| |

Wandelen in het Tatragebergte: route naar het groene meer Zelene Pleso in Slowakije

Eindeloze vergezichten, hoge bergtoppen en prachtige meren: het prachtige Tatragebergte in Slowakije heeft het allemaal. En dan hoef je het niet eens met veel mensen te delen, want Slowakije is nog relatief onontdekt. Ik neem je mee op een dagwandeling in het Tatragebergte: van Tatranská Lomnica naar het groene meer Zelene Pleso.

Eenden zwemmend in het doorzichtige heldere water van het groene meer Zelene pleso in Slowakije.
Eendjes zwemmen in het groene meer.

Een reis naar Slowakije was sowieso al een bijzondere keuze, want dit land wordt vaak een beetje vergeten. We kennen het allemaal wel, want de oudere generatie heeft het nog vaak over Tsjechoslowakije. Slowakije is echter al sinds 1993 onafhankelijk. En het verdient een plaatsje op meer to-visit-lijstjes.

Eén van de redenen waarom je naar Slowakije zou moeten is het prachtige Tatragebergte. Midden in de zomer, in augustus, kun je nog steeds redelijk rustig wandelen. En dat terwijl het gebergte echt prachtig is.

In het Tatragebergte kun je allerlei mooie dagwandelingen maken, waaronder deze. Hij brengt je van Tatranská Lomnica naar Zelene Pleso/Green Lake, waarna je via een andere route weer terug in Tatranská Lomnica komt. Hier de complete route met alle tips!

Inhoudsopgave

Uitzicht op het Tatragebergte met een naaldbomenbos ervoor.
Uitzicht onderweg tijdens de trail.

Uitvalsbasis in het Tatragebergte

Allereerst: waar verblijf je nou in het Tatragebergte? Er zijn allerlei plekken, dus je moet kijken wat voor jou het prettigst is. Wij verbleven op Camping Rijo in Stará Lesná. Dit ligt vlakbij het dorp Tatranská Lomnica. Dit vonden wij een handige plek, waar we zowel mooie wandelingen konden maken in het Tatragebergte als een bezoek konden brengen aan het Slowaaks Paradijs (met de auto).

Wandeling naar Green Lake in het Tatragebergte

Het is goed om te weten dat je veel verschillende namen zult tegenkomen. Het meer heet Zelené Pleso. Dit betekent groen meer in het Nederlands. Om die reden zul je deze wandeling vaak aangeduid zien als de wandeling naar Green Lake.

Wanneer kun je de trail naar Zelene Pleso het beste wandelen?

Zoals veel wandelingen in het Tatragebergte is de trail alleen open tussen half juni en eind oktober. Hij sluit dus weer begin november. Zoek altijd even goed uit wat de data zijn voor het jaar dat jij er bent: met veel sneeuw sluiten sommige trails al in september.

Let ook op het weer: als het een bewolkte dag is, dan kun je de wandeling wellicht beter uitstellen. Het weer in het Tatragebergte is erg wisselvallig. Wij kozen de verkeerde dag en hadden bewolking en regen. De wandeling was nog steeds te doen, maar ik had het liever anders gedaan.

De sterrenwacht bij Skalnaté pleso met een prachtige wolkenlucht op de achtergrond.
De sterrenwacht bij Skalnaté pleso.

Feiten over de wandeling naar Zelené Pleso

 • Afstand: 16 kilometer
 • Hoogtemeters: 231 meter stijgen, 1090 meter dalen
 • Tijd: 5 uur en 15 minuten (exclusief pauze en met regen)

Dit is vanaf Skalnaté pleso naar Tatranská Lomnica.

Ik heb voor verschillende delen van de route aangegeven wat de afstand is, wat de hoogtemeters waren volgens onze sporthorloges en hoe lang wij er over deden. Ik ben niet de snelste wandelaar aller tijden, zeker niet omhoog.

Tips om de wandeling tot een succes te maken

 • Je start vrij hoog. Dat kan een stuk kouder zijn dan in Tatranská Lomnica. Neem dus iets warms mee dat je later uit kunt trekken.
 • Het weer is het Tatragebergte is erg onvoorspelbaar: neem dus regenkleding mee.
 • Zorg voor genoeg water: je kunt het alleen bijvullen bij het meer. Onderweg is er niets te koop.
 • Regel zelf een lunch, zodat je niet afhankelijk bent van het ene restaurant. Er zijn genoeg mooie picknickplekken.
 • Draag wandelschoenen! Deze trail is niet geschikt voor andere schoenen, er zitten lastige stukken tussen.
De stromende rivier na Zelené Pleso met stenen erin, ingezoomd.
De rivier na Zelené Pleso.

De route: van Tatranská Lomnica naar Zelené Pleso naar Tatranská Lomnica

Van Tatranska Lomnica naar Skalnaté pleso

Om de wandeling te starten moet je eerst naar Skalnaté Pleso. Dit kan op twee manieren. Skalnaté Pleso ligt op 1751 meter hoogte, Tatranská Lomnica ligt op 850 meter hoogte.

Met de lift van Tatranská Lomnica naar Skalnaté pleso

De makkelijkste manier om dit te doen, is door de lift te nemen vanaf Tatranská Lomnica. Dit is niet goedkoop. Wij betaalden 42 euro voor 2 personen om de lift naar boven te nemen. Dit is dus een enkele reis.

Je kunt gratis parkeren bij het liftstation van Tatranská Lomnica. Wij gingen daarom zelf met de auto naar het liftstation. Je kunt ook besluiten jouw auto te laten staan op de plek waar je verblijft en naar het liftstation te wandelen.

Vervolgens koop je kaartjes voor de lift omhoog. Hiervoor moet je in de rij gaan staan. Je krijgt een oplaadbare pas, waar je een borg voor betaalt. Vergeet deze niet weer in te leveren aan het einde van je verblijf in het Tatragebergte. Dit doe je in één van de automaten die links naast de kassahokjes staan. Je borg komt er dan contant weer uit.

Het is niet druk bij de lift, je bent snel aan de beurt. Wij zaten zelf om 9.15 uur in de lift in augustus. In de eerste lift ga je tot je niet verder komt. Daarna stap je over op een gondel. Je stapt vervolgens uit bij de laatste halte van de gondel.

Let op: je kunt van tevoren kaartjes boeken, maar dit is niet noodzakelijk. Wij deden deze wandeling dus in augustus en het was geen enkel probleem om kaartjes te kopen. De rij was kort en bij de lift was bijna niemand. Op deze manier kun je aan de hand van het weer besluiten wanneer je de wandeling doet.

De gondel in Tatranská Lomnica op een mistige en bewolkte dag.
De gondel in de bewolking.

Omhoog lopen van Tatranska Lomnica naar Skalnaté pleso

De andere optie is om te wandelen. Zelf deden wij dit niet, want we vonden dit een beetje te veel van het goede. Er zijn wel mensen die het doen. Je loopt dan onder de gondellift langs omhoog. Dit is een steile klim. Ik heb gelezen dat mensen hier ongeveer drie uur over doen, dus dat moet je meerekenen in de totale tijd.

Naar de top Lomnický Štít: het hoogste punt in het Tatragebergte

Wil je het allerhoogste punt van het Tatragebergte bezoeken? Dan is je enige optie de kabelbaan vanaf Skalnaté pleso. Maar let op: dit is een zeer populaire route, dus deze moet je wel van tevoren reserveren! Anders heb je kans dat je niet naar boven kunt. De top heet Lomnický Štít en is 2634 meter hoog.

Je kunt besluiten eerst naar de top te gaan, terug te keren naar Skalnaté pleso en dan te beginnen met de wandeling. Dit scheelt je een extra kaartje naar Skalnaté pleso op een andere dag. Houd er wel rekening mee dat je dan later begint met wandelen.

Het liftstation van Skalnaté pleso met het meer ervoor en wolken op de achtergrond.
Het liftstation van Skalnaté pleso.

Start van de wandeling naar Green Lake

Afstand: 2,9 km – Hoogte: 231 meter stijgen – Tijd: 1 uur en 15 minuten (in de regen)

Als je uit de lift komt, dan loop je richting het restaurant. Ga er omheen en loop om het meer heen. Vanaf hier start de trail en is het eigenlijk heel simpel: je volgt de bordjes naar Zelené Pleso. Dat is de Slowaakse naam van Green Lake of het Groene Meer.

Een paal met allerlei gele bordjes die verschillende routes aangeven bij Skalnaté pleso in het Tatragebergte.
De bordjes: je gaat hier links naar Zelené Pleso.

Eerst ga je over houten planken omhoog tot je bij de sterrenwacht komt. Hierna vervolg je over een rotsachtig pad, dat redelijk steil omhoog gaat. Erna heb je een vlakker deel, waarbij je over rotsen moet klimmen. Daarna komt er weer een steil deel tot het hoogste punt van je wandeling. Het rotspad is niet overal even makkelijk, maar wel goed te doen. Helaas werd het bij ons heel erg slecht weer met regen.

Manouk loopt over een pad van rotsen richting Zelene Pleso in het Tatragebergte in Slowakije.
Over het rotspad naar Vel’ká Svišt’ovka.

Je volgt dit pad helemaal tot je bij het hoogste punt van je wandeling aankomt: Vel’ká Svišt’ovka. Volgens onze sporthorloges ligt dit op 1996 meter hoogte.

Van de top Vel’ká Svišt’ovka naar Zelene Pleso

Afstand: 3,6 km – Hoogte: 451 meter dalen – Tijd: 1 uur en 30 minuten

Vanaf deze top kun je met mooi weer al zien waar je naartoe gaat. In het dal kun je het groene meer namelijk al zien liggen. Je hebt nu de klim omhoog naar Vel’ká Svišt’ovka ook gehad, dus dat is ook goed om te weten. Helaas kun je ook pech hebben, zoals wij, met veel bewolking.

Vanaf nu ga je over een zigzaggend pad omlaag. Dit pad is rotsachtig en ongelijk, dus niet het meest prettig. Nu ben ik redelijk goed in dalen, dus ik vond het niet zo heel erg. Ook hadden wij de meeste regen gehad, dus konden we vooral genieten als we af en toe een glimp opvingen van het meer in het dal.

Manouk loopt in een turkoois regenjas naar beneden, achter haar zie je Zelene Pleso in het dal liggen.
Afdalen, met Zelene Pleso beneden.

Het moeilijkste deel van de trail

En dan is het helaas tijd voor het moeilijke deel. Je komt bij een heel steil stuk door een kloof langs rotsplaten. Hier daal je af met een ketting. Wij vonden dit echt heel moeilijk. Terug was eigenlijk niet echt een optie, dus we hebben het toch gedaan.

Bij ons speelde ook mee dat het slecht weer was, dus het was glad en er liep ook water omlaag. Houd jezelf dus vooral goed vast, dan kan er verder niet veel gebeuren. Maar ik vond dit niet het leukste deel van de wandeling.

Het schijnt soms even druk te kunnen zijn, maar door het weer waren wij de enige bij de kettingen. Ook weer onhandig, want je kunt bij niemand even afkijken hoe het moet.

Manouk daalt af langs een heel steil stuk rots in het Tatragebergte met behulp van een ketting.
Afdalend langs de ketting.

Het groene meer Zelene Pleso

Na het de steile rotswand is het nog een stukje lopen naar het meer. Gelukkig is het hier een stuk vlakker en loopt het dus ook makkelijker. De afdaling is nu een beetje voorbij, dus je wandelt rustig verder tot je bij het meer aankomt. Het meer ligt op 1551 meter hoogte.

Bij Zelene Pleso is een restaurant: Chata pri Zelenom plese. Toen wij hier aankwamen was het erg druk. Nu was het weer niet goed, dus iedereen zat binnen. Op een mooie dag kun je buiten aan het meer picknicken.

Het restaurant bij het groene meer Zelene Pleso in het Tatragebergte in Slowakije.
Het groene meer Zelene Pleso.

Met een beetje schuiven vonden we binnen toch een plekje. Dat was fijn, want zo konden we opwarmen met warme soep. We betaalden 8 euro en aten de soep samen met onze eigen meegebrachte broodjes op. Dat was geen probleem, maar dat kwam misschien ook door de drukte.

Manouk wijst 'Tatranská Lomnica' aan op een geel bordje met routeaanwijzingen in Slowakije.
Vanaf het meer loop je weer naar Tatranská Lomnica.

Van Green Lake terug naar Tatranská Lomnica

Afstand: 9,4 km – Hoogte: 639 meter dalen – Tijd: 2 uur en 30 minuten

Vanaf het meer wandel je terug naar Tatranská Lomnica. Dit staat ook aangegeven op de bordjes. Dit deel daalt geleidelijk. Je wandelt door een groen deel langs de rivier.

Op den duur loopt het pad door het bos, zodat je lekker beschut tussen de bomen loopt. Fijn als het warm en zonnig weer is. De bordjes worden soms wel verwarrend. Als je Tatranská Lomnica niet meer ziet staan, volg dan Biela Voda tot je bij de weg bent.

Routebordjes in het Tatragebergte in Slowakije.
Volg de bordjes Biela Voda om terug te komen.

Beneden kom je uit bij de weg. Naar rechts zit een bushalte. Wij willen de bus nemen. Helaas is het nogal onduidelijk wanneer die gaat, dus we gaan toch maar lopen. Vanaf het einde van het pad ga je dus rechts en volg je de weg terug naar het liftstation van Tatranská Lomnica. Dit is de reden dat het handig kan zijn om in de ochtend naar het liftstation te wandelen, want ander loop je nu misschien voorbij het hotel.

Terug bij de lift kun je gelijk je liftpas inleveren, want dan krijg je de borg terug.

Dit was de route naar Zelené Pleso. Lijkt het je een mooie wandeling?

Pinterestafbeelding: Dagwandeling in het Slowaakse Tatragebergte
Pinterestafbeelding: Wandelen naar Zelené Pleso

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Vorig jaar wilden we ook graag naar het Tatra gebergte, het lijkt me daar zo mooi. Uiteindelijk hadden we net wat te weinig tijd, maar ik wil in de toekomst echt een keer die kant op. Mooie wandelinspiratie heb je hier in elk geval alvast voor ons verzameld! 🙂

 2. Wat een prachtige bestemming!

  Ik had het vage plan om volgende zomer in Oost-Europa op vakantie te gaan. Maar nu weet ik het even niet meer – als Indonesië dit jaar niet door gaat dan wil ik naar toe! Ach tijd zat om te beslissen.

 3. Dit lijkt me echt een mooie wandeling, wat een prachtige omgeving! Wel spanning het afdalen bij die kettingen. Goede tips deel je, het is zeker handig om te weten dat je echt wandelschoenen aan moet doen.

  1. Bedankt! Ik vind het altijd fijn om een beetje te weten waar je aan toe bent op zulke wandelingen, soms zijn de beschrijvingen zo vaag dat je geen idee hebt wat je te wachten staat.

 4. Het Tatra gebergte ziet er geweldig uit, het staat al een tijdje op mijn lijstje, maar het is er nog niet van gekomen. Deze wandeling is prachtig, alleen ik denk met dat afdalen bij de kettingen niks voor ons (hoogtevrees). Wat jammer dat jullie slecht weer hadden, gelukkig kon je alsnog genieten van mooie uitzichten.

  1. Er zijn gelukkig ook wandelingen zonder kettingen! Mijn vriend heeft ook hoogtevrees (niet zo erg hoor) en had er hier geen last van, maar dat verschilt natuurlijk per persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.