| | |

Eilandhoppen Kaapverdië: 12 dagen naar São Vicente en Santo Antão

Wil jij op vakantie naar Kaapverdië? De zon opzoeken, maar tegelijk actief bezig zijn? Dat kun je het beste doen door meerdere eilanden te bezoeken. Met deze route ga je eilandhoppen en bezoek je zowel São Vicente als Santo Antão zelfstandig. Een reis met zon en strand, maar ook groen en cultuur.

Drie jongetjes op een pad in de plantages op Kaapverdië op het eiland Santo Antão waarvan eentje een boomstam draagt.
Drie jongetjes die we tegenkwamen op Santo Antão en die graag op de foto wilden.

Backpacken op Kaapverdië

Hoewel Kaapverdië vaak wordt aangeboden als all-inclusive vakantiebestemming, is het juist ook heel geschikt om te backpacken. Je kunt er makkelijk op eigen houtje rondreizen. Dat kan natuurlijk ook gewoon met een koffer, mocht backpacken niets voor jou zijn. Tussen de eilanden gaan boten of binnenlandse vluchten. In deze route houden we het simpel, want tussen São Vicente en Santo Antão gaat een ferry. Je hoeft dus niets vooraf te boeken.

Je kunt op de bonnefooi gaan en alles vlak van tevoren boeken, of je kunt zoals wij alvast een route maken en de overnachtingen vastleggen. Maar op zich is het niet echt nodig iets anders vast te leggen dan de vluchten vanaf Nederland voor deze twee eilanden.

Benieuwd wat er nog meer te zien is? Bekijk de verschillen tussen de eilanden van Kaapverdië.

Vluchten van Nederland naar Kaapverdië

In mijn ervaring is de makkelijkste optie om naar São Vicente te gaan een vlucht van TUI. Je kunt losse vluchten boeken bij TUI Fly, ook zonder pakket. Zij vliegen rechtstreeks heen en terug met een korte stop op Sal, een ander Kaapverdisch eiland. Je krijgt bij de vluchten ook wat te eten, altijd handig met zulke lange vluchten.

Kaart met een route voor eilandhoppen op Kaapverdië tussen de eilanden São Vicente en Santo Antão.

Route voor eilandhoppen op Kaapverdië

Je kunt al een heleboel zien op Kaapverdië in één week, maar als je toch een stuk vliegt, dan is het wel fijn om langer te gaan. Deze route is voor 12 dagen en dat vonden wij perfect voor deze twee eilanden.

Dag 1: vlucht van Nederland naar São Vicente

De eerste dag staat in het teken van je vlucht naar Kaapverdie. Je bent wel tussen de 6 en 7 uur onderweg, dus dit neemt toch een groot deel van de dag in beslag. In de winter is het er twee uur vroeger dan in Nederland: je vliegt dus wel terug in de tijd.

Gebruik deze tijd om te installeren in je hotel, lekker wat te eten en misschien op een terras te gaan zitten bij het strand van Mindelo. Wij hebben zelfs een middagdutje gedaan.

Uitzicht over Mindelo en de baai op het eiland São Vicente: route voor 12 dagen eilandhoppen op Kaapverdië
Uitzicht over Mindelo

Dag 2 & 3: Mindelo

Tijd om Mindelo te verkennen, de culturele hoofdstad van Kaapverdië. Hier zou ik twee dagen voor uittrekken, want dan heb je alle tijd om alles rustig te bekijken. Struin over de vismarkt, bezoek een museum en geniet van alle kleurrijke huisjes. In de avond ga je lekker eten in één van de leuke restaurants in Mindelo met livemuziek.

Naast leuke en kleurrijke huisjes, heeft Mindelo ook een stadsstrand. Mocht je geen zin hebben in nog een dag rondstruinen, dan kun je ook op dit strand gaan liggen. In de baai kun je prima zwemmen, want je bent uit de sterke stroming van de oceaan. En bij het nabijgelegen restaurant kun je een drankje drinken om de tijd vol te maken.

Kleurrijke gebouwen aan het plein in Mindelo met jongen met voetbal op de voorgrond.
Kleurrijk Mindelo

Dag 4: Schildpadden kijken bij São Pedro

Vlakbij het vliegveld ligt het dorpje São Pedro. Hier hebben ze ook een mooi strand. Dit heeft echter een uniek pluspuntje, want behalve een mooi strand, zwemmen hier ook geregeld zeeschildpadden. De vissers gooien hun visafval overboord en daardoor zwemmen de dieren in de baai.

Ik heb begrepen dat ze er vaak aan het einde van de dag zwemmen, dus dat is het moment dat wij gegaan zijn. Ik kon ze zelf niet zo snel vinden, maar een visser riep ons op den duur en wees ze ons aan. Kaapverdianen zijn heel behulpzaam. Moedig ze alsjeblieft niet aan om iets overboord te gooien, want je wilt wilde dieren natuurlijk niet voeren! Ik heb deze man niets betaald of gegeven, alleen een praatje met hem gemaakt. Het staat je vrij te doen wat je wilt, maar geef hem geen geld om visafval overboord te gooien.

Behalve schildpadden vind je op dit strand ook heel mooie schelpen. Wij vonden het wel een relaxte plek voor een rustig dagje.

Gekleude vissersbootjes op het strand aan de kust van Punta do Sol op Santo Antão, Kaapverdië.
Vissersbootjes in Punta do Sol op Santo Antão.

Dag 5 t/m 10: eilandhoppen naar Santo Antão

Op de vijfde dag is het tijd om de boot te nemen naar Santo Antão. Ik raad aan om je ticket al een dag eerder te kopen, want dan ben je zeker van een plekje op de boot. Je moet ongeveer een halfuur voor vertrek aanwezig zijn. Het is fijn om in de ochtend te gaan, zodat je de tijd hebt als je aankomt op Santo Antão.

Santo Antão is prachtig. Een wereld van verschil met São Vicente. Dat zou je niet zeggen als je aankomt, maar zodra je de bergen over gaat, is het een oase van groen. Je kunt prachtig wandelen op Santo Antão, dus dat raad ik je van harte aan.

Je kunt een paar nachten in de vallei van Paùl blijven en nog even verhuizen naar kustplaats Ponta do Sol bijvoorbeeld, zodat je ook wat meepakt van de ruige rotskust.

Op de laatste dag neem je de ferry weer terug naar São Vicente. Ik raad hier de ferry in de middag aan. Anders is het handig om de nacht ervoor alvast naar Porto Novo te gaan.

Meisje kijkt uit over het landschap en de plantages bij Lombo Branco op Santo Antão op Kaapverdië.
Wandelen bij Lombo Branco op Santo Antão.

Dag 11: rondje over São Vicente

Je laatste dag op São Vicente kun je gebruiken om een rondje over het eiland te maken. Hiervoor kun je een auto of een scooter huren. Dit vond ik onwijs leuk. We bezochten allerlei leuke dorpen en plekjes. Er zijn weinig wegen over het eiland, dus je kunt niet echt verdwalen.

Fan van het programma Helemaal Het Einde? Dan kun je ook een bezoekje brengen aan de resorts die de families bouwden op de eilanden. Ze zijn lastig bereikbaar vanuit Mindelo zonder auto, dus je moet een taxi nemen of er zelf heen rijden. Op Residencia Palmera kun je eventueel lunchen als je dat leuk lijkt.

Uitzicht over het eiland Sao Vicente vanaf de berg Monte Verde. Je ziet ook eiland Santo Antao liggen.
Uitzicht over São Vicente en daarachter Santo Antão vanat Monte Verde, het hoogste punt.

Dag 12: terug naar Nederland

De laatste dag is voor de vlucht terug. Als je op tijd naar het vliegveld gaat en alvast in kunt checken, dan kun je daarna nog richting het strand São Pedro lopen. Dit is niet ver van het vliegveld en veel leuker wachten dan rondhangen op het vliegveld. Ga uiteraard wel op tijd terug, want je moet nog door de douane.

Alternatieve optie: je kunt ook de tijd op São Vicente iets inkorten en al één of twee dagen eerder een binnenlandse vlucht nemen naar Sal. De vliegtuigen vanaf São Vicente maken namelijk een tussenstop op Sal. Op die manier pak je een extra eiland mee tijdens het eilandhoppen. Sal is een paradijselijk zandeiland met voornamelijk prachtige stranden. Goed voor een relaxeinde van jouw vakantie!

Dat waren mijn tips voor eilandhoppen op Kaapverdië tussen de eilanden São Vicente en Santo Antão. Lijkt Kaapverdië jou een mooie bestemming?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.