|

Route Peru: de mooiste plekken in peru

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Peru is één van de meest veelzijdige landen in Zuid-Amerika. Van alpaca’s tot wereldwonder Machu Picchu, van de op twee na diepste kloof ter wereld tot Incastad Cusco en van mysterieuze lijnen op de grond tot waanzinnige wandelingen in het Andesgebergte: Peru heeft het allemaal. En met deze route door Peru zie je het ook allemaal!

Reisroute Peru

Ik reisde zelf twee keer naar Peru. Tijdens mijn eerste reis ging ik 2,5 maand naar Zuid-Amerika. We begonnen in Lima en deden een heel stuk van de route die ik je nu ook zal aanraden. Vanuit Puno gingen we de grens over naar Bolivia, om daarna via Puno weer terug te reizen naar Cusco. Vanaf daar reisden we door het noorden van Peru naar Ecuador.

Mijn tweede reis naar Peru was met mijn zusje. Wij bezochten toen Lima, Cusco en Huaraz. Ik vloog toen van Lima naar Cusco, wat voor mij nog meer bevestigde waarom dat geen goed idee is. Hoogteziekte is geen grap, dat bleek maar weer. Gelukkig kan ik er redelijk goed tegen.

Deze twee reizen combineerde ik tot de perfecte route. Hierbij houd ik rekening met hoogteziekte en bezoek je zowel de kust als de bergen en kun je zelfs de jungle in.

Buschauffeur staat naast de motorkap van een gele Amerikaanse schoolbus om de bus te poetsen

Hoogteziekte in Peru

Hoogteziekte is geen grap. Je krijgt hoogteziekte als je te snel stijgt. Of je hier gevoelig voor bent wisselt per persoon. In het ergste geval kun je in coma raken en overlijden. Ik wil niemand bang maken, maar ik vind zelf dat hoogteziekte te vaak niet serieus genomen wordt.

Als je stijgt dan is er minder zuurstof, waardoor je lichaam ook minder zuurstof opneemt. Hier moet het lichaam aan wennen. Als je snel boven de 2000 meter stijgt dan kun je last krijgen van dit gebrek aan zuurstof, bijvoorbeeld door hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en overgeven. Meestal verdwijnen klachten na enkele dagen als je acclimatiseert. Als je ook klachten hebt in rust, bijvoorbeeld als je wilt slapen, daal dan af en neem contact op met een arts.

Hoogteziekte kan leiden tot het ophopen van vocht in de longen en de hersenen. Hiervan kun je in coma raken en overlijden. En dit gebeurt echt wel eens. In het programma Break Free van BNNVARA was onlangs nog een geval van een jonge vrouw die dit overkwam in Bolivia.

Met deze route zorg ik er ook voor dat je zo min mogelijk last krijgt van hoogteziekte. Je bouwt de hoogte langzaam op. Puno en het Titicacameer zijn het hoogste punt, waarna je weer afdaalt naar Cusco. De tours en hoogte in Cusco zijn daardoor hopelijk een stuk haalbaarder. Dat is een belangrijke reden dat ik Puno zeker in mijn reis zou houden, ondanks dat veel mensen het Titicacameer in Peru overslaan.

Hoe lang heb je nodig in Peru?

Om te beginnen laat ik je kennismaken met de bekendere route door Peru: de gringo trail. Deze is perfect in ongeveer drie tot vier weken. Ik heb overal bij gezet hoeveel dagen ik er zou verblijven, dit komt uit op drie weken. Ik heb suggesties toegevoegd voor als je langer wilt gaan.

Onderschat Peru niet! De afstanden zijn echt ontzettend groot. Je kunt nachtbussen nemen om tijd te besparen. Dit wil je echter niet om de dag doen, want je slaapt toch minder in zo’n nachtbus. Gelukkig zijn ze wel veilig en van goede kwaliteit in Peru.

Heb je meer tijd te besteden? Of wil je juist het meer onontdekte noorden van Peru leren kennen? Dan heb ik ook een route voor dit deel van het land toegevoegd. Deze kun je er aan vast plakken. Of je kunt juist alleen naar het noorden gaan.

Route Peru

De meeste mensen reizen met het vliegtuig naar Peru. Daarvoor kom je bijna altijd aan in de hoofdstad, Lima. Daarom zal ik de reis daar ook laten beginnen. Reis je over land naar Peru? Dan kun je natuurlijk beginnen op de plek waar je het land binnenkomt en het rondje vanaf daar rekenen.

Je kunt een reis door Peru ook goed combineren met een route door Bolivia, zolang je maar voldoende tijd hebt. Peru is ontzettend groot en je kunt er makkelijk een maand doorbrengen.

Kaart van Peru met daarop een handige route Peru langs de bekende bezienswaardigheden

Lima: kennismaken met de hoofdstad van Peru

De hoofdstad van Peru is de miljoenenstad Lima. Als je Zuid-Amerika niet gewend bent dan zullen de eerste meters door het chaotische verkeer van Lima best een cultuurshock zijn. Gelukkig zijn er genoeg toffe bezienswaardigheden in Lima om er een fijne tijd van te maken.

Om even te acclimatiseren raad ik je twee dagen aan voor Lima. Daarna kun je doorreizen met de bus naar Paracas.

Accommodatie in Lima

Het oude centrum van Lima is niet erg veilig in het donker. Daarom wordt vaak de wijk Miraflores aangeraden om te verblijven. Dit is een fijne wijk met genoeg leuke restaurantjes. Ook de wijk Barranco is erg de moeite waard.

Hier enkele fijne opties in Miraflores:

  • Casa Porta is een fotogeniek gebouw met fijne kamers, eigen badkamer en goed ontbijtbuffet inbegrepen
  • KACLLA, The Healing Dog Hostel is een fijn hostel dat goed is om andere mensen te ontmoeten. Er zijn privékamers en gedeelde kamers, het is schoon en voor een klein bedrag krijg je er ontbijt bij.
  • Hotel Boulevard heeft ruime kamers, een eigen zwembad en de bus naar het vliegveld stopt voor de deur.
  • Selina Miraflores Lima heeft prachtige streetart op het gebouw en een luxe inrichting.
  • Libre Hotel Best Western heeft moderne kamers en een uitgebreid ontbijt.

Paracas

De Islas Ballestas staan ook wel bekend als ’the Poor Man’s Galapagos’. Wij hebben Paracas overgeslagen omdat wij later in de reis nog naar de Galapagoseilanden gingen. Voor jou wellicht ook een afweging als je Ecuador nog op het programma hebt staan. Paracas lijkt mij minder interessant dan de meeste andere bestemmingen die ik tip in deze route Peru.

Huacachina: oase en zandduinen

Scheuren door de zandduinen in een buggy? Daarvoor moet je naar Huacachina. Je neemt de bus naar Ica, wat wellicht nog wat verwarrend is. Vanaf hier kun je een taxi nemen naar Huacachina. Op een andere manier kun je de oase niet echt bereiken.

De oase is echt een plek van feesthostels. Wij waren niet de grootste fan. Ik zou zelf kijken of je in de ochtend of begin van de middag aan kunt komen. Je kunt dan meteen einde van de middag mee met een buggytour inclusief sandboarden. Deze vindt dan plaats tijdens zonsondergang: magisch!

De volgende ochtend sta je vroeg op. Tijd voor een work-out: je beklimt de zandduin om de zonsopkomst te bekijken. Als je geluk hebt en het is niet bewolkt, dan is dit echt een waanzinnig mooi gezicht. Terug naar beneden is een stuk makkelijker en leuker: zo hard mogelijk rennen!

Ik zou 1 dag aanraden voor Huacachina, met de timing die ik hierboven beschrijf.

Uitzicht over het meertje in Huacachina, de oase in de woestijn bij Ica in Peru

Accommodaties in Huacachina

Heel eerlijk? De accommodaties in Huacachina waren niet echt ons ding. Het is wel echt een beetje een feestplek. De meeste mensen kiezen voor Banana’s Adventure Hostel en zijn daar erg positief over. Deze was al vol, dus wij kozen voor Desert Nights Hostel en dat was een prima keuze.

Zoals ik al zei is het wel een beetje een feestplek, dus zorg voor oordoppen. Het was vrij lawaaiig in de gezamenlijke ruimtes en onze kamer sloot daar op aan. Wij zijn daarom ook niet heel lang in Huacachina gebleven. Maar als het wel je ding is kun je ook zeker een nachtje langer blijven!

Nazca: eeuwenoude lijnen uit de lucht

Nazca wordt vaak overgeslagen tijdens reizen door Peru. Zelf zou ik dit niet doen, zeker niet als je geschiedenis en oude beschavingen interessant vindt. De Nazcalijnen zijn geoliefen: tekeningen in de aarde. En ze zijn tot wel tweeduizend jaar oud. Bizar!

Waarom ze deze tekeningen precies maakten weten we nog steeds niet. Je kunt ze vanaf de grond niet goed zien. Daarom kun je het beste vliegen over de Nazcalijnen. Dit kun je boeken in Nazca zelf, maar kun je ook goed van tevoren online boeken.

Ik zou 1 dag aanraden voor Nazca. Je kunt in de ochtend aankomen. Je boekt dan een vlucht en kunt met de avond- of nachtbus door naar Arequipa. En moet je wachten op de bus? Ga dan zeker even eten bij Pollería Rico Pollo. Overheerlijke kip! En dat op een steenworp afstand van het busstation van Cruz del Sur.

De astronaut, één van de Nazcalijnen gezien vanuit de lucht. Het figuurtje heeft een arm omhoog alsof hij zwaait.

Arequipa

Arequipa, ook wel de witte stad. Misschien wel de leukste stad in Peru, hoewel ik ook weg ben van Cusco. Het is een heerlijk relaxte stad. En het beginpunt om te gaan wennen aan de hoogtes.

Arequipa is ook de uitvalsbasis voor de bekende kloof Colca Canyon. En ik raad je ook zeker aan om deze te bezoeken! Het leukst is dat te doen door lekker drie dagen te gaan wandelen. Je kunt dit boeken met een tour, maar je kunt ook zelf wandelen in de Colca Canyon zonder gids of tour.

Ik zou 5 dagen aanraden voor Arequipa. Dit is inclusief drie dagen in de Colca Canyon. Heb je meer tijd? Dan kun je wellicht nog wat langer blijven.

Oudere vrouw in Peruaanse kledendracht met een bepakte ezel in de Colca Canyon met de wanden van de kloof op de achtergrond.
Colca Canyon

Accomodaties in Arequipa

Op advies van een vriend sliepen wij in Hospedaje Casona Moya. En dat is zeker een aanrader! Een fijne, rustige patio vormt de hart van dit hotel. Eromheen zijn verschillende kamers. Wij hadden echt een prima kamer, simpel, maar genoeg. In de ochtend serveren ze een heerlijk ontbijt op de patio.

Tijdens onze tocht naar de Colca Canyon mochten we onze bagage hier achterlaten, wat superfijn was. En tijdens onze laatste dagen in Arequipa nam de eigenaar ons mee naar een uitzichttoren vanaf waar we prachtig uitzicht hadden over Arequipa en de omliggende bergen. Zeker een tip dus om hier te verblijven.

Puno

Puno wordt heel vaak overgeslagen in een route Peru. Onterecht! Heel eerlijk: Puno zelf is natuurlijk hartstikke lelijk. Daar hoef je het niet voor te doen. Maar het Titicacameer is werkelijk prachtig.

Het hoogst bevaarbare meer ter wereld: het Titicacameer. In het meer liggen enkele eilanden. Het bekendste zijn de rieten eilanden, de Uroseilanden. En uiteraard is dit erg toeristisch. De mensen laten dit alleen zien omdat wij er benieuwd naar zijn. De eilanden zijn ooit ontstaan omdat de Uros van het land weggevlucht zijn voor de Inca’s. Ze bestaan alleen nog omdat wij ze bezoeken. Maar dat maakt de manier waarop ze gemaakt zijn niet minder fascinerend.

Maar de echte schoonheid van het meer zit in de andere eilanden. Deze zie je als je een nachtje op het Titicacameer blijft overnachten. Amantaní en Taquile hebben ieder een eigen, bijzondere cultuur die je toch wel mee wilt maken.

Vanaf Puno kun je ook heel makkelijk de grens over naar Bolivia. Via Copacabana kun je naar La Paz om ook dit mooie land te ontdekken.

Ik zou 3 dagen rekenen voor Puno, waarvan je er twee op de eilanden op het Titicacameer doorbrengt. Puno zelf vraagt niet om veel tijd, dus je kunt na de eilandtour een nachtbus pakken om tijd te besparen.

En als je toch in Puno bent? Ga dan eten bij Machupizza. Gezellige sfeer en heerlijke pizza’s. Op onze terugreis vanuit Bolivia hadden wij een overstap in Puno. We namen toen expres een bus later naar Cusco om nog even een pizza te kunnen gaan eten.. Ja echt.

Vrouw in Peruaanse kledendracht loopt met rug naar de camera een heuvel op met een stenen muurtje rechts op het eiland Amantani in het Titicacameer in Peru
Het eiland Amantani in het Titicacameer.

Cusco

Cusco is natuurlijk dé uitvalsbasis voor Machu Picchu. Maar er is nog zoveel meer te zien in deze fascinerende Incastad.

Ik zou 7 á 8 dagen rekenen voor Cusco, inclusief Machu Picchu. Als je meer tijd hebt dan zou ik zeker langer blijven! Je kunt bijvoorbeeld een heel toffe jungletour doen naar Parque Nacional del Manu vanuit Cusco. Wij deden deze een week. Het is nog steeds één van de meest bijzondere dingen die ik ooit gedaan heb. Zoveel wildlife gezien: allerlei bijzondere vogels, reuzenotters op een paar meter afstand, kaaimannen. En je hebt zelfs kans op het zien van jaguars.

Groene papegaaien tegen een kleimuur, een zogenaamde clay lick, in Manu National Park in Peru

Accommodatie in Cusco

In vergelijking met veel andere plekken in Peru is overnachten in Cusco helaas wel wat duurder. Het is natuurlijk nog steeds niet heel duur, maar wel goed om te weten als je op budget reist. Wij reisden met een beperkt budget en sliepen ook enkele nachten in een slaapzaal.

Tijdens mijn eerste reis sliepen we bij Mama Simona. Dit lag op een centrale plek. We konden ook onze backpacks achterlaten in een kluisje tijdens de Inca Trail. Dat was wel een fijn idee.

Tijdens mijn tweede reis sliepen mijn zusje en ik in Casa de Mama Treehouse. Dit vond ik een superleuk hostel. We hadden een fijne kamer en het was heel leuk ingericht, rondom een boom. Het enige nadeel was dat er geen receptie was, dus je moet steeds heel goed afspreken hoe laat je aankomt, anders kun je niet naar binnen. Dit geldt natuurlijk niet meer als je ingecheckt hebt en een sleutel hebt.

Machu Picchu & the Sacred Valley

Om naar Machu Picchu te gaan zijn er meerdere opties. Je kunt bijvoorbeeld gewoon de trein nemen. Deze optie is het snelst. Maar het is natuurlijk nog leuker om een tour naar Machu Picchu te doen.

Houd je van wandelen? Dan is de Inca Trail echt een goede optie. Er zijn verschillende opties en verschillende manieren om de Inca Trail te boeken. Als je minder van wandelen houdt, kies dan voor de avontuurlijke Inka Jungle Trek. Hierbij ga je ook raften, ziplinen en mountainbiken.

The Sacred Valley, rondom Cusco en Machu Picchu, is ook meer dan de moeite waard als je tijd hebt. Ik vond Pisac hiervoor een fijne uitvalsbasis. Op de grote markt kun je goed souvenir shoppen. Vanaf hier bezoek je bijvoorbeeld de zoutpannen van Maras of de bijzondere Inca-overblijfselen van Moray.

Manouk met een typisch Peruaanse trui om haar middel staat met de rug naar de camera en kijkt uit over cirkelvormige terrassen aangelegd door de Inca's in Moray

Terug naar Lima

De reis eindig je weer in Lima, waar je terug naar huis vliegt. Om jezelf wat rust te gunnen van het reizen zou ik nog een dagje Lima plannen voor je helemaal terug gaat.

Heb je meer tijd dan 3 weken? Dan kun je ook het noorden van Peru ontdekken! Je gaat altijd weer naar Lima vanaf Cusco, want anders reizen is vaak ingewikkeld. Vanaf Lima zijn er wel weer veel opties.

Huaraz

Veel mensen zetten Huaraz sowieso in hun lijst, want je kunt er prachtig wandelen. Vaak al aan het begin van de reis. Maar ik zou dit persoonlijk niet aanraden. Als je bovenstaande route volgt bouw je de hoogte rustig op. Door meteen naar Huaraz te gaan gooi je dit door elkaar. Huaraz is dan heel zwaar.

Ik zou Huaraz dus na Cusco doen. Dan ben je gewend aan de hoogte. Houd er rekening mee dat Lima laag ligt, dus blijf daar niet te lang hangen als je door wilt. Dan doe je het effect weer teniet.

Zelf deed ik in Huaraz de hike naar Laguna 69. Prachtig, maar wel pittig. En de tour naar Laguna Paron is ook zeker een aanrader. Misschien wel het mooiste meer dat ik gezien heb ik Peru!

Trujillo

De echte liefhebber van oude culturen kan haar hart ophalen in Trujillo. Vanaf hier bezoek je namelijk Chan Chan. Dit was de hoofdstad van het rijk van de Chimú. De stad bestond uit negen grote, lemen paleizen. Eén van deze paleizen is nog redelijk bewaard gebleven en kun je ook bezoeken. Fascinerend om meer te leren over zulke culturen.

Dichtbij Chan Chan en Trujillo heb je ook enkele huaca’s, waar lokale goden werden vereerd. Zo kun je bijvoorbeeld naar Huaca del Arco Iris, Huaca de la Luna en Huaca del Sol.

Zin in strand? Dan kun je naar Huanchaco. Deze kustplaats heeft een heerlijk strand, verrijkt met oude rieten bootjes. Dit geeft het een prachtig gezicht. Surfers komen hier graag naartoe.

Chiclayo

Het koloniale Chiclayo werd in de zestiende eeuw gesticht door de Spanjaarden. De stad zelf is de moeite om even rond te dwalen, maar je gaat vooral voor de indrukwekkende archeologische sites rondom de stad. Peru heeft veel fascinerende culturen waar je meer over kunt leren.

Meer van de natuur? Dan kun je op 75 kilometer van Chiclayo een bijzonder natuurpark vinden: Chaparrí. Voor vogelliefhebbers echt een aanrader.

Voor Chiclayo heb je aan 2 dagen genoeg. Als je ook nog naar het natuurpark wilt dan moet je er nog wat dagen aan vast plakken.

Cajamarca

De oude Incastad Cajamarca heb ik zelf helaas niet bezocht, maar staat zeker op mijn wensenlijst. Uiteraard hebben de Spanjaarden ook hier hun stempel op gedrukt. Misschien is de stad wel net zo mooi als bijvoorbeeld Cusco, maar dan een stuk minder toeristisch.

Rondom Cajamarca kun je ook nog enkele prachtige overblijfselen bekijken die nog van voor het Inca-tijdperk zijn. Een perfecte stop voor 2 dagen in de reis naar het noorden.

Chachapoyas

Chachapoyas is niet alleen een 16e-eeuwse stad, maar ook dé uitvalsbasis voor Kuélap. Dit fort stamt uit de oude cultuur van Chachapoyas, die nog ouder is dan de Inca’s. Het is nog niet zo toeristisch, hoewel de Peruaanse overheid het graag toegankelijker wil maken voor toeristen. Waar je een jaar of 7 geleden nog drie of vier uur moest wandelen om er te komen, kun je tegenwoordig met de kabelbaan.

In Chacapoyas zelf kun je slenteren door de fijne straatjes. Rondom Chachapoyas is nog voldoende te doen: zo zijn er waanzinnige watervallen. Of wat dacht je van de sarcofagen Sarcophagi de Karajia?

Voor Chachapoyas zou ik 3 dagen uittrekken.

Máncora

Zin in prachtige witte stranden? En relaxen in een surfersparadijs? Dan is Máncora echt iets voor jou. Na alle interessante culturen en waanzinnige natuur is Máncora een heerlijke kustplaats om weer even bij te komen.

Klaar met relaxen? Dan kun je doorreizen naar bijvoorbeeld Ecuador of teruggaan naar Lima. Afhankelijk van hoeveel tijd je aan het strand wilt besteden kun je hier een aantal dagen indelen.

Iquitos

Vanuit Cusco kan je naar de jungle. Maar een andere goede optie is Iquitos! Deze stad ligt aan de rivier Amazone. Het is de grootste stad ter wereld die niet per weg bereikbaar is. De enige manier om in Iquitos te komen is per boot of per vliegtuig. Veel mensen gaan dus vanuit Lima met het vliegtuig naar Iquitos.

Omdat Iquitos zo afgelegen ligt kun je er waanzinnige jungletochten maken. Eén van de redenen dat ik graag nog een derde keer terugwil naar Peru is om deze plek te bezoeken, want het lijkt me magisch!

Iquitos bezoek je dus het beste vanuit Lima. Het zou dus een mooi einde van de reis kunnen zijn, voor je weer naar huis reist. Voor jungle zou ik zo lang als je hebt inplannen. Meestal heb je zeker wel 4 dagen nodig, een week is nog beter.

Dit is wat mij betreft de ideale route door Peru. Welk deel zou je zeker niet willen missen?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.