|

Mooiste route voor een rondreis Canada met camper

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Waar je ook kijkt, de bergen torenen boven je uit. Om elke bocht wordt het mooier en mooier. Na een kleine wandeling zie je staalblauwe meren. En als je de camperdeur opent sta je oog in oog met de natuur. Op zoek naar de perfecte route voor een rondreis Canada met camper? Dan ben je aan het juiste adres.

Eindelijk was het zover: de droomreis naar Canada met mijn familie. Mijn vader wilde al jaren met een camper door de Rocky Mountains reizen. Hoewel het niet per se mijn droom was, leek ons dit wel tof. En na uitgebreid onderzoek en voorbereiden werd dat alleen maar meer.

En mensen, geloof me: Canada is waanzinnig mooi. Er zijn weinig landen met zúlke mooie natuur als je in Canada kunt vinden. Het is één van mijn favoriete reizen geworden!

In deze route neem ik je mee naar het populaire westen van Canada. De route gaat door British Columbia en Alberta. En natuurlijk door de Rocky Mountains. Als je naar een ander deel van Canada gaat moet je even verder zoeken. Hopelijk kan ik je daar in de toekomst meer over vertellen!

Sterrenhemel met een camper met wat lichtjes erin eronder vanaf camping Wapiti in Jasper
De sterrenhemel vanaf de camping in Jasper.

Kan deze route alleen met een camper?

Zeker niet! Uiteraard kan het ook met een auto. Ik heb geen ervaring met reizen door Canada zonder auto, maar volgens mij is dat best lastig. Er zijn niet zoveel opties voor het openbaar vervoer.

Ik heb bij elke locatie ook een mooie accommodatie gezocht voor als je zonder camper reist. Houd er wel rekening mee dat hotels in Canada niet bepaald goedkoop zijn. Wij betaalden met vroegboekkorting ongeveer 150 euro per dag voor de camper.

Waar huur je een camper in Canada?

Je kunt op verschillende manier aan een camper komen in Canada. Je kunt zelf veel onderzoek doen en een huurorganisatie benaderen. Er zijn tal van opties. Hoe meer basic, hoe betaalbaarder. En hoe luxer de camper, hoe duurder het is. Als je vroeg boekt betaal je minder voor je camper dan wanneer je laat boekt!

Zelf kozen wij ervoor om te boeken via een reisorganisatie. Wij kozen, na offertes vergeleken te hebben, voor Travelhome. Hier ben ik nog altijd heel erg blij mee. Zij hebben alles heel goed geregeld, ook toen we door de pandemie de reis een jaar moesten uitstellen. Ook dachten ze goed mee.

Wij huurden uiteindelijk campers van Cruise Canada. In overleg met Travelhome hebben zij de campings niet voor ons gereserveerd, omdat ik dat liever zelf wilde doen. Dus dat kan ook! Dan is je route flexibeler. Maar je kunt het ook door Travelhome laten boeken als je dat fijner vindt. Ik raad boeken met een reisorganisatie dus zeker aan, ook als je van uitzoeken houdt.

De laatste twee weken reisden wij met een zelfgehuurde campers van Wicked Campers. Deze camper is een ervaring. Het is een oude bak met een uitgesproken graffitiprint erop. Wij hadden er eentje in thema van Breaking Bad. Dit is een wat avontuurlijker manier van reizen met de camper. Met de vroegboekkorting van Travelhome was de camper van Cruise Canada eigenlijk net zo duur per dag, haha.

Hugo op een camperplek tussen de bomen met een camper van CruiseCanada naast hem op Fintry Campground, een mooie stop tijdens een rondreis Canada met camper

Hoe lang moet je rondreizen in Canada?

Wat mij betreft is het minimum aantal toch echt wel drie weken. Daarom heb ik een route gemaakt voor drie weken. Onderaan doe ik suggesties voor als je meer tijd hebt óf voor als je een aanpassing wilt in de route. Zo ben ik zelf naar Vancouver Island geweest met mijn familie en niet naar Whistler, maar heb ik Whistler later met Hugo bezocht.

Wat kost een rondreis door Canada?

Benieuwd hoe duur een rondreis door Canada is als je met de camper gaat? Dat ligt aan een heleboel factoren. Ik heb het allemaal uitgerekend aan de hand van onze ervaringen. Daar heb ik een uitgebreide blog over geschreven. Lees dus mijn budget voor een camperreis in Canada als je meer wilt weten.

Rondreis Canada met camper: route voor drie weken

De totale route voor drie weken gaat als volgt:

Vancouver – Hope – Kelowna – Revelstoke – Banff – Lake Louise – Icefields Parkway – Jasper – Kamloops – Whistler – Vancouver

Niet iedereen begint op dezelfde plek. Dat maakt natuurlijk lastig om te bepalen hoe je zult reizen. Ik ga voor deze route uit van een retourtje Vancouver. Het kan natuurlijk zijn dat je een retourtje Calgary doet, of dat je begint in Vancouver en eindigt is Calgary. Dan kun je de route zelf aanpassen. Vanaf Calgary rijd je als eerste naar Banff.

Meer tijd dan drie weken? Onderaan heb ik suggesties voor als je langer op pad gaat. Zo ging ik zelf bijvoorbeeld vijf weken naar West-Canada.

Kaartje met een route door West-Canada om met de camper of auto te rijden gemaakt door Groetjes uit Verweggistan

Vancouver – 2 nachten

Je geeft jezelf eerst even de tijd om te wennen aan Canada. Dat doe je natuurlijk in Vancouver! Ik zou jezelf minstens een hele dag in Vancouver geven. Zo hoef je niet meteen weer op pad.

Neem een uitgebreid ontbijt en huur een fiets. Dat is de beste manier om de stad te ontdekken. Er is meer dan genoeg te doen: lees daarvoor zeker ook als mijn tips voor wat te doen in Vancouver om een programma te maken.

Meer tijd? Plan één of twee extra dagen in Vancouver om de stad beter te leren kennen. Zelf kozen wij voor nog enkele dagen in Vancouver aan het einde van onze reis.

Manouk in een gele jurk en bloemenjas voor een blauwe fiets terwijl ze langs de waterkant een foto maakt van de skyline van Vancouver tijdens een camperreis door Canada

Hope – 1 nacht

Deze stop is eigenlijk meer om de reis een beetje op te breken. Je haalt vandaag de camper op! Superleuk. Vaak is dit zo rond het middaguur. Je bent wel even bezig bij de verhuurder, want je moet alles uitgelegd krijgen. En dan kun je op pad!

Wij stopten onderweg bij een Walmart. Zo konden we even inslaan. Eten, drinken en andere handige spullen voor tijdens onze reis. Dit kost natuurlijk ook even tijd, zeker als je voor het eerst in zo’n grote winkel bent.

Na dit alles kun je doorrijden naar Hope. Wij kozen gewoon een camping uit. Ik raad deze niet per se aan, want het was echt OMGEVEN van de muggen. We werden er helemaal gek van.

Heb je wat tijd? Doe dan vandaag of de volgende dag zeker een rondje door Hope. Dit is de opnameplek van de Rambo-film First Blood. Mijn vader en broertje hebben dus even een rondje filmlocaties gedaan.

Kelowna – 2 nachten

Kelowna is een mooie volgende stop voor je reis. Het ligt aan het prachtige Okanagan Lake. Wij gingen eigenlijk vooral naar de omgeving. Zo stonden we op een mooie camping een stuk buiten Kelowna. En we bezochten hier voornamelijk Myra Canyon.

In Myra Canyon kun je een mooie fietstocht maken over een oude spoorrails. Vooral indrukwekkend zijn de grote spoorbruggen. Een fijne activiteit! En omdat er een trein heeft gereden is het lekker vlak.

Als je wat meer tijd wilt op een andere plek dan kun je er ook voor kiezen maar 1 nacht in Kelowna te blijven.

Manouk zit op een fiets en kijkt nar de camera met naast haar de diepte en het groen van Myra Canyon tijdens een fietstocht over de Kettle Valley Rail Trail
Kettle Valley Rail Trail in Myra Canyon

Revelstoke – 2 nachten

Revelstoke was één van de leukere stadjes in West-Canada als je het ons vraagt. We vonden het heel leuk om hier rond te lopen en winkeltjes te kijken. Of lekker koffie te drinken op een terrasje natuurlijk. Ook het Revelstoke Railway Museum is interessant. De treinen zijn de reden dat West-Canada bekend en toegankelijk is geworden.

Je volledige dag kun je het beste besteden aan de prachtige Meadows in the Sky Parkway. Deze weg slingert omhoog tot bovenin de bergen. Onderweg heb je meerdere stops waar je van het uitzicht kunt genieten. Echt een aanrader om te rijden.

Probeer hier ook nog goed in te slaan, want boodschappen in de Rocky Mountains zijn vrij prijzig.

Een weg met hoge groene bomen eromheen met groot besneeuwd gebergte op de achtergrond op de Meadows in the Sky Parkway in Canada
Meadows in the Sky Parkway

Banff – 4 nachten

Tijd om de Rocky Mountains in te rijden! Vanuit Banff is ontzettend veel te doen, vooral als je van wandelen houdt. Maar veel dingen zijn ook goed te doen als je niet wilt of kunt wandelen.

Ga Sulphur Mountain op, met de gondel of te voet. Of rij naar Kootenay National Park. En ook Banff zelf is een leuk stadje. Wellicht toeristisch, maar ook gezellig. Wij kwamen er graag om wat te drinken of door de winkeltjes te neuzen. En de uitzichten op de omgeving zijn prachtig!

Vanaf Banff kun je ook Johnston Canyon bezoeken. En als je fit bent kun je doorwandelen naar de Ink Pots. Deze wandeling naar de ongelooflijk blauwe poeltjes was misschien wel één van mijn favorieten tijdens onze reis.

Lake Louise – 2 nachten

Van Banff rijd je over Bow Valley Parkway naar Lake Louise. Misschien zie je onderweg wel wild, zoals herten of een beer! Je eindigt bij Lake Louise Village, een minidorpje met wat winkels en een supermarkt. Je kunt hier ook tanken. In ons geval was dit de goedkoopste uit de hele omgeving, verrassend genoeg.

Bereid je bezoek aan Lake Louise en Moraine Lake goed voor. Het makkelijkst is om de shuttlebus te nemen. Vanaf 2023 mag je niet meer zelf met de auto naar Moraine Lake rijden. De shuttlebus kun je beter wel van tevoren boeken.

Extra tijd? Blijf een dagje extra in Lake Louise en bezoek Yoho National Park vanaf hier. Dan kun je bijvoorbeeld naar het prachtige Emerald Lake. En wellicht zelfs slapen in het prachtige Emerald Lake Lodge?

Icefields Parkway – 1 nacht

De Icefields Parkway wordt ook wel de mooiste weg ter wereld genoemd. Dat begrijp je wel als je erover heen rijdt. Wat een prachtplek! En dan hebben we het nog niet eens over de vele waanzinnige stops die je onderweg kunt maken.

Omdat er zoveel moois te zien is raad ik je dus ook echt aan het rustig aan te doen. Wij bekeken ALLE stops. Wellicht wat veel, want mijn vader vond het wel mooi op het einde. Maar ik moest alles natuurlijk even voor jullie testen. Overal stoppen is zeker niet nodig. Maar als je ook de gletsjer op wilt zou ik zeker een nachtje langs de Icefields Parkway blijven slapen.

Alle campings langs de Icefields Parkway zijn first come, first serve, je kunt deze dus niet reserveren. Zorg dus dat je op tijd een plekje claimt. Erna kun je eventueel weer doorrijden, om zo in de avond terug te keren naar je camping.

Plaat van sneeuw en ijs met bergen erachter op Athabasca Glacier op de Icefields Parkway in Canada
Athabasca Glacier

Jasper – 3 nachten

Ik kan je nog steeds niet echt antwoord geven wat nu favoriet is: Jasper National Park of Banff National Park. Sowieso vond ik Banff leuker als plaatsje, met de waanzinnige uitzichten. Maar Jasper is ook niet verkeerd. Veel mensen vinden Banff te toeristisch, maar heel eerlijk: dat zijn ze allebei wel.

Bij Jasper deden we een hike die ik erg leuk vond: Edith Cavell Meadows. Een gletsjer aan de ene kant en bloemen en veel groen aan de andere kant: het contrast kan bijna niet groter. En sowieso kun je veel mooie wandelingen maken in Jasper.

Kamloops – 1 nacht

Een handige stop op weg terug naar de kust van British Columbia is Kamloops. Deze stad ligt mooi langs de rivier. Het is ook een fijne plek om weer wat boodschappen in te slaan na de dure Rocky Mountains.

Een mooie stop tussen Jasper en Kamloops zijn nog de Rearguard Falls. Als je op het goede moment komt kun je hier bijvoorbeeld zalmen zien opspringen tegen de stroming. Hoe tof is dat? Wij waren helaas te vroeg, maar vonden het nog steeds mooie watervallen.

Brede snelweg in Canada met besneeuwde bergen in de verte en omringd door bomen
Snelweg in Canada

Whistler – 3 nachten

Misschien ken je Whistler wel, want het heeft haar populariteit vooral te danken aan het feit dat er veel werd gesport tijdens de Olympische Spelen in Vancouver. Het is nog steeds een heel populaire plek voor wintersport. Maar ook tijdens de zomermaanden is het er druk. Je kunt er goed wandelen en de gondels de bergen in zijn ook erg populair.

Maar dat is ook terecht. Whistler vond ik denk ik het leukste van de stadjes die we zagen in Canada. Het is er heel gezellig en er zijn, naast de toeristische winkels, veel leuke winkeltjes. Ook kun je Brandywine Falls bezoeken: wat mij betreft de mooiste en meest sprookjesachtige waterval die ik ooit gezien heb. Bekijk al mijn tips voor Whistler.

Vancouver

Afhankelijk van de duur van je reis kun je aan het einde van je reis ook nog Vancouver bezoeken. Maar je kunt er ook voor kiezen je camper in de ochtend in te leveren en aan het eind van de dag terug te vliegen. Dit ligt een beetje aan de vluchttijden die je hebt.

Mijn ouders namen vanaf Cruise Canada gelijk een Uber naar het vliegveld. Hugo en ik kozen ervoor om na onze reis nog enkele dagen in Vancouver door te brengen. Ik houd erg van steden, dus wilde de stad wat beter leren kennen. Mijn familie is meer van de natuur en vonden een dagje Vancouver wel genoeg. Baseer daar je keuze dus op!

Uitbreidingen route British Columbia en Alberta

Heb je wat meer tijd? Dan heb ik nog wat fijne uitbereidingen van de route voor je.

Vancouver Island

Vancouver Island ligt naast Vancouver. Het wordt vaak, tot ergernis van de Canadezen, Victoria Island genoemd. Victoria is de grootste stad op Vancouver Island.

Een bezoek aan dit eiland mag je eigenlijk niet overslaan. Het is waanzinnig mooi en ontzettend groen. Het nadeel is alleen dat de overtocht met een camper best prijzig is. Daarom zou ik het vooral aanraden als je het écht niet wilt missen of als je voldoende tijd (meer dan drie weken) hebt.

Wij gingen voor slechts 3 dagen, wat eigenlijk heel duur is. Maar wij vonden het echt een bucketlistplek. Wij sloegen Whistler daarom over met de familie. Hugo en ik bezochten Whistler later alsnog, zoals je hierboven kon lezen.

Vancouver Island is dé plek om walvissen te spotten. Sla dit dus zeker niet over als je op het eiland bent!

  • Duur: minstens 5 nachten op het eiland
  • Campingtip: Boek op tijd! Ik was niet per se weg van onze camping in Tofino, dus die raad ik niet aan.
  • Hoteltip: The Inn at Tough City in Tofino of Waddington Alley in Victoria
Groep zee otters liggen op hun rug in het water bij Tofino op Vancouver Island
Otters bij Vancouver Island

Squamish

Wellicht een gekke toevoeging, want het ligt bijna naast Whistler. Maar het is toch nog een stukje rijden. En er zijn zulke toffe dingen te doen! Sowieso vonden wij Squamish een heel gezellig dorp, waar we regelmatig met veel plezier wat gingen drinken.

Zo was onze wandeling naar Elfin Lakes echt een hoogtepunt. En ook het beklimmen van Stawamus Chief vond ik echt tof. Heel zwaar, maar het uitzicht is waanzinnig. En natuurlijk Shannon Falls, die naar beneden stort langs de berg.

Kortom: een echte verrassing tijdens onze reis!

Dit is wat mij betreft de mooiste route door British Columbia en Alberta. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Zo heb je ook een beter beeld van de mogelijkheden en kun je een eigen ideale route maken voor een rondreis Canada met camper.

Heb jij nog toevoegingen op deze reisroute?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.