|

Project Nederland: alle Nederlandse hoofdsteden

Na de zomer, waarbij we helemaal naar Zuid-Amerika reisden en daar maar liefst drie landen bezochten, was het tijd om eens wat meer te ontdekken van ons eigen landje. Daarom kwam Hugo met het idee om er gelijk een leuk project van te maken, waarin we in een bepaalde periode een heleboel zien van Nederland. Dit vond ik een leuk idee, dus we besloten te kijken wat haalbaar was.

Onbekend maakt onbemind?

Het is geen geheim dat ik een heel duidelijke voorkeur heb: mijn lievelingsland is zonder twijfel Spanje. Daar ga ik graag en vaak naartoe. Er is bijna niets in Spanje waar ik niet van houd, dat maakt het meteen het ideale land. Afgelopen zomer ben ik voor het eerst buiten Europa geweest met onze reis naar Zuid-Amerika. Dit is zowel mij als Hugo erg goed bevallen: wat een prachtig continent. Je kunt er zoveel moois zien, doen en beleven, ik vond het werkelijk prachtig.

In Nederland zelf ben ik minder bekend. Met mijn studentenzwemvereniging hadden wij wedstrijden door alle Nederlandse studentensteden, waardoor ik toch nog op redelijk wat plaatsen ben geweest. Maar écht veel van die steden heb ik nou ook weer niet gezien, ik zat dan voornamelijk in het zwembad. Eerlijk gezegd ben ik ook geen groot fan van Nederland: het regent me hier echt veel te vaak. Ik ben zo iemand voor wie het nooit te warm is: ik heb liever 37 graden dan een regenbui.

Maar stiekem weet ik heus wel dat er veel moois te zien is in ons eigen kikkerlandje. Zo woon ik zelf in één van de mooiste steden van Nederland en kom ik ook uit één van de mooiste regio’s die ons land heeft, de Vechtstreek. En dat zeg ik niet alleen omdat ik er vandaan kom, dat beloof ik.

Dorpstraat in Loenen aan de Vecht met de kerktoren op de achtergrond
Het dorp waar ik ben opgegroeid.

Hoog tijd dus om meer van ons land te zien, want eerlijk is eerlijk: onbekend maakt onbemind.

Plan van aanpak

De eerste plek waar we naartoe gingen in onze Nederlandse ontdekkingstocht in 2017 was Leeuwarden. Hier waren we allebei nog nooit geweest. Daarbij is Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Een goed moment om deze stad eens een bezoekje te brengen dus! Leeuwarden wass zich helemaal klaar aan het maken voor 2018 en er was al veel leuks te zien. Dit was dus een geslaagd bezoek. Ondanks de regen hebben we het ontzettend leuk gehad. Sowieso konden we veel binnen zitten en eten, wat ik altijd gezellig vind.

Haven met boten en woonboten in Leeuwarden
Leeuwarden op een droge dag

Project Nederland

Om die reden besloten wij te beginnen met Project Nederland. In navolg van Leeuwarden hebben we ervoor gekozen alle twaalf Nederlandse hoofdsteden te bezoeken in 2018. Sommigen hebben we vaak bezocht, anderen nog nooit, dus het is een leuke mix. Gelukkig liggen er ook een aantal hoofdsteden in de buurt, zoals Haarlem en Den Haag.

In eerste instantie leek het ons leuk om hier een project van een jaar van te maken: twaalf steden, twaalf maanden. Dit is echter wel een beetje ambitieus, zeker omdat we bijvoorbeeld in de zomervakantie al bijna een maand op vakantie gaan. Daarom hebben we het iets realistischer gemaakt: we bezoeken alle twaalf Nederlandse hoofdsteden voor het einde van 2018!

Uiteindelijk hebben we bijna alle hoofdsteden voor het einde van 2018 bezocht. Doordat we merkten dat we een stad echt minder goed leerden kennen in een druilerig winterweekend hebben we Haarlem bewaard voor het voorjaar van 2019.

Bekijk ook zeker wat ik allemaal al geschreven heb over Project Nederland!

Mijn tips per stad:

Welke Nederlandse hoofdsteden heb jij al bezocht?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Wat een leuk project! Ik zou ook gewoon eens wat vaker er in eigen land op uit moeten trekken maar dat blijft er altijd bij. Pff, welke hoofdsteden ik heb bezocht? Nou, Groningen natuurlijk, daar woon ik vlakbij maar ook Leeuwarden, Amsterdam, Utrecht, Assen, Zwolle, Arnhem, Den Haag, Den Bosch en Maastricht. Dan mis ik nog… Lelystad, Haarlem en Middelburg. Valt nog mee dus…

  1. Wauw, wat een lange lijst! Je hebt het al veel beter gedaan dan ik. Zoals ik al zei heb ik er wel veel bezocht, maar niet echt gezien. Ben dus benieuwd naar komend jaar!

 2. Ha, nog steeds best ambitieus, maar daarom juist ook leuk. Het is ook echt anders als je even de tijd voor en stad neemt en wat research doet van te voren. Dan is het echt een mini-vakantie. Ik ben in de meeste hoofdsteden wel geweest – volgens mij ontbreekt alleen Lelystad – en ook grote andere delen van Nederland zijn me niet vreemd door de vakanties in mijn jeugd. Ik ben wel pas een keer op een waddeneiland geweest, dus dat wil ik komend dit jaar weer doen. Veel plezier samen!

  1. Haha ja als het niet ambitieus is, dan is het ook niet leuk 😉 Ik ben eigenlijk stiekem ook in veel hoofdsteden geweest: ik denk dat alleen Lelystad en Assen nog moeten, hoewel ik in Arnhem ook alleen in de dierentuin ben geweest, haha. Ik heb dan weer alle Waddeneilanden (meerdere) keren gehad, behalve Vlieland. Dus hoewel is ze superfijn vindt, stellen we die nog even uit. Maar plannen veranderen, dus wie weet ga ik ineens volgende maand 😉

 3. Super leuk idee, ben benieuwd naar je verhalen!

  Twee jaar geleden had ik een soort gelijk project, maar dan met wandelen: een (natuur)wandeling in elke provincie. Elke maand een andere. Op Brabant na is het zowaar gelukt, dus met een beetje wilskracht kan je best jouw ambitieuze plan waar maken. Zo leuk om je eigen land beter te leren kennen.

  Ik ga je volgen!

  1. Dat klinkt ook als een heel leuk idee! Wellicht iets voor 2019? Haha. Ik heb mezelf natuurlijk iets langer gegeven, dus ik begin 2018 met twee steden die zijn afgevinkt. Ik denk dat het wel moet lukken, want ik woon vlakbij twee hoofdsteden. We gaan het zien. Leuk als je af en toe langskomt om te kijken!

 4. Leuk project! En tof dat je startte met Leeuwarden. Mocht je in Groningen komen, laat het me dan weten. Misschien kunnen we even een drankje doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.