|

Wat te doen in Zwolle: de 10 mooiste bezienswaardigheden

 • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Moderne kunst in een futuristisch gebouw, prachtige kerken, een rijke geschiedenis en de mooiste boekwinkel van Nederland: dit alles kun je vinden in de Hanzestad Zwolle. Dat maakt het een veelzijdig weekendje weg of dagje uit in eigen land. Er zijn een heleboel activiteiten bezienswaardigheden in Zwolle die de aandacht verdienen, maar je moet ze wel eerst vinden. Graag help ik je te ontdekken wat te doen in Zwolle!

Wat te doen in Zwolle: slenteren door de mooie straten in de binnenstad.
Slenteren door het mooie centrum van Zwolle.

Zoals jullie inmiddels wellicht wel weten, bezoek ik alle Nederlandse hoofdsteden in Project Nederland. De hoofdstad van Overijssel kon natuurlijk niet ontbreken, dus planden wij een bezoekje aan Zwolle. In ons lange weekend hebben wij een heleboel van de stad kunnen zien, dus ik hoop een mooi overzicht voor jullie gemaakt te hebben.

Wat te doen in Zwolle?

Sinds Zwolle in 1230 stadsrechten heeft gekregen is het steeds meer gegroeid. Dat kwam onder andere doordat Zwolle een zeer gunstige ligging heeft. Het lag langs enkele belangrijke handelsroutes. Zwolle is een Hanzestad geworden in 1407 en dat betekende een Gouden Eeuw voor de bewoners.

En alsof de Hanze de stad niet al genoeg gebracht heeft, is er ook op religieus gebied een heleboel geschiedenis. De hervormingsbeweging binnen de kerk, de Moderne Devotie, heeft zijn wortels in Zwolle en ook het huidige schoolsysteem in Nederland is bedacht door de Zwolse Johan Cele.

Maar genoeg gekletst: wat zijn de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Zwolle?

Bezienswaardigheden in Zwolle

Stadswandeling door Zwolle

Zwolle is een stad met een rijke geschiedenis. Het is daarom leuk meer te leren over de Hanzestad, want met die extra kennis bekijk je de stad toch even anders. Hugo vond het superinteressant allemaal dingen te leren over de Moderne Devotie. Ik hield wijselijk mijn mond, want dat deed mij terugdenken aan minst favoriete vak tijdens mijn bachelor (Middeleeuwse Geschiedenis dus). Maar zelfs als je het al wel een beetje weet is een opfrisser wel fijn.

Behalve de geschiedenis leer je de stad ook beter kennen, want door het kleine centrum van Zwolle kom je bijna overal. Perfecte activiteit in Zwolle dus!

 • Wanneer: elke zaterdag om 14.00 uur
 • Kosten: 6 euro per persoon
 • Reserveren: voor een stadswandeling op inschrijving kun je gewoon terecht bij de VVV Zwolle (zie hieronder). Het is ook mogelijk een stadswandeling in Zwolle voor een groep te boeken.
Mooi straatje in Zwolle langs het water.
Eén van de mooie en schattige straatjes in Zwolle.

Het Zwolse Balletjeshuis

Deze ouderwetse snoepwinkel is nog steeds zo ingericht als in 1845. Eén dag per week maken ze ook nog steeds zelf snoepjes in de kelder van het snoepwinkeltje. Dat betekent dat het Grote Kerkplein elke woensdag naar snoepjes ruikt!

Naast de ouderwetse snoepjes die ze nog zelf maken kun je er ook leuke Zwolse cadeautjes kopen. Sowieso is het handig om even langs te gaan, want in hetzelfde gebouw kun je tegenwoordig de VVV vinden. Handig voor een plattegrond of extra informatie over de stad. En dan kun je gelijk een snoepje meenemen voor onderweg. En doe je bovenstaande stadswandeling? Dan heb je geluk, want dan krijg je er snoepje bij.

 • Adres: Grote Kerkplein 13, Zwolle

Boekwinkel Waanders In De Broeren

Maastricht staat bekend om haar beroemde boekwinkel in een voormalige kerk. Maar wat blijkt? Zwolle heeft er ook eentje! En stiekem is die misschien nog wel mooier dan de kerk van Maastricht, zal ik meteen maar eerlijk zeggen.

Waar de boekwinkel in Maastricht erg druk is, zul je in Zwolle zien dat Waanders In De Broeren nog echt een fijne rustige boekwinkel is. Echt een aanrader om even een bezoekje te brengen. Je kunt ronddwalen tussen de vele mooie boeken, de mooie details bekijken of even een kopje koffie drinken in het bijbehorende café.

Waanders In De Broeren: boekwinkel in een kerk in Zwolle
De mooiste boekwinkel van Nederland: Waanders In De Broeren.

Waanders is al sinds 1836 een boekwinkel en uitgeverij in Zwolle. Door de jaren heen is dit familiebedrijf steeds groter gegroeid. Op den duur kreeg Wim Waanders het inzicht dat er meer nodig was om zijn boekwinkel succesvol te houden: mensen willen een beleving en niet alleen een boek. Om die droom te realiseren verhuisden ze naar de Broerenkerk en sindsdien is Waanders in de Broeren wat mij betreft de mooiste boekwinkel van Nederland.

 • Adres: Achter de Broeren 1-3, Zwolle
 • Openingstijden: wisselend, kijk op de website. Maar tussen 12.00 – 17.00 uur kun je sowieso elke dag naar binnen.
Manouk loopt door boekwinkel Waanders In De Broeren in Zwolle

De Peperbus beklimmen en de Onze-Lieve-Vrouwe Basiliek

Misschien wel het bekendste gebouw in Zwolle: de Peperbus. Stiekem heet deze toren gewoon de Onze-Lieve-Vrouwetoren, maar hij dankt zijn bijnaam aan het feit dat hij lijkt op een peperbus. Vroeger dan denk ik, want nu zie ik het niet echt meer. De toren is maar liefst 75 meter hoog en dus goed te zien door de hele stad.

Glas-in-loodramen in Onze-Lieve-Vrouwe basiliek in Zwolle

Je kunt de Peperbus ook beklimmen, maar niet helemaal tot de top. Je mag alleen de trap nemen tot 51 meter hoogte, maar ook vanaf daar heb je een mooi uitzicht over Zwolle. Een echte must dus tijdens een dagje in deze Hanzestad.

De toren komt uit de vijftiende eeuw en hoort bij de basiliek Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming. Een flinke naam inderdaad. Deze katholieke kerk is ook zeker een bezoek waard en is nog altijd in gebruik.

 • Adres: Ossenmarkt 40, Zwolle
 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 – 16.30 uur. In de zomer is de kerk ook op maandagen geopend van 13.30 – 16.30 uur.
 • Toegangsprijs: de kerk is gratis te bezichten, de toren beklimmen kost €3,00.
Het kleurrijke altaar uit de Onze-Lieve-Vrouwe basiliek in Zwolle.
Het interieur van de Onze-Lieve-Vrouw basiliek, de kerk met de iconische Peperbus.

Sassenpoort

Hoewel de Peperbus waarschijnlijk het meest bekende gebouw van Zwolle is, durf ik te beweren dat de Sassenpoort misschien het mooiste is. Dit moet zeker op je lijstje met activiteiten in Zwolle, want het is een heel bijzonder gebouw. Het is één van de best bewaarde monumenten van Zwolle en is gebouwd in 1406. Het is helaas het enige wat is overgebleven van de oude stadsmuur.

Hoewel de Sassenpoort alleen van buiten al fantastisch is, kun je hem ook bezoeken. Je krijgt dan de zalen te zien binnenin de poort en hebt een beetje uitzicht door de kleine raampjes. Erg leuk als je er bent op de juiste dag.

 • Adres: Sassenstraat 53, Zwolle
 • Openingstijden: woensdag en zaterdag van 11.00 – 17.00 uur
 • Toegangsprijs: €2,50
De indrukwekkende Sassenpoort, overblijfsel van de stadsmuur van Zwolle, met torens en een blauwe lucht.
De Sassenpoort in Zwolle: niet te missen toegang tot de stad.

Museum De Fundatie

Het kan bijna niet dat je het niet gezien hebt: dit museum valt echt op in de stad. De ‘wolk’ bovenop het gebouw dan voornamelijk. Museum De Fundatie bevat moderne kunst en dat laat het gebouw op deze manier ook wel zien. Er zijn wisselende tentoonstellingen en er is een greep uit de eigen collectie, dus er is altijd wel iets nieuws te zien. Ik vind persoonlijk de indeling van het museum een beetje verwarrend en ik verdwaal er dan ook altijd, maar misschien ligt dat aan mijn kaartleeskunsten.

Het gebouw waarin het museum zit komt uit 1841 en past wel in de binnenstad van Zwolle. Vroeger was dit het Paleis van Justitie. Maar in 2013 is het museum uitgebreid en sindsdien maakt de wolk van 55.000 keramische wit-blauwe tegels het een heel modern gebouw. Je houdt ervan (of niet), maar een eyecatcher is het zeker.

Bonustip: ze hebben hier allerlei superleuke en interessante boeken in de museumwinkel. Ik had er een heleboel die ik het liefst mee wilde nemen, zoals ‘Dat kan mijn kleine zusje ook’. Perfect voor mensen zoals ik, die niet zoveel snappen van moderne kunst. Maar die zet ik op mijn verlanglijstje voor een volgende keer.

 • Adres: Blijmarkt 20, Zwolle
 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.oo uur
 • Toegansprijs: €12,50, gratis met Museumkaart.
Museum de Fundatie in Zwolle met de wolk bovenop
Combinatie van oud en nieuw bij Museum De Fundatie.

De Grote Kerk

Een andere mooie kerk in Zwolle die je zeker niet over het hoofd zult zien is de Sint Michaëlskerk, die beter bekend staat als de Grote Kerk. Omdat deze op de Grote Markt staat is het bijna onvermijdelijk dat je er langs zult komen. En breng dan meteen een bezoekje aan dit monument, want dat is hij zeker waard.

De kerk komt uit de eerste helft van de vijftiende eeuw en had oorspronkelijk ook een toren: op dat moment de hoogste toren van Nederland. Hij was zelfs hoger dan de Domtoren. Door drie blikseminslagen door de jaren heen was de toren steeds slechter geworden, waarna hij in 1682 uiteindelijk neerstortte.

Ik vond de kerk opvallend licht en het is een prachtig gebouw. Sla ook zeker het orgel niet over, want ook dat is ontzettend mooi. En mocht je niet zo van kerken houden, dan is het alsnog een bezoekje waard: in de kerk in namelijk ook een kleine boekenmarkt. Ze hebben allerlei genres en de boeken hebben goede prijzen. De opbrengst gaat naar het behoud van de Grote Kerk.

 • Adres: Grote Markt 18, Zwolle
Grote Kerk of Sint Michaelkerk in Zwolle met het Schnitgerorgel
Het interieur en orgel van de Grote Kerk in Zwolle.

Schouwburg Odeon

Altijd hield ik al van de magie van het theater en dat is alleen maar sterker geworden sinds ik zelf in het theater ben gaan werken. Hoewel ik zelf het geluk heb te werken in het mooiste theater van Nederland (zo zei zelfs de medewerker van het Odeon waar we de kaartjes ophaalden), heeft Zwolle ook een prachtig theater.

Schouwburg Odeon ligt tegenover Museum De Fundatie, maar is een totaal andere wereld. De prachtige oude zaal neemt je weer even mee terug naar oude tijden. Hoewel het theater zelf zeker met de tijd is meegegaan, is de zaal nog echt in oude en authentieke staat gebleven, wat het echt een leuk einde maakt aan je dagje uit.

Geen tijd of zin in een theaterbezoekje? Ook overdag is het theater geopend en kun je er een kopje koffie of thee drinken.

 • Adres: Blijmarkt 25, Zwolle
 • Toegangsprijs: afhankelijk van de voorstelling. Bekijk het programma.

Waterfietsen door de grachten

Ben je in Zwolle met mooi weer? Dan kun je natuurlijk genieten van de vele terrassen of lekker slenteren door het centrum. Maar het is ook erg leuk om Zwolle eens op een andere manier te bekijken, namelijk vanaf het water. Dit kun je doen door een bootje te huren of een rondvaart te maken.

Maar het kan ook wat actiever, bijvoorbeeld door te gaan SUPpen. Zelf kozen Hugo en ik voor een iets makkelijkere variant: waterfietsen. Tegenover Museum De Fundatie kun je Hiawatha Actief vinden, die voor 15 euro per uur waterfietsen verhuren. In die tijd konden wij een klein rondje om het centrum van Zwolle varen. Omdat het vrij warm was toen wij er waren was een uurtje ook wel genoeg.

Je kunt een waterfiets reserveren als je er zeker van wilt zijn dat je hem kunt gebruiken. Wij zijn gewoon aan komen lopen en toen waren er nog waterfietsen beschikbaar, maar toen we hem terugbrachten waren ze allemaal weg. Ik zou dus niet te laat op de dag gaan als je spontaan besluit te gaan waterfietsen.

 • Adres: Potgietersingel, Zwolle
 • Kosten: 15 euro per uur
Uitzicht op Zwolle en Museum De Fundatie vanaf een waterfiets op de grachten van Zwolle.
Uitzicht over Zwolle vanaf het water op de waterfiets.

Dominicanenklooster

Iets buiten het centrum ligt een ander prachtig gebouw: het Dominicanenklooster. Dit is wellicht wel één van mijn favoriete tips voor Zwolle, omdat het wat meer buiten de normale looproute ligt, maar wel erg bijzonder is.

Het Dominicanenklooster is eigenlijk de tweede versie van dit klooster: de eerste stond in de binnenstad. De kerk die toen bij het klooster hoorde kun je nog steeds bewonderen, want het is de Broerenkerk waar nu de boekhandel in zit. In 1580 moesten de katholieke kloosterlingen de stad verlaten, maar in 1900 kwamen ze terug en werd dit klooster gebouwd. Het klooster en de bijbehorende kloosterkerk zijn nog altijd in gebruik.

De beste manier om de kloosterkerk te bekijken is een rondleiding. Deze zijn er alleen op de eerste zaterdag van de maand om 14.00 uur, dus je moet er wel geluk voor hebben. Ik wil er in elk geval zeker nog eens voor terug. De rondleiding kost €5,00 per persoon.

 • Adres: Assendorperstraat 27
 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 13.30 – 16.30 uur
 • Let op: de kerk en het klooster zijn nog steeds in gebruik, dus ga daar respectvol mee om.
Het statige en grote gebouw van het Dominicanenklooster in Zwolle.
Dominicanenklooster

Dit waren al mijn tips voor wat te doen in Zwolle. Hopelijk heb je zo genoeg suggesties voor een leuk en vol weekend in deze mooie stad! Heb jij nog tips voor Zwolle?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. We wilden eigenlijk over twee weken naar Zwolle een weekendje met onze dochter, maar hebben het nog maar even uitgesteld totdat de maatregelen weer een beetje afnemen. In de omgeving van Zwolle hebben we gelezen is ook van alles voor kinderen te doen, dus dat willen we wel graag gaan ontdekken met onze dochter! Hopelijk kunnen we snel richting het oosten van het land en kunnen we een paar van jouw tips gebruiken tijdens ons weekendje weg! Leuk verslag en leuke tips!

  1. Dankjewel! Ik hoop dat jullie er alsnog van kunnen genieten als alles weer wat normaler is. Er is in de buurt ook een beeldentuin bij Kasteel het Nijenhuis. Een beetje apart, maar misschien ook leuk voor jullie?

 2. Hai, wat een leuk artikel!
  Ik woon in zwolle, maar er zijn degelijk nog wel wat stukjes van de oude stadsmuur te vinden in het centrum!
  In de straat ‘de Buitenkant’ bijvoorbeeld. Zo ook aan het einde van de Diezerstraat tegenover ijssalon Saluti!

  Thanks voor de tips, zal eens toerist spelen in eigen stad!

  1. Wat leuk! Ik ga volgende keer even op zoek naar die stukjes, want dat wist ik helemaal niet. Ik hoop dat er nog wat nieuws voor je tussen zat 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.