|

Magisch Maastricht: kerstmarkt in Maastricht en andere kerstactiviteiten

 • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Kerst maakt van het toch al mooie Maastricht een magisch plekje. Van de kerstmarkt in Maastricht tot een lichtroute, van een schaatsbaan tot de aankomst van de kerstman: er is meer dan genoeg te doen! Heel de maand december wordt Maastricht omgetoverd tot Magisch Maastricht.

Maastricht in de decembermaand is een echte kerststad. Echt alles wordt uit de kast getrokken om er een feestje van te maken. Het is met recht magisch te noemen!

Graag laat ik je zien wat je allemaal kunt doen tijdens Magisch Maastricht en hopelijk inspireert het je om ook eens een bezoekje te brengen aan deze stad in de kerstperiode.

Voor Project Nederland was er bijna geen betere stad te bedenken in december, zeker niet als je van kerstsfeer houdt. Als je langer dan een dagje wilt gaan, raad ik wel aan even op tijd een overnachting te boeken. Als je te lang wacht is alles erg vol, tenzij je wat ruimte in je portemonnee hebt, want dan is er weer genoeg keuze.

Manouk kijkt in de camera met op de achtergrond de kerstlichtjes in Maastricht

Magisch Maastricht: activiteiten en tips

Wanneer is de kerstmarkt in Maastricht?

De kerstmarkt in Maastricht (oftewel Magisch Maastricht) is van 30 november t/m 31 december 2023 op het Vrijthof.

Parkeren in Maastricht

Op de P+R Maastricht Noord kun je gratis parkeren. Je betaalt vervolgens €5,45 voor een groepsretour naar het centrum van Maastricht (maximaal 5 personen). De stad is makkelijk te bereiken met de bus. De laatste bus gaat rond half elf in de avond, dus meer dan genoeg tijd om de kerstmarkt te ontdekken.

Kerstmarkt in Maastricht

Het bekendste plein van Maastricht is natuurlijk het Vrijthof, al is het maar van de bekende beelden van André Rieu die er in de zomer concerten geeft. Het ziet er in de winter wel ietsje anders uit: het plein is bedekt met een kerstmarkt, schaatsbaan, reuzenrad en vele lichtjes. Het is echt een klein feestje, dus er is genoeg te doen.

Dwalen over de kerstmarkt in Maastricht

De kerstmarkt op het Vrijthof is supergezellig. Alle kraampjes staan op het plein en zijn feestelijk verlicht. Er is van alles te krijgen: van leuke items en cadeautjes tot lekker eten. Ik genoot bijvoorbeeld van een portie churros.

Naast de kraampjes zijn er enkele attracties voor de kleintjes, zoals een carrousel en een treintje. Je kunt zelfs op bezoek bij de Kerstman in Het Huis van de Kerstman (€2,50 voor volwassenen, €1,50 voor kinderen). En wat dacht je van een kerstwinkel met de meest bizarre kerstdecoraties?

Opwarmen met glühwein

En als je het heel koud hebt gekregen, dan hebben ze een andere briljante toevoeging: naast de schaatsbaan is een deel overdekt en binnen, waar het heerlijk warm is. Niet meer buiten klappertanden met je drankje!

Binnen kun je glühwein of warme chocolademelk (of iets anders) drinken. Deze consumpties zijn €2,50. Je moet eerst even bonnetjes kopen (er zit een balie waar dat kan binnen), daarna kun je de drankjes halen aan de bar. En als je weer opgewarmd bent, kun je de rest van de stad verkennen.

Reuzenrad in Maastricht

Na het reuzenrad op de kerstmarkt in Düsseldorf verwachtten we er niet veel van, maar het reuzenrad was echt best wel leuk! Het is wel een open reuzenrad, wat betekent dat je niet in een verwarmd bakje zit. Dit betekende echter niet dat het heel koud was, het was eigenlijk een beetje hetzelfde als gewoon op straat (wat in ons geval wel koud was, maar dus niet nóg veel kouder).

Vanuit het reuzenrad heb je uitzicht over het mooie, verlichte Vrijthof. Het reuzenrad gaat wel vrij hoog (Hugo vond het met hoogtevrees het eerste rondje best eng), maar dat went snel. Een kaartje voor het reuzenrad kost €5,00.

Uitzicht over de kerstmarkt in Maastricht vanuit het reuzenrad op het Vrijthof
Uitzicht over het Vrijthof uit het reuzenrad.

Overdekte schaatsbaan op de kerstmarkt in Maastricht

Op het Vrijthof heb je ook een overdekte schaatsbaan. Regen of sneeuw, het maakt niet uit: je kunt hier altijd het ijs op.

Ik had niet gedacht Hugo ooit op een schaatsbaan te krijgen. Maar het is gelukt! En sterker nog, na een aantal rondjes vond hij het best leuk. We hebben ons dus best een poosje vermaakt. Het blijft natuurlijk een heel klein rondje, maar het is wel grappig.

Als je gaat schaatsen, dan zou ik wel in de ochtend gaan: later op de dag werd het een stuk drukker op de ijsbaan. Het schaatsen kost €4,50. Als je zelf geen schaatsen mee hebt, kost het je nog €4,50 om schaatsen te huren. Wil je zonder tas, dan betaal je €2,00 voor een kluisje (maar dit is niet verplicht).

Schaatsbaan Maastricht
De schaatsbaan op het Vrijthof.

Magische Lichtroutes: stadswandeling door Maastricht

Kerst in Maastricht is niet alleen op het Vrijthof. Als het donker begint te worden zie je dit pas echt. Door Maastricht lopen namelijk ook de Magische Lichtroutes. Behalve de prachtige versieringen in alle straten, nemen deze routes je mee langs alle hoogtepunten van de stad.

Je kunt kiezen uit één van drie routes. Je ziet historische gebouwen, leuke wijken en onderweg kom je langs allerlei leuke cafeetjes en restaurants om even op te warmen. Of alvast wat cadeautjes uitzoeken voor de feestdagen in één van de winkeltjes natuurlijk.

De drie winterse routes (door de wijk Wyck, door het centrum of door het hippe stadsdeel Sphinxkwartier) zijn dus zeker een aanrader.

Kerstlichtjes op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht als onderdeel van een winterse lichtroute
Onze Lieve Vrouweplein

Aankomst van de Kerstman in Maastricht

De intocht van Sinterklaas kennen we, maar wist je dat ze in Maastricht ook elk jaar de Kerstman binnenhalen? Het lijkt er alleen op dat deze traditie in 2022 tot een einde komt en ook in 2023 staat hij niet meer op de agenda.

De Kerstman kwam aan op station Maastricht. Hij kwam namelijk, zeer mileuvriendelijk, met de trein. Vanaf hier ging hij door de leuke wijk Wyck (uitgesproken als ‘Wiek’) het centrum in en maakte een ronde door de straten tot hij bij het Vrijthof kwam. Hij was natuurlijk niet alleen: er gaat een hele optocht mee de stad door.

Intocht van de kerstman in Maastricht: wagen met zwarte paarden en kerstverlichting

Naast de optocht waren er verschillende optredens in de stad (wat overigens de hele maand december zo is!) Toen ik er was waren zelfs Anna, Elsa en Olaf onderdeel van de optocht. Ik vraag me af wie populairder was, zij of de Kerstman..

Zoals ik al zei was de Kerstman na zijn aankomst dagelijks te bezoeken in zijn huis op het Vrijthof, waar je voor een aantal euro ook met hem op de foto kon.

De kerstman op een slee in Maastricht tijdens de aankomst van de kerstman
De aankomst van de Kerstman in Maastricht.

Hopelijk heb je zo een beeld van wat er allemaal te doen is in Maastricht als je een bezoekje gaat brengen aan de kerstmarkt. Wellicht ontdekt jij nog meer leuks, want Maastricht pakt echt uit in de decembermaand.

Nog niet genoeg van Kerst? Bezoek dan een andere mooie kerstmarkt in Europa.

Lijkt het jou leuk een bezoekje te brengen aan Magisch Maastricht?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. woow mooie foto’s heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.

  groetjes

  Caro

  1. Hi Caro! De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door mijn vriend Hugo. Hij gebruikt een Canon 6D. Soms gebruikt hij een polarisatiefilter of een UVfilter, maar niet op deze foto’s. Zelf heb ik lang een Canon 100D gebruikt en sinds kort heb ik een Canon 80D. Mijn foto’s zijn alle foto’s op mijn blog zonder dat er Hugo Schoonewille op staat. Hopelijk heb je er wat aan!

 2. Wat jammer dat de aankomst van de kerstman op het station met de oude stoomtrein en optocht door de stad naar het vrijthof niet meer door gaat. Dat was betoverend gezellig.
  Zeker voor kinderen. Jammer, Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.