Boottocht over het Skadarmeer in Montenegro
In Montenegro kun je een prachtig natuurgebied vinden: het Skadarmeer. Dit is niet alleen mooi om te zien, maar vooral heel leuk om overheen te varen. Maar hoe pak je dat aan? Graag laat ik je zien hoe je het Skadarmeer in Montenegro van dichtbij kunt beleven.
Skadarmeer in Montenegro
Eén van de mooiste plekken in Montenegro vond ik het Skadarmeer (ook bekend als het meer van Shkodër). Dit prachtige meer ligt op de grens met Albanië en is maar liefst 368 vierkante kilometer groot. Dit maakt het meteen het grootste meer van de Balkan.
Een derde van het meer ligt in Albanië, in de regio Shkodër, waar het meer haar naam ook aan te danken heeft. Maar het grootste gedeelte ligt in Montenegro. Dit deel ligt ook in het nationaal park Skadarsko Jezero (of National Park Lake Skadar), waar honderden vogelsoorten leven. De meest bijzondere is de Dalmatische pelikaan. Deze pelikaansoort is beschermd, omdat ze bijna niet meer voorkomen in Europa.
De beste manier om dit meer te bekijken is door er overheen te varen. Maar hoe pak je dat aan? Met deze informatie zou je het moeten lukken. Ik geef tevens wat tips voor als je geen boottocht wilt maken.
Vanaf waar kun je varen over het Skadarmeer in Montenegro?
Omdat het meer in beide landen is, kun je het natuurlijk ook van beide kanten bekijken. In dit geval gaan we uit van de kant van Montenegro. De beste plek om het meer te bekijken is vanuit het plaatsje Virpazar.
Virpazar is een klein vissersdorp aan de rand van het Skadarmeer. Het heeft minder dan 500 inwoners. Virpazar in de regio Crmnica in Montenegro, aan de Crmnica rivier. Deze rivier mondt uit in het Skadarmeer. Je vaart dus ook vanaf de rivier het meer op.
Het dorp is goed bereikbaar met de auto. Heb je geen auto tot je beschikking? Je kunt het meer ook goed bereiken vanuit Podgorica. Er gaat een trein tussen Podgorica en Virpazar, die maar een paar euro per rit kost. Je kunt de treintijden terugvinden op de website van de vervoerder, die ook in het Engels beschikbaar is. De trein gaat een aantal keer per dag. Ik heb dit zelf niet gedaan, dus ik heb er geen ervaring mee. Het lijkt echter wel een betrouwbare en goede verbinding te zijn. Het duurt ongeveer een halfuur met de trein.
Parkeren in Virpazar
Parkeren in Virpazar is ook makkelijk: meteen als je het dorp binnengaat, kun je links parkeren. Bij ons kwam iemand een plekje aanwijzen. Je kunt hier gratis parkeren, dus dat is mooi meegenomen.
Boottocht vanaf Virpazar
De volgende stap is op zoek gaan naar een boottocht. Ook dit is niet heel ingewikkeld. Er zijn door het hele dorp meerdere aanbieders. Het hele dorp leeft een beetje van het Skadarmeer lijkt het wel. Laat dat je niet afschrikken: wij waren er in het midden van de zomer. Dat is vol in het hoogseizoen. Desondanks was het rustig in Virpazar.
Kijk wat rond bij verschillende aanbieders en kies er eentje uit. Wij kozen uiteindelijk voor een groepstocht. Dat betekent dat je met meerdere mensen in een boot zit. Wij kozen voor de tocht met een vaste route van 2 uur.
Het is ook mogelijk om een privétocht te doen. Dit is duurder, maar dan heb je een eigen schipper. Deze vaart dan een route die jij uitkiest. Dat is dus flexibeler en meer naar jouw wensen.
Verschillende soorten boten op het Skadarmeer
Er zijn verschillende soorten boten waarmee je kunt varen. Zelf vonden wij die houten boten met een rieten dak heel leuk. Hoewel deze op alle afbeeldingen staat, raad ik aan goed te vragen welke boot je krijgt. Er zijn namelijk ook grotere boten die er niet zo uitzien. Zorg dus dat de persoon waar je boekt jou kan garanderen dat je de boot krijgt die je wilt.
Wat kost het om te varen op het Skadarmeer?
Maar wat kost een boottocht nou eigenlijk? Dat ligt er dus aan wat je kiest. De boottocht die wij deden duurde uiteindelijk twee uur. We vaarden daarmee over een flink stuk van het meer. Deze tocht kostte 14 euro per persoon. Dit was eigenlijk bij elke organisatie die we spraken zo.
De privétours zijn dus wat duurder. De prijzen zullen verschillen, maar ga toch uit van ongeveer 50 euro voor een tocht. Dit is echter afhankelijk van hoe lang je gaat varen.
Een boottocht over het Skadarmeer in Montenegro
Wij gingen in ons traditionele houten bootje met rieten dak. We moesten even wachten, want er kwamen nog een paar gasten aan. Uiteindelijk waren we met 4 personen, dus alsnog een klein groepje.
Onze schipper sprak helaas alleen Montegrijns. Maar gelukkig bleek al snel dat hij prima met ons kon communiceren. Met een hele berg handgebaren vertelde hij vol enthousiasme zijn verhalen. Hugo kende al wat woorden in verschillende Slavische talen, net als de andere man in onze boot. Samen met de Engelse woordjes onze kapitein ons gaf kwamen we een heel eind.
Eerste deel van de boottocht: tussen de lelies
Het eerste deel van de tocht vaar je tussen het riet weg uit Virpazar richting het meer. Je gaat over een saaier stukje onder de weg door, waar je echt het meer op gaat. Kijk goed om je heen, want er zijn veel vogels te zien! Wij zagen na de weg bijvoorbeeld al vrij snel een grote groep met pelikanen. Deze Dalmatische pelikaan komt niet meer zoveel voor, dus dat was een gelukje!
De tocht die wij deden laat je een goed stuk van het meer zien. We vaarden een heel stuk over het meer en gingen vervolgens een soort vaargeul in, tussen de lelies door. Dit vond ik een heel leuk stuk, want het is prachtig om te zien. Onze kapitein was heel fanatiek en stopte de boot, zodat we mooie foto’s konden maken met de lelies. Hij wilde de perfecte Instagramfoto, want steeds als ik klaar was bedacht hij weer een nieuwe pose, haha.
Toen de fotoshoot voorbij was mochten we gelukkig weer verder, maar niet voor onze kapitein ons nog even liet zien dat je de stengels van waterlelies kunt eten (ja, echt).
Tweede deel van de boottocht: relaxen en varen
Na deze stop vaarden we verder langs de andere zijde van het meer. Dit was heerlijk: we leunden op de rand in het zonnetje en vaarden langs de mooie bergen die rondom het meer liggen. We gingen langzaam terug richting Virpazar, maar het meer is groot, dus dat duurt even. En toen besloot onze kapitein dat het tijd was dat ik een stukje ging varen. Gelukkig zijn er geen obstakels, dus het was niet razend ingewikkeld. De kapitein vond me een echte pro (denk ik, hij sprak nog steeds alleen Montenegrijns) dus ik mocht het best een stukje doen.
Het laatste deel vereiste wat meer stuurwerk, dus onze kapitein heeft dat zelf maar weer gedaan. Terug in de haven namen we met een fooi afscheid van onze leuke kapitein en gingen we weer aan land.
Wat te doen in Virpazar in Montenegro?
Behalve de boottocht is Virpazar geen heel spannend vissersdorp. Maar er is nog wel één ding dat je kunt doen: omhoog richting het kasteeltje.
Fort Besac in Virpazar
Op de berg heb je namelijk fort Besac. Oorspronkelijk komt het fort uit 1478, toen de Turken het bouwden. Logisch, want het is een heel strategische plek.
Het fort is gerestaureerd en je kunt er nu een kijkje in nemen. Entree is slecht 1 euro per persoon, dus daar hoef je het niet voor te laten. En dat zou ik ook zeker niet doen, want vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over het Skadarmeer!
Je kunt het fort bereiken door het dorpje uit te lopen over de weg, aan de andere zijde dan vanwaar je binnen komt rijden. Er staan bordjes richting het fort. Wij liepen op de heenweg helemaal over de weg, maar je kunt afsnijden door de bomen. Die hebben we naar beneden wel genomen, maar naar boven moet je die maar net zien. Het is even een klimmetje, maar het is goed te doen.
Route langs het Skadarmeer
Vanaf Virpazar kun je een heel mooie route rijden langs het Skadarmeer. Je neemt de weg P16 en rijdt zo langs het meer helemaal tot de grens met Albanië. Dit is een prachtige route met fantastische uitzichten, dus vergeet vooral niet af en toe een stop te maken voor een mooie foto. De hele route is 60 kilometer lang.
Zelf reden wij vanaf hier naar Ulcinj, om zo weer aan de kust van Montenegro uit te komen. Wij bezochten het Skadarmeer namelijk vanaf onze camping in Petrovac, aan de kust. Vanaf Ulcinj konden we dan terug naar Petrovac. Als je in Podgorica verblijft kun je deze route ook rijden, maar houd er dan rekening mee dat je dezelfde weg terug gaat of dat je wat meer tijd neemt om het rondje terug te nemen langs de kust. In de zomer kan het vrij druk zijn op de smalle kustweg.
Wil je meer zien van Montenegro? Bekijk dan ook eens deze autoroute door Slovenië, Kroatië maar vooral Montenegro.
Restaurants in Virpazar
Honger gekregen van je boottochtje? Dan kun je in Virpazar prima eten. Er zijn allerlei restaurants, dus je kunt zo kiezen waar je wilt eten. Wij kozen uiteindelijk voor restaurant Konoba Badanj, waar we buiten aan het water mochten zitten. Hier hebben we heel lekker forel gegeten, waar we samen slecht 22 euro aan kwijt waren. Prima deal dus!
Ben jij al overtuigd dat je een boottocht moet maken over het Skadarmeer?
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:
Ik ben nog niet eerder in Montenegro geweest, maar het ziet er prachtig uit aan de foto’s te zien. Het lijkt me dan ook erg leuk om hier een bootje te huren. Ik ga mij er verder in verdiepen. Ook zal ik dit artikel doorsturen naar mijn vrienden.
Wat leuk! Ik vond het zelf echt ontzettend leuk om te doen. En Montenegro is echt prachtig!