|

Pasen in Sevilla: Semana Santa – de complete gids

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Wil jij tips voor het bezoeken van één van de grootste evenementen in Spanje? Semana Santa in Sevilla is een uitgebreid religieus feest met Pasen. Dit wordt groots gevierd. Om het beste eruit te halen geef ik je als voormalig inwoner en local van Sevilla alle tips die je nodig hebt in deze gids voor Pasen in Sevilla tijdens Semana Santa.

De paso met Maria van broederschap El Resucitado komt uit de kathedraal van Sevilla en gaat langs de menigte op het plein.
De processie El Resucitado komt uit de kathedraal van Sevilla.

In Sevilla heb je twee grote evenementen die een week in beslag nemen: Semana Santa en Feria de Abril. Omdat het extra bijzonder is de stad te bezoeken tijdens één van deze evenementen, raad ik je dat ook ten zeerste aan. Maar het is wel goed om rekening te houden met de festiviteiten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ik geef je alle tips die ik heb nadat ik zelf naar Sevilla ben geweest met Semana Santa, zodat je hopelijk net zo’n bijzondere week hebt als ik.

Wat is Semana Santa?

Semana Santa betekent Heilige Week. Dit is de week voor Pasen. Dit is een week vol tradities in Spanje. Deze week vieren ze in Spanje erg uitbundig, in tegenstelling tot in sommige andere landen. Je kunt het ook tegenkomen als Holy Week, want zo noemen ze het in het Engels.

Deze paasweek komt voort uit de katholieke kerk. Verschillende katholieke broederschappen trekken in boeteprocessies door de straten. Ze dragen beelden die het lijden van Christus en Maria laten zien. Deze week is populair onder de Spanjaarden, die in grote getallen kijken naar de processies.

Terminologie

  • Costaleros: dragers van de paso’s
  • Hermandades: broederschap, de groep waar de processie bij hoort
  • Nazareno: boeteling die meeloopt in een processie
  • Paso: platform met daarop verschillende beelden die een tafereel vormen, vaak van Maria of uit het leven van Christus
  • Processie: een religieuze optocht door de straten

Wat gebeurt er tijdens Semana Santa in Sevilla?

Verschillende broederschappen hebben hun eigen paso’s, die ze gedurende de week door de stad dragen. Elk broederschap doet dit op een eigen tijdstip en met een eigen route. Ze beginnen altijd bij de kerk van het broederschap en lopen naar de kathedraal en weer terug. Er zijn een hele hoop broederschappen, dus gedurende de hele week kun je deze processies zien. Sommige zijn heel beroemd door de mooie paso’s of doordat de broederschappen heel groot zijn.

Processies in Sevilla

Wat kun je precies verwachten van een processie? Hoe ziet het eruit? Dat neem ik graag even met je door, zodat je goed voorbereid bent en weet wat er nog gaat komen.

Een processie kan vrij lang duren, want de dragers lopen natuurlijk niet hard. Ook is er regelmatig even pauze om uit te rusten. Een processie kan dus uren in beslag nemen.

Mensen die meelopen in de processie

Je hebt verschillende soorten mensen die meelopen. Je hebt natuurlijk de dragers van de paso’s. Zij zitten onder de paso. Als je kijkt, kun je de voeten onder het doek zien schuifelen. Soms kom je op een stuk waar ze even stilstaan: hier kun je de mannen soms zien rusten. Zij dragen vaak doeken in hun nek, waar de paso op rust.

Daarnaast heb je de nazareno’s. Zij dragen lange gewaden met hoge puntmutsen, die vaak hun gezicht bedekken. Ze zijn daarom onherkenbaar en anoniem. Vaak dragen ze kaarsen of kruisen. Je zult zien dat kinderen soms het masker omhoog hebben gerold, zodat het gezicht niet bedekt is. Kinderen langs de weg met bolletjes aluminium of plastic flesjes verzamelen het kaarsvet van de nazareno’s.

De kostuums van de nazareno’s geven je misschien een vreemde associatie. Ze zijn later gebruikt door de Ku Klux Klan, waar de meeste mensen ze van kennen. Echter zijn deze kostuums al veel ouder en al veel langer onderdeel van Semana Santa. Je moet dit dus absoluut niet met elkaar verwarren, want het heeft niets met elkaar te maken.

Hoe ziet een processie eruit?

De processies hebben een redelijk vast principe. Je ziet eerst een groep nazareno’s. Vervolgens volgt een muziekkorps. Zij maken muziek en geven tevens het ritme aan van het lopen, zodat de dragers precies weten wanneer ze een stap moeten zetten. Daarna volgt de eerste paso met beelden. De paso’s beelden vaak het lijden van Christus uit: zijn kruisiging of iets anders wat ermee te maken heeft. Zo heb je bijvoorbeeld ook het Laatste Avondmaal. Hierna volgen meer nazareno’s. De tweede paso is dan vaak het lijden van Maria.

Routes van de processies

Er zijn allerlei verschillende routes. Alle groepen gaan door de kathedraal, maar daar blijft het ook wel bij. Ze gaan van hun eigen kerk door de hele stad. Hoe weet je dan waar je wanneer moet gaan staan?

Mobiele app Paso a Paso

Het makkelijkste is om de app Paso a Paso te downloaden. Deze app kun je gratis downloaden in de appstore. Hierin kun je alle informatie overzichtelijk zien. Er zijn ook boekjes die je kunt krijgen bij de toeristeninfo, maar deze app vond ik het allermakkelijkst. Hij is wel alleen in het Spaans.

Je kunt informatie over de broederschappen zien onder Hermandades. Je ziet per dag welke broederschappen er zijn. Bij Programa kun je per dag zien hoe laat welk broederschap vertrekt. Per tijdstip staat op welke locatie ze zijn. Dat is even speuren, maar dan kun je wel precies zien waar je hoe laat moet zijn. Vraag ook vooral aan de mensen om je heen of je goed zit, zodat je niet voor niets zit te wachten. Omdat ik een half jaar in Sevilla heb gewoond ken ik de stad goed, dus het is voor jou misschien iets meer puzzelen met Maps ernaast.

Bij ¿Qué ver? kun je een route zien. Dit werkt pas als Semana Santa begonnen is, dus dat moet je zelf even uittesten. Dit werkte nog niet goed toen ik er was, maar ze maken de app elk jaar beter.

Waar moet je gaan staan?

Het beste is dus om de routes in de gaten te houden en op tijd op een plek te gaan staan. De processies duren altijd best een poos, vaak wel een halfuur per keer. Je kunt in principe halverwege een processie aankomen, maar dan sta je wel achteraan. In Sevilla lopen de mensen redelijk mee met de processies, dus als je tien minuten voor het begint in de juiste straat gaat staan, dan sta je vooraan. Dat is dus wel fijn, het is geen uren wachten. Je gaat dus makkelijk van processie naar processie.

Maar wat zijn nu goede plekken?

  • Kathedraal: het plein voor de kathedraal, waar de processies naar buiten komen, is prachtig. Razend druk, maar heel mooi. Wij zagen hier de laatste processie van El Resucitado.
  • Puente de Isabel II: deze brug, ookwel Puente de Triana, ligt tussen Triana en Sevilla. Hier gaan enkele processies uit Triana overheen en dat is heel mooi om te zien. Wij zagen bijvoorbeeld El Cachorro over de brug gaan. Ook deze plek is vaak druk.
  • Plaza del Salvador: rondom deze kerk komen ook processies. Dit is een handige plek, want er zit een bocht in de weg. Zo kun je het mooi aan zien komen. Ook zijn bochten mooi om te zien, want dat is een hele ingewikkelde manoeuvre. Hier konden we niet lang voor de processie van El Sol kwam gaan staan.
  • Plaza del Triunfo: wij stonden hier met ons rug tegen het Alcázar. We hadden daardoor prachtig zicht op de processie van La Carretería met de kathedraal op de achtergrond.

Betaalde stoelen tijdens Semana Santa

Het is ook mogelijk om een betaalde plek te hebben op een stoel vanaf waar je de processies kunt zien. Dit is echter vrij duur. Ik heb bijvoorbeeld gelezen dat je alleen een stoel kunt krijgen voor de hele week en dat je al snel in de honderden euro’s zit. Je kunt dit alleen boeken in Sevilla zelf. Wil je dit? Loop dan even langs bij de toeristeninformatie, die kunnen je precies uitleggen hoe het zit, waar je het moet kopen en natuurlijk wat het kost.

De stoelen staan rondom de kathedraal aan verschillende kanten, dus je kunt de processies goed zien. Zeker als je niet lang kunt staan kan het een meerwaarde zijn. Ik denk echter dat het leuker is om Semana Santa te beleven langs de route tussen de locals.

Waar te verblijven tijdens Semana Santa in Sevilla?

Semana Santa is niet alleen populair onder de mensen in Sevilla, maar ook zeker onder de rest van Spanje. Er komen dus een heleboel Spaanse toeristen naar de stad voor deze vieringen. Om die reden is het er druk. Ik raad aan op tijd te boeken.

Het zal je dus ook niet verbazen dat het in deze week hoogseizoen is in Sevilla. De prijzen kunnen dus flink oplopen. Kijk goed en vergelijk goed voor je iets boekt. Het is namelijk niet per se nodig om veel te betalen.

De locatie waar ik verbleef is helaas niet meer beschikbaar. Ik heb een beetje gezocht in de periode voor Pasen en wat dingen op een rij gezet. Zelf sliep ik bijvoorbeeld in de wijk Triana.

Goedkopere optie (vaak wat minder mooi of modern, maar wel schoon en goed beoordeeld):

Luxere optie:

Wat kun je verder doen in Sevilla?

Deze hoofdstad van Andalucía is mijn absolute lievelingsstad. Ik heb zelf zes maanden in Sevilla gewoond en ken de stad dus erg goed. Omdat het tijdens Semana Santa erg druk is in de stad, is het wel handig om daar rekening mee te houden.

Ik krijg vaak de vraag of het wel leuk is om naar Sevilla te gaan tijdens Semana Santa. Het antwoord is: jazeker! Het is druk in de stad, daar kun je niet omheen. Maar de meeste toeristen komen voor Semana Santa. En met bovenstaande tips kun je dat goed ervaren.

Wil je ook andere dingen doen? Dan kan dat zeker ook. Het kan handig zijn online tickets te boeken, zodat je de rijen overslaat. Maar verder kan het prima! Alles is ook gewoon open. Alleen de kathedraal is iets lastiger. Maar er zijn ook genoeg delen in de stad om de drukte te ontvluchten.

Lees mijn tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Sevilla!

Een aantal must-see’s:

  • Real Alcázar: het Koninklijk Paleis van Sevilla. Het is gebouw in typische stijl, genaamd mudejar. Deze stijl kun je in heel Sevilla vinden. Het is gebouwd door de moren in opdracht van de katholieken, waardoor het een soort mixstijl is geworden. Ik raad je aan online tickets te boeken, want de rijen zijn erg lang gedurende Semana Santa.
    Boek hier online tickets of boek online tickets met iDeal in het Nederlands (iets duurder, wel makkelijk).
  • Kathedraal en Giralda: de beroemde kathedraal van Sevilla is één van de grootste ter wereld. De toren is de minnaret van de moskee die hier vroeger stond en heet Giralda. De kathedraal en de toren zijn zeker een bezoek waard! Gedurende Semana Santa is het erg druk, want de processies gaan door de kathedraal. Ik raad aan de kathedraal te bezoeken net voor of na Semana Santa.
  • Plaza España: Bezoek dit prachtige plein en het naastgelegen park María Luisa om de drukte van het centrum een beetje te ontsnappen. Relax in het zonnetje op het gras of vaar met een bootje langs het plein.

Lijkt het jou leuk om naar Sevilla te gaan tijdens Semana Santa?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Beste Manouk ,
    Wij hebben een lang weekend geboekt om even te genieten van Sevilla. Wij wisten helemaal niet dat er dan de semana santa zou plaatsvinden. Nou vraag ik me af ofdat er toch nog wel wat over blijft van Sevilla ipv al die drukte ? Er zullen toch ook nog wel leuke gedeeltes in de stad zijn waar het normaal is ? Het uitgaans leven is dat ook helemaal vol overal of valt dat nog wel mee ? Ik hoor het graag van je , groetjes Gooyaert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.