|

De rots van Calpe beklimmen

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

El Peñon de Ifach, oftewel de rots van Calpe, is niet te missen langs de Spaanse Costa Blanca. Op veel plaatsen langs de kust kun je hem al zien liggen. En in Calpe zelf torent hij boven het stadje uit. Maar behalve ernaar kijken kun je deze rots ook beklimmen. Dit is niet voor iedereen weggelegd, want het is best een klim, maar het is zeker de moeite! Graag laat ik je zien hoe je deze rots op kunt gaan en waar je jezelf op voor moet bereiden.

Over de Peñon de Ifach

Sinds 1987 is het gebied rondom de rots van Calpe een nationaal park geworden: Parque Natural Peñon de Ifach. Dit komt doordat de rots een uniek natuurgebied is, met verschillende zeldzame planten. Er leven veel soorten dieren en ook broeden er veel vogels. Het is dus belangrijk dat je jezelf daarvan bewust bent en bijvoorbeeld geen afval achterlaat. Om die reden zul je op de top veel meeuwen zien. Ook kan het zijn dat in het broedseizoen delen van de rots zijn afgesloten om de rust te bewaren voor de vogels. Vaak wordt de rots vergeleken met de beroemde rots van Gibraltar. Je zult hier echter geen apen vinden, alleen vogels.

Wat de rots van Calpe bijzonder maakt is dat hij bijna helemaal omringd is door water. Aan de westzijde zit ook een zoetwaterbron. Deze bron is helaas niet te voet te bereiken, alleen met een duikuitrusting. Op de rots kun je verschillende paden volgen naar uitzichtpunten (miradors), maar ik leg je in dit artikel uit hoe je op de top komt. Je bent op dat moment op 332 meter hoogte.

Bekijk ook zeker mijn andere tips voor de mooiste plekken aan de Costa Blanca zoals de watervallen van Algar.

Tickets boeken voor de rots van Cape beklimmen

Sinds de coronapandemie moet je tickets boeken om de rots van Calpe te beklimmen. Deze tickets zijn gratis, maar er mogen nog maar 300 personen per dag naar boven klimmen. Je kunt de tickets makkelijk online boeken.

De website ziet er niet heel professioneel uit, maar je kunt tickets boeken op de officiële website van Valencia. Je klikt op de gele button met ‘Tramita la reserva’ erop. Je komt dan op de boekingspagina uit. Deze is in het Spaans.

Om goed te weten wat je in moet vullen is er een Engelse handleiding gemaakt met afbeeldingen. Zo weet je precies wat je waar in moet vullen.

Als je een ticket hebt mag je op die datum de hele dag gaan, zolang het nog niet donker is. Je hebt dus geen tijdslot. Je kunt maximaal een maand van tevoren boeken. Je kunt boeken tot het vol is, dus ook nog op de dag zelf. Kinderen hebben ook een boeking nodig.

Paklijst rots van Calpe

Het is belangrijk om je even goed voor te bereiden op de klim. Zoals ik al zei is het geen makkelijk begaanbaar pad. Het eerste deel is wel goed te doen, maar het tweede deel is echt hike-materiaal. Daarom raad ik je zeker aan het volgende mee te nemen:

  • water (je kunt onderweg niets kopen of bijvullen)
  • wandelschoenen of andere stevige schoenen (echt nodig!)
  • camera voor de mooie uitzichten
  • zonnebrandcrème
  • trui (als je niet in de zomer bent)
Pad op Peñon de Ifach met Kelly die van een trap af loopt en Calpe op de achtergrond

De rots van Calpe beklimmen

Hoe kom je bij het beginpunt?

Je kunt het makkelijkst bij het begin van de klim komen met de auto. Volg de bordjes met INFO tot je bij een parkeerplaats komt aan de voet van de rots: hier begint de klim. Je kunt hier gratis parkeren. Uiteraard kun je hier ook vanuit Calpe komen zonder auto, dan moet je er eerst heen lopen. Het begin van de klim wordt gemarkeerd door het bezoekerscentrum van het nationaal park. In het hoogseizoen kun je hier extra informatie krijgen over het nationaal park. Wij waren er in november en dan is hij gesloten.

Parkeren bij de rots van Calpe
Parkeerplaats
Rots van Calpe vanaf de parkeerplaats gezien
De rots van Calpe en de ingang van het natuurpark.

Let even op als je gaat klimmen: de rots werpt soms een schaduw over zichzelf. In november in de middag zit je na het tunneltje een groot deel in de schaduw, pas bij de top breekt het zonnetje weer door. Dat maakt het in het najaar ook erg fris, wat betekent dat wij bijvoorbeeld een groot deel van de klim een trui aan hadden. Houd dit dus even in je achterhoofd voor je omhoog gaat.

Het eerste deel van de beklimming

Het eerste deel van Peñon de Ifach is niet al te lang geleden helemaal opnieuw gemaakt en bestaat nu uit een mooi pad. Dit is voor iedereen goed te doen. Je kunt hier ook met je teenslippers lopen en iedereen die een beetje omhoog kan lopen komt hier omhoog. Dit raad ik ook zeker aan, want je hebt een prachtig uitzicht over de kust van Calpe.

Het is niet ingewikkeld: je volgt gewoon het pad. Op den duur kom je bij een draaihekje. In de winter is hier niemand, maar ik kan me voorstellen dat er in de zomer iemand controleert hoeveel mensen er naar boven gaan.

Pad tijdens de beklimming van de rots van Calpe wat nog betegeld is
Het pad over het eerste deel.

Na dit draaihekje ga je nog verder over het pad tot je uiteindelijk uitkomt bij de tunnel, die sinds 1919 een doorgang door de rots vormt. Als je geen goede schoenen aanhebt of niet goed kunt hiken raad ik je aan hier te stoppen. De tunnel zelf is glad: door de regen en de vele schoenen slijten de stenen hier af. Let dus even op als je er doorheen loopt, want anders lig je zo op de grond. Gelukkig zijn er aan de zijkant van de tunnel touwen bevestigd die je kunt gebruiken om erdoorheen te komen. De tunnel loopt schuin omhoog.

Peñon de Ifach: de tunnel om aan de andere zijde van de rots te komen is smal en steil
De tunnel door de rots van Calpe.

Het tweede deel van de beklimming

Na de tunnel begint het lastige deel van deze klim. Je moet hier een beetje de bergbeklimskills laten zien. Het pad is gewoon rotswand, af en toe geholpen met bijvoorbeeld touwen waar je jezelf aan vast kunt houden. Je kunt het pad volgen door op de pijlen op de rotswand te letten. Kijk hier goed naar, want soms is het pad niet even duidelijk. Als je net even anders gaat kun je het jezelf onnodig moeilijk maken. Dit kan echt niet op teenslippers! Zorg echt dat je goede schoenen aanhebt. Ik droeg MiPachagympen en dat was eigenlijk ook een vrij slecht idee.

Meer mooie wandelingen doen aan de Costa Blanca? Wandel dan eens in Serra Gelada tussen Benidorm en Altea.

Het lastige pad langs Peñon de Ifach met rotsen en weinig grip
De paden over de rots van Calpe om bij de top te komen.

Op den duur moet je kiezen tussen een punt waar je de vogels kunt bekijken of de top. Voor de top ga je naar rechts. Het pad blijft even lastig begaanbaar als ervoor en dit kun je verwachten tot je op de top aankomt. Vergeet af en toe niet om je heen te kijken, want het is niet voor niets uitgeroepen tot natuurpark!

Uitzicht over de Middellandse Zee vanaf Peñon de Ifach
Onderweg heb je mooie uitzichten en de rots is een natuurpark.

De top van de rots van Calpe

Op de top van Peñon de Ifach heb je een prachtig uitzicht over Calpe. Let even goed op waar je gaat staan, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je over de rand valt. Je kunt Calpe zien met aan weerszijden de kust en de Middellandse Zee, echt een ontzettend mooi gezicht.

Manouk op de top van Peñon de Ifach met armen in de lucht, met uitzicht over Calpe in de diepte
Op de top van El Peñon de Ifach.

Wat dat betreft is het de klim zeker waard! Je kunt een heel stuk de Costa Blanca afkijken. Over zee kun je ook ver zien: het schijnt dat je op heldere dagen zelfs Ibiza kunt zien. Uiteindelijk kun je via hetzelfde pad weer omlaag.

Als je er van houdt om de Costa Blanca van boven te bekijken zou ik ook zeker eens nadenken over paragliden bij Alicante.

Zusjes op de top van de rots van Calpe
Bovenop de top.

Lijkt het jou leuk om de rots van Calpe te beklimmen?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

    1. Bedankt voor het doorgeven Geertje! Ik ga erin duiken en zorgen dat dit weer helemaal up to date is. Bij mijn laatste bezoek in 2021 ben ik niet bij de rots geweest, dus ik was hier nog niet van op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.