Leuke spellen voor volwassenen voor op reis en thuis

Ook klaar met het zoveelste potje Monopoly? Zin om eens wat anders te proberen? Er zijn tal van leuke spellen op de markt, maar welk spel moet je nu hebben? En is dat spel niet te kinderachtig? Om jou te weerhouden van een miskoop verzamelde ik leuke spellen voor volwassenen: van bordspellen tot kaartspellen. Zo kun jij voorlopig weer even vooruit!

Leuke spellen voor volwassenen

Of je nu avondenlang thuis zit of juist heerlijk op reis bent: het is altijd leuk om een spel te spelen. Maar vaak als ik spellentips zoek raak ik verzand in tips voor spellen die leuk zijn voor het hele gezin, ook met kinderen. Met mijn vriend heb ik daar minder behoefte aan, sowieso speel ik eigenlijk voornamelijk spellen met andere volwassenen. Daarom verzamelde ik mijn favoriete spellen voor volwassenen!

Sommige van deze spellen hebben redelijk grote dozen, vooral de bordspellen. Maar als je met de auto reist kun je wellicht een plekje vinden. Mijn zusje en ik hadden zelfs Ticket to Ride bij ons op de tandem naar onze HIHAHUT. De kaartspellen kun je eigenlijk altijd wel meenemen, zeker als je ze opnieuw inpakt in een kleinere doos passen. Kortom, zet altijd een paar spellen op je lijstje, bijvoorbeeld op deze inpaklijst voor een kampeervakantie.

Een etappe van Flamme Rouge met renners op de kasseienstrook en op het bord
Bordspel Flamme Rouge

Ticket to Ride

Dit toffe spel speelde ik ooit al eens, maar daarna jaren niet. Recent is het echter weer helemaal terug! Hugo speelde dit in Denemarken met vrienden. Hij was eigenlijk gelijk fan. En met mijn zusje speelde ik dit ook in onze HIHAHUT tijdens een regenachtige ochtend. Wat een heerlijk spel!

Bij Ticket to Ride leg je treinsporen aan over routes die je trekt op kaartjes. Je kunt routes dwars over de hele kaart hebben. Of je kunt je focussen op een bepaalde hoek van het bord. Hoe vaak kies je een nieuwe route? Welk deel moet je snel claimen voor iemand anders hem neemt? Met stations kun je routes van anderen gebruiken. Zowel tactiek als geluk spelen een rol. Eén van mijn favorieten!

Als je het originele spel van Ticket to Ride hebt (versie Europa of USA) dan kun je uitbereidingssets kopen met meerdere landen. Zo heb je bijvoorbeeld een versie die gaat over Afrika. Of wat dacht je van een versie met Nederland, waarbij je ook gebruik maakt van tolwegen en veerboten?

Onze favoriete uitbreidingen zijn India en Zwitserland. Bij India kun je met verschillende routes zogeheten mandala’s maken, wat extra punten oplevert. Bij Zwitserland krijg je de extra optie dat je steden moet verbinden met buurlanden. Beide uitbreidingen zitten vaak samen in één doos.

 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 2 t/m 6 spelers
 • Duur: 60 minuten
 • Kan Ticket to Ride mee op reis? Het is een grote doos, dus het is niet handig. Maar het is wel megaleuk, dus daar maak je ruimte voor.

Brieven uit Whitechapel

Ooit kregen wij van een vriend het spel Brieven uit Whitechapel cadeau. We deden er langs niets mee, tot mijn broertje een keer een weekend bij me kwam logeren. Hij koos uit onze spelletjeskast dit bordspel. Samen namen we de regels door en verdiepten ons erin. Al snel waren we er echt helemaal door gegrepen. We speelden meerdere rondes over de dagen dat hij bij ons logeerde.

Dit spannende detectivespel speelt zich af in Londen, om precies te zijn in het district Whitechapel. De mysterieuze seriemoordenaar Jack the Ripper slaat meerdere nachten na elkaar toe. Eén van de spelers is Jack the Ripper, die elke nacht na het moorden teruggaat naar zijn schuilplaats. De andere spelers zijn de detectives die hem op proberen te sporen. Hoewel het lijkt alsof het nodig is met een team van detectives te spelen, vonden wij dit spel ook verrassend leuk met twee personen.

Erg verslavend, steeds verrassend en je wilt het keer op keer weer proberen om er beter in te worden. Wat mij betreft absoluut hoog op het lijstje met leuke spellen voor volwassenen!

 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 2 t/m 6 spelers
 • Duur: 120 minuten
 • Kan Brieven uit Whitechapel mee op reis? De doos is vrij groot en onhandig, dus ik zou het eerder aanraden voor thuis. Maar alles kan!

Flamme Rouge

Sinds mijn vader het cadeau kreeg spelen wij in mijn familie regelmatig Flamme Rouge. Dit wielrenspel is een heerlijk bordspel waarbij je een etappe rijdt met jouw wielrenners. Doordat het spel werkt met allerlei losse stukken in plaats van een groot bord kun je allerlei verschillende etappes maken. Zo blijft het spel steeds anders en verrassend.

Elke speler heeft een rouleur (allrounder) met gemiddelde kaarten en een sprinter, die zowel heel hoge als heel lage kaarten heeft. Het getal op jouw kaart bepaald hoe ver jouw wielrenner mag rijden in die beurt. Maar onderweg zijn er natuurlijk allerlei dingen die ervoor zorgen dat jij harder of langzamer gaat. Misschien zit je wel vast op een kasseienstrook of ga je juist extra snel, want je hebt net wat kunnen eten. En steeds op kop rijden eist zijn tol, want jouw renner wordt steeds vermoeider. Kortom, een spel met zowel geluk als tactiek.

Naast het basisspel heb je ook een uitbreidingsset. Hiermee kun je met twee extra spelers spelen (maximaal zes) en bijvoorbeeld de voorgenoemde kasseienstroken. Zo kun je weer allerlei nieuwe etappes maken.

 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
 • Duur: 45 minuten
 • Kan Flamme Rouge mee op reis? Ja, dit kan. De doos is niet heel groot. Als je wilt kun je het ook kleiner inpakken, de wegdelen zijn het grootst.
Gekleurde wielrenners als pionnen van het bordspel Flamme Rouge op het bord
Flamme Rouge

Catan: het bordspel

Het was altijd al één van mijn lievelingsspellen toen ik nog thuis woonde. Elke vakantie speelden we eindeloos veel potjes Catan en ook in de avonduren thuis kwam het vaak op tafel. Nog steeds vind ik dit een heerlijk spel.

In Catan is het de bedoeling dat jij dorpen, straten en steden bouwt om zo een goede economie op te zetten. Jouw dorpen moet aan gunstige grondstoffen grenzen, zodat je de mogelijkheid hebt om verder te kunnen bouwen. Om dat te bereiken moet je ook goed onderhandelen met jouw medespelers, want je kunt niet altijd overal voldoende van hebben. Superleuk, want je moet zowel samenwerken als tactisch je eigen spel spelen.

Catan heeft vele uitbereidingen. Zo kun je het ook spelen met 5 of 6 spelers of je kunt eilanden ontdekken met de Zeevaarders-editie. Allemaal leuke toevoegingen om het spel nog leuker te maken!

 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 3 of 4 (kan uitgebreid worden t/m 6 spelers)
 • Duur: 90 minuten
 • Kan Catan mee op reis? Ja! Het is een grote doos, maar als je plek hebt zeker de moeite. Wij hadden dit als gezin altijd mee naar de camping.
Bordspel Catan ligt op tafel
Photo by Galen Crout on Unsplash

Valse Motten

Je hebt ze in elke familie en vriendengroep: de valsspelers. Ik heb er zelf een hekel aan, want ik houd van regels en speel graag eerlijk en tactisch. Om de lieve vrede te bewaren is dit het perfecte spel: Valse Motten!

Bij Valse Motten is het namelijk de bedoeling dat je valsspeelt. De enige manier om jouw kaarten met valse motten kwijt te raken is door vals te spelen. Moffel ze in je mouw, gooi ze op de grond of stop ze in de plantenbak: als je ze maar niet oplegt. Uiteraard is er iemand die nauwlettend in de gaten moet houden waar de motten naartoe verdwijnen, wat tot grote hilariteit kan leiden. Zo laat mijn broertje kaarten soms nogal lawaaiig op de vloer vallen.

Kortom, een spel waar je veel kunt lachen en waar je wint als je het beste vals kunt spelen! (Niet getreurd, ook heilige boontjes als ik kunnen winnen. Met mijn geheime tactiek weet ik menig kaart weg te werken. Maar die verklap ik niet, anders weet mijn familie hoe ik het doe!).

 • Soort spel: kaartspel
 • Aantal spelers: 3 t/m 5 spelers
 • Duur: 20 minuten
 • Kan Valse Motten mee op reis? Ja, het is een klein doosje.

Boonanza

Eén van de eerste spellen die ik met vrienden speelde buiten de bekendere bordspellen is Boonanza. In dit spel is het de bedoeling bonen te zaaien en te oogsten. Je hebt echter maar beperkt plaats, dus je moet tactisch bedenken welke boon je waar plant. En wanneer is het beste moment om te oogsten?

In Boonanza speel je tactisch, moet je geluk hebben én komen jouw onderhandelskills naar voren. De bonen die je zelf niet kunt planten moet je namelijk zien te ruilen met je medespelers. En het liefst natuurlijk in ruil voor die zeldzame tuinbonen die jou veel geld opleveren..

Heb je dit spel wel gezien? Probeer dan ook eens de uitbreidingsset. Hiermee krijg je weer een aantal grappige extra bonen en kun je met meer mensen spelen: tot wel 7 personen.

 • Soort spel: kaartspel
 • Aantal spelers: 2 t/m 6 spelers (uitbreiding 3-7 spelers)
 • Duur: 45 minuten
 • Kan Boonanza mee op reis? Ja, het is een klein kaartspel.

Carcassonne

Het inmiddels al redelijk bekend, maar toch kan Carcassonne niet ontbreken op een lijstje met leuke spellen voor volwassenen. Het spel is vernoemd naar de beroemde Franse stad Carcassonne (hoewel toeristisch zeker de moeite waard, want Carcassonne is één van de mooiste Middeleeuwse steden die er is). De spelers leggen om de beurt tegels aan waarbij het landschap steeds meer uitgebreid word. Van steden tot kloosters tot wegen tot rivieren, het is er allemaal.

Bij elke tegel die de spelers neerleggen kunnen ze ervoor kiezen één van hun horigen in te zetten. Deze kunnen op verschillende manieren voor punten zorgen. Uiteindelijk wint degene die de meeste punten heeft verzameld. Iedereen heeft zo z’n eigen tactiek: claim je veel weilanden? Of bouw je grootste steden?

Er zijn talloze versies en uitbereidingen op Carcassonne. Ik heb er meerdere gespeeld en ze zijn eigenlijk allemaal prima. Let wel even goed op of je een uitbereiding koopt of een andere versie. Een uitbereiding kun je namelijk niet spelen zonder een bepaalde vorm van het basisspel.

 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 2 t/m 5 spelers
 • Duur: 35 minuten
 • Kan Carcassonne mee op reis? In een handbagagekoffer zou ik het niet stoppen, maar op zich is het prima mee te nemen op reis. Voor een weekendje weg leggen wij het wel achterin de auto.
Carcassonne Jagers en Verzamelaars ligt op tafel: speelkaarten en pionnen op een uitgestald bord
Carcassonne: Jagers en Verzamelaars

Exploding Kittens

Dit fantastische spel ontdekte ik tijdens een vakantie met een groep vrienden. Eén van hen had dit meegenomen en we hebben het toen meerdere keren gespeeld. Het is hilarisch en lekker onvoorspelbaar. Een heerlijk hersenloos spel, want je kunt wel wat tactiek toepassen, maar moet vooral ook geluk hebben. Want je weet nooit wanneer je een Exploding Kitten pakt..

Exploding Kittens is een kaartspel waarbij je verschillende soorten katten aflegt en pakt. Ze hebben verschillende functies en je kunt er verschillende dingen mee. Het enige wat je moet vermijden is het pakken van een Exploding Kitten, want dan ben je af. Ontzettend grappig!

Nog leuker maken? Met de uitbreiding Imploding Kittens heb je bijvoorbeeld de hilarische toevoeging van de ‘cone of shame’.

Ga je vaak op reis en speel je dan graag met andere reizigers? Dan is het misschien verstandig om de Engelstalige versie van Exploding Kittens te kopen.

 • Soort spel: kaartspel
 • Aantal spelers: 2 t/m 5 spelers (maar ik vind het zelf minder leuk met 2 personen)
 • Duur: 15 minuten
 • Kan Exploding Kittens mee op reis? Ja, het is een klein doosje met alleen kaarten.
Spel Exploding Kittens met ervoor kaarten van het spel en de uitbreiding Zombie Kittens
Exploding Kittens met de uitbreiding Zombie Kittens

Het Betoverde Doolhof

Een oudje, maar nog minstens net zo leuk! Een tijdje terug deden wij deze fantastische vondst in een kringloopwinkel. Vroeger heb ik Het Betoverde Doolhof eindeloos gespeeld met mijn zusje. Maar toen we het spel gekocht hadden en weer gingen spelen besefte ik me dat het ook als volwassene eigenlijk een ontzettend leuk spel is.

De bedoeling is om alle schatten in het doolhof te verzamelen. Aan de hand van kaartjes krijg je opdrachten tot bepaalde schatten. Maar dit is minder makkelijk dan het lijkt, want je moet een weg zoeken door het doolhof. En om het nog lastiger te maken mag elke speler bij zijn of haar beurt een tegel in het bord schuiven, waardoor de gangen veranderen. Dat is dus tactisch nadenken en vooruit kijken!

Het spel lijkt inmiddels gewoon Doolhof te heten, maar dat maakt de pret niet minder. En wat dacht je van een Glow in the Dark-versie?

 • Aantal spelers: 2 t/m 4 spelers
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 2 t/m 4 spelers
 • Duur: 30 minuten
 • Kan Doolhof mee op reis? Nee, grote doos.

Machiavelli

Het leuke kaartspel Machiavelli blijft je verrassen: de spelers hebben namelijk voortdurend een andere rol. Je kiest de rol uit een stapel kaarten en kunt zo elke ronde de meest gunstige uitkiezen. Uiteindelijk is het de bedoeling een stad te bouwen.

Doordat je zelf kiest wat voor jou het meest tactisch is zul je zien dat geen enkel spel hetzelfde is, waardoor Machiavelli niet snel verveelt. Een superleuk spel voor volwassenen!

 • Soort spel: kaartspel
 • Aantal spelers: 2 tot 7 spelers
 • Duur: 60 minuten
 • Kan Machiavelli mee op reis? Ja, het is een klein spel dat makkelijk in je tas past.

Puerto Rico

Dit spel heb ik zelf nog niet gespeeld, maar is een tip van mijn zusje de spellenfanaat. Het is een lichtelijk dubieus thema, want je bent in dit spel een kolonist die aan het handelen slaat. Maar als je dat even wegdenkt is het een heel leuk spel!

Puerto Rico is niet echt een bordspel, want je hebt meer je eigen bord waar je alles op verzamelt. Door de vele losse dingen is het minder handig voor op reis,

 • Soort spel: Bordspel
 • Aantal spelers: 3 tot 5 spelers (speciale spelregels voor 2 personen zijn te downloaden)
 • Duur: 2 uur
 • Kan Puerto Rico mee op reis? Nee, het zijn allemaal losse onderdelen die dan makkelijk kwijtraken.

Dit zijn wat mij betreft goede en leuke spellen voor volwassenen. Maar ik ben ook zeker heel benieuwd naar jouw favorieten! Welke moet ik de volgende keer proberen?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Veel van deze spellen kende ik nog niet, maar ik ga ze zeker eens opzoeken! Ticket to Ride en Exploding Kittens zijn echt een van mijn favoriete gezelschapsspellen, zo leuk allebei.

  1. Ja, ik vind het ook allebei aanraders. Vooral Exploding Kittens is zo hilarisch, haha. Ik heb Ticket to Ride zelf nog niet (speel het altijd bij familie en vrienden), toch maar eens aanschaffen binnenkort..

 2. Mooie lijst met spelletjes! Catannen spelen we al heel erg lang. Het liefste speel ik het met de twee uitbreidingen “Steden en Ridders” en “Zeevaarders” tegelijk. Dan wordt het helemaal complex, maar wel heel leuk. Een ander leuk spelletje voor volwassenen in dezelfde stijl is Friese Velden, ook van 999. Is ook een aanrader.

  1. Ooh grappig! Ik ken beide uitbereidingsets wel, maar nog nooit in combinatie gespeeld. Ik heb zelf Steden en Ridders niet, maar ik vind het wel een leuke tip. Ga ik binnenkort eens uitproberen! En Friese Velden ga ik zeker eens bekijken, want ook die is nieuw voor mij.

 3. Bedankt voor het delen van deze spellen! Ze lijken mij allemaal leuk om te spelen. Vooral bordspellen met strategie speel ik graag. Ook ga ik wat meer kaartspellen kopen. Boonanza klinkt in ieder geval interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.