Mensen relaxen in het zonnetje langs de rivier Dommel in Den Bosch.

Wat te doen in Den Bosch: leuke activiteiten

Wat is er allemaal te doen in Den Bosch? Dat bleek een heleboel te zijn, zoveel dat we eigenlijk nog eens terug moeten. Ik zet voor je op een rijtje welke activiteiten in Den Bosch het overwegen waard zijn. Hopelijk kun je jouw dagje aan deze leuke stad zo goed besteden!

In het kader van Project Nederland was het natuurlijk weer tijd voor een nieuwe stad. Dit keer gingen wij op pad naar Den Bosch (of ‘s-Hertogenbosch om precies te zijn). De hoofdstad van Noord-Brabant bleek een heel goede keuze te zijn, want er zijn talloze activiteiten en bezienswaardigheden. Ons weekend Den Bosch zat dus lekker vol. Ik raad je zeker aan een bezoekje te brengen en zet alle activiteiten graag voor je op een rijtje.

Het interieur van de grote kathedraal Sint-Jan in Den Bosch. Met prachtige gouden kroonluchter.
De binnenzijde van de mooie kathedraal Sint-Jan.

Bezoek aan de Sint-Janskathedraal

Absoluut niet te missen in Den Bosch is de Sint-Janskathedraal. Deze kerk is denk ik toch het bekendste bouwwerk uit de stad. In andere delen van Nederland zal je geen katholieke kerken vinden van dit formaat, maar hier is de kathedraal nog gewoon in gebruik. Toen wij er waren hadden we zelfs een dag waarop een communie was, wat nog maar aangeeft dat de kerk echt nog onderdeel is van de stad.

De kathedraal is gebouwd in gotische stijl. Zowel van buiten als van binnen is hij heel mooi. Binnenin was ik vooral onder de indruk van de prachtige plafonds en de glas-in-loodramen.

Wat te doen in Den Bosch: het rood en goud beschilderde plafond van de Sint-Janskathedraal met het immense glas-in-lood-raam.
Het prachtige plafond van de Sint-Janskathedraal.
 • Toegang: gratis
 • Het is ook mogelijk om de toren te beklimmen. Dit kost 5 euro en een ticket kun je aanschaffen in een gebouwtje links van de kathedraal of online bestellen. In een mooi zomers weekend kan het uitverkocht raken, want het is maar een paar momenten per dag. Het is dan slim er vroeg bij te zijn.
De buitenkant van de gotische Sint-Janskathedraal in Den Bosch.
De Sint-Janskathedraal vanaf buiten gezien.

Varen over de Binnendieze

Misschien wel het leukste om te doen in Den Bosch wat mij betreft: varen over de Binnendieze. De Binnendieze is het grachtenstelsel in de stad. Door ruimtegebrek is men in de loop van de geschiedenis over de grachten heen gaan bouwen. Daarom heeft Den Bosch niet het typische beeld dat we uit andere Nederlandse steden kennen, maar ligt het water grotendeels verborgen, achter én onder de huizen.

Door te varen over de Binnendieze krijg je een heel ander beeld van de stad, want je ziet hem eigenlijk van onderen. Samen met een leuke gids (wij hebben met de hele boot regelmatig moeten lachen om onze gids Peer) vaar je door de stad en leer je meer over ‘s-Hertogenbosch en de Binnendieze.

Een brug in Den Bosch gezien vanaf de Binnendieze. Je kunt over de Binnendieze varen met een bootje met gids.
Met een bootje over de Binnendieze in Den Bosch.
 • Het beste is om een tochtje over de Binnendieze van tevoren te boeken. In het weekend dat wij er waren was het supermooi weer, waardoor het erg druk was in de Brabantse hoofdstad. Je kunt de tickets online bestellen. Eventueel kun je ze ook tegenover de opstapplaats kopen.
 • Tickets: 8 euro

Musea in Den Bosch

Noordbrabants Museum (Museumkwartier)

Het Noordbrabants Museum bevat een grote collectie kunst die een relatie heeft met Noord-Brabant en de Zuidelijke Nederlanden. Dat klinkt een beetje abstract, maar het betekent onder andere schilderijen van Vincent van Gogh, Pieter Bruegel en navolgers van Jheronimus Bosch. Zeker een bezoekje waard dus!

Behalve een grote kunstcollectie is het gebouw van het Noord-Brabants Museum ook heel mooi. Ze hebben ook een prachtige tuin waar het museumcafé op aansluit, dus naast kunst kijken is het ook een goede plek voor een koffie. Zeker als de zon schijnt!

 • Toegangsprijs: 12 euro, gratis met een Museumkaart.

Design Museum Den Bosch (Museumkwartier)

Dit museum deelt een gebouw met het Noordbrabants Museum in het Museumkwartier. Voorheen heette het Design Museum anders, namelijk Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch. Je kunt hier een grote collectie keramiek en sieraden vinden uit de 20e en 21e eeuw. Ook hebben ze een tentoonstelling rondom hedendaagse kunst en design met heel wisselende onderwerpen. Weer eens wat anders dan altijd maar schilderijen en beelden. Ik ben persoonlijk niet altijd fan van moderne kunst, maar soms zit er echt verrassingen bij. Helaas heb ik dit museum zelf nog niet bezocht, maar het klinkt alsof ik ervoor terug moet!

 • Toegangsprijs: 7 euro, gratis met een Museumkaart.

Het Zwanenbroedershuis

In 1318 werd in Den Bosch een broederschap opgericht ter ere van Maria. Zij hadden een kapel bij de St. Janskerk. Sinds 1847 hebben zij ook een eigen huis waar bijvoorbeeld maaltijden met muziek werden gehouden. Dit huis is het Zwanenbroedershuis en dat is tegenwoordig te bezichtigen. Zowel van buiten als van binnen is het prachtig, dus dit is zeker een aanrader!

 • Elke dinsdag, woensdag, donderdag en zondag kun je om 14.00 uur een rondleiding krijgen door het Zwanenbroedershuis. Op andere momenten is het mogelijk een rondleiding te reserveren voor een groep.
Het Jheronimus Bosch Art Center in de Sint-Jacobskerk in Den Bosch. Museum met reproducties van en informatie over Jeroen Bosch.
Het Jheronimus Bosch Art Center in de Sint-Jacobskerk.

Jheronimus Bosch Art Center

De beroemdste schilder uit Den Bosch is denk ik toch wel Jeroen Bosch, oftewel Jheronimus Bosch. Het Jheronimus Bosch Art Center zit in de Sint Jacobskerk en geeft je alle informatie die je nodig hebt over de schilder. Ook kun je hier allerlei reproducties zien. De schilder staat bekend om zijn vreemde wezentjes en gekke taferelen.

Ik heb dit museum zelf nog even overgeslagen, want ik ben bij de tentoonstelling van Jheronimus Bosch geweest in het Museumkwartier enkele jaren geleden. Toen heb ik veel van zijn beroemde werken gezien. Ook heb ik zijn beroemdste werk, de Tuin der Lusten, gezien in het Museo del Prado in Madrid. Maar als je de tentoonstelling in het Jheronimus Bosch-jaar gemist hebt, dan is het zeker een aanrader!

 • Toegangsprijs: 7 euro. Museumkaart is niet geldig, er is wel studentenkorting.
 • Let op: gesloten op maandagen

Stadswandeling

Altijd leuk om de stad beter te leren kennen: een stadswandeling door Den Bosch maken. Deze cultuurhistorische stadswandeling is er op meerdere dagen in de week midden op de dag, zodat je er tijdens een (lang) weekend eigenlijk altijd wel een mogelijkheid toe hebt.

De brede Kerkstraat in Den Bosch met uitzicht op de kathedraal Sint-Jan.
Uitzicht op de Sint-Janskathedraal vanaf de Kerkstraat.

Tijdens de stadswandeling ga je met een enthousiaste gids op pad door de stad. Onze gids heeft echt de tijd genomen ons allerlei dingen te vertellen: van lokale verhalen tot geschiedenis tot de grote monumenten. Tijdens de wandeling breng je ook kort een bezoekje aan de Sint Janskathedraal. Ik vond het zeker een aanrader! Wij kregen de stadswandeling aangeboden van VVV ‘s-Hertogenbosch.

 • Kosten: 5 euro
 • Waar: Je kunt jezelf inschrijven bij de VVV (Markt 77). Hier start ook de wandeling.
 • Wanneer: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag om 14.30 uur

Workshop Bossche Bollen maken

Ik zei misschien dat ik varen over de Binnendieze het leukst vond, maar stiekem vond ik iets anders nóg leuker: een workshop Bossche bollen maken! Of sjekladebollen, zoals ze officieel heten. Deze workshop werd mij aangeraden door de VVV en dat wilde ik meteen doen, want ik houd heel erg van bakken. Gelukkig strijkt Hugo zo af en toe over zijn hart als er iets voorbij komt waar ik heel gelukkig van kan worden, wat betekent dat we inderdaad Bossche bollen gingen maken.

Chocolade smelten om te Bossche Bollen in te dopen tijdens de workshop Bossche Bollen maken in Bakkerij Royal in Den Bosch.
Chocolade smelten tijdens de workshop Bossche Bollen maken.

De workshop is bij bakkerij Royal. Je maakt een reservering voor een bepaald tijdstip, waarna je binnen kunt lopen. Je kunt natuurlijk altijd proberen of je op de dag zelf nog terecht kan, maar er is niet elke dag een workshop en hij kan ook vol raken.

Tijdens de workshop maak je geen soezen, want dat is te veel werk, maar je leert wel en bollen te dippen en te vullen. En tot slot mag je ze opeten! Had ik al gezegd dat het superleuk is om zelf Bossche bollen te maken?

 • Kosten: 17,50 per persoon inclusief onbeperkt koffie en thee en natuurlijk Bossche Bollen.
 • Waar: Bakkerij Royal (Visstraat 44).
 • Reserveren: Je kunt een plekje reserveren via deze website.

Verkadefabriek

Als je een stukje buiten het centrum van Den Bosch gaat, dan kom je uit bij een ander deel van de stad. Hier staat de oude Verkadefabriek. Deze is nu omgebouwd tot ‘de culturele ontmoetingsplek van Den Bosch’. In het gebouw heb je nu een theater, een bioscoop en een restaurant. Vanaf 11.00 uur kun je hier terecht voor allerlei dingen.

Het leukst is natuurlijk om iets te bezoeken in dit gebouw, maar ook alleen rondkijken mag. Wij mochten door de gangen dwalen zonder dat iemand dat erg vond. Ook geeft de Verkadefabriek ruimte aan kleine kunstenaars: zo werden wij allebei uitgenodigd voor een ‘concert voor één’ van Eva van Pelt. Als er zoiets mogelijk is, dan raad ik het zeker aan, want dat was een heel leuke ervaring.

De oude Verkadefabriek in Den Bosch. Nu is het een cultureel centrum met onder andere een filmhuis, theater en restaurant.
De Verkadefabriek.

Hopelijk heb je wat aan deze lijst! Behalve al deze suggesties is Den Bosch ook een prachtige stad om lekker rond te dwalen. Ik ben zeker van plan binnenkort een leuke route voor jullie samen te stellen door de stad met nóg meer tips. Heb jij nog een goede suggestie voor Den Bosch?

Tijdens ons bezoek aan Den Bosch kregen wij een stadswandeling aangeboden van VVV ‘s-Hertogenbosch. Alle meningen in dit artikel zijn van mijzelf en voor alle andere activiteiten hebben we zelf betaald.

Delen of bewaren voor later?

2 thoughts on “Wat te doen in Den Bosch: leuke activiteiten

 1. Wat een leuk artikel! Ik ben vorig jaar eens in Den Bosch geweest en vond het een onwijs leuke en gezellige stad 🙂 Wat tof dat je een workshop Bosche Bollen maken hebt gedaan 😀

  1. Ik vond het dus ook verrassend leuk! Ik houd van bakken, dus die workshop moest ik echt doen, haha. Ik vond het ook echt de moeite waard. Zeker nog eens terug om alle musea te bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.