|

Mullerthal Trail ExtraTour A: wandelen in Luxemburg

Hoewel het bijna ons buurland is lijken veel mensen nog weinig te weten over Luxemburg. Wist je bijvoorbeeld dat je er prachtig kunt wandelen in het Mullerthal? Met deze informatie over de Mullerthal Trail ExtraTour A neem ik je 23 kilometer lang mee door dit prachtige stukje van Luxemburg.

Manouk wandelt over gras langs de maïsvelden in Luxemburg.
Langs de maïsvelden wandelen.

Op zoek naar een bestemming die niet te ver weg was viel de keuze op Luxemburg. Hoewel we er allebei ooit weleens geweest waren, hadden Hugo en ik er geen duidelijke herinneringen aan. Maar we wilden vooral even weg, dus we konden ons er vast een paar dagen vermaken.

En wat bleek? Onze to-do-list voor Luxemburg was binnen mum van tijd al langer dan we eigenlijk tijd hadden. Er is meer dan genoeg te doen! Wat dacht je van een sprookjesachtig kasteel? Of een interessante hoofdstad?

In deze blog neem ik je echter mee naar het mooiste wandelgebied van Luxemburg. Met de talloze routes kun je wel even zoet zijn. De bekendste route om te wandelen in Luxemburg is echter de Mullerthal Trail.

Inhoudsopgave

Wat is de Mullerthal Trail?

De regio Mullerthal staat ook bekend als Klein Zwitserland in Luxemburg. Dit stukje Luxemburg is vooral populair door de mooie wandelingen die je kunt maken. Maar vergeet ook zeker het pittoreske Echternach geen bezoekje te brengen.

Door het Mullerthal loopt de Mullerthal Trail. Dit zijn drie wandelroutes door het gebied. Ze lopen allemaal rond, wat betekent dat ze hetzelfde begin- en eindpunt hebben.

De routes gaan door bossen, weilanden, akkers en langs rotsen en dorpjes. Het laat zien hoeveel moois Luxemburg eigenlijk te bieden heeft! De route is daarom terecht populair.

  • Mullerthal Trail route 1: 36 kilometer
  • Mullerthal Trail route 2: 38 kilometer
  • Mullerthal Trail route 3: 38 kilometer

Voor de meeste mensen zullen deze routes een beetje te lang zijn. Zelf heb ik zulke afstanden wel gelopen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, maar doe ik dit niet meer voor de lol op vakantie 😉

Gelukkig kun je ervoor kiezen de routes op te splitsen in kortere etappes. De officiële website heeft deze routes ook uitgesplitst. Je kunt dan met het openbaar vervoer heen en weer.

Hugo loopt over een pad tijdens de Mullerthal Trail ExtraTour A.

Wat is een Mullerthal Trail ExtraTour?

Alsof de drie routes van de Mullerthal Trail nog niet genoeg waren, is er besloten nog wat extra routes aan toe te voegen. Deze zijn over het algemeen een stuk korter. Omdat ook dit routes zijn met hetzelfde begin- als eindpunt zijn ze zeer geschikt als dagwandelingen.

  • ExtraTour A: 21,8 kilometer
  • ExtraTour B: 13 kilometer
  • ExtraTour C: 9 kilometer
  • ExtraTour D: 31,5 kilometer

Mullerthal Trail ExtraTour A

  • Afstand: 23 kilometer
  • Hoogtemeters: 415 meter als hoogste punt
  • Tijd: 6 uur

De route staat beschreven als 21,8 kilometer. Zelf liepen wij, inclusief het heen en weer lopen naar de auto, uiteindelijk 23,58 kilometer. Hier deden wij iets minder dan 7,5 uur over, maar dat is inclusief uitgebreide lunchpauze. De tijd die we daadwerkelijk liepen was net iets minder dan 6 uur. Daarbij is het wel goed om te weten dat ik geen snelle wandelaar ben.

Manouk op de weg naast het glooiende groene landschap in Luxemburg op de Mullerthal Trail ExtraTour A.

Hoe staat de route op de Mullerthal Trail aangegeven?

Hoewel het altijd handig is om te hebben, is het niet echt nodig een kaart te kopen van deze route. Wij kwamen in de avond aan en gingen de volgende dag al lopen, dus we hadden geen mogelijkheid een kaart te kopen. Gelukkig bleek de route heel goed aangegeven.

Onderweg zul je regelmatig bewegwijzering tegenkomen. Deze geeft duidelijk alle wandelroutes aan op aparte pijlen. Ook staat erbij hoe ver de stops nog zijn die je onderweg tegenkomt.

Belangrijk om te weten: de Mullerthal Trail is herkenbaar aan de rode letter M. Deze staat aangegeven op deze bordjes. De ExtraTours zijn echter aangegeven met een lichtere kleur: meer een soort oranje. Op onderstaande foto kun je het verschil zien. Het onderste bord is voor de ExtraTour.

Bordjes in het bos die de route van de Mullerthal Trail aangeven.
Bewegwijzering op de ExtraTour A.

Tijdens ExtraTour A loop je een stuk dat overloopt met route 3 van de reguliere trail. Op den duur splitst dit weer.

Naast de bewegwijzering staat de route heel regelmatig aangegeven met de gekleurde M. Een voorbeeld hiervan zie je hieronder op de bomen.

Bewegwijzering op de boom met een rode M in Luxemburg.
De route aangegeven onderweg met gekleurde letters M.

Startpunt Mullerthal Trail ExtraTour A

Wij begonnen de route in het schattige dorpje Larochette. Hier kun je ook goed parkeren. Ik zou in het hoogseizoen wel zorgen dat je er op tijd bent, maar wij hadden geen moeite een parkeerplek te vinden. Dat kan gelukkig ook gratis. Wij stonden achter de toeristeninfo van Larochette.

Openbaar vervoer is gratis in Luxemburg, dus als je geen auto hebt is dit een goede optie. Er rijden ook bussen naar Larochette.

Vervolgens loop je richting het centrum van het dorpje. De route begint achter de kerk. Je begint door een trap op te gaan. Voor de kerk (aan de weg) staat een bordje, dus je kunt de trap niet missen. Voor de zekerheid nog onderstaande foto.

Start van de Mullerthal Trail in Larochette.
De trap de je op moet om te starten met de wandeling.

Het eerste stuk van de wandeling is gelijk mooi. Na de klim omhoog (met mooi uitzicht over Larochette) loop je een flink stuk door het bos.

Idyllische akkers en koeien

Na het bosgedeelte verlaat je dit en is het tijd voor landbouwgrond. Maïsvelden en tarwe (met prachtige veldbloemen) maken plaats voor weilanden met koeien. En op de achtergrond zie je door de glooiende heuvels nog altijd het bos liggen. Dit stukje realiseerde ik me echt dat Luxemburg een heel mooi land is!

Veldbloemen en tarwe langs de Mullerthal Trail route 3.
Bruine koe in de weide in Luxemburg met bos en dorpjes op de achtergrond.

Hierna loop je weer door een stukje bos. Hier splitsen route 3 van de Mullerthal Trail en ExtraTour A! Let dus goed op.

Volg goed de bordjes en pijlen tot je bij het eerste dorp Medernach uitkomt. Wij besloten hier een lunchstop te maken. We gingen eten bij Am Sportslokal. Dit restaurant werkt met Portugese invloeden, dus ze hadden heerlijke daggerechten. Voor 30 euro in totaal hadden we allebei een grote warme maaltijd en drankjes: we konden het amper op. Echt een aanrader als je ook trek hebt, want zelfs in de avond hadden we amper honger.

Wandelen in Luxemburg door bos en rotsen

Na Medernach kun je de wandeling vervolgen. Je gaat verder langs weilanden en weggetjes, met allerlei leuke uitzichten. Dit wisselt af met bos en dan weer open stukken. Zo loop je door tot het dorpje Nommern.

Op den duur passeer je een camping bij Nommerlayen: ook een goede verblijfplaats om de wandeling vandaan te starten.

Bij de camping ga je het bos weer in. Dit is een leuk stukje, want je gaat door en langs allerlei rotsformaties. Durf je niet door de smalle spleten? Niet gevreesd, vaak kun je er ook omheen lopen. Maar doorheen is natuurlijk leuker!

Dit deel van de wandeling deed me erg denken aan de mooie rotsen van Prachov in Tsjechië, hoewel er hier natuurlijk een stuk minder waren.

Gekke bewegwijzering en een kasteel

Na de rotsen loop je een groot deel door het bos. Op den duur verlaat je het bos weer. Hier vond ik het bordje erg onduidelijk. De bedoeling is dat je de weg oversteekt en de weg aan de overkant ingaat. Je steekt de doorgaande autoweg dus over en volgt deze niet.

Bewegwijzering op de Mullerthal Trail ExtraRoute A vanuit het bos gezien.
Bij dit bord steek je de weg over en ga je rechtdoor de asfaltweg in.

De weg die je nu volgt is wel een asfaltweg, maar deze brengt je nog een mooi uitzicht: het kasteel Meysembourg. Voor het kasteel sla je linksaf. Of je kunt, zoals wij, een klein ommetje maken door even rechtdoor te lopen om het kasteel te bewonderen. Meysembourg is helaas in privébezit, waardoor het niet te bezoeken is. Maar mooi om te zien is het zeker!

Kasteel Meysemburg tussen de bomen in Luxemburg.
Kasteel Meysembourg

Vanaf het kasteel ben je niet lang meer onderweg voor je terugkomt in Larochette. Het laatste deel gaat voornamelijk door het bos en komt nog langs een grote camping.

In Larochette kun je even wat drinken op een terrasje. Of je neemt de auto of bus terug naar jouw beginpunt. Een bezoekje aan het kasteel op de rots waarnaar het dorpje genoemd is kan ook nooit kwaad: Larochette staat voor ‘de kleine rots’.

Dit was alles over de ExtraTour A van de Mullerthal Trail. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Lijkt jou het wat om deze route te lopen? En wist je dat je zo goed kon wandelen in Luxemburg?

Pinterestafbeelding: Wandelen op de Mullerthal Trail in Luxemburg
Bewaar op Pinterest!
Pinterestafbeelding: Manouk loopt langs op een veld op Mullerthal Trail ExtraTour A.
Pin voor later!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.