Daarnaast is er een kerstmarkt op het plein voor het moderne Forum Mittelrhein. Dit plein heet Zentralplatz.

Alle kerstmarkten in Koblenz zijn op loopafstand van elkaar, wat het erg toegankelijk maakt. En als je geluk hebt, zoals wij, is alles bedekt met een laagje sneeuw!

Wanneer is de kerstmarkt in Koblenz?

De kerstmarkt in Koblenz op Zentralplatz, Görresplatz en Münzplatz is van 24 november 2023 t/m 7 januari 2024. Dat is heel fijn, want je kunt dus ook nog na Kerst genieten van deze kerstmarkt. De hele Nederlandse kerstvakantie kun je hier nog wintersfeer opsnuiven.

Op de andere pleinen staan de kerstmarkten er t/m 22 december 2023. Helaas dus wat korter.

De kerstmarkt is dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur. Op zondagen opent de kerstmarkt een uurtje later, om 11.00 uur. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is de markt tot 21.00 uur open. De stalletjes met eten en drinken zijn vaak wat langer open.

Let op: op 26 november is de kerstmarkt gesloten.

Hoe kom je bij de kerstmarkt in Koblenz?

Het makkelijkst is om met het OV naar de kerstmarkt te gaan. Dan kun je lekker achterover leunen.

Met de trein kom je heel centraal aan en kun je zo naar de kerstmarkt lopen. Zo voorkom je parkeerkosten. Je kunt gewoon vanuit Nederland de trein nemen. Deze kun je het beste plannen op de website van NS International.

Je kunt uiteraard ook met de auto gaan. Dit heb ik zelf ook gedaan. Wij kozen voor de parkeerplaats Parkhaus Am Saarplatz. Hier heb je meerdere verdiepingen. Hij kan wel vol raken! Wij moesten een kwartiertje wachten voor er een plekje vrijkwam. Omdat er maar 4 auto’s voor ons waren hebben we dat wel gedaan. Deze parkeergarage (die grotendeels buiten is) kost 15 euro per dag.

Let op: op zondag kun je gratis op straat parkeren in Koblenz.

Is het druk op de kerstmarkt in Koblenz?

In één woord: nee! Het is niet druk op de kerstmarkt in Koblenz. Na onze ervaring met onder andere de kerstmarkt in Düsseldorf hadden we veel drukte verwacht. We gingen op vrijdagavond dus gelijk een rondje doen. Maar tot onze grote vreugde was het ook zaterdag en zondag niet druk.

Je bent zeker niet alleen op de kerstmarkt in Koblenz, maar het is gezellig druk. Er zijn hooguit één of twee wachtenden voor je als je een drankje wilt doen. Heerlijk toch? Daarom vond ik het één van de leukste kerstmarkten in Europa.

Kraam op de kerstmarkt in Koblenz met randje lichtjes langs de bovenrand waar een paar mensen nieuwsgierig naar binnen kijken

Christmas Garden in Koblenz

Nog niet genoeg kerstsfeer? Dan kun je dat nog een beetje uitbreiden. Bovenop de berg in Koblenz ligt fort Ehrenbreitstein. Dit fort wordt in de kerstperiode omgetoverd tot de Christmas Garden. De hele ruimte rondom het fort wordt verlicht.

Een tunnel met lichtpatronen, mapping, een adventkalender: je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Om de zoveel tijd kun je opwarmen met glühwein (geen warme chocolademelk, zo jammer) bij een knapperend kampvuur. Afhankelijk van het weer kan dat wel nodig zijn.

Ik vond de Christmas Garden echt magisch! Het was een hoogtepunt van ons bezoek. Het had iets feeërieks. Wij hebben ons heel erg lang vermaakt in het fort, ondanks dat het best wel koud was.

Tickets kosten €19,50 per persoon (iets goedkoper op doordeweekse avonden). Je boekt een ticket met een tijdslot. Je mag na binnenkomst zo lang blijven als je wilt. Je kunt ook een ticket kopen aan de deur, maar deze zijn duurder.

Christmas Garden Koblenz is open van 16 november 2023 t/m 7 januari 2024 van 16.30 tot 22.00 uur. De laatste toegang is om 20.30 uur, zodat je genoeg tijd hebt om alles te kunnen zien. De Christmas Garden is gesloten op: 20, 21, 22, 27, 28 en 29 november en 4, 11, 24 en 31 december. Verder is het dagelijks geopend.

Hoe kom je bij Christmas Garden Koblenz?

Het is mogelijk om een combiticket te kopen met de kabelbaan. Je gaat dan, op loopafstand van het centrum, met de kabelbaan naar het fort. Vanaf hier ben je binnen een paar minuten bij het fort. Dit combiticket kost €31,00.

Wil je besparen? Dan kan het ook anders. Je kunt ook met de auto naar het fort. Parkeren kost €1,50 per uur. Het kan wel druk zijn! De parkeerplaats is niet heel groot. Volgens mij was er gewoon plek toen wij er aankwamen, maar houd hier wel rekening mee.

De laatste optie is om met het openbaar vervoer te gaan. Wij namen de bus vanaf Forum Mittelrhein. Openbaar vervoer werkt heel slecht via Google Maps in Koblenz, maar het is dus wel mogelijk. Het laatste stuk de berg op moet je helaas wel lopen! Het lopen was goed te doen, dat was slechts een kwartiertje.

Er is ook een lift, maar wij vonden het onduidelijk of deze nog in gebruik is. Hij wordt wel weer aangeraden in 2023. De lift zit tegenover Sauerwasser Gate en is zover ik kan vinden gratis.

Wil jij naar de kerstmarkt in Koblenz?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.