| | |

Kajakken met dolfijnen op Tenerife

Eén van de dingen waar ik het meest enthousiast van werd toen ik uit begon te zoeken wat er allemaal te doen is op Tenerife, is dat je er makkelijk dolfijnen kunt spotten. Ik werd nog veel enthousiaster toen ik zag dat er een organisatie was die een tour aanbiedt waarmee je niet alleen vanaf een boot op zoek gaat naar dolfijnen, maar waarmee je ze gaat bekijken vanuit een kajak! Dat kon niet anders dan een fantastische ervaring worden. Hoe is het om te kajakken met dolfijnen op Tenerife?

Vertrek vanuit Los Cristianos

We verzamelden om 10.30 uur in het kantoortje van Xplore Tenerife (de organisatie waarmee we gaan) in Los Cristianos. Hier kregen we allebei een wetsuit en waterschoenen. Je hebt dus niets anders nodig dan je zwemkleding. Je spullen kun je achterlaten in kasten: er blijft de hele tijd iemand van de organisatie in het kantoortje om erop te letten. Onze (dure) spullen zaten er allemaal nog in. Ook kregen we een zwemvest en natuurlijk een peddel.

Eenmaal aangekleed liepen we met alle deelnemers het strand op: praktisch naast het gebouw, dus dat is fijn. Hier gaf onze gids ons even een korte uitleg over het kajakken. Hoe moet je peddelen en hoe coördineer je dat met je partner? Ook spraken we af hoe het in zijn werk ging met starten: we werden om de beurt in onze kajak geholpen, waarna we een stuk de oceaan op moesten peddelen. We zaten aan een stuk oceaan dat met lijnen was afgesloten van de haven. Bij de lijn wachten we tot we compleet zijn.

Kajak met twee personen op zee
Kajakken richting de dolfijnen.

Hugo en ik zitten als eerste in de kajak en kunnen dus een beetje oefenen met synchroon kajakken. Gelukkig gaat dat best goed. Dat komt voornamelijk omdat Hugo zich goed kan aanpassen aan mijn gepeddel, want ik zit voorin. Als we compleet zijn gaan we met de groep het afgezette gebied uit en de dolfijnen proberen te vinden!

Op zoek naar dolfijnen

De zoektocht begint met een flink stuk kajakken. Het is best zwaar voor de armspieren, maar wel goed te doen. We gaan naar een viskwekerij. Dit zijn grote ronde netten waar vissen in worden gekweekt. Omdat deze vissen gevoerd worden, zwemmen er ook veel ‘wilde’ vissen rondom de netten. En daar komen dan weer dolfijnen op af! Het gebied met de kwekerijen is privégebied en afgezet met boeien. We blijven dan ook netjes op afstand van de boeien.

Als we net bij de kwekerij rondpeddelen zie ik ze: twee vinnen! Gelijk roep ik dat ik dolfijnen zie. Omdat het al zolang dat ik me kan herinneren mijn favoriete dieren zijn heb ik denk een dolfijnenradar, want ik was het snelst. Ik vind het heel bijzonder om ze zo te zien: je zit op het water en bent dus echt dichtbij. De dolfijnen zijn echter druk bezig met voedsel verzamelen en verdwijnen tussen de netten.

Dolfijnen voor de kust van Los Cristianos op Tenerife.
Dolfijnen voor onze kajak.

We zien ze af en toe opduiken en dan weer een poosje verdwijnen. We wachten, af en toe heen en weer peddelend langs de kwekerij. Op den duur gaan we op weg naar de volgende kwekerij. We zien de dolfijnen meerdere keren, maar ze lijken vooral uit te zijn op vis, dus we kunnen niet te dichtbij komen.

Zeeschildpadden

We nemen even pauze van het dolfijnen zoeken en peddelen in de richting van een soort grot langs de kliffen. Het is heel tof om de kliffen van zo dichtbij te zien. We hebben eerder op Tenerife al een boottocht gedaan, maar het is toch anders als je in een kajak zit. In de baai bij de grot mogen we ook even zwemmen. Nu zijn Hugo en ik watjes en vinden we het te koud, maar enkele anderen gaan we even het heldere water in. Wij genieten gewoon even van het lekkere zonnetje.

Zeeschildpad naast een kajak
De zeeschildpadden in de baai zwemmen op hun gemak rond: het gele is een kajak.

Na dit bezoekje aan de grot gaan we in de richting een baai waar vaak zeeschildpadden zwemmen. Je kunt met Xplore Tenerife ook snorkelen met zeeschildpadden en deze snorkelaars zien we ook als we daar zijn. Al snel zien we inderdaad de zwemmende zeeschildpadden met hun kop boven water. Deze dieren zijn echt totaal niet bang: ik dacht op de Galápagoseilanden dieren gezien te hebben die zich nergens wat van aantrekken, maar deze zeeschildpadden zijn helemaal makkelijk. Eentje zwemt zelfs praktisch tegen mijn GoPro aan!

Zeeschildpad vlak voor de lens
De schildpad zwom tegen mijn GoPro aan! Hij had letterlijk geen angst, haha.

Kajakken met dolfijnen op Tenerife

Even later moeten we ons toch weer losmaken van de leuke zeeschildpadden en peddelen we terug naar de viskwekerij. En we worden beloond, want we zien weer dolfijnen. Ze ademen een paar keer en duiken dan weer onder, dus we peddelen als een gek rondjes om in de buurt te komen. Gelukkig is Hugo een goede peddelaar, want ik heb een afwijking naar rechts. We zien ze soms erg dichtbij, maar ze laten ons wel hard werken.

Kajakken met dolfijnen op Tenerife op de oceaan
De dolfijnen komen soms erg dicht bij de kajaks!

De dolfijnen zijn duidelijk uitgejaagd en gaan nu de oceaan weer op. Na een poosje krijgen we echter concurrentie van een dolfijnenspotboot. Ook zijn we nu al een hele poos op pad, dus het is tijd om terug te peddelen. De terugweg is een stuk zwaarder: onze armen zijn inmiddels moe. Omdat er ook een aantal mensen wat langzamer zijn en Hugo veel heeft gepeddeld toen we de dolfijnen zagen, peddel ik nu een stuk alleen. Hard gaan we niet, maar we komen er uiteindelijk wel. Het laatste stuk doen we weer samen tot we terugkomen bij het strand, waar we weer uit de kajak geholpen worden.

Drie dolfijnen aan het wateroppervlak
Onderwaterbeelden van de dolfijnen, die slechts enkele meters van onze kajak af zwemmen.

Xplore Tenerife

De organisatie waarmee je dit kunt doen op Tenerife heet Xplore Tenerife. Zij zitten in het zuiden van het eiland, in Los Cristianos. Je kunt veel walvissen en dolfijnen zien tussen Tenerife en het eiland La Gomera, want in dit kanaal zitten ze eigenlijk altijd wel. Om die reden durft Xplore Tenerife ook garantie te geven dat je de dieren ziet. Zo niet, dan krijg je het geld terug (of kun je het een andere dag opnieuw proberen). Ik heb even contact met de aardige eigenaren van deze organisatie gehad en daar komt een leuke samenwerking uit voort, waardoor ik nu dit artikel voor jullie kan schrijven.

Naast het kajakken met dolfijnen biedt Xplore Tenerife meer activiteiten: zo kun je snorkelen met zeeschildpadden. Tijdens deze activiteit zie je soms ook mantaroggen. Ook hier vaar je zelf met de kajak naar de baai waar de schildpadden te zien zijn. En ook voor deze activiteit geldt een garantie: geen schildpadden, geld terug.

Praktische informatie

Je kunt deze activiteit boeken door even een mailtje te sturen aan Xplore Tenerife. Het kajakken is elke maandag t/m vrijdag om 10.30 uur. Ik heb dit zelf ongeveer een maand voor vertrek geregeld. Onze groep was niet vol (er waren meer kajaks), dus ik denk dat je ook nog wel ter plekke terecht kunt. Ik zou in dat geval wel de dag voor vertrek even langsgaan, zodat ze wel weten dat je meegaat. Ik kan me zo voorstellen dat ze bij een heel grote groep bijvoorbeeld meer gidsen meenemen.

De organisatie zit in Los Cristianos in het gebouw Cristianmar. Als je contact met ze hebt opgenomen sturen ze je een zeer duidelijke uitleg over hoe je er moet komen. Toen ik aangaf dat wij met de auto zouden komen kreeg ik ook een kaartje met suggesties om te parkeren. En ondanks het feit dat ze razend druk is met auto’s zo vlak bij het strand, waren er veel plekken in de straat die ze me toewezen. Top dus!

Kosten

Het kajakken met dolfijnen kost 39 euro per persoon. Je bent hiervoor ongeveer 3 uur bezig. Het is inclusief wetsuit, waterschoenen, zwemvest, kajak en peddels. Hugo en ik deelden samen een kajak, groepen met 3 personen hadden ook kajaks voor 1 persoon. Ook krijg je alle foto’s van de activiteit gratis toegestuurd per e-mail.

Ik vond het een superleuke ervaring. Het is uiteraard ook heel leuk om dolfijnen te spotten vanaf een boot, maar iets dichterbij is wel heel bijzonder. Ook zul je in een kajak niet zo snel zeeziek worden, waar ik op een boot wel last van heb. En even sportief bezig zijn is ook nooit mis natuurlijk: volgens de man van Xplore Tenerife hebben we 8 kilometer afgelegd!

Lijkt het jou leuk om te kajakken met dolfijnen op Tenerife?

Wij hebben deze excursie aangeboden gekregen van Xplore Tenerife. Ik heb het bedrijf zelf uitgekozen en zou geen samenwerkingen aangaan met bedrijven waar ik niet achter sta. In mijn ogen gaat Xplore Tenerife goed om met wilde dieren en daarom raad ik het bedrijf van harte aan.

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Wat een prachtige belevenis en wat kan jij ongelooflijk pakkend schrijven. Bijna of ik erbij ben. Geweldig. Ik geniet van jullie belevenissen. Ik wil alles nog eens bekijken…??

 2. Heel gaaf! Ik heb het vorig jaar geprobeerd langs de oostkust van Australië, maar de oceaan was zo wild dat mijn man en ik op de terugweg werden gegrepen door een flinke golfomslag. Van de kajak tegen mijn scheenbeen heb ik nu driekwart jaar later nog last van =p En het erge is nog, we hebben geen dolfijn gezien haha!

  1. Wow heftig! Gelukkig was de zee hier heel rustig, dus het enige zware was dat mijn armspieren niks gewend zijn 😛 Mijn zusje heeft het ook in Australië gedaan en ook geen dolfijnen gezien, blijkbaar zijn ze daar minder zichtbaar ofzo? Hier komen ze af op de viskwekerijen, dus je hebt een heel goede kans om ze te zien 🙂

  1. Ah mijne ook! Ik houd echt van dolfijnen. Ik vond dit dus zoooo tof. Hopelijk lukt het op wereldreis! Mijn zusje kon het ook doen in Australië geloof ik. Ik hoop het nog veel vaker te kunnen doen!

 3. Hoiiii!
  Ik vroeg me af in welke maand je op Tenerife was. Wij denken erover om in november te gaan, maar is het dan nog wel lekker warm daar?
  Heb je misschien tips om te verblijven op Tenerife?
  Groetjes Ninke! 🙂

  1. Hi Ninke! Ik was in januari op Tenerife. In het zuiden is het nog lekker en had ik mijn korte broek aan. Bij El Teide en in het noorden is het kouder. Maar met lange broek is het prima, maar El Teide ga je de hoogte in en heb je een jas nodig. Ik hoop dat het helpt! Je kunt op de foto’s in al mijn artikelen ook mijn kleding zien, ik pas dat niet aan voor de foto. Ik heb in Airbnbs geslapen. Ik ga ze even opzoeken en dan mail ik ze naar je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.