|

De mooiste bezienswaardigheden in Sevilla door een ex-local

Sevilla is de mooiste stad van Spanje. Niet alleen om haar interessante geschiedenis, het heerlijke weer of het lekkere eten, maar vooral door alle bezienswaardigheden in Sevilla. Mysterieuze straatjes, intrigerende poorten en het mooiste plein ter wereld: je kunt het er allemaal vinden. Tijd voor een stedentrip Sevilla dus!

Mijn absolute lievelingsstad is en blijft Sevilla. Nadat ik er zes maanden woonde tijdens mijn studie ben ik nog vele keren terug geweest. En het verveelt nooit: ik vind het altijd heerlijk om rond te zwerven door deze waanzinnige stad.

In Sevilla is het eigenlijk bijna altijd mooi weer. De mensen zijn vriendelijk, het eten is lekker en het ligt in de buurt van allerlei andere waanzinnige steden. Het kan dus eigenlijk niet misgaan als je hier bent. Daarom deel ik graag al mijn favoriete bezienswaardigheden in Sevilla met je. En doordat ik er een tijd gewoond hebt ken ik er véél!

Stedentrip Sevilla: Praktische informatie

Sevilla is goed te bereiken vanuit Nederland. Sinds het een filmlocatie is geweest voor Game of Thrones is het wel een stuk drukker geworden voor mijn gevoel: voorheen stonden er af en toe rijen, maar niet vaak. Inmiddels is het wel drukker. Het kan daarom zijn dat vliegen op Sevilla prijzig is. In dat geval is het goed te combineren met Málaga, dat met de bus goed te bereizen is.

Waar ligt Sevilla?

Sevilla ligt in de Spaanse provincie Andalusië. Deze provincie ligt in het zuiden van Spanje, in de buurt van de grens met Portugal en aan de kust ligt het aan de Atlantische Oceaan of de Middellandse Zee. Sevilla zelf ligt meer in het binnenland.

Sevilla zelf ligt aan de rivier Guadalquivir. Deze zorgde voorheen voor veel overstromingen in de stad. In sommige Spaanse steden hebben ze dit opgelost door de rivier weg te halen (zoals bijvoorbeeld in Valencia). In Sevilla hebben ze de rivier om de stad heen geleid. De Guadalquivir stroomt nog wel door de stad, maar dit is niet meer de hoofdrivier, waardoor er geen overstromingen meer zijn.

Verlichte Torre del Oro langs de Gudalquivir in Sevilla in de avonduren

Wanneer kun je Sevilla het best bezoeken?

Sevilla is één van de warmste steden van Spanje, na het nabijgelegen Córdoba. Dat betekent dat het over het algemeen een aanrader is, maar soms kan het weer roet in het eten gooien.

In Sevilla is het meestal prachtig weer. Ga hier echter niet zomaar van uit. In november heb ik bijvoorbeeld erg veel regen gehad en in Sevilla betekent dit dat het water door de straten stroomt. Maakt de stad niet minder mooi, maar ik heb daar vaker regenlaarzen gedragen dan in Nederland.

In de zomer is het misschien té mooi weer in deze stad: het kan wel 50 graden worden! In de winter daarentegen is het ook weer niet heel fijn. Veel plekken hebben geen centrale verwarming, omdat het zo kort ‘koud’ is in deze regio dat het niet de moeite is. Mijn favoriete tijd om hier te zijn is het voorjaar, bijvoorbeeld in mei. Dan staat de tuinen van het Alcázar in bloei en is het fijn warm. Het najaar is ook prettig: in oktober zat ik gewoon in mijn korte broek op een terras.

Eigenlijk heeft elke tijd voor- en nadelen. De leukste tijd die ik in Sevilla heb doorgebracht is toch wel met Pasen: Semana Santa is Sevilla is heel bijzonder om eens te zien. Maar om met Kerst heb ik me ondanks de kou beide keren heel goed vermaakt, met overal kerstmarktjes en kerststallen.

De minaret Giralda gezien vanuit een zijstraatje in Sevilla
De Giralda torent boven de andere gebouwen uit.

Hoe kom je van het vliegveld in Sevilla?

Dit is eigenlijk heel makkelijk! De bus van het vliegveld San Pablo Airport (of Seville Airport) stopt namelijk echt pal voor het vliegveld. Het vliegveld is ook maar 10 kilometer van de stad verwijderd, dus je bent er zo.

Je gaat met een reguliere bus, lijn EA. In de bus kun je een ticket kopen. Deze kosten 4 euro. Zorg dus dat je contant geld hebt en het liefst ook klein, want zoals je kunt begrijpen is deze man constant aan het wisselen.

Er zijn meerdere haltes. Ik vind zelf de halte Carlos V Avenue (Jardines del Prado) het makkelijkst en meest centraal. Het is echter de moeite waard om te kijken of er een andere halte is die dichter bij jouw slaaplocatie ligt. Je kunt ook doorrijden naar busstation Plaza de Armas als je meteen door wilt reizen naar een andere stad.

De bussen rijden tussen 5.00 uur en 0.00 uur, elke dag. Je kunt via Google Maps heel accuraat de tijden van de bussen vinden. Je doet er ongeveer 30 minuten over.

De mooiste bezienswaardigheden in Sevilla

En dan is het nu eindelijk tijd voor alles wat Sevilla zo prachtig maakt: de bezienswaardigheden in Sevilla! Van kerken tot torens, van musea tot wijken: je wilt het liefst eindeloos lang in Sevilla blijven.

Giralda en de kathedraal

Misschien niet helemaal eerlijk tegenover de rest van de kathedraal, maar haar prachtige minaret is toch echt mijn favoriet van dit gebouw. Maar ik zal jullie zeker de kathedraal zelf niet onthouden 😉

Kathedraal Maria de la Sede

Catedral Maria de la Sede staat zeer terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je zult meteen onder de indruk zijn van haar omvang, want het is één van de grootste kerkgebouwen in Europa (derde plek na de St. Pieter in Rome en St. Paul in Londen). Ook is de kathedraal het grootste gotische kerkgebouw ter wereld. Zeker een bezoekje waard dus!

Men beweert dat je hier het graf van Columbus (Cristóbal Colón in het Spaans) kunt zien, hoewel ze niet de enige plek ter wereld zijn die dat zeggen. Er is een aantal paar jaar terug een onderzoek geweest wat beweert dat dit niet helemaal het geval is, maar die uitkomst is natuurlijk vakkundig genegeerd door de kathedraal zelf 😉 En de gigantische tombe is erg indrukwekkend, dus wie er ook in ligt, toch de moeite waard.

De kathedraal van Sevilla gezien vanaf Torre del Oro
Kathedraal gezien vanaf Torre del Oro.

Giralda, de minaret

Deze kerktoren is niet zomaar een kerktoren: ze heeft zelfs haar eigen naam, de Giralda. Op de plek van de kathedraal stond vroeger een moskee. Het is vrij normaal in Zuid-Spanje dat moskeeën worden afgebroken of omgebouwd tot kerkgebouwen. In eerste instantie werd de oude moskee gebruikt, maar in de 14e eeuw was er een aardbeving. Alleen de Giralda, de poort, de patio en de deuren van de patio bleven bewaard. Daarna is de huidige kathedraal gebouwd.

De Giralda is extra leuk, want vanaf elke kant waarvan je hem bekijkt zie je weer iets anders. Geen enkele zijde van de toren is hetzelfde!

Giralda beklimmen

Benieuwd hoeveel traptreden het kost om bovenop de Giralda te komen? Dat zijn er maar liefst 17! Hoe kom je dan boven? Er zijn schuine hellingen omhoog, steeds een stukje voor er een bocht is. Een soort vierkante wentelhelling, zou je kunnen zeggen. Waarom dit zo is? Toen de Giralda nog bij de moskee hoorde moest er meerdere malen per dag iemand omhoog om op te roepen tot het bidden. Omdat Sevilla zeker in de zomer erg warm is, was het niet te doen om iemand zoveel keer die hele toren op te laten klimmen. Om die reden werden de hellingen gemaakt, zodat deze man omhoog kon… op een ezel! Helaas moet je tegenwoordig toch echt lopend omhoog. De entree van de Giralda zit in de kathedraal en is dus inbegrepen bij een kaartje voor de kathedraal.

De enige andere toren zonder trappen die ik ken is de Rundetaarn in Kopenhagen, maar die ziet er toch echt weer heel anders uit dan de Giralda.

 • Toegangsprijs: €10,00 (inclusief beklimming Giralda, momenteel in tijdsloten)
 • Online reserveren: Dat is wel aangeraden, want anders heb je kans in de rij te moeten wachten.
 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.45 t/m 16.45 uur (nu via verschillende tijdsloten)
De bovenzijde van toren Giralda met bovenop standbeeld El Giraldillo

Real Alcázar: koninklijk paleis

Het prachtige Moorse paleis van Sevilla mag je absoluut niet overslaan. Als je in Granada bent geweest en het Alhambra hebt gezien, dan valt dit wellicht wat tegen, want het is eigenlijk een beetje het kleine zusje van het Alhambra. Dit betekent niet dat het niet de moeite waard is om het Alcázar te bezoeken. Het is misschien wel het oudste koninklijke paleis in Europa wat nog steeds zo gebruikt wordt.

Het Alcázar is gebouwd in de veertiende eeuw. Hoewel ik zelf ook Moors paleis zeg, is dit stiekem helemaal niet waar. Het is gebouwd onder de Spaanse koning Peter I van Castilië, dus onder katholieke heerschappij. Deze koning maakte echter gebruik van Moorse werkkracht. Zij hebben het paleis dus expres gebouwd met die invloeden. Dit heeft geleid tot het ontstaan van een nieuwe stijl, ookwel mudéjar genoemd. Heel bijzonder om te zien en uniek voor Spanje. Deze stijl is een combinatie van islamitische en christelijke stijlen. Het  paleis is later uitgebreid met nog meer stijlen, waardoor het een echt mengelmoesje is.

Fontein in de tuin van het Real Alcazar in Sevilla

Wat mij betreft is het mooist aan het Alcázar toch wel de grote tuinen die erbij horen. Zeker in het voorjaar is een bezoekje zeer de moeite door het vele groen waar je doorheen kunt wandelen. Er lopen ook pauwen rond, waar ik persoonlijk minder fan van ben, maar het zijn natuurlijk prachtige dieren.

Free walking tour

Zoals ik al kort heb samengevat heeft Sevilla een uitgebreide geschiedenis. Er is dus heel veel te leren over deze stad! Dit doe ik dan ook nog altijd graag door een free walking tour te doen in Sevilla. Hierbij krijg je een stadswandeling in het Engels, waarbij je van alles leert over de geschiedenis en hoogtepunten van de stad.

Deze free walking tour is in principe gratis, want hij is gebaseerd op fooien. Je betaalt aan het einde wat je de tour waard vond. Dat is dus fijn met een klein budget! Mijn favoriet voor een stedentrip Sevilla is denk ik Pancho Tours, maar ik heb er meerdere gedaan en geen enkele organisatie vond ik echt slecht. De organisatie Heart of Sevilla geeft ook tours door barrio Santa Cruz, de oude joodse wijk. Ook heel interessant, want in de geschiedenis van Sevilla lopen de islam, het christendom en het jodendom door elkaar heen.

Een steegje in Sevilla

Plaza de España: het mooiste plein ter wereld

Misschien wel de mooiste van de bezienswaardigheden in Sevilla is Plaza de España. Deze is gebouwd tijdens voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929. Omringend heb je allerlei paviljoenen voor de voormalige Spaanse en Portugese koloniën en het bekende Maria Luisa park. Dit plein is echter toch wel het centrum van de tentoonstelling en het mooist in mijn ogen. Een beetje ironisch dat dit dan Plaza de España is, maar dat vergeten we even.

Plaza de España in Sevilla

Het plein is halvemaanvormig (men zegt dat het een omhelzing uit moet beelden naar de andere landen toe) en rondom vind je 52 mozaïeken waarop alle provinciën van Spanje zijn afgebeeld. Leuk om langs te lopen en te kijken wat je kent. Bij elke van deze zijn ook bankjes om even op uit te rusten of om te poseren voor een foto natuurlijk 😉

Als je het plein net zo mooi vindt als ik, dan ben je niet de enige: het is tevens decor geweest voor onder andere Star Wars (Naboo) en The Dictator. Sevilla is sowieso een geliefde plek om te filmen, want het Real Alcázar was te zien in Game of Thrones.

Plaza de España

De omringende gebouwen worden gebruikt door de overheid op dit moment. Over het watertje (dat de Atlantische Oceaan zou moeten representeren) kun je heen en weer roeien als je wilt. Dit heb ik met mijn ouders gedaan en vond ik oprecht best wel grappig.

Enige minpuntje: als het warm is, dan is het op Plaza de España bloed- en bloedheet.

Parque de María Luisa

Pal achter Plaza de España ligt het grote Parque de María Luisa. Voorheen behoorde dit park tot het paleis San Telmo. In 1893 werden de tuinen gedoneerd als de stad om te gebruiken als openbaar park. Het park werd ook gebruikt tijdens de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929.

Het park is een aaneenschakeling van groen, boulevards, fonteintjes, meertjes en standbeelden. Heerlijk om doorheen te dwalen of doorheen te fietsen. Ook heb ik regelmatig gepicknickt op één van de grasvelden of lekker geluierd met een boek.

Naast dit bekende park heeft Sevilla nog meer stadsparken. Andere favorieten van mij zijn Parque Prado de San Sebastián en Jardines de Murillo.

 • Toegangsprijs: gratis
 • Adres: Paseo de las Delicias, Sevilla

Plaza de América

Tijdens de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929 (komt hij je neus al uit? Ik weet dat ik er steeds over begin) bouwde men dit mooie plein in het Parqua de María Luisa. In het midden van het plein is een bouwwerk van prachtig keramiek.

Aan weerszijden van het plein vind je twee paviljoens van de tentoonstelling die tegenwoordig twee musea huizen. Alleen al de buitenkant is prachtig. Omdat het wat verder weg is zal je zien dat je hier een stuk minder toeristen tegenkomst.

Museo de Artes y Costumbres Populares

Het Museo de Artes y Costumbres Populares is een soort museum over de volkenkunde. Het gaat over de gebruiken en tradities in Spanje. Je ziet inrichtingen van oude huizen, waaiers en kledendracht. Hoewel het grappig is om te zien is het geen heel spectaculair museum. Het is wat mij betreft geen must als je naar Sevilla gaat, tenzij je hier erg van houdt natuurlijk.

 • Toegangsprijs: gratis met een identiteitskaart of paspoort als je uit de EU komt
 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 20.00 uur, zondag van 9.00 tot 15.00 uur

Museo Arqueológico

Het Museo Arqueológico (oftewel Archeologisch Museum) is echt iets waar je van moet houden. Ik vond het persoonlijk best wel leuk, maar het blijft een verzameling scherven en standbeelden natuurlijk. Hugo kan ik hier dus totaal niet blij mee maken, maar met mijn vriendin Lauri hebben we hier best een poosje rondgezworven (het was ook wel heel slecht weer).

Momenteel is het museum gesloten vanwege verbouwingen, dus ik ben heel benieuwd hoe het gaat worden. Het was geen absolute must als je in Sevilla bent, maar zeker leuk als je van archeologie houdt.

Stadhuis en Plaza Nueva

Het stadhuis (ayuntamiento in het Spaans) is een bijzonder gebouw. Het grenst aan twee verschillende pleinen (Plaza Nueva aan de ene zijde en Plaza de San Francisco aan de andere zijde). En aan beide zijden is het gebouw in compleet andere stijl gebouwd.

In 1526, na de bruiloft van keizer Karel V met zijn nicht Isabella van Portugal die plaatsvond in Sevilla, wilde de stad een stadhuis dat de macht van de stad uitstraalde, meer dan het huidige stadhuis bij de kathedraal dat deed. Daarom besloot met tot de bouw van dit nieuwe stadhuis. Architect Diego de Riaño bouwde de façade aan Plaza San Francisco tussen 1527 en 1534. Deze façade is in de stijl plateresco, typische voor Spanje in de 15e en 16e eeuw. Het wordt getypeerd door verfijnde ornamenten. Als je meer naar rechts gaat zie je dat er steeds minder ornamenten zijn. Volgens de overlevering is dit omdat het geld op was.

In de 19e eeuw werd het klooster dat verbonden was met het stadhuis afgebroken en werd het stadhuis uitgebreid. Toen is ook de gevel gemaakt die nooit helemaal is afgemaakt, evenals de façade aan Plaza Nueva. Deze facade is in neoclassicistische stijl.

Al met al een interessant gebouw! Vanaf Plaza Nueva kun je beide grote winkelstraten van Sevilla in: Calle Tetuán en Calle Méndez Nuñez.

 • Adres: Plaza Nueva, Sevilla
Bezienswaardigheden in Sevilla: het stadhuis van Sevilla tijdens Semana Santa, versierd met het stadswapen op rode banieren

Hotel Alfonso XIII

Dit bijzondere hotel is gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling (dezelfde als waarvoor Plaza de España gebouwd werd). Het hotel werd in 1929 geopend met een banket waar onder andere Alfonso XIII zelf bij was. Het hotel is gebouwd in neo-mudéjar stijl.

Het is één van de duurste hotels in de stad, maar je kunt er ook even binnengluren zonder dat je er verblijft. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de prachtige toiletten of ga iets eten of drinken in het restaurant op de patio.

Toch stiekem even binnengluren in de kamers? Bekijk de kamers en prijzen van hotel Alfonso XIII.

 • Adres: Calle San Fernando 2, Spanje

Metropol Parasol of Las Setas

Naast al het prachtige historische geweld heb je in Sevilla ook een wat moderner bouwwerk, geopend in 2011. Het staat op Plaza de la Encarnación. Vroeger was dit een parkeerplaats. Er is best wat discussie ontstaan toen men dit gigantische bouwwerk wilde neerzetten, maar dat het een verbetering is ten opzichte van een parkeerplaats is denk ik niet te ontkennen.

Tijdens de bouw zijn er Romeinse en Moorse archeologische resten gevonden en onder het bouwwerk vind je dan ook een museum (Antiquarium) dat meer laat zien. Het bouwwerk zelf is een houten constructie en schijnt zelfs de grootste houten constructie ter wereld te zijn. Officieel draagt het de naam Metropol Parasol, maar al snel is het door de inwoners van Sevilla omgedoopt tot ‘Las Setas’, oftewel ‘De Paddenstoelen’. Dit omdat ze het op paddenstoelen vinden lijken. Daar kan ik wel inkomen, wat jij?

Mijn tip voor Metropol Parasol: loop er niet omheen, maar ga er ook op! Het is zelfs mogelijk om tot laat in de avond (middernacht) naar boven te gaan, waardoor je prachtig uitzicht hebt op een verlicht Sevilla (en ook op de kathedraal). Let op: in de huidige situatie zijn de openingstijden helaas maar beperkt. Om naar binnen te gaan moet je eerst naar beneden: een beetje verwarrend, maar als je het weet zie je het wel. Je gaat vervolgens omhoog met een lift.

Behalve dit bouwwerk heb je op dit plein ook nog allerlei eettentjes en op het verhoogde plein vind je vaak marktjes (zoals met Kerst).

 • Toegangsprijs: 5 euro
 • Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 9.30 t/m 20.00 uur (openingstijden kunnen anders zijn als het toerisme weer op gang komt, ik ben gewend dat het dagelijks open is tot middernacht)
 • Adres: Plaza de la Encarnación 14, Sevilla
De cremekleurige houten constructie Metropol Parasol of Las Setas in Sevilla van beneden gezien

Barrio de Santa Cruz

Ooit had Sevilla de grootste joodse gemeenschap van Spanje. Er wonen al eeuwen joden in deze stad. Toen Sevilla in 712 door de Moren werd veroverd konden zij hier in relatieve vrijheid leven. Dit was tijdelijk anders onder de Almohaden. Gelukkig was er weer veel mogelijk toen in 1248 Ferdinand III Spanje veroverde. De moslims, christenen en joden konden toen relatief vredelievend samen in één stad wonen.

Ferdinand III gaf de joden de ruimte om synagoges te bouwen en ze kregen toestemming om in de wijk Santa Cruz (toen geen al te beste wijk) te gaan wonen. Hier openden ze allerlei bedrijfjes en scholen volgens hun eigen geloof en tradities. Helaas kwam ook aan deze periode een einde.

In 1492 met de Reconquista was het echt afgelopen en moesten de joden een keuze maken: bekeren naar het christendom of vertrekken. De Spaanse Inquisitie trad hard op tegen andere religies. Vandaar dat deze wijk nu bekend staat als de oude joodse wijk, want helaas is er weinig overgebleven van haar inwoners.

Barrio Santa Cruz is nu misschien wel de mooiste wijk van de stad. Smalle, kronkelende straatjes en sinaasappelbomen, pleintjes, azulejos tegeltjes en allerlei schattige winkeltjes, het is echt Spanje zoals je het van de foto’s kent. Hier wil je verdwalen! Je kunt hier ook lekker eten en leuk winkelen.

Santa Cruz is ook de beste plek op een warme dag, want de kiezels in de stenen zorgen ervoor dat de koele lucht beter blijft hangen. Klinkt misschien gek, maar je zult het echt merken!

Casa de Pilatos

Nog niet genoeg van het Spaanse mudejar? Ik kan er persoonlijk eindeloos naar kijken. Als dit voor jou ook het geval is dan moet je echt naar Casa de Pilatos. Dit paleis is van de Duque de Medinaceli (hertog van Medinaceli) en is gebouwd in Renaissancestijl, maar met veel mudejarelementen. Het heeft talloze azulejos en is zelfs één van de grootste collectie azulejos ter wereld.

Het huis is een bezoek waard omdat het word gezien als een van de beste voorbeelden van de architectuur in Andalusië in de 16e eeuw. Het is een soort Alcázar in het klein. Ik vind het persoonlijk prachtig en het is in mijn ervaring vaak een stuk rustiger dan andere bezienswaardigheden in Sevilla.

 • Toegangsprijs: 6 euro voor de benedenverdieping, 8 euro voor beide verdiepingen
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur (in de zomer langer)
 • Adres: Plaza de Pilatos 1, Sevilla
Manouk in een deuropening is Casa de Pilatos, omringd met gekleurde azulejos

Torre del Oro

Deze iconische toren zie je terugkomen op veel afbeeldingen van Sevilla, waardoor het wat mij betreft echt bij de bekendste bezienswaardigheden van de stad hoort. De naam van de toren betekent ‘Gouden Toren’, maar dat is hij natuurlijk niet echt. Waarschijnlijk komt de naam van het feit dat de toren een gouden reflectie afgaf in het water.

De toren is 36 meter hoog en staat op de oever van de rivier Guadalquivir. Het onderste deel van de toren werd al rond 1220 gebouwd en was onderdeel van de stadsmuur van Sevilla, die onder andere het Real Alcázar beschermde.

Tegenwoordig is het een museum: Museo Marítimo, oftewel het Maritiem Museum van Sevilla. Je ziet er oude kaarten en modellen van schepen. Ik vond het zelf best wel leuk, maar ik spreek redelijk goed Spaans, dus kon het ook goed lezen. Leuk is dat je ook bovenop de toren mag als je het museum bezoekt.

 • Toegangsprijs: 3 euro
 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 19.00 uur, in het weekend van 10.30 tot 19.00 uur
 • Adres: Paseo de Cristóbal Colón, Sevilla
Torre del Oro aan de overzijde van de rivier Guadalquivir

Plaza del Cabildo

Dit pleintje is nogal lastig te vinden, dus je ziet het makkelijk over het hoofd. Maar het is zéker de moeite om even naar te zoeken!

Vlakbij de kathedraal kun je via drie verschillende toegangswegen namelijk naar het prachtige plein Plaza del Cabildo. Vroeger stond het Colegio San Miguel hier, maar dat is in de jaren ’60 gesloopt. Dit halfronde pleintje is met recht een hidden gem te noemen, want je loopt er niet zomaar tegenaan.

 • Adres: Plaza del Cabildo, Sevilla

Flamenco

De bekende Spaanse muziek flamenco komt uit Andalusië. Als hoofdstad is Sevilla dus bij uitstek de plek om kennis te maken met deze muziek. Flamenco bestaat uit een typisch gezang, begeleid door ritmisch geklop (kan van alles zijn, waaronder klappen) en vaak een gitaar. Vaak gaat dit samen met een dans met ingewikkeld handen- en voetenwerk.

Er zijn tal van plekken waar deze flamencoshows worden aangeboden, maar je kunt ook heel goed gratis flamenco zien in Sevilla. Je moet dan wel even weten waar je moet zijn. Houd er rekening mee dat flamenco-optredens vaak laat op de avond zijn, soms pas na 23.00 uur.

Ik heb zelf weleens flamenco spontaan op straat gezien: vooral op Plaza de España gebeurt dit, waarna ze uiteraard verwachten dat je wat geld geeft (ze gaan vaak ook rond). Daarnaast kun je kijken in flamencobars. Zelf ben ik een aantal keer in La Carbonería geweest, waar ze meerdere keren per avond gratis flamencoshows neemt (je moet wel verplicht iets eten of drinken, maar dit is prima en betaalbaar). Het is in Calle Céspedes 21.

Flamencodanseres op Plaza de España tijdens een stedentrip Sevilla met een arm in de lucht

Plaza del Salvador

In Spanje is het niet toegestaan om op straat te drinken, hoewel je het wel vaak ziet gebeuren. Mensen verstoppen hun drank dan vaak in een papieren zak en doen het toch, maar eigenlijk mag het alleen op terrassen. En daarom is Plaza del Salvador ook zo populair, want dit plein is in feite één groot terras! En hier staan mensen dus regelmatig een drankje te doen van het café op de hoek.

Maar dat is niet de enige reden dat je naar dit plein moet: het heeft ook een waanzinnig mooie kerk.

Iglesia de El Divino Salvador

Vaak wordt Iglesia de El Divino Salvador simpelweg Iglesia del Salvador genoemd. Deze prachtige kerk moet je zeker niet overslaan. Het is na de kathedraal de belangrijkste kerk in de stad.

Al in de Romeinse tijd stond hier een kerk. Tijdens de Arabische overheersing in de 9e eeuw werd hier een moskee gebouwd. Na de Arabische overheersing blijft de moskee staan, maar wordt het als kerk gebruikt. Dit gebeurt vaker in Andalusië en de Mezquita in Córdoba is het meest beroemde voorbeeld.

In 1671 wordt de moskee dan toch echt afgebroken en bouwt men een kerk. De eerste kerk stort in, waardoor ze extra pilaren gebruiken tijdens de bouw van de tweede kerk. Vooral de prachtige koepel valt op. In 1712 is de kerk eindelijk af.

 • Toegangsprijs: vaak krijg je een gratis ticket indien je de kathedraal hebt bezocht
 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag, 11.00 tot 17.30 uur
 • Adres: Plaza del Salvador 3, Sevilla

Expo ’92

In de wijk Triana, op het eiland La Cartuja, was in 1992 de wereldtentoonstelling Exposición Universal de Sevilla 1992. Deze 31e wereldtentoonstelling was ter ere van de ontdekking van Amerika door Columbus, die 500 jaar eerder plaatsvond. Columbus vertrok voor zijn toch namelijk vanuit Sevilla over de Guadalquivir.

Het thema van deze wereldtentoonstelling had als thema ‘Het tijdperk van ontdekkingen’ (Era de los Descubrimientos). Het terrein was ontzettend groot: wel 215 hectare. Mensen hadden meerdere dagen nodig om alle paviljoens van verschillende landen te bezoeken. Ook was er een heuse monorail die over het terrein rondreed. In totaal kwamen er ruim 41 miljoen bezoekers op af.

De Expo had, behalve waanzinnig mooie paviljoenen voor ruim 100 landen, ook veel water, bruggen en poorten. Er was zelfs een heus meer aangelegd. Helaas zijn de meeste paviljoens na afloop weer weggehaald, vaak door de landen zelf, waardoor je ze niet meer kunt bewonderen.

Ondanks de hoge kosten voor het ontwikkelen is het gebied erna nogal in verval geraakt. Een deel van de paviljoenen is in gebruik genomen door bedrijven (Cartuja93), maar er is ook veel wat erg verwaarloosd niets ligt te doen. Je kunt hier prima ronddwalen en je verwonderen over hoe indrukwekkend deze plek geweest moet zijn in 1992.

 • Toegangsprijs: gratis
 • Adres: Camino de los Descrubimientos, Sevilla

Overnachten in Sevilla

Er zijn talloze leuke hotels en hostels in Sevilla. Maar welke is nu echt goed? Een deel van mijn tijd in Sevilla sliep ik natuurlijk in mijn eigen huis of logeerde ik bij vrienden. Maar ik heb ook een aantal keer een hostel of een hotel geboekt. Graag deel ik mijn favorieten met je.

Hostal La Casa de la Luna

Dit is een vrij simpel hotel, maar het heeft een heel fijne locatie op een steenworp afstand van bezienswaardigheden als de kathedraal, het Alcázar en Torre del Oro. Om die reden waren wij heel blij met deze plek.

Momenteel is het lastig om hier te boeken vanwege de ingewikkelde situatie, maar als dat beter gaat zal ik een link toevoegen.

Sevilla Inn Suites

Toen ik hier sliep was het echt nog een diehard hostel vol jonge mensen, maar inmiddels is dit hotel omgebouwd naar iets meer luxe en rustiger. Ik was hier vooral fan van de handige locatie, want het ligt echt vlakbij de kathedraal. Dat is nog altijd het geval. En aangezien de reviews en foto’s er nog altijd goed uitzien raad ik het zeker aan!

Benieuwd geworden? Bekijk of boek Sevilla Inn Suites.

Ben jij al overtuigd om naar Sevilla te gaan??

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Wat een leuke blognaam heb je! Super gaaf dat je een half jaar in deze stad hebt gewoond en gestudeerd. Ik denk dat je mij meer in het gedeelte zou vinden met de oude gebouwen. Hangt toch altijd een gezelligere sfeer, vind ik persoonlijk.

  1. Haha dankje! Ik heb er ook heel lang over moeten nadenken. Ik vind het zelf nog altijd een fantastische stad. Ik was ook meer fan van het echte oude stadscentrum hoor, zeker omdat de oude joodse wijk daar ook naast ligt en die is ook erg mooi. Maar ik woonde vlakbij Las Setas, dus die mocht ook niet ontbreken natuurlijk 😉

 2. Hi Manouk, ik ben op je blog gekomen via de srprs.me pagina 🙂 Wat een leuke blog! Ik ga in maart naar Sevilla, en vroeg me af of je misschien nog wat tips hebt voor leuke restaurants, ontbijtplekken of cafés en dergelijke?

  1. Hi Roxanne, bedankt, wat lief van je! Ik heb wel tips, maar ik moet wel zeggen dat in Sevilla de restaurantjes heel erg snel wisselen. Mijn favoriet van toen ik daar woonde is er bijvoorbeeld niet meer. Ik zou zelf nog eens terug moeten om goed te kijken of alles er in. Maar ik kan je natuurlijk wel wat tips geven, in de hoop dat alles er nog is!
   Eén van mijn favoriete plekjes om te eten is 100 Montaditos. Dit zit op meerdere plekken in de stad, onder andere tegenover de universiteit (Rectorado heet het gebouw, de oude tabaksfabriek, zit niet ver van de kathedraal). Dit is een keten door heel Spanje en heel fijn. Het heeft 100 kleine broodjes op de kaart met prijzen tussen de 1 en 2 euro meestal. Op woensdag en zondag is alles 1 euro! Maar ook op de andere dagen goed te doen. De salades zijn ook erg lekker. Je kunt binnen om een Engelse kaart vragen als je het Spaans niet kunt lezen. Je schrijft op een bestelbriefje de nummers van de broodjes die je wilt en dan ga je binnen bestellen, waarna je naam omgeroepen wordt als je bestelling klaar is.
   Ontbijten kun je bijna overal. Ik vind het zelf rondom de kathedraal leuk. Het is daar wat toeristischer dus voor avondeten weet ik het niet goed, maar je hebt van de kathedraal richting Plaza Nueva allerlei leuke tentjes zitten. Vaak staat de ontbijtdeal buiten aangegeven.
   Voor tapas raad ik Café Alcázares aan. Dit zit bij Las Setas. Als je ervoor staat (dus met je gezicht naar de verhoging) moet je rechts om die verhoging heen lopen. In die straat zit helemaal aan het einde rechts dit restaurantje. Heel Spaans, de keuken opent in de avond pas na 21.00 uur, maar het eten is heel lekker vind ik! Ik vermoed dat ze ook in de middag open zijn, maar ben er zelf voornamelijk in de avond geweest.
   Je schijnt ook goed te kunnen eten op het plein Alamada de Hércules, ik heb daar zelf alleen drankjes gedaan, maar zit van alles dus vast ook iets leuks voor eten.
   Grootste tip: eet op Spaanse tijden! Dus eet warm tussen de middag en/of laat in de avond. Op Nederlandse tijden zijn alleen heel toeristische plekken open en dat is natuurlijk zonde 🙂
   Sorry lang verhaal haha, hopelijk heb je er wat aan!

 3. Leuk Manouk, fijn dat je zo enthousiast ben over Sevilla! Wij vliegen er maandag naartoe, superveel veel zin in! Ik wil sowieso naar Plaza de Espagna en Metropol Parasol, maar Alcazar staat ook op mijn lijstje. Leuk leuk!

  1. Ik ben heel benieuwd wat je ervan zult vinden! Waarschijnlijk zul je ook veel moois zien tijdens de fietstour. Ben dus erg benieuwd naar je artikel als je terug bent 🙂

  1. Dankjewel! Spanje is sowieso mijn favoriete land, dus daar moet je zéker heen, haha. Madrid vind ik zelf ook erg mooi, dus wellicht is dat ook een optie? Ik zou er zeker eens heengaan, je weet niet wat je mist 😉

 4. En net dat is de reden waarom ik binnenkort Sevilla bezoekt. Madrid en Barcelona eisen alle aandacht op, maar Spanje heeft een hoop meer te bieden. Prachtige foto’s!

  1. Dankjewel! Ik vind dit echt een prachtige stad, dus hoop dat jij dat ook gaat vinden. Ik vind Madrid ook mooi hoor, maar Spanje heeft veel mooie steden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.