|

Wat te doen in Lima: de 25 beste tips

Lima is vaak de eerste plek waar je naartoe gaat in Peru. Er zijn namelijk rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar de hoofdstad van Peru. Maar wat te doen in Lima? Is het de moeite waard om er even te blijven of reis je meteen door? Alle bezienswaardigheden in Lima in verschillende wijken op een rijtje, zodat jij fan wordt van deze stad!

Lima is het ideale startpunt van een reis door Peru. En misschien zelfs van een reis door Zuid-Amerika, want er zijn vaak directe en betaalbare vluchten naar Peru vanuit Amsterdam.

Buschauffeur uit een raam van een bus in Lima
Bus in Lima tussen Barranco en Miraflores

Wat te doen in Lima?

Voor ik naar Peru ging las ik op veel plekken dat je niet te lang in Lima hoeft te blijven, omdat er niet zoveel aan is. Inmiddels ben ik twee keer in Peru geweest, waardoor ik ruim een week in Lima heb doorgebracht. En geloof me, er is meer dan genoeg te doen!

Als je de juiste plekken bezoekt, dan is Lima een heel veelzijdige stad. Zelf heb ik nog lang niet alles gezien, want behalve deze lijst bezienswaardigheden heeft Lima ook allerlei mooie musea. Ik heb de bezienswaardigheden per wijk gesorteerd, zodat je kunt zien wat bij jou in de buurt is en naar welke wijk je moet reizen voor jouw favorieten.

En dan nu het antwoord op de vraag: wat te doen in Lima?

Bezienswaardigeden in het centrum

Het historische centrum van Lima, ookwel Cercado de Lima genoemd, is natuurlijk een echte must als je de Peruaanse hoofdstad bezoekt. Er is van alles te doen en bekijken.

Het oude centrum van Lima kun je overdag prima bezoeken. Ik zou het ook zeker aanraden, want het is een prachtig deel. Het is echter verstandig om tegen zonsondergang weg te gaan uit dit deel van de stad. Helaas is bekend dat er veel toeristen zijn in Lima en ’s avonds laat is het niet echt veilig. Dit zullen de locals je ook vertellen. Ga dus aan het einde van de dag terug naar bijvoorbeeld Miraflores of Barranco.

Plaza de Armas

Het centrale plein van Lima is meteen het meest bekende deel van de stad. Het plein wordt zowel Plaza de Armas als Plaza Mayor genoemd en ik weet nog altijd niet hoe het nou eigenlijk heet. Je zult het herkennen van foto’s die je van Lima hebt gezien. Dat betekent niet dat je het over moet slaan, want het is met reden het gezicht van de stad. Aan het plein kun je meerdere gebouwen vinden.

Lima is gebouwd door de Spanjaarden die het land veroverden. Het is aangelegd in een zogenaamd gridsysteem, dus met rechte wegen en pleinen. Dat zie je ook terug in de stad, waar ze vaak met blokken werken. Je ziet dan de straatnaam en een nummer (cuadra). De stad is gesticht door de veroveraar Francisco Pizarro in 1535.

Plaza de Armas in Lima met de kathedraal, palmbomen en het kantoor van Caretas
Plaza de Armas in Lima met de kathedraal.

Kathedraal van Lima

Aan de oostelijke kant van het plein kun je de rooms-katholieke kathedraal van Lima vinden. Zoals veel in Lima en aan dit plein zijn ze de bouw gestart in 1535. De kathedraal was af in 1538. In de eeuwen erna zijn er echter meerdere verbouwingen gedaan en is de kerk ook meerdere keren getroffen door aardbevingen. De kerk die je nu ziet is dus niet meer hetzelfde als die uit 1535.

Je kunt de kathedraal bezoeken. Dit kost je ongeveer 10 soles. Het is een prachtige kathedraal. Het meest opvallende is wellicht wel de kapel van Francisco Pizarro. Hier zie je ontzettend mooie mozaïeken en natuurlijk het graf van de man. Toch altijd een beetje gek, maar het blijft de stichter van de stad.

De binnenzijde van de kathedraal van Lima, met de gekleurde mozaïeken in de kapel van Francisco Pizarro.
Kathedraal van Lima

Ook de rest van de kathedraal is de moeite waard. Je kunt allerlei trappetjes af om grafkelders in te gaan, hoewel je hier als Nederlander welk flink voor moet bukken.

Links van de kathedraal heb je het paleis van de aartsbischop. Ernaast, aan de noordelijke kant van het plein, heb je Palacio del Gobierno.

Palacio del Gobierno

Dit gebouw, het ‘paleis van de overheid’, is eigenlijk het Witte Huis van Lima. Hier woont namelijk de president. Oorspronkelijk was het gebouw het huis van Francisco Pizarro. Het staat aan de rivier Rímac.

Elke dag om 12.00 uur is er de wisseling van de wacht, die je door het hek kunt zien. Er staat wel allerlei bewakers langs het hek die je niet te dichtbij laten komen, maar je kunt het nog steeds zien. Zeker leuk om eens te zien, hoewel het wel vrij lang duurt.

Fontein in het midden van Plaza de Armas

Aan de westelijke kant van Plaza de Armas heb je onder andere het gemeentehuis. En in het zuiden kun je het kantoor vinden van een Peruaans tijdschrift, Caretas.

Tot slot heb je midden op het plein een fontein staan. Volgens onze gids is dit één keer paar jaar een bijzondere fontein: op 1 juli is het Piscodag. Dan stroomt er pisco door de fontein in plaats van water. Omdat dit een beroemd Peruaans drankje is, staat iedereen erbij met een beker voor een glaasje pisco. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, vind je niet?

Free walking tour door het centrum van Lima

De beste manier om een stad te leren kennen is toch wel een free walking tour, vind je niet? Je krijgt allerlei informatie over de stad. Dankzij de interessante geschiedenis van Peru vind ik dat zelf echt een must, zeker omdat je Lima vaak bezoekt aan het begin van een reis door Peru.

De free walking tours beginnen vaak al in Miraflores. Dat is handig, want daar verblijven de meeste mensen. Je gaat dan samen met de bus naar het centrum. Vanaf daar doe je een rondje door de stad en leer je meer. De rest van de middag kun je dan nog de dingen bezoeken die je leuk leken. Ideaal toch? Als je wilt kun je echter ook aansluiten in Lima.

Zelf deed ik twee free walking tours in het centrum. Mijn favoriet was met Lima by Walking. Zij verzamelen om 10.30 uur voor Pariwana hostel in Miraflores. Zij organiseren dit van maandag t/m zaterdag.

Kerk Nuestra Señora de la Merced

Vlakbij Plaza de Armas vind je een prachtige kerk. Voluit heet deze Basílica Menor y Convento de Nuestra Señora de la Merced, maar dat is wel een beetje lang. De kerk komt uit 1535 en is daarmee net zo oud als Lima zelf. Ze heeft daarna wel wat verbouwingen en renovaties meegemaakt, met name door de aardbevingen in Lima.

De kerk is zowel van buiten als van binnen erg mooi om te zien. Buiten de mis om kun je de kerk gratis bezoeken. De kerk kun je bijna niet missen door de opvallende roze kleur en de gedetailleerde voorzijde.

 • Toegangsprijs: gratis
 • Adres: Jirón de la Unión 621, Lima
De roze kerk Iglesia de la Merced in Lima in Peru

Plaza San Martín

Hoewel Plaza de Armas het bekendste plein van Lima is, vind ik Plaza San Martín stiekem een stuk mooier. Dit plein wordt ook omringd door allerlei koloniale gebouwen, maar deze zijn voornamelijk wit.

Het plein werd geopend in 1921 en is gebouwd om de 100-jarige onafhankelijkheid van Peru te vieren. Alle gebouwen zijn in verschillende stadia gebouwd en waren nog niet allemaal af rond de tijd dat het plein werd geopend. Ze zijn echter wel allemaal in eenzelfde soort stijl gebouwd, wat het plein ook zo’n mooie uitstraling geeft.

Het mooie Plaza San Martín in Lima, dat wordt omringd door witte koloniale gebouwen
Plaza San Martín

Het klooster San Francisco en de catacomben

Beroemd door haar catacomben is het klooster San Francisco. Als je naar binnen gaat, kun je zowel de kerk als het klooster bekijken. Allebei mooi en echt de moeite waard. Je begint met een rondleiding door het franciscaner klooster. Daarna kun je zelf verder kijken in de kerk en de catacomben.

De echte publiekstrekker zijn dus de catacomben. Volgens de verhalen liggen er wel 25.000 lichamen in de catacomben. Mensen werden hier begraven tot 1808, waarna de begraafplaats buiten Lima openging. De botten zijn geordend in allerlei patronen.

Hoewel ik dit dus altijd fascinerend vind, moet ik zeggen dat ik het niet zo indrukwekkend vond als de ondergronds catacomben in Parijs en niet zo bizar als de bottenkerk in Tsjechië. Maar desondanks bizar, vind je niet?

 • Openingstijden: dagelijks van 7.00 – 11.00 uur en van 16.00 – 18.00 uur
 • Toegangsprijs: 15 soles
 • Adres: Plazuela San Francisco, Lima
Wat te doen in Lima: de buitenzijde van de kerk en het klooster San Francisco met de catacombes in Lima in Peru.
Klooster San Francisco met de catacomben.

Convento de Santo Domingo

Hoewel het klooster San Francisco vrij bekend is in Lima, was mijn favoriet eigenlijk het klooster Santo Domingo. Door de eeuwen heen heeft dit klooster veel te lijden gehad onder aardbevingen. Wat je nu ziet is het gevolg van restauraties na de aardbeving in 1940.

Hoewel de buitenzijde misschien niet heel spectaculair is, raad ik je zeker aan om even naar binnen te gaan. Het klooster heeft namelijk twee mooie binnenplaatsen en een heel oude bibliotheek met meer dan 25.000 boeken. Op één van de binnenplaatsen kun je iets bekends tegenkomen: deze is namelijk betegeld met azulejos uit Sevilla, de typische tegeltjes.

 • Toegangsprijs: 10 soles
 • Adres: Jirón Camaná 170, Lima
Oude boeken in de bibliotheek van het Santo Domingo klooster in Lima in Peru.
De bibliotheek van het klooster van San Francisco in Lima.

Casa de la Literatura Peruana

Het prachtige witte gebouw Casa de la Literatura Peruana is, zoals de naam al zegt, helemaal gericht op de Peruaanse literatuur. Ze richten zich op allerlei activiteiten rondom literatuur en lezen.

Het gebouw is een oud treinstation. Het leukste aan het gebouw zijn de gangen aan de zijkanten, met prachtige muurschilderingen. Ik raad een free walking tour door het centrum aan om meer te leren over de muurschilderingen. Maar het is hoe dan ook de moeite waard om er een kijkje te gaan nemen!

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00 – 19.00 uur
 • Toegangsprijs: gratis
 • Adres: Jirón Ancash 207, Lima
De muurschilderingen in Casa de la Literatura met een gids van Lima by Walking die uitleg geeft over wat er te zien is.
De prachtige muurschilderingen van Casa de la Literatura

Mercado Central in Lima

Elke Zuid-Amerikaanse stad heeft er wel eentje: een grote centrale markt. Ook Lima heeft een een overdekte markt waar je werkelijk alles kunt kopen. Een echte aanrader voor bijvoorbeeld een fruitsapje of wat inkopen voor lunch of snacks.

Loop zeker een rondje, want je ziet altijd van alles op Zuid-Amerikaanse markten. Probeer nieuwe fruitsoorten, verwonder je over hoe ze hier omgaan met vlees en vis of sla je slag bij de kraam met noten.

 • Toegangsprijs: gratis
 • Adres: Jirón Ucayali 615, Lima
Een kraam vol vleesproducten in de centrale markt van Lima: Mercado Central
Bijzondere producten in Mercado Central in Lima.

Circuito Mágico del Agua

De magische fonteinen van Lima! In Parque de la Reserva kun je sinds 2007 maar liefst 13 verschillende fonteinen vinden in het Circuito Mágico del Agua. In de avond worden de fonteinen mooi verlicht. Om die reden zou ik zelf aanraden in de avond te gaan.

Toegang tot het park kost slechts 4 sol per persoon, dus net iets meer dan een euro. Overdag staan de fonteinen ook aan, maar de lichten maken het een stuk leuker. In de avond zijn er ook 3 shows: om 19.15 uur, 20.15 uur en 21.30 uur. Deze kun je bekijken op de grote rij fonteinen in het midden van het park.

Er zijn ook enkele interactieve fonteinen. Zo is er bijvoorbeeld een doolhof van waterstralen waar je doorheen kunt (let op: je wordt gegarandeerd nat) of een boog waar je onderdoor kunt lopen.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 15.00 – 22.30 uur
 • Toegangsprijs: 4 soles
 • Adres: Jirón Madres de Dios, Lima

Chinatown in Lima

Wist je dat Lima ook een Chinatown heeft? Ik niet, dus dat verbaasde me wel enigzins. Het is de perfecte plek voor het proberen van chifa, de Peruaanse versie van Chinees eten. Deze mixvorm is heel bekend in Lima en zal je vaak aangeraden worden als je op zoek bent naar lekker eten in deze stad.

Je vindt het Chinatown van Lima op loopafstand van Mercado Central, dus de twee zijn makkelijk te combineren.

Adres: Calle Capón, Lima

Veel restaurants waar je chifa kunt eten in het Chinatown van Lima in Peru
Chinatown in Lima

Bezienswaardigheden in Miraflores

De wijk Miraflores is één van de populairste wijken onder backpackers. De reden hiervoor is dat het een veilige wijk is, met veel politie. Je kunt hier dus met een gerust hart over straat, in tegenstelling tot het oude centrum. Het is niet voor niets de plek waar de meeste mensen slapen.

Op zoek naar de beste slaapplekken in Miraflores? Ik raad het luxere en fijne Casa Cielo aan, maar er zijn ook veel leuke hostels. Helaas is het hostel waar wij sliepen (Chaski Lodge) niet meer open, maar er zijn nog veel andere opties!

Gelukkig is de wijk Miraflores niet alleen veilig, maar ook leuk! Er zijn meerdere dingen te doen en het is vooral goed om te relaxen. Het ligt aan de kust, waardoor je binnen een paar minuutjes uitkijkt over de oceaan.

Fietstocht door Miraflores

Een goede manier om de wijk meteen goed te leren kennen is een leuke fietstocht met gids door Miraflores. Op de fiets ga je een stuk sneller dan lopend, dus je ziet ook een stuk meer. Er zijn meerdere tours beschikbaar.

Zo kun je de highlights van Miraflores en Barranco zien, waarvan ik er hier veel noem. Maar je kunt ook het minder bekende San Isidro in. Hiervan beschrijf ik ook enkele bezienswaardigheden, maar met deze fietstocht kun je niet verdwalen.

Kennedy Park

In Miraflores moet je zeker een bezoekje brengen aan Kennedy Park. Dit zal ook niet lastig zijn, want de meeste hostels liggen rondom dit parkje.

Heel bijzonder is het parkje niet, maar het is een heerlijke rustige plek om bijvoorbeeld een boekje te lezen. Het is het huis van een heleboel katten, die hier verzorgd worden en kunnen worden geadopteerd.

Daarnaast kun je er nog veel meer vinden: wat dacht je van de schoenenpoetsers? Doordeweeks zitten zij vaak op de bankjes, op zoek naar mensen die hun schoenen weer stralend willen maken. Laat dit zeker voor een paar sol doen!

En tot slot zijn er veel kunstenaars te vinden in Kennedy Park. Zij staan met hun schilderijen in het park, op zoek naar iemand die ze wil kopen. Er zijn allerlei verschillende formaten. Wellicht is een kleintje een mooi souvenir uit Peru?

Een schoenenpoetser in Kennedy Park in Lima die een klant aan het helpen is.
Een schoenenpoetser in Kennedy Park.

Parque del Amor

Aan de kust heeft Miraflores haar eigen versie van Park Güell (Barcelona), genaamd Parque del Amor. In dit ‘park van de liefde’ vind je namelijk allerlei bankjes van mozaiëk. Daarnaast is het een heerlijke plek om in het gras te relaxen met een boek.

In het weekend doen een heleboel mensen dit, wat het een heel gezellige sfeer geeft. In het midden van het park staat een groot standbeeld als ode aan de liefde. En daarbij geeft het park ook een prachtig uitzicht over de kust van Lima.

Het park Parque del Amor in Lima met mozaïekbankjes en een standbeeld.
Parque del Amor in Lima tijdens zonsondergang.

Malecón

Vanaf Parque del Amor loopt er een pad langs de hele kust richting Barranco. Het is eigenlijk een groot park. Dit is de malecón van Lima. Het is heerlijk om bijvoorbeeld naar de wijk Barranco te gaan en dan aan het einde van de dag terug te wandelen over de malecón!

Langs de kust van Lima kun je wandelen over de Malecon, met uitzicht over de hele kustlijn.
Uitzicht over de kustlijn van Lima.

Winkelcentrum Larcomar

Nog wat last-minute dingen inslaan voor je komende reis door Peru? Of gewoon zin om te shoppen? In het winkelcentrum Larcomar kun jet het allebei doen. Het is niet per se goedkoper dan elders, maar ze hebben van alles. En daarnaast kun je hier lekker eten met uitzicht over de hele kustlijn.

Huaca Pucllana ruïnes

Wie denkt dat je voor oude ruïnes helemaal naar Cusco moet heeft het mis, want deze kun je ook vinden in Lima zelf. In Miraflores ligt Huaca Pucllana. Dit zijn echter geen overblijfselen van de Inca’s, maar van een beschaving die in Peru leefde nog voor de Inca’s er waren.

De resten zijn gemaakt van klei, leem en stenen en vormen wat ze noemen een piramide. Er zijn allerlei ideeën over wat ze hier precies deden, zoals een religieus centrum bijvoorbeeld. Als je er meer over wilt weten kun je een gids nemen: deze zijn ook beschikbaar in het Engels.

Op sommige dagen is Huaca Pucllana ook in de avond geopend. Het wordt dan mooi verlicht, dus ook dat is misschien een overweging waard.

 • Toegangsprijs: 12 soles
 • Adres: Calle General Borgoño 8, Lima
Ingang van archeologisch park Huaca Pucllana in Miraflores in Lima.
De ingang van de ruïnes van Huaca Pucllana.

Inka Market

Misschien zie je Lima niet direct als dé plek in Peru om souvenirs te kopen. Dat kan echter heel goed! Mocht je de reis hier afsluiten of mocht je nu echt niet kunnen wachten om zo’n leuke trui te bemachtigen, dan zit je goed in Miraflores.

Je gaat vanaf Kennedy Park naar Avenida Ricardo Palma. Dan sla je de straat Avenida Petit Thouars. Deze straat kun je helemaal aflopen en je komt talloze winkels tegen. Dit zijn een soort marktjes met verschillende kramen. Ze noemen dit de Inka Market en het zit vol met Peruaanse souvenirs. Keuze genoeg!

De Inka Market in Lima waar je allerlei souvenirs kunt kopen uit Peru.
De Inka Market in Lima.

Paragliden langs de kust van Lima

Wil jij weleens aan een parachute hangen en paragliden over de kliffen van Lima? Aan de kust van Lima kun je dit eigenlijk elke dag wel doen aan het einde van de middag. De bekendste plek is in Miraflores, vlakbij Parque del Amor. Hier zie je zowel paragliders die het zelf doen als toeristen die meegaan met een vlucht.

Mocht je het op een iets rustigere plek willen doen of iets minder willen betalen, dan is het ook mogelijk om te paragliden in Barranco. Vanaf hier doet een andere organisatie het namelijk ook.

Hoogtevrees? Of nog op budget voor de rest van de reis? Dan kun je ook neerstrijken naast de plek waar alle paragliders vertrekken en kijken hoe ze dat precies aanpakken. Ook al erg vermakelijk!

En misschien kun je dan eens wat dichter bij huis paragliden, zoals aan de Costa Blanca?

Paragliding in Miraflores in Lima: een paraglider staat net op om weg te gaan.

Bezienswaardigheden in San Isidro

De wijk San Isidro is misschien wel mijn favoriet in Lima. Dit is de financiële wijk van Lima, met veel banken en moderne kantoren. Het is daardoor een wat rijker deel van de stad waar mensen wonen die wat meer te besteden hebben. Dat maakt de wijk meteen fijn van sfeer en een stuk veiliger dan het oude centrum.

Olijvenbomen in park Bosque el Olivar

Een middag de zon in? Dan kun je het beste naar het prachtige park Bosque el Olivar. Dit park staat vol met olijfbomen en is een oase van rust. Tussendoor vind je prachtige wandelpaden en een mooie vijver met schildpadden en vissen.

De olijfbomen zijn in 1560 meegenomen door een Spanjaard op een schip naar Lima. Hoewel de meeste bomen de tocht niet wisten te overleven, hebben de enkelingen die dat wel deden gezorgd voor een groot en vooral groen park.

Manouk staat gebogen over een mooiee vijver in het groene park Bosque el Olivar in de wijk San Isidro in Lima, vol olijfbomen.
Vijver vol schildpadden in Bosque el Olivar.

Bezienswaardigheden in Barranco

Mijn favoriete wijk in Lima is het kunstzinnige Barranco. Deze wijk ligt naast Miraflores en ligt dus ook aan de kust. Het heeft verschillende stranden en schijnt één van de beste plekken te zijn om te surfen.

Brug der Zuchten: Puente de los Suspiros

Niet alleen Venetië heeft een Brug der Zuchten: ook Barranco heeft er eentje. Deze brug werd in 1876 gebouwd als verbinding tussen de twee delen van Barranco, waartussen een rivier lag. Tijdens de oorlog in 1881 werd de brug verwoest, maar een paar jaar later werd deze weer opgebouwd.

Puente de los Suspiros in de wijk Barranco in Lima, een lange brug over de straat.
Puente de los Suspiros

Muurschilderingen: Barranco’s straatkunst

Als je door Barranco loopt kun je het bijna niet missen: overal zijn de mooiste muurschilderingen. De straatkunst in deze wijk is echt prachtig. Vooral in het gebied richting het strand zul je heel veel straatkunst vinden.

Zo heb je bijvoorbeeld een kunstwerk in deze straat waar je de mythologie terug kunt vinden die ze in Peru veel gebruiken. Ze geloven hier in drie stadia van het leven: de onderwereld (voor het leven begint), (het leven op) aarde en de hemel (na de dood). Deze werelden worden gerepresenteerd door de slang, de poema en de condor.

Als je de trappen omhoog gaat zie je nog veel meer muurschilderingen. Eentje met veel bruin/paarse kleuren staat voor het gebruik van de drug ayahuasca, wat er dan met je gebeurt en hoe je de dingen ziet. Hoewel het mogelijk is dit te doen in Peru, raad ik het niet aan: het is gevaarlijk in verkeerde hoeveelheden en er zijn al vaker toeristen gestorven tijdens een ritueel.

Tot slot kun je bovenaan deze trappen een prachtige schildering vinden van een oudere vrouw.

La Feria

In het oude centrum van Lima kun je naar Mercado Central, maar Barranco heeft ook een markt. In La Feria kun je allerlei kraampjes vinden, vol souvenirs (maar niet alleen de typische spullen) en lekker eten. Zo probeerde wij hier lekker vruchtenijs in een kraampje vlakbij de ingang.

 • Toegangsprijs: gratis
 • Adres: Jirón Unión 108, Lima
Blauwe toegangspoort van de markt La Feria in Barranco in Lima.

Free walking tour door Barranco

Ik hoop dat je zo een goede indruk hebt van de vele bezienswaardigheden in Lima! Er is echt meer dan genoeg te doen in Lima. En reis je daarna verder door Peru? Dan help ik je natuurlijk graag. Wat dacht je van vliegen over de Nazcalijnen? Of een hike door de Colca Canyon bij Arequipa?

Wat lijkt jou het leukst om te doen in Lima?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Ik wil heel graag naar Peru, niet echt voor de steden, maar voor de natuur en cultuur. Lima ziet er zeker leuk genoeg uit om een paar dagen ter verblijven. Mooie gebouwen en genoeg leuke dingen om te doen. Veel handige tips heb je 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.