|

Weekendje Leiden: op pad in de Streek van Verrassingen

Mijn eigen stad Leiden is nog veel te onbekend. Hoewel iedereen er wel van gehoord heeft gaan nog veel te weinig mensen op pad in Leiden. En dat terwijl er zoveel moois te zien is! De hele streek is prachtig. Ik neem je graag mee op mijn weekendje Leiden.

Een weekendje Leiden in het pop-up Streekhuisje voor Museum Volkenkunde.
Het Streekhuisje voor Museum Volkenkunde

Deze gekke periode heeft Streek van Verrassingen besloten Leiden en omgeving eens goed in het zonnetje te zetten. Er is zoveel te doen, zowel voor mensen die er nog nooit geweest zijn als mensen die in Leiden wonen.

Uiteraard stond ik er voor open om als ambassadeur voor mijn eigen stad eens op ontdekking te gaan: wat kan mij als local nog verbazen in Leiden?

Weekendje Leiden met Streek van Verrassingen

Om Leiden van alle kanten te laten zien heeft Streek van Verrassingen een leuk Pop-Up Streekhuisje laten maken. Dit huisje reist de hele streek door. Mensen kunnen het huisje bezoeken om informatie te krijgen over de hele streek: van fiets- en wandelroutes tot culinaire tips. En er slaapt regelmatig iemand in die op pad gaat in de Streek van Verrassingen.

Ik kreeg de eer om op pad te gaan in Leiden. Ik neem je graag mee in mijn weekend vol verrassingen (aangeboden door Leiden Marketing).

Zaterdag 5 september 2020: op reis in het museum en wildplukken

Zaterdagochtend kom ik rond 11.00 uur aan bij Museum Volkenkunde, waar ik hartelijk word ontvangen. Het huisje wordt nog schoongemaakt van de vorige bezoeker, dus ik bezoek eerst het museum.

Van eilanden tot Amerikanen

Museum Volkenkunde is een prachtig museum voor de cultuurliefhebber. Je kunt de hele wereld over. Zelf bezocht ik de tijdelijke tentoonstelling Een zee van eilanden, over de eilanden in Oceanië. Ontzettend interessant, want het enige wat ik hiervan bleek te weten heb ik geleerd uit de film Moana, haha.

Mijn favoriete onderdeel was de installatie Bottled Ocean 2120 van George Nuku. Hij schept een wereld van gerecycled plastic, een toekomstbeeld uit 2120. De ijskappen zijn gesmolten en alles is onder water gelopen. De wereld heeft zich aangepast aan al het plastic. De kunstenaar laat zien hoe mooi iets kan zien, hoe verontrustend het toekomstbeeld misschien ook is.

Na deze tijdelijke tentoonstelling (die nog tot april te zien is) bekeek ik de kleine expo over de inheemse bevolking van Amerika: First Americans. Ik bleek schandalig weinig te weten van deze culturen, dus het was zeer leerzaam. Een goede toevoeging op wat ik eerder dit jaar al heb geleerd over de Pilgrims die 400 jaar geleden vanuit Leiden naar Amerika vertrokken.

Kortom: Museum Volkenkunde is een must voor elke reiziger, want je kunt toch allerlei interessante culturen ontdekken nu je de wereld niet over kunt. Op de foto’s is het nooit spannend, maar de stukken maken de verhalen veel echter dan wanneer je er gewoon een boek over leest.

Inchecken in het Streekhuisje

Na mijn museumbezoek is het toch echt tijd om in te checken. Ik krijg alle sleutels en uitleg en mag het schattige Streekhuisje dan betreden. Dit tinyhouse/camper bevat naast een bed een tafel, stoel en keukentje met koelkast. Er is geen kraan of gootsteen, maar er staat koud water in de koelkast. Ik kan van het nabijgelegen Café Abel gebruikmaken voor het toilet of als ik iets anders nodig heb.

Nadat het huisje en ik kennis hebben gemaakt is het alweer tijd om op pad te gaan, want ik heb iets heel leuks op de planning. Een wildplukwandeling!

Wildplukwandeling in Polderpark Cronesteyn

Aan de rand van Leiden ligt een prachtig groen en wild stadspark: Polderpark Cronesteyn. Hier spreek ik af met Daphne van Daphne Struint. Zij is natuurgids en kan je allerlei interessante dingen vertellen. Voor mijn ogen transformeerde een groene berm in een bron van groenten voor een lekkere pesto of een goede kop thee.

De Nederlandse vervanger voor quinoa

Ik zal niet alles verklappen, maar wist je dat de bladeren van de vlierbes helpen tegen fruitvliegjes? Of dat watermunt eigenlijk een stuk frisser en lekkerder is dan de munt die we normaal in onze thee doen?

Met een zak vol pluksels vloog de tijd voorbij. We kregen wel honger van deze activiteit, dus het was tijd om even uit te rusten.

Thee met taartjes

Gelukkig kan dat ook, want in Polderpark Cronesteyn heb je het gezellige De Tuin van de Smid. Deze plek ligt niet alleen heerlijk in het groen, maar heeft ook nog eens lekker eten. Wij deden ons tegoed aan thee met taartjes. Mijn citroenkwarktaart was erg lekker, maar ook de appeltaart zag er goed uit. De vegan mangotaart leek me ook goed, maar die was op: gelukkig maar, ik kon toch niet kiezen.

Naast dat De Tuin van de Smid allerlei lekker maakt van biologische en lokale producten is er meer te doen: loop zeker even een rondje langs de schattige dieren die je hier kunt zien. We waren vooral gecharmeerd van deze gezellige varkens die knorrend door de modder struinden.

Diner en lekkers in het huisje

Na deze avonturen is het tijd om terug te gaan naar het huisje. De wandelschoenen mogen uit en ik kan even lezen met een kopje zelfgeplukte watermuntthee. Heerlijk toch?

In mijn koelkastje ligt heerlijke kaas met als dip een biergelei van Oma Appel, dus ik heb er meteen wat te snacken bij. Maar niet te veel, want vanavond staat er ook nog een diner op het programma.

Kopje thee met watermunt van Daphne Struint
Kopje thee van zelfgeplukte watermunt.

Rond 18.00 uur is het dan tijd voor het avondeten. We gaan naar BFF Leiden, waar een heerlijke maaltijd voor ons gekookt wordt. Het is lekker en het vult goed, wat altijd belangrijk is. Zeker een tip dus! Hier ga ik nog een keer eten als Hugo weer terug in Nederland is.

Veganistisch eten bij BFF Leiden met cherrytomaten
Lekker dineren bij BFF Leiden.

Zondag 6 september 2020: op zoek naar Rembrandt en op de SUP

Na de drukke dag gisteren heb ik heerlijk geslapen. Gelukkig maar, want ik moet weer op tijd op. Met mijn ontbijtmand van Café Abel leg ik een goede bodem voor de dag.

Samen met Susan ga ik dan op pad naar Leiden. We doen een hofjeswandeling van Leiden Marketing. Hoewel ik al veel hofjes ken, heeft Susan ze nog nooit gezien. En stiekem blijken er toch meer te zijn dan je denkt, dus ik ken ze ook nog niet allemaal!

Eva van Hoogeveenhof in Leiden, vol groen en een standbeeld van een schaap
Eva van Hoogeveenhof

Op zoek naar Rembrandt

We onderbreken onze wandeling kort om ons even te laten schetsen door Rembrandt. In de Latijnse school, waar hij naartoe ging toen hij in Leiden woonde, kun je door het raam naar binnen kijken. Rembrandt maakt dan een prachtige schets die je kunt downloaden. Heel grappig! Lijkt het een beetje?

Na nog een paar hofjes bekeken te hebben bezoeken we Young Rembrandt Studio. Dit is het atelier van Rembrandts oude leermeester Jacob van Swanenburg. Hij neemt je mee door de Leidse jeugd van Rembrant. Een verrassend leuk inkijkje waar ik nog wat nieuwe dingen leerde.

Young Rembrandt Studio aan de Langebrug in Leiden
Young Rembrandt Studio

Lunchen aan het water

Na deze wandeling strijken we neer aan het water bij Tabú. We hebben geluk: de voorspelling was slecht, maar het is al de hele ochtend stralend weer. We bestellen taco’s en een broodje.

Helaas is het druk bij Tabú en duurt het allemaal een beetje lang. Ook gaat er iets niet helemaal goed met onze bestelling. Gelukkig is de bediening heel vriendelijk en komt het uiteindelijk toch goed. En in het zonnetje is lekker zitten ook geen straf.

Taco's met kip in de zon bij Tabu in Leiden
Taco’s bij Tabú

Op de SUP door Leiden

Na een kopje thee in het Streekhuisje wandelen we richting Rondvaart Leiden. Na een korte uitleg gaan we het drukke water op met een SUPboard. Tijd voor stand-up paddle surfing!

Omdat we het allebei nog nooit gedaan hebben houden we het nog even bij zitten, zeker op het drukke stuk van Leiden. Gelukkig ken ik aardig de weg, dus we gaan richting een rustiger deel. Hier proberen we het opstaan uit. Hoewel het nog een beetje wiebelig is gaat het vrij goed. Vooral Susan is een natuurtalent.

De grachten van Leiden op een zonnige dag.

Uiteraard doe ik even later iets doms: om uit te wijken voor een boot en om even op Susan te wachten bots ik tegen een paal om vaart te minderen. Vlak voor ik het doe realiseer ik me dat ik dan natuurlijk uit balans raak, maar er is niets meer aan te doen. Gelukkig val ik alleen om, niet in het water. Maar ik houd er wel een nat been en natte billen aan over.

Het zonnige weer zorgt er echter voor dat je snel weer droogt. We hebben een heerlijke middag en zien heel Leiden vanaf het water. Aan het einde koelt het wat af en hebben we flink tegenwind, maar we bereiken ons startpunt weer.

Afscheid nemen van het Streekhuisje

In het Streekhuisje trekken we droge en warme kleding aan. Op eigen gelegenheid gaan we nog even de stad in voor een heerlijke Italiaanse maaltijd. Dan neem ik alweer afscheid van Susan, die terug naar huis gaat.

Maandagochtend verlaat ik na een vroeg ontbijt het Streekhuisje, dat nu op pad gaat naar een volgende locatie. Wat een heerlijk weekendje Leiden!

Staat Leiden op jouw verlanglijstje?

Pinterestafbeelding: het Streekhuisje tijdens een weekendje Leiden
Pinterestafbeelding: een gracht in Leiden

Dit vind je misschien ook leuk:

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.