|

Bezienswaardigheden Dordogne: de mooiste plekken die je niet mag missen

De Dordogne of Het Land van de 1000 Kastelen is één van de mooiste regio’s in Frankrijk. Om elke hoek ligt een prachtig dorp of een waanzinnig kasteel. Maar wat zijn nu de allermooiste plekken in de Dordogne? Welke bezienswaardigheden in de Dordogne mag je absoluut niet overslaan?

De Dordogne is een departement in Frankrijk waarin de gelijknamige rivier loopt. Het wordt ook wel ‘Het Land van de 1000 Kastelen’ genoemd. Wat mij betreft zeer toepasselijk, want op een mooi uitzichtpunt spot je inderdaad een heleboel kastelen. Aangezien ik erg van kastelen en paleizen houd, is dan natuurlijk een fantastische plek om te bezoeken.

In de zomer ben je zeker niet de enige die hier te vinden is, maar het is ook mogelijk de drukte te ontlopen als je dat wilt.

Beynac-et-Cazenac

Zelf verbleven wij redelijk in de buurt van het plaatsje Beynac-et-Cazenac, wat wij als eerst bezochten. Dit is een dorpje aan de rivier Dordogne en bovenop de berg staat een kasteel. Na sluitingstijd van het kasteel is het niet meer zo druk in het dorpje en kun je er heerlijk rondwandelen. Het is vrij ver omhoog en redelijk steil, dus zelfs in de mildere avonduren was het een heftige klim met de warmte. De uitzichten rondom het kasteel zijn echter heel mooi en zeer de moeite waard. Je kunt zelfs de vele kastelen zien als je geduld hebt en om je heen kijkt.

Beynac-et-Cazenac
Hugo in Beynac-et-Cazenac

Na de klim kom je bovenaan uit bij het kasteel, maar ook bij een restaurant genaamd Le Donjon. Aangezien wij honger hadden van onze reis en de klim, besloten we hier wat te gaan eten. Uiteindelijk viel het ons wel mee, we kwamen totaal uit op 34 euro voor twee personen, zeker aangezien het eten erg lekker was. We hebben lekker op het terras gezeten, met uitzicht op het kasteel. Zeker een aanrader dus, hoewel het natuurlijk wel een toeristische plek is.

Het kasteel

Dit kasteel ligt natuurlijk op een heel strategische plek, bovenop een berg en aan de rivier. Om die reden is het dorpje al heel lang bewoond. Het kasteel stamt waarschijnlijk uit 1050. Er zit een heel rijke geschiedenis aan vast, met veel toevoegingen, verbouwingen en restauraties aan het kasteel. De huidige eigenaar heeft wederom ambitieuze restauratieplannen die het kasteel weer haar oude glorie moeten geven.

 • Entree: €7,50 (gegevens van een oude website, dus kan iets meer zijn)
 • Openingstijden zomer: 10.00 – 18.30 uur
 • Parkeren: beneden aan de rivier, betaald parkeren

Helaas hebben wij dit kasteel zelf niet bezocht. Beneden aan de Dordogne is een kleine parkeerplaats, maar die was erg druk en vol. Wij zijn toen verder gereden en hebben andere dingen bezocht, waarna we geen tijd meer hadden om terug te gaan. Het kasteel vertelt over haar geschiedenis en is redelijk sober ingericht, maar schijnt zeker wel de moeite waard te zijn.

Beynac-et-Cazenac

Castelnaud

Verderop in de Dordogne ligt het kasteel van Castelnaud met eromheen het dorp. Beneden kun je parkeren, maar als je verder doorrijdt kom je alweer een stuk dichterbij, wat je een flinke klim kan schelen. Wij betaalden voor het parkeren 2,50 euro, maar hebben er niet heel lang gestaan (geen hele dag). Parkeren is niet gratis, maar ook niet zo duur als je zou verwachten op een drukke plek als dit.

Het omliggende dorpje past helemaal in de stijl van het kasteel en vonden we heel leuk. Ik raad zeker aan een rondje te lopen en wellicht wat te eten of drinken. Zelf hebben wij even gepauzeerd bij Bar du Château, waar we wat dronken en onze kaartjes schreven. Koffie kostte €1,50 en limonade €2,50, dus deze prijzen waren redelijk, zeker als je bedenkt hoe rustig het is in de Dordogne in de zomer.

Castelnaud

Het kasteel

Château Castelnaud ligt hoog op een berg (dat ga je vaker zien in de Dordogne) en ziet er prachtig uit. Het is gesticht in de 12e eeuw en een echte Middeleeuwse vesting. Ook hier is er een lange geschiedenis waarin het kasteel meerdere keren van eigenaar wisselt, mede door de geschiedenis van het gebied. Zo is het tijdens de Honderdjarige Oorlog in Engelse handen, maar werd het in 1442 terugveroverd door de Fransen. Na de 15e eeuw verruilt de familie Castelnaud het kasteel voor Château des Milandes en raakt het in verval, omdat het veel leeg staat. Het werd zelfs tijdelijk als steengroeve gebruikt. Gelukkig werd het in 1966 een historisch monument en sindsdien is het gerestaureerd.

 • Wat is er te zien? Middeleeuws oorlogsmuseum met wapens en wapenuitrustingen
 • Entree: €9,80 voor volwassenen (€8,80 voor 13.00 uur in de zomer)
 • Openingstijden zomer: 9.00 – 20.00 uur
 • Parkeren: in de buurt van het kasteel betaald parkeren, beneden aan de rivier gratis parkeren (maar dan wel zelf naar boven lopen)

Zelf hebben we het niet bezocht, want het was nogal druk, maar zeker met kinderen schijnt het erg leuk te zijn.

Castelnaud Dordogne
Castelnaud, met haar kasteel boven op de berg

Château des Milandes

Wat mij betreft het mooiste kasteel wat wij gezien hebben in deze regio was toch wel het prachtige Château des Milandes. Ik was na een plaatje al vastbesloten het te bezoeken en toen we de poort door kwamen was ik gelijk betoverd. Je loopt richting het kasteel en betaalt entree om zowel de omliggende tuinen als het kasteel te bezoeken. Ze hebben zelfs foldertjes in het Nederlands.

 • Wat is er te zien? Museum over Joséphine Baker
 • Entree: €11,00 per persoon voor volwassenen
 • Openingstijden zomer: 9.30 – 19.00 uur
 • Parkeren: gratis parkeerterrein naast het kasteel

Momenteel is het kasteel dus een museum over de vorige eigenaresse Joséphine Baker. Zij was een Frans-Amerikaanse bekendheid. Bij mij niet bekend, maar wellicht wel bij anderen. Begin jaren ’20 maakte zij haar debuut op Broadway, waarna ze op tournee ging in Europa. Ze is vooral bekend vanwege haar bananenrokje, welke ook te zien is in het museum. Tevens schijnt ze vaak opgetreden te hebben in gezelschap van een jachtluipaard. Verder laat het museum van alles over haar leven zien, zoals haar werk in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en haar ‘la tribu arc-en-ciel’. Joséphine Baker adopteerde twaalf kinderen van verschillende nationaliteiten, die bekend staan onder deze naam (ook wel ‘de Regenboogkinderen’).

Milandes

Wat geschiedenis van het kasteel

Château des Milandes is gebouwd in 1489 door de heer van Castelnaud. Het moest een meer romantische plek worden, heel anders dan het strenge en feodale Castelnaud, wat ik hierboven al even heb benoemd. Na de dood van de zoon van de oorspronkelijke kasteelheer werd het verwaarloosd tot aan de Franse Revolutie in 1789. In 1900 wordt het weer gekocht door Charles Auguste Claverie en worden er verschillende restauraties en verbouwingen gedaan.

In 1937 bezoekt Joséphine Baker het kasteel voor het eerst. Ze vindt het op slag prachtig en huurt het in eerste instantie, tot ze in 1947 genoeg gespaard heeft om het te kunnen kopen. Joséphine woont er lang met haar kinderen, maar in 1968 moet ze Milandes noodgedwongen verkopen, omdat er geen geld meer is en ze veel schulden heeft. Hiertegen verzet ze zich tot op het einde en sluit zichzelf zelfs op in de keuken om te kunnen blijven.

De tuinen en roofvogelshow

Het kasteel heeft tevens prachtige tuinen met hoogteverschillen waar je doorheen kunt wandelen, voor of na een bezoek aan het kasteel. Je ziet hoor ook allerlei dieren, vooral vogels. Meerdere keren per dag is er dan ook een roofvogelshow achter het kasteel. In de zomer is deze 3-4 keer per dag, in de wintermaanden slechts één keer. Als je er vanuit gaat dat deze om 15.30 uur is, dan ben je altijd op tijd voor een show.

Château des Milandes
Zeearend tijdens de roofvogelshow

Tijdens ons bezoek aan de roofvogelshow heb ik me verbaasd over alle dieren. Ze hebben allerlei soorten en besteden veel aandacht aan de verschillen en het uiterlijk van de dieren. Er was nog even lichte commotie tijdens onze show, want één van de uilen besloot per ongeluk het hok van de zeearend in te vliegen (dit hok was open, de arend zit namelijk aan zijn poot vast aan een touw, zodat deze het hok niet uit kan vliegen). De mannen van de show reageerden snel en goed en gelukkig was de uil daarna helemaal in orde. De zeearend was het sluitstuk van deze show: wat een indrukwekkende vogel is dat!

Domme

Domme is een dorpje in de Dordogne, wederom bovenop een berg. Het is één van de ‘les plus beaux villages de France’ en dat is ook zeker te zien. Het dorp is helemaal ommuurd en biedt prachtige uitzichten. Het is een bastide (een versterkte nederzetting) en werd gesticht door Filips de Stoute in 1281. In tegenstelling tot de meeste bastides heeft Domme echter geen regelmatige vorm, waardoor je er lekker doorheen kunt dwalen.

Domme Dordogne

Dit plaatsje heeft zoals ik al zei schitterende uitzichten over de Dordogne vanaf de rand en alleen daarom al is het de moeite waard om erheen te gaan. Maar ook de rest van het dorp is zeker de moeite waard, omdat het nog helemaal historisch is.

Domme Dordogne
Uitzicht vanaf Domme

Parkeren kan buiten het dorp en is ook weer betaald. Zelf betaalden wij 4 euro.

La Roque-Gageac

Tot slot een dorp waar wellicht niet heel veel te doen is, maar wat wel vreselijk mooi is. Dit dorpje ligt tegen een rotswand aan en is een kleine parel, waar je zeker even langs moet rijden als je in de buurt bent. Wij hebben er even doorheen gewandeld en verderop onderstaande foto gemaakt, voor we weer terug wandelden. Op de terugweg liepen we bovenlangs om nog wat meer van het dorpje te zien. Klein maar fijn is hier zeker van toepassing.

La Roque-Gageac

Kamperen in de Dordogne

In de Dordogne heb je veel plekken om te kamperen. Het is echter wel goed om je te bedenken dat het in de zomer vaak erg druk is. Wij moesten zelf even zoeken, maar vonden uiteindelijk een plekje op de camping Les Deux Vallées in het plaatsje Vézac, vlakbij Beynac-et-Cazenac.

Camping Les Deux Vallées heeft Nederlandse eigenaren. Ze gaven ons een plekje en toen we nog een nachtje langer wilden blijven gaven ze ons de mogelijkheid als we onze tent zouden verplaatsen. Het was geen megacamping (daar houden we ook niet zo van) en we hebben er heerlijk gestaan. Ik raad het dus zeker aan als je naar deze regio gaat.

Mis jij nog iets op deze lijst met de mooiste plekken in de Dordogne?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.