15 reisdilemma’s: wat zou ik kiezen?

Als je een lijstje krijgt met 15 reisdilemma’s, wat zou je dan kiezen? Liever een zonvakantie of toch wintersport? Actief of lekker relaxen? Aan de hand van deze dilemma’s hoop ik je te laten zien wat voor reiziger ik ben.

Om jullie de kans te geven de persoon achter de blog een beetje beter te leren kennen vulde ik de dilemma’s in die zijn bedacht door Chantal van Reisdoc.nl. Komen we er zo achter wat voor reiziger ik ben? Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden en natuurlijk ook wat je zelf zou kiezen!

De 15 dilemma’s laten hopelijk zien wat voor reiziger ik ben en hoe ik mijn reizen het liefst voorbereid. Herken jij jezelf erin? Of zou je iets heel anders kiezen?

Zonvakantie/wintersport

Dat lijkt me overduidelijk, ik ga hier vol voor zonvakantie. Dan niet voor de traditionele zonvakantie waarbij je op een strandbedje ligt, maar echt voor een plek met mooi weer. Ik houd van zon en van hitte. In Nederland heb ik het bijna altijd koud en ik grap dus ook vaak dat ik in het verkeerde land geboren ben. Toen ik in Sevilla woonde was vond ik het heerlijk dat het elke dag 37 graden was de eerste maanden, haha.

Dat betekent niet dat ik nooit zou wintersporten: ik vind dat echt onwijs leuk. Ik heb nergens talent voor, dus ook niet voor wintersport, maar ik vermaak me altijd heel goed. Het is echter nogal prijzig en dat geld heb ik nu echt niet over. Ook krijg ik Hugo niet op een snowboard, die is ervan overtuigd dat je dan spontaan alles breekt. Dus ja..

Vakantie aan de kust/vakantie in het binnenland

Wellicht een gekke keuze: de meest bijzondere plek waar ik ooit ben geweest is zonder twijfel de Gálapagoseilanden. Maar dat was puur door de unieke situatie met de dieren die zo dichtbij komen. Ik vind zeedieren nog steeds fantastisch (mijn lievelingsdier is al sinds ik heel jong was een dolfijn) en die ervaring was zo bijzonder. Het had weinig met het strand te maken.

Mijn voorkeur gaat uit naar steden: prachtige gebouwen, smalle straatjes, mooie verhalen en winkeltjes. Daar ben ik op mijn best, want dat vind ik fascinerend. Maar ik houd ook van wandelen of hiken door dramatische natuur. Als ik weer eens een berg op aan het lopen klaag ik Hugo altijd de oren van het hoofd (‘Waarom doen we dit?!’) maar als we dan even pauzeren weet ik ineens weer hoe mooi het is. Ik ben gewoon niet zo goed in bergen oplopen, haha.

Droge landschap rondom vulkaan El Teide op Tenerife met mooie wolkenlucht
Wandelen in het nationaal park rondom El Teide op Tenerife.

Europees eten/Aziatisch eten

Ik heb natuurlijk nog nooit écht Aziatisch gegeten, want ik ben nog nooit in Azië geweest. Daarom is het al lastiger kiezen. Maar de keuze is sowieso niet makkelijk, want ik ben geen supermakkelijke eter. Ik lust vooral veel dingen uit de Nederlandse keuken niet echt: je maakt mij niet blij met aardappelen en Nederlandse favorieten als boerenkool, hutspot, andijvie of bloemkool. Ik ben meer van de paprika’s, prei, champignons, courgette en aubergine.

Geen aardappels lusten is ook wel een dingetje in Zuid-Amerika, waar we bijna altijd aardappels kregen. Dat geeft niet, want ik heb geleerd te eten wat ik krijg, maar echt gelukkig werd ik er niet van. Ik houd juist wel heel erg van pasta en rijst. En dat laatste is natuurlijk een onderdeel van de Aziatische keuken. Maar ik kan dan weer niet tegen heel pittig eten..

Weg met vriendinnen/weg met partner

Het allerliefst reis ik met Hugo. De reden daarvoor is simpel: onze reisstijlen passen vrij goed bij elkaar. Ik houd van uitzoeken, voorbereiden, routes puzzelen en voorbereid op pad gaan. Dat vind ik de helft van het plezier van de reizen. Met mijn artikelen probeer ik jou ook zo goed mogelijk voor te bereiden op jouw reizen, zodat je eenmaal aangekomen op je bestemming alleen hoeft te genieten.

Hugo laat mij lekker mijn gang gaan. Hij doet suggesties voor bestemmingen, zoals Slowakije. Als mijn routes en ideeën vorm krijgen, dan komt hij af en toe met iets leuks wat hij dan gevonden heeft. Ook onderweg wil hij soms ineens uitstapjes maken naar andere stadjes of hij vindt plotseling een kasteel voor me. Onze plannen wijzigen dan ook regelmatig. Ik heb het gevoel dat dit een heel complete vakantie geeft.

Daarnaast reis ik ook graag met anderen hoor: zo ga ik soms op pad met mijn collega’s of met mijn zusje. Dat is alleen maar leuk, want dat zijn heel andere vakanties dan ik heb met Hugo. Mijn zusje haalt me bijvoorbeeld altijd over om gekke dingen te doen die ik niet durf, waardoor ik altijd de halve vakantie dubbel lig van het lachen.

Actieve vakantie/luiervakantie

Misschien had je het al afgeleid aan bovenstaande antwoorden: ik houd van actieve vakanties. Ik heb het geduld niet om in de zon te liggen: weet je wel hoeveel er te ontdekken is in de omgeving? Mijn angst is om de tijd niet goed genoeg te benutten. Dat is natuurlijk stom, want daardoor ben ik soms erg moe halverwege een reis.

Gelukkig kán ik wel heel goed uitrusten: geef mij een goed boek en ik kan mezelf er uren in verliezen. Op een reis kan ik stapels boeken lezen, want met een mooi verhaal vergeet ik dat ik van plan was nog twaalf musea te bezoeken die dag 😉

Manouk met boek in e-reader in de haven van San Cristobal op de Galapagoseilanden
Ik vermaak mezelf met een boek terwijl Hugo foto’s maakt van de omgeving (en stiekem ook van mij).

Azië/Afrika

In beide continenten ben ik nooit geweest, dus eigenlijk kan ik niet kiezen. Azië trekt me minder: het geeft me het gevoel van de typische backpackplek voor jonge backpackers of juist voor wat meer georganiseerde reizen of paradijselijke strandvakanties. Dit is ongetwijfeld veel te veel een stereotype, maar het heeft geen aantrekkingskracht op me, zoals Zuid-Amerika die wel heeft.

Afrika lijkt me heel mooi: ik vind de natuur en dieren fascinerend. Graag zou ik safari’s doen of jungles ingaan. Kaapverdië staat ook al een poosje hoog op mijn lijstje, dus daar hoop ik ook binnenkort eens heen te kunnen gaan.

Barcelona/Rome

Misschien denk je dat ik hier voor mijn favoriete land Spanje zal gaan, maar niets is minder waar: de keuze gaat naar Rome. Wat een prachtige stad, vol historie en mooie gebouwen. Ik ben er een week geweest en zou zo nog een week kunnen.

Barcelona is wel mooi, maar heel anders dan de rest van Spanje. Catalonië heeft toch meer haar eigen identiteit vind ik. Daarbij ben ik ook geen groot Gaudí-fan, want maakt dat deze grote stad toch minder mijn ding is. Geef mij maar Madrid of natuurlijk Sevilla!

Hotel/camping

Lastige keuze! Hoewel ik een hotel fijner vind, ga ik toch voor camping, want dat zijn wel echt leuke vakanties. Hugo en ik kamperen graag in de zomer. Waar Hugo houdt van kamperen en buiten zijn, vind ik het vooral fijn dat het goedkoop en flexibel is. Dan neem ik de rest er voor lief bij, haha. Als ik warm water heb ik de douche ben ik al snel tevreden.

Een auto wordt uitgeladen in een tent op een camping in Burgos in Spanje
Op de camping in Burgos.

Citytrip/natuurvakantie

Als dorpsmeisje ben ik vreemd genoeg gefascineerd door steden. Het liefst middelgrote steden, waar je doorheen kunt wandelen en van alles kunt doen. Miljoenensteden vind ik soms wat intimiderend, hoewel ik me tegen alle verwachtingen in erg goed vermaakt heb in Lima.

Natuur vind ik mooi, we gaan ook steeds vaker wandelen op reis. Maar als ik moet kiezen, dan ga ik echt voor een citytrip.

Wereldreis/de wereld zien in meerdere keren

Het lijkt me heerlijk om een keer de wereld over te kunnen reizen zonder einddatum. Geen haast, overal zo lang blijven als je wilt en als je klaar bent naar de volgende plek gaan. Als je de wereld in meerdere keren wilt zien, dan is er toch altijd een einddatum. Zelfs toen we 2,5 maand op reis waren in Zuid-Amerika hadden we die einddatum. Dus een wereldreis zie ik wel zitten, lekker een jaar op pad! Nu nog sparen..

Nooit meer reizen/nooit meer je vrienden zien

Het lijkt me vreselijk om nooit meer te reizen: het liefst zou ik zelfs in het buitenland wonen. Voor een paar jaar of voor altijd, dat weet ik nog niet, maar dat lijkt me heel bijzonder. Als ik voor altijd in Nederland zou moeten blijven (of op een andere plek), dan zou ik me echt gaan vervelen. Dus deze keuze is makkelijk. Maar dan zou ik wel graag Hugo meenemen en mijn familie willen blijven zien, anders is het wel een dingetje, haha.

Weg met de auto/weg met het vliegtuig

Vanwege de impact van vliegen op het milieu wil ik sowieso proberen minder vaak het vliegtuig in te stappen. Om die reden is ook deze keuze niet zo ingewikkeld, want de auto is een stuk minder belastend. Daarbij heb je lekker veel vrijheid: je kunt gaan waarheen je wilt, want je kunt jezelf vervoeren.

Backpacken/cruisen

Hoewel ik graag een cruise zou willen doen (het liefst een Disney Cruise!), vind ik backpacken toch fijner. Daar heb je wat meer vrijheid: een cruise geeft je slechts beperkt tijd om de bestemmingen. Jammer als je niet een dagje langer kan blijven als dat zo uitkomt! Dus backpacken heeft mijn voorkeur hierin. Maar ik zou nooit nee zeggen tegen een (Disney) cruise.

Manouk met backpack op de eerste dag van de Inca Trail naar Machu Picchu
Met mijn backpack tijdens de Inca Trail.

Alles regelen/op de bonnefooi

Hier kan ik dus niet tussen kiezen.. Ik doe een combinatie. Ik bedenk een route en regel dingen die nodig zijn. Zo zou ik er nooit te laat achter komen hoe en wanneer je de Inca Trail moet boeken of dat je maanden van tevoren kaartjes nodig hebt voor iets. Als het nodig is, dan regel ik dat op tijd. Maar alles wat last-minute kan, dat laat ik ook gaan: een beetje flexibiliteit is wel zo lekker.

Roadtrip/op één plek blijven

Ik heb het al eerder gezegd: de flexibiliteit is fijn. Daarom is een auto echt een uitkomst. Zo hadden we bijvoorbeeld op Tenerife ook een auto: op die manier konden we een roadtrip over het eiland maken en allerlei toffe dingen zien. Met citytrips doen we het niet en blijven we vaak op één plek, maar voor langere vakanties vind ik een roadtrip veel fijner!

Dat waren mijn antwoorden op de dilemma’s. Lijkt het jou ook leuk om ze in te vullen? Laat je antwoorden achter in de reacties. Je kunt de dilemma’s ook beantwoorden op jouw blog: verwijs dan wel even naar de bedenker van de tag. Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden!

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Leuk om je keuzes te lezen! Heel veel dingen herken ik, sommige ook juist niet, haha. Ik ben bijvoorbeeld juist dol op het Nederlandse eten en de rest van het Europese eten. Ook ben ik nog nooit in Zuid-Amerika geweest, maar juist wel in Azië. Ik moet zeggen dat Zuid-Amerika mij wel echt mooier lijkt, maar Azië weer makkelijker reizen. Het heeft allemaal zijn charmes. Een wereldreis lijkt mij ook gaaf, bij ons staat ie inmiddels ook op de planning!

    1. Ik zag hem bij jullie, dus ik heb ze ook maar eens ingevuld. Ik vind het grappig dat Azië makkelijker reizen is, lijkt me juist lastig met een heel andere taal. Maar ik krijg er wel altijd zin in met jullie foto’s. En ik ben jaloers op jullie wereldreis, ik volg alles! 😉

    1. Voel je vrij ze ook eens in te vullen! Azië gaat er zeker eens van komen hoor, ik kan natuurlijk geen mening hebben zonder er ooit naartoe te zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.