|

Kerstmarkt in Den Haag en tips voor andere leuke winteractiviteiten

 • Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Haagse Schatten en The Hague Marketing BUreau. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

De kerstperiode is één van mijn favoriete momenten in het jaar: overal kerstmarkten, lichtjes en warme chocolademelk. In Nederland hebben we verrassend veel leuke kerstmarkten, waaronder de kerstmarkt in Den Haag. En naast de kerstmarkt zijn er nog een heleboel andere leuke winterse activiteiten voor een mooie kerst in Den Haag.

Opwarmen bij een kampvuur op de kerstmarkt in Den Haag.
Op de kerstmarkt in Den Haag.

Hoewel Den Haag vlakbij ons ligt, was ik stiekem nog helemaal niet in de Hofstad geweest in de wintermaanden. Zonde, want er is een heel leuk aanbod! Gelukkig werd ik tijdens mijn persreis met als thema Have a Royal Winter geïnspireerd om toch eens te gaan. Kerst in Den Haag: ik zet de leukste activiteiten in de decembermaand voor je op een rijtje.

Gek op kerstmarkten? Dit zijn de leukste kerstmarkten in Europa.

Kerstmarkt in Den Haag

Den Haag heeft de grootste meerdaagse kerstmarkt van Nederland: wist jij dat? Ik kwam hier dus pas achter tijdens mijn bezoekje. Deze prachtige kerstmarkt ligt aan de Lange Voorhout.

De Lange Voorhout is een heel mooi stukje van Den Haag. De voortuinen van de huizen aan beide kanten werden openbaar en vormden één van de eerste boulevards van Europa. Omringd door lindebomen is dit altijd een mooi stukje van de Hofstad.

Maar in de decemberperiode verandert de Lange Voorhout in kerstmarkt Royal Christmas Fair. Met meer dan honderd chaletjes, talloze ledlichtjes en warme chocolademelk en glühwein ontbreekt er niets aan. Regelmatig zijn er ook leuke gratis optredens van koren en bandjes.

 • Wanneer: 7 t/m 23 december 2023
 • Openingstijden: 12.00 – 21.00 uur
 • Waar: Lange Voorhout, Den Haag
 • Toegangsprijs: gratis
De chaletjes van de kerstmarkt Royal Christmas Fair in Den Haag
Royal Christmas Fair

Kerst in Den Haag: leuke winterse activiteiten

Maar behalve de kerstmarkt is er nog veel meer te zien en doen in Den Haag tijdens de kerstperiode. Wat dacht je van alle kerstbomen bekijken, zoals die op de Grote Markt en in de Passage? Of alvast kerstinkopen doen? Behalve deze wat meer voor de hand liggende bezigheden zijn er nog veel meer winterse activiteiten, die ik graag voor je op een rijtje zet.

Madurodam Winterweken

Nederland in het klein: iedereen is er wel eens geweest. Maar wist je dat het zeer de moeite waard is om eens in de winter te gaan? Dan is Madurodam namelijk versierd met meer dan 65.000 lichtjes. Ook zijn verschillende van de miniatuursets versierd in kerststijl.

Het is nog niet bekend of de Winterweken weer plaats zullen vinden in 2023, maar ik hoop het wel! Het is altijd een heel feestelijk uitje. En vooral heel gezellig in de donkere dagen.

 • Wanneer: nog niet bekend
 • Toegangsprijs: €18,00 als je online tickets koopt

The Hague HighLights

Tijdens de wintermaanden kun je genieten van prachtige projecties in de binnenstad. LUSTR verzorgt met The Hague HighLights enkele avonden lichtshows op verschillende plekken in de stad. Aanrader!

Allereerst zijn er projecties op het Mauritshuis. In eerdere jaren kwamen beroemde om de beurt langs op de façade. Door in het afgeplakte vak op de kade te lopen, kon je de schilderijen in beweging brengen. En dan maakte je een soort abstracte kunt van de beroemde meesters.

Prachtige projecties op het Mauritshuis van beroemde kunstwerken tijdens The Hague Highlights
Projecties op het Mauritshuis.

De locaties zijn niet elk jaar hetzelfde in. In 2019 was op de Ridderzaal is een projectieshow te zien. Deze ging over de Nederlandse democratie. De show duurde een aantal minuten, had dan even pauze en begon weer opnieuw. Je kon zien hoe lang je nog moest wachten door een aftelklok.

In 2022 zijn de locaties: Mauritshuis, Toernooiveld, Hofvijver, Gevangenenpoort en Lange Vijverberg. Deze kun je dus allemaal langs om de lichtspektakels te zien.

Het is nog niet bekend of The Hague Highlights terugkomt in 2023.

 • Wanneer: nog niet bekend
 • Tijden: tussen 17.00 – 23.00 uur
 • Toegangsprijs: gratis
Kerst in Den Haag: projectieshow op de Ridderzaal over de democratie.
Show op de Ridderzaal op het Binnenhof

Kerstlichtjes bewonderen vanaf De Haagse Toren

Midden in het centrum van Den Haag staat de Grote Kerk. Sinds enkele jaren kun je de toren van deze kerk weer beklimmen. Dat is sowieso een goed idee, want vanaf deze toren (ook wel De Haagse Toren genoemd) heb je een prachtig uitzicht over de Hofstad.

Maar wist je dat je de toren ook in de avonduren kunt bezoeken? Op de speciale Lichtjesavonden kun je Den Haag zien met alle (kerst)lichtjes. Zeker ook een aanrader, want dat is weer een heel ander gezicht!

Uitzicht over Den Haag in het donker, met de moderne hoogbouw en Ridderzaal
Uitzicht over Den Haag vanaf De Haagse Toren
 • Wanneer: donderdagen en vrijdagen tussen 1 oktober en 31 maart
 • Tijd: 18.00 uur
 • Toegangsprijs: €7,00 (je kunt online reserveren voor De Haagse Toren)

Ijssculpturen in Scheveningen

Aan het strand van Scheveningen kun je prachtige ijssculpturen bewonderen. Cool Event Scheveningen organiseert een expositie in een grote tent van 450 vierkante meter naast de Pier van Scheveningen.

De expositie heeft als thema ART in ICE. Wat er dit jaar te zien is, dat is natuurlijk een verrassing. De sculpturen zijn echt prachtig en ook nog eens heel mooi uitgelicht.

Let op: om het ijs mooi te houden is de tent gekoeld, dus kleed je warm aan!

Zin om ook een beetje actief te zijn? Het is ook mogelijk te schaatsen op de schaatsbaan op het Kurhausplein. Deze opent al op 12 november!

 • Wanneer: 3 december 2022 t/m 22 januari 2023
 • Openingstijden: 10.00 – 19.00 uur
 • Toegangsprijs: €12,50 per persoon

Fietsen met kerstlichtjes

Ben je met een wat grotere groep in Den Haag? Dan is het misschien leuk om de stad te ontdekken op de koninklijke gouden fietsen van Cycle and the City. Speciaal voor de wintermaanden zijn ze versierd met kerstlichtjes, dus beter kan het niet.

Met de echte Haagse gidsen ga je met jouw groep de stad door. Je stopt op verschillende plekken vol Haagse verrassingen. Wat dacht je van een goed verstopte kapel, waar je anders zo langs zou lopen? Door hun goede contacten kunnen de gidsen met je naar binnen op verschillende locaties.

Tijdens de tour krijg je ook hapjes en drankjes, zodat je eindigt met veel nieuwe kennis over Den Haag én een volle maag. En het einde is het leukst, want in het kleine café Vroeger was je anders mag je met je fiets naar binnen. Ze stallen de gouden fietsen namelijk op het kleine zoldertje van deze zaak. Een tour om nooit te vergeten!

 • Aantal personen: vanaf 8 personen
 • Kosten: €59,95 per persoon inclusief avondhap (of goedkoper als je een ochtendarrangement neemt)
 • Duur: 4 uur
Gouden fietsen verlicht met kerstlampjes: kerst in Den Haag

Wat is jouw tip voor een magisch mooie kerst in Den Haag?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.