|

Fjordentocht vanuit Bergen in Noorwegen

  • Deze fjordentocht werd ons aangeboden door Rødne. Alle meningen zijn van mijzelf. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

De boot glijdt door het water terwijl je wordt omringd door de overweldigende natuur van Noorwegen. Een fjordentocht is de perfecte manier om dit bekende Noorse natuurverschijnsel te ontdekken. En Bergen is het perfecte startpunt. Maar hoe regel je een fjordentocht Bergen?

Bergen ligt in de buurt van een heleboel fjorden en in het hoogseizoen, de zomer, worden er dan ook veel verschillende fjordentochten aangeboden vanuit de haven van het stadje. In de winter is de keuze minder groot, maar ook dan kun je deze prachtige natuur bekijken.

Rødne was zo vriendelijk een fjordencruise aan te bieden van Bergen naar Mostraumen. Dit is een tocht die ongeveer drie uur duurt: je bent dus een dagdeel bezig en kunt de rest van de dag eventueel nog iets anders bekijken. Ideaal, wat mij betreft. Onze fjordencruise vertrok op zondagochtend om 10 uur vanuit de haven in Bergen, middenin het centrum dus.

Welke fjordentochten zijn er in Bergen?

Vanuit Bergen kun je verschillende fjordentochten doen. Sommige tochten zijn het hele jaar door te doen. Andere tochten zijn maar een deel van het jaar te doen. Ik adviseer de fjordentocht naar Mostraumen. Deze is ontzettend mooi en kun je het hele jaar doen.

Fjordentocht Bergen naar Mostraumen

De beste optie is wat mij betreft de fjordentocht naar Mostraumen. Je start in de haven van Bergen, vanaf waar je mooi uitzicht hebt op de stad en op Brygge. Daarna vaar je de natuur in, door de smalle doorgangen van Mostraumen. In de winter zie je sneeuwbedekte natuur en ga je door het ijs. In de zomer zie je wellicht allerlei dieren onderweg. Het is in alle seizoenen een aanrader.

Dit is de tocht die ik zelf ook gemaakt heb. De fjordentocht Bergen – Mostraumen duurt tussen de 3 en 3,5 uur.

Fjordentocht naar Mostraumen met hike naar ‘The Castle’

Je kunt er ook voor kiezen om niet alleen een fjordentocht te doen, maar ook een berg te beklimmen. Dat doe je met de 7 uur lange tocht. Je vaart langs de fjorden naar het dorpje Mo. Vanaf hier rijdt de gids je een klein stukje verder. Dan maak je een wandeltocht.

De tocht stijgt ongeveer 200 meter en geeft prachtige uitzichten. Na afloop vaar je weer terug naar Bergen.

Wat kost een fjordentocht Bergen?

Je kunt de fjordentocht zowel online boeken als live aan de kassa. In het laatste geval heb je natuurlijk wel kans dat het vol is. Op de kade staat een klein huisje van Rødne waar je tickets kunt kopen.

Een fjordencruise naar Mostraumen kost 790 kroon, dat is ongeveer 70 euro per persoon. Met een Bergencard is dit 20% goedkoper wanneer je online boekt. Na het kopen kun je gelijk aan boord. In mijn ervaring is het niet nodig om online te boeken wanneer je in het laagseizoen gaat, zoals in de winter. Maar voor de korting is het wel noodzakelijk.

Fjordencruise
Uitzicht over Bryggen

Hoe zit de boot van een fjordentocht eruit?

Er is een binnendek, deze is heerlijk verwarmd en heeft veel ramen aan de zijkant. Het is wel aan te raden om op tijd te komen, want dan kun je voor één van de plekken aan de zijkant kiezen. In het midden is ook genoeg plaats, maar daar kun je minder makkelijk naar buiten kijken. Omdat het binnendek verwarmd is kun je daar prima zitten tijdens het varen van en naar het fjord.

Er is ook een bovendek. Wellicht is het daar in de zomer erg prettig, maar in de winter raad ik daar zitten niet aan, want het is buiten. Dit is echter wel de beste plek om de natuur te zien. Je kunt de gehele drie uur buiten blijven, maar die keuze is aan jou. Ik vond het vertrek leuk, want dan heb je mooi uitzicht over Bryggen, en als je meer in de buurt van het fjord bent is het natuurlijk ook fijn om buiten te staan.

Fjordencruise Bergen

Ervaring met de fjordentocht Bergen naar Mostraumen

Nadat je de haven van Bergen verlaat, gaat de boot flink snelheid maken en begint het ook flink te waaien. Dit is echt een koude wind, dus ik zou je aanraden een muts, sjaal en handschoenen aan te doen. Ook in de zomer varen ze zo snel, dus ook dan zou ik rekening houden met harde wind en eventueel iets meenemen om je daar tegen te beschermen.

Hoe meer je in de buurt van het fjord komt, hoe mooier de natuur gaat worden. Wij zagen op den duur de heuvels gehuld in mist, echt prachtig. Ook al die losse huisjes tussen de bomen zijn mooi om te zien: zelfs zonder de fjorden is het al een leuke boottocht.

Fjordencruise Bergen

Overal ijs

Onderweg waarschuwde de schipper ons al dat er veel ijs lag, waardoor ze niet zeker wisten of ze het fjord wel in konden varen. Helaas bleken we inderdaad pech te hebben. Ondanks dat het supermooi weer was, met veel zon, was het fjord deels dichtgevroren. We konden dus niet helemaal door tot achterin het fjord. Mostraumen heeft achterin een waterval en ze kleden altijd twee mensen die de fjordencruise doen aan in regenpakken. Vervolgens mogen zij dan een emmer onder de waterval houden, waarna iedereen het water kan proeven (dat is erg schoon).

Ondanks dat we Mostraumen niet helemaal in konden, vond ik de tocht toch de moeite. De delen van het fjord die we wel konden zien waren echt prachtig. De schipper heeft ook echt haar best gedaan en ons verschillende ingangen laten zien en geprobeerd zo ver mogelijk te komen, waardoor ik het echt mooi vond.

Fjordencruise Bergen

Nadat we Mostraumen deels bekeken hadden, was het alweer tijd voor de terugtocht naar Bergen. Inmiddels hadden we het een beetje koud gekregen van de snijdende wind, dus ik heb een deel van die tocht lekker binnen uit het raam gekeken.

Tips voor je fjordentocht Bergen

  • Vraag van tevoren even of het mogelijk is om het fjord in te varen. Mocht je het anders niet de moeite vinden, dan zou het zonde zijn om de fjordencruise te maken. Ze vertelden dit bij ons pas toen we al onderweg waren. Maar ik raad hem, ondanks het ijs, zeker aan.
  • Neem zelf wat te eten en drinken mee. Dit kun je wel kopen aan boord, maar is, zoals vaak in Noorwegen, niet goedkoop. Houd het bij een kopje koffie of thee en pak zelf boterhammen in om onderweg op te eten.
  • Neem een sjaal (en in de winter ook handschoenen en een muts) mee, want de wind is erg koud. De boot vaart heel hard, dus het is veel kouder dan in Bergen zelf!
Fjordencruise

Video fjordentocht Bergen in de winter

Tijdens de fjordentocht Bergen naar Mostraumen hebben Hugo en ik delen van de reis gefilmd. Die heb ik voor je samengevoegd tot een filmpje, zodat je een idee hebt van wat we hebben gezien.

Lijkt het jou leuk om een fjordentocht te maken?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

    1. Wat leuk dat je even op mijn blog hebt gekeken! Ik raad zeker aan dat een keer te doen, dit is maar een glimp en het is erg mooi. Wel koud in de winter, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.