| | |

Autovakantie route naar Noord-Spanje: Baskenland en Asturië

 • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Van plan een mooie roadtrip te maken door het noorden van Spanje? Graag laat ik je zien hoe wij reden tijdens een autovakantie naar Baskenland, Asturië en Castilië en León. Zelf reden wij vanaf Nederland naar Spanje, dus aan het einde geef ik je wat tips voor onderweg. Benieuwd wat er allemaal te zien is in deze minder bekende regio’s van Spanje? Ik beloof dat je hierna gelijk op autovakantie Noord-Spanje gaat om deze regio te verkennen.

Autovakantie Noord-Spanje

Wij hadden drie weken voor deze route, maar als je niet vanuit Nederland rijdt, kun je natuurlijk minder tijd nemen. Ook kun je delen van de route overslaan en bijvoorbeeld focussen op één regio. Ik heb de stopplaatsen dus verdeeld per regio, zodat je zelf kunt zien wat de beste keuze is voor jou. Ik hoop dat je wat inspiratie op kunt doen!

Roadtrip Noord-Spanje: autovakantie route

Ik heb de hele route op een kaartje gezet, zodat je een idee hebt. Af en toe heb ik nog een suggestie extra die niet op het kaartje staat. Als je vanuit Nederland naar San Sebastián rijdt met je eigen auto dan heb ik onderaan de blog tips voor welke route je kunt rijden.

De hele route in Spanje is te doen in twee weken als je begint in San Sebastián, maar het liefst neem je iets langer als je de mogelijkheid hebt.

Rijd je, zoals wij, vanuit Nederland heen en weer? Ik sluit af met enkele opties voor onderweg. Uiteraard heb je dan ook tijd nodig om naar Nederland te rijden. Dan zou ik minstens drie weken rekenen.

Kaartje van een route door Noord-Spanje voor een autovakantie noord Spanje door Groetjes uit Verweggistan

Roadtrip Baskenland

De dichtstbijzijnde provincie in het noorden van Spanje is natuurlijk Baskenland. Er zijn twee steden in deze provincie die je waarschijnlijk wel zult kennen en die we ook bezoeken: San Sebastián en Bilbao. Er is echter nog veel meer te zien en beleven, zoals bijvoorbeeld de beroemde stad Guernica. Die stad is bekend geworden door de bombardementen tijdens de Spaanse Burgeroorlog die hebben geleid tot het beroemde schilderij van Picasso.

Als uitvalsbasis voor deze roadtrip Baskenland kiezen wij voor Zarautz en Sopela, langs de kust. Het is lastig een goede plek te vinden om te kamperen in de zomer, dus kom op tijd op de camping aan of boek van tevoren ergens een plek. De Spanjaarden gaan zelf namelijk ook op vakantie naar de kust in de zomer.

Het nadeel van het noorden van Spanje is wel dat het niet altijd mooi weer is, dus houd rekening met veel regen.

San Sebastián

Het prachtige San Sebastián is vooral bekend vanwege haar baai. Deze is ook adembenemend, dus dat is niet zo vreemd. Hoewel mooi en een bezoek waard, is San Sebastián niet heel groot, dus wat mij betreft heb je het meeste in een dag wel gezien. Net als in heel Baskenland kun je hier goed pintxos eten. Dat zijn kleine hapjes op een broodje, een soort Baskische tapas dus.

Wat mij betreft niet per se het bekendst in San Sebastián, maar zeker wel de moeite waard: de kerk. Ik vond Basílica Menor de San Sebastián echt prachtig, hoewel ik het eerst niet echt kende. Dus zeker niet overslaan!

Uitkijkend over de baai van San Sebastián met helderblauw water en zon: meisje met blonde vlechten.
De adembenemende baai van San Sebastián.

Bilbao

Voor Bilbao stonden wij op een camping in Sopela. Vanaf hier konden we makkelijk met het openbaar vervoer naar de oude industriestad Bilbao. Deze stad staat niet bekend omdat ze zo mooi is, maar om het beroemde museum wat er staat: het Guggenheim. Dit museum heeft meerdere vestigingen over de wereld en is gericht op moderne kunst. Het gebouw is al heel bijzonder, dus ik zou sowieso een kijkje nemen. Maar als je er dan toch bent, dan kun je net zo goed even naar binnen gaan.

Gelukkig is Bilbao stiekem eigenlijk best wél heel mooi. Zeker als je naar het oude centrum gaat! En er is veel meer te doen en zien dan het Guggenheim. Ik zou twee dagen uittrekken voor Bilbao.

Behalve musea heeft Bilbao een uitgebreide mogelijkheid tot het eten van pintxos, misschien nog wel meer dan San Sebastián. Dat deden we natuurlijk graag. Je kunt makkelijk even van bar naar bar hoppen en overal een paar hapjes proberen. Zo kun je de sfeer proeven op verschillende plekken, wel zo gezellig.

Pinxhos in Bilbao: kleine broodjes met verschillende soorten beleg als hapje of tapa.
Heerlijke pinxchos in Bilbao.

Castilië en León

Helaas ging het na onze avonturen in Bilbao regenen. Daarom besloten we richting het zuiden af te reizen, naar Castilië en León. Geen verkeerde keuze, want deze regio is echt prachtig! Het is de grootste regio van Spanje, dus je kunt op deze route lang niet alles zien. Tijdens een andere route waren we hier ook al kort, die route zal ik binnenkort ook delen.

Burgos

Allereerst stop je in het kleine Burgos. Deze stad is niet groot, maar er is veel moois te zien. Het heeft een (droge) gracht, mooie parken rondom de stadsmuren en een supermooie stadspoort bijvoorbeeld. En dan ben je nog niet eens binnen, want daar maak je kennis met de adembenemende kathedraal, Santa Iglesia Catedral Basílica Metropolitana de Santa María. Mocht je uitgekeken zijn in de stad, dan kun je nog het nabijgelegen klooster bezoeken. Niet ver hiervandaan kun je ook de camping vinden waar wij stonden (camping Fuentes Blancas) en die ik zeker aanraad: mooie, grote plekken.

Uitzicht over Burgos met onder andere de grote kathedraal die er bovenuit steekt.
Uitzicht over het mooie Burgos.

León

Ook deze Spaanse stad heeft een prachtige kathedraal. De kathedraal van León, Catedral de Santa María de Regla de León, staat bekend om haar fantastische glas-in-loodramen. Wat je ook doet, ga deze kathedraal in, ondanks de entreeprijs. Het licht valt echt prachtig door de hele kerk, het is echt een pareltje.

Licht dat valt door de glas-in-lood ramen in de prachtige kathedraal van León.
De indrukwekkende glas-in-lood ramen van de kathedraal van León.

In León kun je ook architectuur van Gaudí vinden, beroemd van zijn werk in Barcelona, waaronder de Sagrada Familia. Je ziet hier Casa Botines, ontworpen door Gaudí. Loop rond door deze mooie oude stad, want er hangt een superfijne sfeer.

Uitstapje naar Astorga

Wellicht heb je er weleens van gehoord: de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Deze loopt door León, maar natuurlijk ook door het landschap en de plaatsen eromheen. Op ongeveer 50 kilometer van León ligt Astorga, een superleuk en schattig dorpje. Ik vond het heerlijk om even weg te zijn van het toerisme, want het is er helemaal niet druk.

Astorga heeft allerlei moois te bieden. Uiteraard de kathedraal, want het blijft een stop op de pelgrimsroute. Catedral de Santa María de Astorga heeft vooral een prachtige buitenkant, met veel details in de façade en torens. Maar ook in Astorga kun je de bekende architect van Barcelona terugvinden: Gaudí ontwierp het bisschoppelijk paleis van Astorga. Het is gebouwd in de 19e eeuw, nadat het oude bisschoppelijk paleis verwoest was bij een brand. Zeker een bijzondere eyecatcher in dit kleine Spaanse dorp.

De torens en façade van de kathedraal van Astorga: goede stop tijdens een autovakantie door Spanje.
De prachtige kathedraal van Astorga.

Asturië

Hoewel er wel een aantal leuke steden zij die je even aan kunt doen tijdens je roadtrip door Noord-Spanje, is dat niet per se waarvoor je in Asturië moet zijn. Wij waren vooral gecharmeerd van de schattige dorpjes en de prachtige natuur. Als je van natuur en wandelen houdt, dan moet je zeker even een stop maken in Picos de Europa: hier kun je de meest prachtige hikes maken.

Oviedo

Uiteraard kun je tijdens een roadtrip door Asturië niet de hoofdstad van deze regio overslaan. Oviedo is geen heel grote stad, maar wel leuk om te bezoeken. Doe het dan vooral voor de architectuur: bezoek de mooie kerken en pleinen. Onze favoriet was denk ik San Julián de los Pardos.

Iets buiten Oviedo kun je op een heuvel niet alleen een prachtig uitzicht over de stad vinden, maar ook nog een aantal oude kerken. In de zomer was het erg druk om te bezoeken, maar we vonden het zelf al lekker om gewoon rond te lopen, van het uitzicht te genieten en de kerken van buiten te bekijken. Voor deze heuvel ga je op zoek naar Santa Maria del Naranco en San Miguel de Lillo, dan vind je het vanzelf.

Heuvel met uitzicht over de stad Oviedo waarop de oude kerk Santa Maria del Naranco staat.
Het oude Santa Maria del Naranco met erachter uitzicht over Oviedo.

Naast mooie kerken en gebouwen heeft Oviedo een heel mooi museum, Museo de Bellas Artes de Asturias. Ze hebben hier allerlei interessante werken, waaronder een aantal bekende namen als Goya, El Greco, Dalí en Picasso. Het gebouw waar het museum in zit is een oud paleis en dat maakt het heel mooi, maar het is wel verwarrend. Er zijn allerlei gangen en om in het andere deel te komen moet je weer verdiepingen omlaag en dan weer omhoog: wij waren behoorlijk verdwaald. De entree van dit museum is gratis.

Gijón

Deze stad in Asturië heeft een prachtig oud gedeelte, Cimavilla. Dit gaat de heuvel op met bovenop een park met prachtig uitzicht. Hier kun je het kunstwerk Elogio del Horizonte vinden. Deze hele wijk heeft allerlei prachtige gebouwen.

Het is een gezellige stad waar je leuk kunt eten op de terrassen. Ik zou zeker een bezoekje brengen aan Gijón, maar een dagje is genoeg: het is zelfs goed te combineren met iets anders op dezelfde dag.

De mooiste kustdorpjes van Asturië

Op redelijke afstand van Gijón en Avilés kun je een aantal prachtige kustdorpjes vinden. Perfect voor een bezoekje als je toch met de auto in Noord-Spanje bent, wat mij betreft. Zelf bezochten we het mooie Luarca en Cudillero. Parkeren kan een beetje lastig zijn in deze dorpjes, maar als je het niet erg vindt om een stukje te lopen, dan is het prima te doen. De dorpjes zijn werkelijk prachtig. Vooral Cudillero, dat als een soort waterval vanuit het land richting de zee gaat. Vergeet dus vooral de kust van Asturië niet!

Het dorpje Cudillero dat langzaam afloopt in zee in Asturië.
Het kustdorpje Cudillero.

Uitstapje naar het noordelijkste puntje van Spanje: Cabo de Peñas

Misschien wel onze lievelingsplek in Asturië: het meest noordelijke puntje van Spanje. Cabo de Peñas is een prachtig stukje natuur, met rotsen en kliffen tegen de oceaan. Wij hebben hier heerlijk rondgewandeld en genoten van het prachtige uitzicht. Wat mij betreft zeker een uitstapje waard als je een roadtrip maakt door Noord-Spanje.

Uitzicht over de oceaan en kliffen van het noordelijkste puntje van Spanje: Cabo de Peñas.
Prachtige uitzichten op Cabo de Peñas

Avilés

In het kleine maar leuke Avilés zou ik een bezoekje brengen aan het toeristenkantoor, want daar krijg je een handige route langs alle mooie punten van het stadje. Hoewel het misschien niet de stad is die ik het meest zou aanraden in het noorden van Spanje, vond ik het wel erg leuk. Als je tijd hebt is het zeker de moeite waard om hier een middag rond te dwalen.

Picos de Europa

Het bekendste gebergte van Spanje zijn natuurlijk de Pyreneën. Maar er is nog een prachtig gebergte in Spanje dat zeker de moeite waard is. Wij hadden met twee dagen véél te weinig tijd, dus hij staat zeker op ons lijstje om nog eens naar terug te gaan. Maar we hebben wel al heel veel moois te zien. Wij kozen Cangas de Onis als basis. Hier bezochten we een paar mooie dingen: zo deden we een wandeling langs de meren Lagos de Covadonga en liepen we een deel van de prachtige route Ruta del Cares.

Route naar San Sebastián vanuit Nederland

Om in Spanje te komen kun je twee dingen doen: je kunt met het vliegtuig naar Spanje gaan en daar een auto huren. óf je kunt zelf naar Spanje rijden. Indien je het laatste doet, zoals wij altijd, dan heb ik nog wat stops voor je in Frankrijk.

De tuinen van Giverny

Een mooie eerste stop op de heenweg is Giverny. Zelf verbleven wij in het nabijgelegen Vernon, waar het wat rustiger is. Giverny is een prachtig dorpje met één grote trekpleister: het huis van Claude Monet. De beroemde schilder heeft hier een hele tijd gewoond vanwege de prachtige tuinen. Zijn beroemde schilderijen met de waterlelies zijn hier gemaakt. Ondanks het feit dat het druk was, heb ik me daar niet aan gestoord en echt genoten van de tuinen.

Groene tuinen met op de achtergrond een van de vele vakwerkhuizen in het Franse Giverny.
Een vakwerkhuis in de groene tuinen in het Franse Giverny.

Dordogne

En onze tweede Franse stop was in een regio waar ik graag nog eens naar terug wil: de Dordogne. Deze vallei staat vol met kastelen, wat het hart van een kastelenmeisje zoals ik sneller laat kloppen. Ik vond het hier fantastisch en zou er zonder twijfel zo weer naartoe gaan. Mijn favoriet was denk ik Château Milandes, maar ik vond Beynac-et-Cazenac ook erg mooi. Ik schreef eerder al een artikel met al mijn tips voor de Dordogne. Let wel op dat het hier druk is in de zomer, dus boek op tijd of wees voorbereid op wat rondrijden voor je camping kunt vinden.

Van Spanje naar Nederland: tips voor de terugweg

Poitiers

Vanuit de Picos de Europa reden wij terug naar Frankrijk. Hier stopten we in het plaatsje Poitiers. Een superleuk Frans stadje. Dwars door de stad kun je allerlei routes vinden langs bezienswaardigheden. Deze routes zijn makkelijk te vinden, want ze liggen met gekleurde lijnen door de stad. Je hoeft de lijnen maar te volgen en je ziet alles wat bij de route hoort, zoals de mooie kerk Sainte-Radegonde.

In de avond raad ik je aan te eten bij La Serrurerie, want daar hebben we leuk en gezellig kunnen gegeten. Ik vond de sfeer fijn en ik raad je zeker aan om een toetje te nemen. Dat raad ik altijd aan, maar de crème brûlée hier was echt heel lekker!

Prachtige oude vakwerkgebouwen in Poitiers.
De mooie gebouwen in Poitiers.

Toen wij in Poitiers waren hadden ze nog een bijzonder evenement: elke avond om 22.30 uur was er Polychrome. Dit hield in dat de kerk Notre-Dame-la-Grande verlicht werd in de oude kleuren: de facade zag er dus weer uit zoals hij vroeger was. Toen was hij in allerlei kleuren geschilderd. Ik kon helaas niet terugvinden of dat nog steeds gebeurt in de zomer, maar ook zonder deze projectie is het een prachtig gebouw.

Tot slot: vlakbij Potiers ligt Futuroscope, een groot attractiepark bekend door haar moderne en futuristische architectuur. Zelf ben ik hier niet geweest, maar voor pretparkfans wellicht een leuk dagje uit?

Compiègne

Een ander leuk stadje voor de terugweg vanuit Spanje is het Franse Compiègne. Het is klein, maar ik was fan, want het is echt een schattig stadje. Aan het grote plein kun je niet alleen het stadhuis vinden, maar ook église St.-Jacques, oftewel de Sint-Jacobskerk. Deze kerk heet zo omdat deze aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela ligt. Volgens de verhalen is Jeanne d’Arc in deze kerk geweest om te bidden voordat ze werd opgepakt, wat ook gebeurde in Compiègne.

Een paar kilometer buiten Compiègne ligt Monument Royallieu Internment and Deportation Memorial. In deze oude barakken werden mensen vastgehouden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, voordat ze werden gedeporteerd. Ze hebben op allerlei mooie manieren laten zien wat er is gebeurd in die tijd, met audio en video bijvoorbeeld. Ik vond het een indrukwekkende plek. De entree is 3 euro.

Maar mijn favoriete onderdeel van Compiègne is natuurlijk het paleis van Compiègne. In dat prachtige paleis kun je jezelf even prinses of Napoleon wagen, want het is echt prachtig. Wij waren er middenin de zomer en er was bijna niemand. Zo zonde, want het is zo mooi vanbinnen. Heb ik je al overtuigd?

Uitstapje naar Château de Pierrefonds

Mocht je nog niet genoeg kastelen hebben gezien, dan raad ik je aan een bezoekje te brengen aan Château de Pierrefonds. Dit middeleeuwse kasteel is een oud fort, wat aan het begin van de negentiende eeuw weer is gerenoveerd door Napoleon III. De buitenkant is echt fantastisch: een kasteel zoals je jezelf voorstelt in alle sprookjes.

Gekleurde plafonds en muren met drukke prints in Château de Pierrefonds bij Compiegne.
De prachtige gekleurde plafonds en muren in Château de Pierrefonds.

Je kunt het kasteel ook in. Hoewel de kamers prachtige muren en plafonds hebben, zijn ze een beetje schaars gedecoreerd, zeker als je net in Compiègne bent geweest en het paleis hebt gezien. Ik vond het echter wel een bezoekje waard, want het is wel echt mooi en weer een heel andere tijd. De entree is €7,50, maar gratis tot 25 jaar, zoals vaak in Frankrijk. Toch weer mooi meegenomen. Je kunt meer informatie vinden op hun website.

Wanneer ga jij op een roadtrip Noord-Spanje?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Wauw, dit klinkt als een geweldige roadtrip! Wij zijn nog nooit in Spanje geweest en ik heb eigenlijk nog nooit echt een roadtrip gemaakt. Bij autovakanties vroeger bleven wij altijd op een plek en omdat wij nu allebei geen eigen auto hebben, hebben wij dit nog niet gedaan. Moeten we hoognodig eens verandering in brengen als ik het zo lees! Spanje wil ik sowieso graag bezoeken. Maar eerst maar eens die roadtrip door Nieuw-Zeeland die op de planning staat

  1. Spanje is echt een prachtig land en het heeft zoveel te bieden. Ik weet zeker dat jullie het erg leuk zouden vinden, maar ik zou dan niet naar Barcelona gaan, aangezien ik dat geen goede afspiegeling van Spanje vindt. Roadtrips zijn fantastisch, ik weet zeker dat je het heel tof gaat hebben in Nieuw-Zeeland!

 2. Beste verre reizigers,
  We plannen voor net na de Corona tijd een rondreis via Belgie en Frankrijk naar de Spaanse zuidkust en over Baskenland weer terug.
  We doen dat met de auto en overnachten in hotelletjes in plaatsen waar dat de moeite waard is.
  Hebben jullie nog tip’s eventueel voor ons beide pensionados.
  Beste groeten,
  Albert en Christina
  Den Bosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.