| |

7x lekker en betaalbaar eten op Tenerife

In Spanje ga ik het liefst elke dag uit eten. Het is betaalbaar, het is lekker en vaak kun je in het zonnetje op het terras. Wat wil je nog meer? Ook toen we het eiland Tenerife bezochten aten we dus regelmatig buiten de deur in leuke restaurants. Omdat we het zo vaak doen zoeken we iets wat niet te duur is, maar wel kwalitatief goed. En wonder boven wonder hebben het het gepresteerd om eigenlijk áltijd lekker te eten, zelfs in het megatoeristische zuiden! Daarom al mijn tips voor lekker en betaalbaar eten op Tenerife op een rijtje.

Al jaren wilde ik eens de zon opzoeken in de koude wintermaanden. Dit jaar besloten we dat dan toch eindelijk eens te doen en we gingen voor de Canarische Eilanden, want dat deel van Spanje hadden we nog nooit gezien. Ik vind Spanje altijd een heerlijk land om te bezoeken en daarom was dit des te fijner, want nu konden we toch nog een beetje genieten van de Spaanse keuken!

Tot slot mijn bonustip: eigenlijk hebben wij al deze restaurants als tip gekregen van de locals. Dat deden we door raad te vragen aan onze Airbnbhosts of op een plek waar we iets geboekt hadden, zoals het kajakken met dolfijnen. We kregen dan even een verbaasde reactie, maar na wat overleg kregen we dan vaak heel fijne tips. Deze mensen kunnen je precies vertellen waar zij graag eten en in onze ervaring is dat niet bij de toeristische restaurants waar je geen waar voor je geld krijgt.

Specialiteiten

Het bekendst op dit eiland is denk ik toch wel papas arrugadas con mojo. Dit is een gerecht met kleine aardappels die gekookt worden in heel zout water. Vervolgens krijg je ze met schil en al opgediend. Je eet ze met rode mojo, een pittige saus van paprika, knoflook, Spaanse peper en kruiden. Hoewel ik niet zo pittig eet, kon ik deze vaak wel hebben. Even proeven is het advies. En anders zijn ze ook superlekker met de Spaanse aioli, de welbekende knoflooksaus. Deze aardappels groeien speciaal goed op de eilanden, waardoor het gerechtje thuis lastig na te maken is.

Een ander belangrijk ingrediënt in de keuken van Tenerife is vlees, voornamelijk geiten- en varkensvlees. Door de vroegere slavenhandel leefden de bewoners van het eiland in de hooglanden, omdat ze aan de kust niet veilig waren. Ze waren dan een makkelijke prooi voor slavenhandelaren die mensen zochten om tot slaaf te maken in de Nieuwe Wereld. Hoewel het een eiland is behoort vis dus eigenlijk niet tot de originele specialiteiten. Je kunt het er uiteraard wel gewoon bestellen, want inmiddels zijn ze er zeker goed in geworden!

Restaurants in het zuiden van Tenerife

1. El Cine in Los Cristianos

Meteen een uitzondering op de specialiteiten van Tenerife, want hier serveren ze allerlei visgerechten. Dit restaurantje werd ons aangeraden door de man van het kajakken met dolfijnen en we vonden het eten geslaagd. Het is even zoeken. Het zit aan het einde van de boulevard in Los Cristianos. Het is daar even zoeken naar El Cine, want je moet een smal straatje in om er te komen. Ik heb hem voor jullie op de foto gezet.

Het straatje naar El Cine tussen twee gebouwen
De toegang tot El Cine zit rechts van de Farmacia.

Als het je lukt een tafeltje te krijgen kun je uit allerlei gerechten kiezen. Wij deelden de papas arrugadas, gamba’s en sardientjes. We hadden volgens mij ook brood, maar dat hadden we waarschijnlijk al opgegeten op de foto, haha. Als je vegetariër bent zou ik dit plekje wel overslaan, dan is de keuze een beetje te beperkt.

Gambas en sardines bij El Cine
Onze schaal met gamba’s en sardientjes (en de aardappeltjes die we al bijna op hadden, oeps).
 • Adres: Juan Bariajo 8, Los Cristianos
 • Kosten: €27,00 (voor sardientjes en gambas a la plancha, papas arrugadas, 2 glazen cola en een kop koffie)
Terras van El Cine Tenerife
De tafeltjes van El Cine.

2. Plaza in Puerto de Santiago

Bij Los Gigantes zijn eigenlijk alleen maar toeristische plekken. Naast de tours om dolfijnen te spotten heb je in de haven veel restaurants, gericht op de toeristen die de grote rotsen komen bewonderen. Gelukkig hebben de mensen die er werken wel nog tips. Na er even over te hebben nagedacht verwezen ze ons naar het dorpje verderop, Puerto de Santiago. Hier kun je makkelijk naartoe lopen vanaf Los Gigantes, dan zie je ook gelijk nog wat van het dorpje en de kust.

Plaza ligt op een groot plein net onder de weg. Dat klinkt niet echt aantrekkelijk, maar het is geen drukke weg, maak je geen zorgen. Hier hebben we lekker gegeten. Er zitten weinig toeristen, vooral mensen die Tenerife beter lijken te kennen en locals, dus dat vonden we leuk.

Restaurant Plaza op Tenerife
Plaza, met een groot terras.

Het eten is simpel en lekker, dus Plaza is echt een aanrader als je de toeristische restaurants een beetje wilt vermijden.

 • Adres: Avenida Maritimia, Puerto de Santiago

3. El Cordero in Guargacho

Misschien wel mijn favoriet van alle plekken waar we op Tenerife geweest zijn is restaurant El Cordero. Dit restaurant staat op een bananenplantage en dat is ook goed te zien in de inrichting. De vloer is van aarde en overal vind je groen: bananenbladeren, planten, noem het maar op. Wij zaten binnen, want we waren in de winter op Tenerife. Maar je hebt ook een gigantisch buitenterras met allemaal mooie bomen waar je tussen zit. Het is echt een bijzonder restaurant!

binnenkant restaurant El Cordero
Binnenin het restaurant El Cordero, met de leuke inrichting.

De kaart is prima, met simpele maar in onze ervaring lekkere gerechten. Ik koos een halve kip en Hugo ging voor het geitenvlees. Ook hadden we nog een toetje, die ook echt aanraders vond. Hier had ik helemaal het gevoel een speciale plek gevonden te hebben. Het was wel druk, maar het voelde echt heel Spaans. Ze spraken wel gewoon Engels, dus laat je daar niet door tegenhouden.

Bananenplantage terras van El Cordero
Het terras naast de bananenplantage.

Het restaurant ligt aan de doorlopende weg. Ze hebben een eigen parkeerplaats, dus je kunt er gewoon parkeren als je een auto tot je beschikking hebt. Zonder auto is het wat minder goed bereikbaar: ik zou niet zo snel langs die weg gaan lopen, zeker niet in het donker. Op de parkeerplaats ‘passen’ mannetjes op je auto. Geef hen een euro ofzo als je geparkeerd hebt: ze letten dan op je auto en verdienen zo wat. Als je dit niet doet heb je helaas kans dat ze minder goed op je auto passen en in het ergste geval beschadigen ze hem. Ik denk niet dat deze mannen dat doen (het is echt pal naast het restaurant), maar ik heb altijd liever dat mensen zo geld verdienen dan dat ze gaan bedelen. Wat denk jij?

Bananenbomen en lichtjes op het terras van El Cordero op Tenerife
Nog een laatste keer het leuke terras van El Codero.
 • Adres: Carretera las Galletas 8, Guargacho
 • Kosten: €25,15 voor brood met smeersels, mangosap, Fanta, een halve kip, een gerecht met geitenvlees en twee toetjes.

4. Pizzeria Oro di Napoli in Los Cristianos

Deze tip kregen wij van onze eerste Airbnb. Deze pizzeria zit in het supertoeristische Los Cristianos, maar was desondanks erg lekker. Het is een beetje een smal straatje, maar met Google Maps kun je het wel vinden (en gelukkig valt Tenerife in de EU, dus je hebt gewoon internet). Het was toen wij er waren vrij druk, maar we konden nog wel een plekje krijgen.

Ik koos de pizza ripieno, een soort calzone maar dan met ricotta. Ik kan het niet echt goed uitleggen denk ik, maar het is echt héél lekker. Ook vrij machtig, dus vooral een aanrader als je honger hebt, haha. Maar ook Hugo’s klassieker, de pizza hawaiana, was lekker, dus je zit hier sowieso goed.

 • Adres: Calle Jón Gonzalo 2, Los Cristianos
 • Kosten: €19,00 (twee pizza’s en twee cola’s)

Restaurants in het noorden van Tenerife

5. Tasca Los Pinos in Garachico

Wij waren erg gecharmeerd van het schattige dorpje Garachico. Het was daarom ook de perfecte plek om even te gaan lunchen, voor we doorreden naar onze tweede slaapplaats in het noorden van Tenerife. Het was even zoeken naar een goede plek, maar uiteindelijk liepen we binnen bij Tasca Los Pinos. En dat bleek een goede keuze!

Gele muren in restaurant Los Pinos
Het grappige interieur van Los Pinos.

Er is keuze uit allerlei tapas, maar je kunt ook gewoon een hoofdgerecht nemen. Er zijn ook dagspecials. Vraag daarvan even wat tapas zijn en wat niet: ons was dat niet helemaal duidelijk, dus wij hadden een hoofdgerecht tussen onze tapas, oeps. Gelukkig wel allemaal erg lekker. Misschien niet de goedkoopste plek waar we gegeten hebben, wel een aanrader!

gambas al ajillo
Ons lekkere eten in Garachico, onder andere gambas al ajillo.

Behalve de lekkere gerechten vonden we het ook een gezellig restaurantje. De bediening was erg vriendelijk. En je kunt erna weer uitgerust op pad in het schattige dorpje.

 • Adres: Calle Perez Zamora 6, Garachico
 • Kosten: €4,00 tot €9,00 voor tapas, €16,00 voor een hoofdgerecht

6. La Cueva in Chinamada

Tijdens een pittige maar prachtige wandeling door het gebergte in het noorden van Tenerife, Anaga, maakten we een stop voor een kleine lunch in La Cueva. We deelden samen een halve kip en wat brood met mojo. Geen gigantisch gerecht en ik durf niet te zeggen dat je nooit iets lekkerders zult eten, maar de bediening was aardig, het eten kwam vrij snel en het was een lekker plekje.

Het restaurant is ook bijzonder, want het zit in een grot. Vanbinnen ziet het er daarom mooi uit, maar toen wij er waren was er een grote groep, dus wij zaten op het terras. Ook wel fijn in het zonnetje. Het was er vrij vol, maar als je het even lief vraagt kun je prima één van de tafels delen met anderen, want daar is vaak genoeg ruimte voor.

 • Adres: Geen idee! Ik heb het niet kunnen vinden, maar het ligt in het dorpje Chinamada.

7. La Casita in Santa Cruz

Dit schattige restaurantje is niet per se de goedkoopste optie, maar de inrichting is superleuk. Ik zou sowieso een stop maken voor de SUPERLEKKERE taart bij La Casita. Deze is wel heel machtig, maar écht een aanrader. Ik had de bananoffee en die was echt heel goed, maar ze hebben een heleboel keuze. De lunch zelf was ook goed, zeker Hugo’s hamburger zag er lekker uit. En dan heb ik je nog niet eens verteld over de lekkere sapjes.

De inrichting is dus ook heel schattig. Vooral de muur vol klokken vond ik heel leuk en laten we daar nou net uitzicht op hebben. Het was vrij druk toen wij er waren, dus we zaten bij de deur, maar ik ben wel verder naar binnen geweest en ook daar zag het er gezellig uit. Als je er niet in de winter bent (of geen koukleum bent, wat ik overduidelijk wel ben) dan kun je ook op het terrasje zitten.

Gele muur met klokken
De leuke klokkenmuur in La Casita.
 • Adres: Calle Jesús Nazareno 14
 • Kosten: €27,20 voor lunch, sapjes en taart, alleen taart €3,00 per stuk

De conclusie? Ik moet meer foto’s van mijn eten maken, want dat doen we echt veel te weinig. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben bij een bezoekje aan Tenerife. Heb jij nog goede toevoegingen?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.