| |

Kerstmarkt in Den Haag en tips voor andere leuke winteractiviteiten

De kerstperiode is één van mijn favoriete momenten in het jaar: overal kerstmarkten, lichtjes en warme chocolademelk. In Nederland hebben we verrassend veel leuke kerstmarkten, waaronder de kerstmarkt in Den Haag. En naast de kerstmarkt zijn er nog een heleboel andere leuke winterse activiteiten voor een mooie kerst in Den Haag.

Opwarmen bij een kampvuur op de kerstmarkt in Den Haag.
Op de kerstmarkt in Den Haag.

Hoewel Den Haag vlakbij ons ligt, was ik stiekem nog helemaal niet in de Hofstad geweest in de wintermaanden. Zonde, want er is een heel leuk aanbod! Gelukkig werd ik tijdens mijn persreis met als thema Have a Royal Winter geïnspireerd om toch eens te gaan. Kerst in Den Haag: ik zet de leukste activiteiten in de decembermaand voor je op een rijtje.

Inhoudsopgave

Kerstmarkt in Den Haag

Helaas is met de nieuwe coronaregels de kerstmarkt in Den Haag in 2020 afgelast.

Den Haag heeft de grootste meerdaagse kerstmarkt van Nederland: wist jij dat? Ik kwam hier dus pas achter tijdens mijn bezoekje. Deze prachtige kerstmarkt ligt aan de Lange Voorhout.

De Lange Voorhout is een heel mooi stukje van Den Haag. De voortuinen van de huizen aan beide kanten werden openbaar en vormden één van de eerste boulevards van Europa. Omringd door lindebomen is dit altijd een mooi stukje van de Hofstad.

Maar in de decemberperiode verandert de Lange Voorhout in kerstmarkt Royal Christmas Fair. Met meer dan honderd chaletjes, talloze ledlichtjes en warme chocolademelk en glühwein ontbreekt er niets aan. Regelmatig zijn er ook leuke gratis optredens van koren en bandjes.

 • Wanneer: 10 t/m 22 december 2020
 • Openingstijden: 12.00 – 21.00 uur
 • Waar: Lange Voorhout, Den Haag
 • Toegangsprijs: gratis
De chaletjes van de kerstmarkt Royal Christmas Fair in Den Haag
Royal Christmas Fair

Kerst in Den Haag: leuke winterse activiteiten

Maar behalve de kerstmarkt is er nog veel meer te zien en doen in Den Haag tijdens de kerstperiode. Wat dacht je van alle kerstbomen bekijken, zoals die op de Grote Markt en in de Passage? Of alvast kerstinkopen doen? Behalve deze wat meer voor de hand liggende bezigheden zijn er nog veel meer winterse activiteiten, die ik graag voor je op een rijtje zet.

Avondopenstellingen in Madurodam

Nederland in het klein: iedereen is er wel eens geweest. Maar wist je dat het zeer de moeite waard is om eens in de winter te gaan? Dan is Madurodam namelijk versierd met meer dan 65.000 lichtjes. Ook zijn verschillende van de miniatuursets versierd in kerststijl.

Het allerleukst is het om deze lichtjes te bekijken tijdens één van de avondopenstellingen in december. Op deze avonden kun je extra genieten van alle prachtige lichtjes. Ook is er een fijne winterse sfeer, met vuurkorven. En tussen Kerst en Oud & Nieuw kun je zelfs aansluiten bij de winterbarbecue.

 • Wanneer: 10 december 2019 t/m 5 januari 2020
 • Avondopenstellingen: 21, 22, 23, 26, 27, 28, 29 en 30 december 2019 en 2, 3, 4 en 5 januari 2020
 • Toegangsprijs: €16,50 met mijn kortingscode!

The Hague HighLights

Tijdens de wintermaanden kun je genieten van prachtige projecties in de binnenstad. LUSTR verzorgt met The Hague HighLights drie avonden per week lichtshows bij het Binnenhof. Zeker een aanrader!

Allereerst zijn er projecties op het Mauritshuis. Beroemde schilderijen komen om de beurt langs op de façade. Door in het afgeplakte vak op de kade te lopen, kun je de schilderijen in beweging brengen. En dan maak je een soort abstracte kunt van de beroemde meesters.

Prachtige projecties op het Mauritshuis van beroemde kunstwerken tijdens The Hague Highlights
Projecties op het Mauritshuis.

Op de Ridderzaal is een projectieshow te zien. Deze gaat over de Nederlandse democratie. De show duurt een aantal minuten, heeft dan even pauze en begint weer opnieuw. Je kunt zien hoe lang je nog moet wachten door een aftelklok.

 • Wanneer: donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 28 november en 21 december
 • Tijden: tussen 18.00 – 22.00 uur
 • Toegangsprijs: gratis
Kerst in Den Haag: projectieshow op de Ridderzaal over de democratie.
Show op de Ridderzaal op het Binnenhof.

Kerstlichtjes bewonderen vanaf De Haagse Toren

Midden in het centrum van Den Haag staat de Grote Kerk. Sinds een tijdje kun je de toren van deze kerk weer beklimmen. Dat is sowieso een goed idee, want vanaf deze toren (ook wel De Haagse Toren genoemd) heb je een prachtig uitzicht over de Hofstad.

Maar wist je dat je de toren ook in de avonduren kunt bezoeken? Op deze speciale Lichtjesavonden kun je Den Haag zien met alle (kerst)lichtjes. Zeker ook een aanrader, want dat is weer een heel ander gezicht!

Uitzicht over Den Haag in het donker, met de moderne hoogbouw en Ridderzaal
Uitzicht over Den Haag vanaf De Haagse Toren
 • Wanneer: bijna elke donderdag in november en december
 • Tijd: 18.00 uur
 • Toegangsprijs: €6,50 (boeken via de website)

Het is ook mogelijk om het vuurwerk in Scheveningen te bekijken vanaf De Haagse Toren. Via dezelfde website boek je tickets om op verschillende zondagen in december de toren op te gaan, zodat je het vuurwerk van boven kunt zien.

Ijssculpturen in Scheveningen

Aan het strand van Scheveningen kun je prachtige ijssculpturen bewonderen. Cool Event Scheveningen organiseert een expositie in een grote tent van 500 vierkante meter naast de Pier van Scheveningen.

De expositie heeft als thema Frozen Magic en je zult er allerlei bekende figuren zien: van Disney tot Fantastic Beasts. De sculpturen zijn echt prachtig en ook nog eens heel mooi uitgelicht.

Let op: om het ijs mooi te houden is de tent gekoeld, dus kleed je warm aan!

Zin om ook een beetje actief te zijn? Het is ook mogelijk om een combinatieticket te kopen met de schaatsbaan.

 • Wanneer: 7 december t/m 12 januari 2019
 • Openingstijden: 10.00 – 19.00 uur
 • Toegangsprijs: €10,00 per persoon (€15,00 in combinatie met schaatsen)

Fietsen met kerstlichtjes

Ben je met een wat grotere groep in Den Haag? Dan is het misschien leuk om de stad te ontdekken op de koninklijke gouden fietsen van Cycle and the City. Speciaal voor de wintermaanden zijn ze versierd met kerstlichtjes, dus beter kan het niet.

Met de echte Haagse gidsen ga je met jouw groep de stad door. Je stopt op verschillende plekken vol Haagse verrassingen. Wat dacht je van een goed verstopte kapel, waar je anders zo langs zou lopen? Door hun goede contacten kunnen de gidsen met je naar binnen op verschillende locaties.

Tijdens de tour krijg je ook hapjes en drankjes, zodat je eindigt met veel nieuwe kennis over Den Haag én een volle maag. En het einde is het leukst, want in het kleine café Vroeger was je anders mag je met je fiets naar binnen. Ze stallen de gouden fietsen namelijk op het kleine zoldertje van deze zaak. Een tour om nooit te vergeten!

 • Aantal personen: vanaf 8 personen
 • Kosten: €54,95 per persoon inclusief avondhap
 • Duur: 4 uur
Gouden fietsen verlicht met kerstlampjes: kerst in Den Haag

Wat is jouw tip voor een magisch mooie kerst in Den Haag?

Pinterestafbeelding: kerst in Den Haag, met foto's van de kerstmarkt

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.