| |

Cabiner: overnachten in de Nederlandse natuur op de Sallandse Heuvelrug

Waaiende takken, ruisende wind door de bomen en plots verschijnt daar een klein houten huisje.. Middenin de Nederlandse natuur staan verschillende cabins. Op deze unieke plek wil iedereen toch weleens een nachtje slapen? Maar wat is het en hoe werkt een nachtje slapen met Cabiner?

Lijkt het je leuk om eens helemaal weg te zijn? Echt offgrid? Dan ben je bij Cabiner aan het juiste adres. Geen wifi, zelf water uit de grond oppompen, verwarmen en koken met een houtkachel.. En dat alles middenin de Nederlandse wildernis. Wildkamperen mag misschien niet in Nederland, maar met Cabiner beleef je een soort luxe en heel speciale versie.

Vier mensen voor een Cabiner op de Sallandse Heuvelrug

Samen met mijn vriend Hugo, mijn zusje en een vriendin van haar sliepen wij een nachtje in deze bijzondere zelfvoorzienende huisjes. Ze zijn duurzaam, gemaakt van karton en afgetimmerd met hout. Behalve dat het superleuk is om even middenin de natuur te zijn moet je toegeven dat de huisjes ook zeer fotogeniek zijn. Wij kozen voor een Cabiner op de Sallandse Heuvelrug.

Meer inspiratie opdoen voor leuke overnachtingen in Nederland? Lees dan bijvoorbeeld eens over mijn miniavontuur in een HIHAHUT.

Wat is Cabiner?

Cabiner is een bedrijf dat leuke cabins op verschillende plekken in de Nederlandse natuur plaatst. De cabins zijn verbonden met verschillende wandelroutes en je kunt ze ook alleen bereiken door een stuk te wandelen.

De cabins zijn volledig zelfvoorzienend met zonnepanelen, water dat je uit de grond pompt en een houtkachel voor warmte en om op te koken. Na enkele jaren worden de cabins weer verplaatst naar andere plekken, zodat de natuur weer een beetje tot rust kan komen.

De hutten zijn nooit ontzettend gepromoot. De eerste huisjes werden in een nieuwsbrief aangekondigd van het bedrijf dat ze eerst verhuurde en meteen was het volgeboekt voor de eerste maanden. Zo bijzonder is het concept! En dat is altijd zo gebleven. Vooral de weekenden zijn populair en moet je lang van tevoren boeken.

Waar staan de Cabiners?

Het concept is ooit begonnen in Nationaal Park Drentsche Aa. Hier staan meerdere cabins. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een meerdaagse trekking te doen waarbij je van cabin naar cabin loopt. Hoe leuk?

Recentelijk zijn er ook cabins neergezet in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Hier staan momenteel twee cabins. Dit is ook de plek waar ik geslapen heb. En wat is het een prachtig gebied!

Hugo en Kelly lopen door het bos naar een Cabiner
Met alle spullen op weg naar de cabin.

Wat moet je meenemen naar de cabin?

In de cabin zijn enkele dingen aanwezig. Zo zijn er verschillende kruiden, is er koffie, thee, agavesiroop en olijfolie. Deze basisdingen hoef je niet mee te nemen. Ook is er servies, bestek en een pan om in te koken. Met de ketel kun je heet water zetten en er is een percolator om koffie mee te zetten.

De cabin beschikt ook over zeep en afwasmiddel, dus dit hoef je niet mee te nemen. Na afloop veeg je de cabin goed aan en neem je al het afval mee, zodat er geen sporen van je verblijf achterblijven in de natuur.

Wat je dus zelf meeneemt naar de Cabiner:

 • eten (je kunt maaltijdboxen bestellen die je zelf meeneemt vanaf het startpunt)
 • drinken anders dan water, koffie of thee
 • hapjes
 • spelletjes
 • slaapzak
 • hoeslaken
 • kussensloop (er zijn wel kussens)
 • handdoek en theedoek
 • powerbank (bij slecht weer is er weinig elektriciteit, want het werkt met zonnepanelen
 • wandelschoenen
 • regenjas
 • rugzak om alles in te stoppen
 • toilettas met inhoud
 • eventuele kleding die je aan wilt
Houten tafel en banken en keuken op de achtergrond in een houten cabin

Ons avontuur in de Cabiner

Op zaterdag rijden wij met onze auto naar P1. Dit is de parkeerplaats bij de Sallandse Heuvelrug waar ons avontuur zal starten. We trekken de wandelschoenen aan en hijsen de tassen op onze rug. Tijd voor onze wandeling van 8 kilometer naar onze slaapplek!

De wandeling gaat een klein stukje door het bos en dan over de heide. Het is echt een prachtig gezicht. We wisten niet dat de Sallandse Heuvelrug zo mooi is! Het is wel duidelijk eens stuk heuvelachtiger dan we gewend zijn van Nederland, heel grappig om te zien.

Halverwege de heide krijg ik een telefoontje: er is iets mis met het toilet in onze Cabiner en ze sturen een reparateur. Helemaal prima natuurlijk. Ze bellen alleen even zodat we niet schrikken als er een vreemde man bij ons huisje staat. Mijn favoriete deel is trouwens dat ik terugbelde (ik had het telefoontje gemist) en het (korte) wachtmuziekje dat ik kreeg bestond uit vogelgeluiden. Dat wil je toch?

Aankomst bij de Cabiner

Na de heide wandelen we nog een stukje door het bos. Op den duur is er ineens geen pad. We lopen vertwijfeld wat heen en weer als er andere mensen langskomen. Zij geven aan dat het pad afgesloten is. Vandaar! We navigeren dus via een andere route naar ons huisje. Het broedseizoen gooit soms roet in het eten: het is niet voor niets een natuurgebied.

Gelukkig is het andere pad erg mooi en komen we toch zonder al te grote omwegen aan bij onze Cabiner. We spotten hem al tussen de bomen. Wat bijzonder om daar te slapen! We installeren ons in het zonnetje op onze veranda als de mannen van Staatsbosbeheer komen om ons toilet te repareren. Gelukkig zijn ze erg aardig en kunnen we een beetje kletsen over het concept van Cabiner.

Als ons toilet gerepareerd is kunnen we echt installeren! We zetten de houtkachel aan en doen ons best een kopje thee te maken.

Houten cabin verscholen tussen de bomen
Eerste blik op de cabin.

Thee en koken op de houtkachel

Het blijkt nogal een tijdrovend proces te zijn om thee te maken, want het schiet echt voor geen meter op. Hugo en ik besluiten nog een wandelingetje maken in het inmiddels stille bos. Zo aan het einde van de dag is er eigenlijk niemand: hoe heerlijk om in je eentje door de natuur te wandelen?

Terug in ons huisje is de thee inmiddels klaar. We doen wat spelletjes terwijl we het eten opzetten. Na de spelletjes neem ik een douche. Deze is heerlijk warm. Je kunt de douche niet warmer of kouder zetten, maar voor mij is het echt prima opgewarmd door onze houtkachel. Het is wel belangrijk om niet meteen nieuw water te pompen, want na mij is de douche ineens koud geworden..

Na het douchen gaan we eten. Mijn zusje heeft wraps gemaakt, dus dat is een heerlijk makkelijke maaltijd. Als het op is is het tijd om af te wassen en nog wat spellen te spelen. Ook eten we de meegebrachte hapjes op (die niet meer zo charmant zijn na een dagje wandelen, maar de smaak is nog prima).

Het is superknus en lekker warm in ons huisje. De rest vindt het zelf te warm, dus we laten de kachel langzaam uitgaan. Slapen met de verwarming aan is niemand fan van. En we zetten de deur even over om de sterren en de maan te bewonderen.

Cabiner in een donker bos op de Sallandse Heuvelrug met geelverlichte ramen
Middenin de wildernis
De maan is bijna vol en je ziet alle details erop met een gitzwarte lucht
Donkere nacht met heldere maan

Ochtend in de cabin

De volgende ochtend word ik wakker bovenin ons stapelbed. Uitzicht op de bomen, hoe leuk? Wel vroeg wakker, want zowel Hugo als ik slapen vooral goed als het heel donker is, maar de bovenste ramen zijn onbedekt door de gordijnen. Ach, extra veel tijd om van ons huisje te genieten.

Na een tijdje gaat Hugo de houtkachel vast aanmaken zodat we thee en koffie kunnen zetten voor het ontbijt. Ik heb thuis bosbessenpannenkoeken gebakken die we ook opwarmen. Na het ontbijt pakken we in en genieten we nog een ochtendje van ons huisje voor het weer tijd is om op pad te gaan.

Terug naar de auto

De terugweg is heel mooi, maar ik merk wel dat ik moe ben en dat het wat minder vlot gaan met alle spullen. Het is ook minder zonnig dan de dag ervoor, dat scheelt ook. Maar we lopen een mooie, andere route terug naar de auto. En net als ik er geen zin meer in heb ziet mijn zusje ineens een hert! Een schattig dier dat heel dichtbij komt en niet echt bang lijkt te zijn. Nu is de dag helemaal compleet!

Een hert in het bos van de Sallandse Heuvelrug

Terug op de parkeerplaats eten we een ijsje en zoeken we ons rot naar de afvalbakken van Cabiner, maar die kunnen we nergens vinden. Toch maar mee naar huis nemen dan, want de afvalbakken op de parkeerplaats zijn overvol. Inmiddels heb ik begrepen dat je voor de afvalbakken helemaal links om het gebouw van Staatsbosbeheer heen moet lopen.

Kortom: een heerlijk weekend in een prachtig huisje!

Wat kost een nachtje in een Cabiner?

Ons kostte een nachtje op de Sallandse Heuvelrug iets meer dan 208 euro. Dit bedrag was voor vier personen. Zelf vond ik dat wel meevallen, want ik vind overnachtingen in Nederland al gauw vrij duur. En dit is natuurlijk een heel bijzonder huisje op een bijzondere locatie, middenin de natuur en afgesloten van alles.

Met twee personen is het wel wat prijziger, want dan betaal je bijna 190 euro. Maar ook dan is het zeker de moeite waard om eens te proberen wat mij betreft!

Hoe kom je bij de Cabin?

Van Cabiner ontvang je na de boeking verschillende routes. Je kunt bij het beginpunt gratis parkeren. Vanaf daar gaan er routes naar de verschillende cabins. Je kunt ervoor kiezen een korte route te nemen, maar wij namen de langere aangegeven route.

Het beginpunt op de Sallandse Heuvelrug is P1, bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer in Nijverdal. Het kan hier op een mooie dag wel druk zijn, maar wij konden onze auto wel kwijt. Je kunt hier ook met het OV komen (de bus) als je geen auto hebt. Vanaf hier kun je de routes lopen aan de hand van de GPS die je krijgt. Het zijn prachtige routes door de natuur.

Soms loopt iets een beetje anders: bij ons was vanwege het broedseizoen plots een stukje van de route afgezet. Gelukkig krijg je de route bijvoorbeeld via Google Maps, dus Hugo en mijn zusje hadden gauw een mooi alternatief gevonden. Wij liepen iets meer dan 8 kilometer naar ons huisje, zoals ook vooraf was aangegeven. Indien je dit te ver vind kun je en kortere route nemen vanaf P2 (als je op de Sallandse Heuvelrug verblijft).

De heide en bomen van de Sallandse Heuvelrug met blauwe lucht
Sallandse Heuvelrug

Hoe boek je een verblijf bij Cabiner?

Lijkt het jou leuk om in een cabin van Cabiner te slapen? Dat boek je makkelijk via de website. Je kunt kiezen voor 1 nachtje, meedere nachten in dezelfde cabin of een trekking tussen verschillende huisjes (als je in Drenthe verblijft).

De huisjes zijn erg populair en vaak al ver van tevoren volgeboekt. Je kunt je via de website echter ook op een wachtlijst zetten. Je ontvangt dan een mailtje bij een annulering. Dit gebeurt vrij regelmatig, dus je hebt zeker kans dat je kunt gaan! Het is wel vaak last-minute.

Zou jij ook voor een nachtje bij Cabiner gaan als het kon?

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Pinterestafbeelding: slapen in een Cabiner in de wildernis
Pinterestafbeelding: slapen in een Cabiner in de Nederlandse wildernis

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.