Is Parijs duur? Kosten voor een citytrip Parijs
Het prachtige Parijs is één van mijn favoriete steden. Na minstens acht bezoekjes heb ik ook best een idee gekregen van de kosten voor een citytrip Parijs. Is Parijs duur? Dat hoop ik met deze blog te kunnen beantwoorden.
De kosten die ik nu voor je ga uitsplitsen zijn gebaseerd op een citytrip Parijs van vijf dagen met twee personen. Deze vind ik representatief vergeleken met wat ik op andere reizen heb uitgegeven. Er is zoveel te doen in Parijs dat je makkelijk vijf dagen vol kunt maken, maar als je korter gaat, dan kun je aan het einde mijn gemiddelde per dag bekijken.
Inhoudsopgave
- Wat kost openbaar vervoer naar Parijs?
- Wat kost een hotelovernachting in Parijs?
- Wat kost eten en drinken in Parijs?
- Wat kosten bezienswaardigheden in Parijs?
- Wat kost openbaar vervoer in Parijs?
- Totale kosten voor een citytrip Parijs
Wat kost een citytrip Parijs?
De kosten zijn opgesplitst in categorieën, zodat je makkelijk kunt zien waar je op zou kunnen besparen. Ook doe ik wellicht dingen die jij zou laten: dat kun je dan ook zelf uitrekenen.
Wat kost vervoer naar Parijs?
Vanuit Nederland zijn er veel manieren om naar Parijs te gaan. Met de auto is het maar een paar uurtjes, maar parkeren in Parijs is niet bepaald goedkoop. Ook vliegen is goed te doen, maar voor zo’n afstand vind ik dat eigenlijk belachelijk.
De makkelijkste manier is echter toch wel met de trein. Hoewel de Thalys zeker niet altijd goedkoop is, kun je er wel deals uit halen. Zelf boekte ik tijdens een deal waarbij de tickets 29 euro per stuk waren. Normaal zijn de goedkoopste tickets 35 euro. Deze moet je dan vaak wel 3 maanden van tevoren boeken, maar het is wel de moeite waard in mijn ogen.
Het voordeel van de trein over vliegen (behalve de milieu-impact): je hoeft niet uren eerder aanwezig te zijn zoals met vliegen en het treinstation in Parijs ligt midden in de stad, goed verbonden met de metro. Ik vond het ideaal!
Omdat we op de terugweg vertraging hadden vanaf de minuut dat we het Nederlandse treinspoor aanraakten, hebben we ook nog eens een deel van onze tickets teruggekregen. Alles positief bekijken, zullen we maar zeggen. Dit heb ik niet meegerekend, want dat gebeurt jou hopelijk niet.
Totaal: 116 euro (dus 58 euro per persoon)
Wat kost een hotelovernachting in Parijs?
Slapen in Parijs kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Wij kozen een mooie slaapplek in de wijk Le Marais. Dit is een prettige wijk en ons hotel lag op loopafstand van de kathedraal Notre Dame. Daarom raad ik Hotel Jeanne d’Arc van harte aan.
Omdat dit wel een duurdere optie is, kun je natuurlijk ook zoeken naar een goedkopere optie. Er zijn talloze opties in Parijs, maar hotels zijn nooit echt goedkoop. Je kunt ook kiezen voor een Airbnb: bij voorkeur dan wel een kamer in iemands huis, want hele appartementen die via Airbnb verhuurd worden zijn een groot probleem voor de huizenmarkt in grote steden.
Totaal: 469 euro voor 3 nachten. Dit is 156 euro per nacht, dus 78 euro per persoon per nacht.
Wat kost eten en drinken in Parijs?
Eten en drinken in Parijs kan lastig zijn, maar kan ook juist weer goedkoop. We hebben geen al te dure restaurants uitgezocht en ook een keertje falafel gehaald. In totaal waren we denk ik rond de 250 euro kwijt: dat is maar 25 euro per persoon per dag!
Daar moet wel bij gezegd worden dat ons ontbijt inbegrepen zat in ons hotel. Helaas ben ik een aantal bonnetjes kwijt, dus het precieze bedrag is lastig, maar het enige wat ik kwijt ben is lunch in het Louvre en wat macarons en koffie, dus ik denk dat ik wel goed zit met deze schatting. Zeker te doen dus! We hebben dus niet zelf gekookt.
Totaal: 250 euro. Dit is 50 euro per dag, dus 25 euro per persoon per dag.
Wat kosten bezienswaardigheden in Parijs?
Onze favoriete bezigheid tijdens citytrips: zoveel mogelijk dingen bekijken. Wij doen relatief veel als we reizen, dus misschien kom jij hier goedkoper uit.
De leukste manier om een stad te verkennen is met een free walking tour. Wij deden er twee bij organisatie Discover Walks. Op onze eerste dag was dit de Left Bank Tour die we kregen van Thibaut. Het fijne van deze wandelingen vind ik altijd dat je talloze leuke weetjes krijgt over de steden waar je ze doet. Niet alleen de grote bezienswaardigheden die je in elke reisgids ziet, maar juist de verhalen in straatjes of uitleg waarom ze in Parijs bijvoorbeeld zoveel verdiepingen en verschillende balkons hebben. Ik vond deze wandeling dan ook erg leuk.
Je kunt zelf bepalen hoeveel fooi je geeft aan het einde: je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt! We hebben ook nog Right Bank Tour gedaan op onze derde dag, deze was met Alex en wederom een aanrader.
Naast de free walking tour bezochten we van alles: de Notre Dame (voor de brand), het Pantheon, Musée d’Orsay, het Louvre, de Catacombes, het theater Opéra Garnier, Centre Pompidou en de Arc du Triomphe.
In Parijs kun je veel dingen gratis bezoeken als je inwoner van de EU bent en onder de 25 jaar. Zo kon ik dit bezoek gratis in het Louvre en het Pantheon. Mocht je hier geen gebruik (meer) van kunnen maken, dan kun je ook de eerste zondag van de maand naar Parijs gaan: op deze dag is bijna alles gratis te bezoeken! De rijen zijn dan wel erg lang, dus wij vonden dit zelf zonde voor sommige dingen. We hebben uiteindelijk Centre Pompidou bezocht (rij ging vrij snel) en in de avond de Arc du Triomphe op de gratis zondag.
Totaal: 90 euro, dus 45 euro per persoon.
Wat kost openbaar vervoer in Parijs?
Omdat Parijs eigenlijk overal mooi is, vind ik het altijd echt een wandelstad. Wij lopen dan ook veel in Parijs. Bepaalde afstanden zijn echter te lang om te lopen. De Eiffeltoren ligt bijvoorbeeld erg ver van het Louvre. Deze kosten liggen dus eigenlijk helemaal in metrotickets.
Totaal: 15 euro, dus 7,50 per persoon.
Totale kosten voor een citytrip Parijs
Allemaal leuk en aardig, maar hoeveel kost het nu bij elkaar? Alles opgeteld kom ik neer op 940 euro voor 5 dagen. Dit is 188 euro per dag. Wij betaalden 94 euro per person per dag.
Is dit goedkoop? Niet echt, maar ik vind het ook niet ondoenlijk duur. Wij hadden een vrij luxe hotel, waar je veel op kunt besparen. Zo kun je ook al voor 70 of 80 euro per nacht een hotel vinden. Dan heb je wel wat meer kosten aan het openbaar vervoer, maar lang niet zoveel als een duurder hotel kost. Dit is al gauw 200 euro goedkoper: maar liefst 40 euro per dag.
Voor een dure hoofdstad als Parijs klinkt 74 euro per dag niet slecht, vind je niet? Vooral eten is echt goed te doen in mijn ervaring. En wellicht heb jij minder behoefte aan al die musea.
Wat vind jij? Hebben we het goedkoop gedaan of kan het nog veel beter? En vind jij dit duur?